25/2/10

Διάβημα στις ΗΠΑ για κάλυψη εισβολής - Το ΥΠΕΞ έδωσε εντολές στον πρέσβη μας

Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ έδωσε οδηγίες στον πρέσβη της Κύπρου στην Ουάσιγκτον να προβεί σε διάβημα για τα όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με την οποία θεωρεί πως η Αγκυρα έχει «ανησυχίες ασφαλείας» στην Κύπρο και ότι ουδέποτε η Τουρκία εισέβαλε σε γειτονικές χώρες.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε κάλυψη με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αγκυρα Τζέιμς Τζέφρι ο οποίος ισχυρίστηκε με θράσος ότι η Τουρκία δεν εισέβαλε ποτέ σε γειτονικές της χώρες, ενώ υποστήριξε ότι «έχει ανησυχίες ασφαλείας στην Κύπρο και το βόρειο Ιράκ».

Ο κ. Κρόλι δήλωσε ακόμα ότι η Ουάσιγκτον βλέπει στο μέλλον όχι στο παρελθόν ακυρώνοντας έτσι την τουρκική εισβολή και την κατοχή. Στη Λευκωσία καταγράφηκαν αντιδράσεις για τις αμερικανικές τοποθετήσεις από ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ. Στο μεταξύ, το Αmerican ΗellenicΙnstitute [ΑΗΙ] ζητεί από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να ανακαλέσει τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα Jeffreyμε αφορμή τις δηλώσεις, που είχε κάνει ο Αμερικανός διπλωμάτης στις αρχές του τρέχοντος μηνός στην εφημερίδα Sabah.

Το ΑΗΙ ενοχλήθηκε με αυτό που είχε πει ο Αμερικανός πρέσβης στις δηλώσεις του, ότι δηλ. «η Τουρκία είναι φιλειρηνική χώρα», ότι «δεν καταλαμβάνει τους γείτονές της» και ότι «έχει ανησυχίες ασφάλειας στην Κύπρο», και τώρα ζήτησε από τον Αμερικανό Πρόεδρο να ανακαλέσει τον πρέσβη του στην Άγκυρα. Το ΑΗΙ ισχυρίστηκε πως ο Jeffrey με τα λόγια του ότι «η Τουρκία έχει ανησυχίες ασφάλειας στην Κύπρο» παρουσιάζει δικαιολογημένη την κατοχή στο νησί.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τhe Washington Τimes, οι δηλώσεις του Jeffrey οδήγησαν στην επανεξέταση της πολιτικής Κύπρου της κυβέρνησης Ομπάμα από το ελληνικό λόμπι. Το ΑΗΙ τόνισε ότι «οι διατυπώσεις, που χρησιμοποίησε ο πρέσβης, είναι απαράδεκτες και επιφέρουν ζημία στα συμφέροντα των ΗΠΑ» και ζήτησε να ανακληθεί ο ανωτέρω από την Τουρκία.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

1 σχόλιο:

  1. Ακάλυπτο άφησε τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αγκυρα, Τζέιμς Τζέφρι, η Υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, όταν απαντώντας σε ερώτηση στη διάρκεια χθεσινής κατάθεσής της στη Γερουσία, είπε ότι οι απόψεις που εκφράστηκαν από τον Πρέσβη Τζέφρι είναι «δεδηλωμένες θέσεις της τουρκικής Κυβέρνησης, αλλά όχι της αμερικανικής».

    Η τοποθέτηση της κ. Κλίντον αφήνει ακάλυπτο και τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρμεντ, ο οποίος μία μέρα νωρίτερα δήλωσε ότι συμφωνεί με τον κ. Τζέφρι, ενώ όταν ρωτήθηκε για την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων είπε ότι οι ΗΠΑ κοιτάζουν το μέλλον κι όχι ό,τι έγινε πριν 35 χρόνια.

    Sigmalive

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.