31/1/10

Παραπλανητική ανάσα


του Γ. Μαρίνου
Μεγάλη ανακούφιση προκάλεσε η άνετη εξασφάλιση δανεισμού, από μέρους του ελληνικού Δημοσίου, 8 δισ. ευρώ, πενταετούς διάρκειας. Διαλύθηκαν μάλιστα προς στιγμήν οι φόβοι για το ενδεχόμενο αδυναμίας ανεύρεσης των άμεσα αναγκαίων κεφαλαίων από τη διεθνή και την ελληνική αγορά για την κάλυψη των πληρωμών του κράτους κατά το τρέχον δίμηνο. Αν ακόμη δεν γίνεται από ορισμένους αντιληπτό, υπενθυμίζω για πολλοστή φορά ότι το ελληνικό κράτος μπορεί να ανταποκρίνεται στις τρέχουσες υποχρεώσεις του μόνο αν ευδοκήσουν οι ξένοι κεφαλαιούχοι να μας δανείζουν.

Αλλιώς θα κηρύξει πτώχευση. Φυσικά οι «ευεργέτες» μας ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες της κυβέρνησης επειδή προβλέφθηκε να ακριβοπληρωθούν με το εξαιρετικά βαρύ επιτόκιο 6,2% ετησίως. Ευσχήμως μάλιστα παραλείπεται από όλους τους αναφερομένους σε αυτό να προσθέσουν και την κατά 0,2% προμήθεια των τραπεζών που μεσολάβησαν, η οποία ανεβάζει την επιβάρυνση συνολικά κατά 6,4%, αν δεν κρύβεται και τίποτε άλλο στις σχετικές συμφωνίες. Αυτό σημαίνει, όπως εγράφη, ότι εφεξής η Ελλάδα θα καταβάλλει κάθε χρόνο 296 εκατ. ευρώ περισσότερα από όσα η Γερμανία για το ίδιο ποσό δανεισμού ή 176 εκατ. ευρώ περισσότερα από την Ιρλανδία. Στα πέντε χρόνια ως τη λήξη του ομολογιακού τίτλου του δανείου, δηλαδή την προσεχή πενταετία, οι έλληνες πολίτες θα πληρώσουν επιπλέον 2,48 δισ. ευρώ λόγω της διεθνούς ανυποληψίας στην οποία έχουμε περιέλθει στις αγορές.

Κατανοώ την ανακούφιση της κυβέρνησης, η οποία έτσι εξασφαλίζει ένα επιπλέον δίμηνο για να νομοθετήσει τα μέτρα που έχει επαγγελθεί στο περίφημο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο προσφάτως υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο αυτή η περίοδος ανάσας είναι εντελώς ανεπαρκής για τους χαλαρούς χρόνους με τους οποίους κινείται η σημερινή κυβέρνηση ΠαΣοΚ και αν δεν αποφασίσει να κυβερνήσει αντί να διαβουλεύεται, κυρίως επειδή δεν είχε σχεδόν κανένα συγκεκριμένο σχέδιο διακυβέρνησης προτού αναλάβει την εξουσία.

Ωστόσο αυτή η παράταση που πήρε από τις αγορές και το ρευστό χρήμα που εισέρρευσε στο δημόσιο ταμείο, εκτός του ότι δεν έπεισε τις διεθνείς αγορές και το spread εκτοξεύθηκε σε νέα ύψη, φοβούμαι ότι θα βλάψουν ποικιλότροπα. Και αυτό γιατί δεν μπορεί τώρα να πείσει ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Τώρα έχεις μπόλικα λεφτά, θα της λένε. Και μπορείς να πάρεις και άλλα, αφού οι αγορές σού πρόσφεραν ως και 25 δισ. ευρώ κι εσύ περιορίστηκες μόνο στα 8 δισ. ευρώ. Δώσε, λοιπόν, λένε οι αγρότες, δώσε λένε οι μικρομεσαίοι, οι χαμηλόμισθοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι. Δώσε λένε επίσης και οι πανίσχυρες συντεχνίες του δημόσιου τομέα, που ξέρουν με εκβιασμούς να παίρνουν αυτό που θέλουν, όπως απέδειξε η ιστορία ντροπής του ΟΛΠ.

Δεν γνωρίζω, την ώρα που γράφω αυτό το σημείωμα, τι απέγινε με τους αγρότες. Ωστόσο κι αν δεν πάρουν κάτι, πολύ περισσότερο αν πήραν, ήδη αναγγέλλονται απεργίες, πορείες και γενικότερη εξέγερση κυρίως από τους προνομιούχους και με κατοχυρωμένη ασυλία συνδικαλιστές του Δημοσίου και από τα αναισχύντως λαϊκίζοντα και προκλητικά καταλύοντα σωρεία νόμων αριστερά κόμματα, τα οποία ενίοτε ψεύδονται, και αναισχύντως. Οπως, λ.χ., όταν ισχυρίζονται ακόμη και μέσα στη Βουλή ότι η προηγούμενη κυβέρνηση χάρισε στις τράπεζες 28 δισ. ευρώ, ενώ επρόκειτο μόνο για εγγυήσεις και μερικό δανεισμό τους, και μάλιστα πανάκριβο, τον οποίο άλλωστε επιδιώκουν να επιστρέψουν. Είναι δε τραγικό και εξαιρετικά επιζήμιο για τη χώρα μας το ότι τα δύο κόμματα εξουσίας τρέμουν στην ιδέα να καταγγείλουν ευθέως τα ψεύδη με τα οποία τα σπιλώνουν οι αριστεροί «επαγγελματίες επαναστάτες» και τα κυριαρχούντα σε όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα φερέφωνά τους.

jmarinos@tovima.gr

3 σχόλια:

  1. ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ:

    ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΜΠΩΛΗΣΑΜΕ ΤΟ ΔΙΑΚΙΩΜΑ ΕΚΤΥΠΩΣΕΩΣ ΧΡΗΜΑΤΟΣ?

    ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΤΟ ΑΠΕΜΠΩΛΗΣΑΜΕ, ΓΙΑΤΙ Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΕΝ ΥΠΑΚΟΥΕΙ ΣΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ "αγνωστο" ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΟΠΑΙΧΤΗ (στις...αγορές!).

    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΑΝΕΙΣΤΟΥΜΕ ΑΠ' ΕΥΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΜΕ ΤΟ ΤΡΕΧΟΝ (ΚΑΤΩ ΤΟΥ 1%) ΕΠΙΤΟΚΙΟ) ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ???

    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΥΝΑΠΤΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΔΑΝΕΙΟ ΜΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ (πόσο επιτοκιο δίνουν στις καταθέσεις μας οι τράπεζες? Αν εδεινε το κρατος κάτι παραπάνω δεν θα μεταφέανε οι καταθέτες τα χρήματά τους σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου?). ΒΕΒΑΙΑ ΑΥΤΟ ΘΑ ΜΕΙΩΝΕ ΤΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝΕ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΡΙΣΕ ΚΑΙ ΠΡΟΦΑΝΩς ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΡΑΤΙΚΕς ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ (πόσες μετοχές κρατουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι "αγορές"??).

    ΞΕΡΕΤΕ ΚΥΡΙΕ ΜΑΡΙΝΟ, Η ΑΠΛΗΣΤΙΑ (Ττων .."αγορων") ΣΥΝΙΣΤΑ ΥΠΕΡΒΟΛΗΝ ΚΑΙ ΠΟΡΡΩ ΑΠΕΧΕΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ.ΠΑΝΤΑ ΔΕ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΝΕΜΕΣΙΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Δύση θέλει αδύναμα κράτη. Η ΕΕ κατέστρεψε την παραγωγή μας, και το κράτος εκχώρησε κάθε κερδοφόρο τομέα προς τα Δυτικά συμφέροντα.

    Η συνέχεια ήταν προδιαγεγραμμένη.

    Το κράτος πρέπει να ελέγχει την οικονομία, και να κατέχει τουλάχιστον το 51% των σημαντικότερων επιχειρήσεων.

    http://www.vimeo.com/8150226

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευλογο το ερώτημα.

    1
    Αφού υπάρχουν αρκετοί Ελληνες με λευτά σε τράπεζες εντός και εκτός.

    2γιατί δεν δίνουν να αγοράσουν αυτοί τα ομόλογα που στην τελική ο υπερτόκος να πάει πάλι στους ΕΛΛΗΝΕΣ.

    Κάτι δεν μου πάει καλά....
    Μπάς και είναι κανα σχέδιο τον πρασινων-μπλέ ανθρωπακίων υπηρετών?

    Επιμενίδης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.