27/2/10

Κούρσα … μαχητικών - Η παρασκηνιακή σύγκρουση γερμανικών και αμερικανικών εταιρειών

Λίγες ώρες μετά την πρόσκληση του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό για να επισκεφτεί την Ουάσινγκτον στις 9 Μαρτίου ήρθε και η πρόσκληση που απηύθυνε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στον Γεώργιο Παπανδρέου.

Η χρονική συγκυρία είναι πραγματικά εντυπωσιακή και αυτό διότι αν και η γερμανική πρόσκληση ήρθε με λίγες ώρες διαφορά από την αμερικάνικη, η γερμανίδα καγκελάριος ουσιαστικά ζητά από το Έλληνα πρωθυπουργού να επισκεφτεί τη χώρα της στις 5 Μαρτίου, δηλαδή πριν από την επίσκεψη του στην Αμερική.

Φυσικά εν μέσω επικριτικών σχολίων για την Ελλάδα οι προσκλήσεις αυτές περιέχουν ένα βαθύτερο μήνυμα. Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Γερμανία φιλοδοξούν να πωλήσουν στη χώρας μας πολεμικό υλικό και το μήλο της έριδος είναι φυσικά η αγορά των νέων μαχητικών αεροσκαφών για την Πολεμική Αεροπορία.

Από την άλλη πλευρά οι Αμερικανοί προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την αδυναμία των ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας να προσφέρουν σε αυτή συγκεκριμένη οικονομική στήριξη. Αξιοποιώντας αυτή την κατάσταση ο πρόεδρος Ομπάμα εκτιμάται ότι θα πιέσει τον Έλληνα πρωθυπουργό για την ταχεία επίλυση των εκκρεμοτήτων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής με αντάλλαγμα την παροχή βοήθειας από το ΔΝΤ υπό «ευνοϊκούς» όρους όπως αυτοί θα παρουσιαστούν.

Μπροστά σε αυτή την εξέλιξη και με δεδομένη την πίεση που ασκεί η γερμανική πολεμική βιομηχανία που βλέπει έναν πολύ καλό και υποσχόμενο πελάτη της να κινείται προς αναζήτηση νέων μαχητικών στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, η καγκελάριος προέβει σε άμεσες «διορθωτικές» κινήσεις.

Ίσως τελικά τις επόμενες μέρες να γίνουμε μάρτυρες ενός σκληρού και ενδιαφέροντος για τα ελληνικά συμφέροντα, διπλωματικού μπρα ντε φέρ. Όλα θα εξαρτηθούν από το τί θα προσφέρουν και τί θα ζητήσουν οι δύο πλευρές, Αμερική και Γερμανία. Ίσως τελικά για δεύτερη φορά μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, τα εξοπλιστικά προγράμματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικότερα η αγορά του νέου μαχητικού να είναι ο καταλύτης για την εξέλιξη των ελληνικών εθνικών θεμάτων.

Στα επιτελεία των τριών εταιρειών που έχουν τις βασικές υποψηφιότητες για το Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος, έχει σημάνει συναγερμός: Σύμφωνα με πληροφορίες του defencenet.gr έχουν ετοιμαστεί ενημερωτικά σημειώματα από την πλευρά της EADS με ολοκληρωμένη πρόταση βιομηχανικής συνεργασίας για το EF-2000 Typhoon προκειμένου να προωθηθούν στην καγκελάριο Α.Μέρκελ.

Στην "άλλη πλευρά του Ατλαντικού" οι δύο εταιρείες που διαγκωνίζονται για την προμήθεια του ΝΜΑ, η Boeing με το F/A-18E/F Super Hornet και η Lockheed Martin με το F-16/AESA και το F-35 προσπαθούν να λάβουν την καλύτερη δυνατή θέση στο περιβάλλον του Μ.Ομπάμα: Η μεν Boeing έχει καλύτερες προσβάσεις στο περιβάλλον του προέδρου των ΗΠΑ, η δε LM εξακολουθεί να έχει προνομιακή σχέση με τον Ρεπουμπλικανό υπουργό Άμυνας Ρόμπερτ Γκέϊτς.

Από την έκβαση αυτής της μάχης μπορεί να κριθεί το μέλλον του στόλου μαχητικών της Π.Α. Εδώ η LM λόγω διπλής προτεινόμενης "λύσης (F-16/AESA και F-35) μπορεί να ευνοηθεί αν "κληρώσει" στην Γερμανία το EF-2000: Το F-35 ως μελλοντικός αντικαταστάσης των F-16 της Π.Α., όσο και αν πρόκειται για δύο αεροσκάφη με εντελώς διαφορετικούς χαρακτήρες, μπορεί να αποτελέσει δέσμευση που θα "απαλύνει" για τις ΗΠΑ την επιλογή του EF-2000.

Εδώ βρίσκεται και η πρόκληση για το F/A-18E/F το αεροσκάφος που εξακολουθεί να έχει την καλύτερση σχέση "value for money" από τα υποψήφια μαχητικά: Τυχόν επικράτησή του εφέτος (μην ξεχνάμε ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Έυάγγελος Βενιζέλος μίλησε για "λήψη απόφασης για το Νέο Μαχητικό εντός του έτους") πιθανότατα θα "κλείδωνε" και την επόμενη προμήθεια μαχητικών περί το 2016 υπέρ του...


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

6 σχόλια:

  1. Με τα rafale τι γίνετε; Μήπως η συμπαραγωγή του γαλλικού αεροσκάφους είναι μια καλή επιλογή μαζί με αναβάθμιση με νέα ραντάρ στα μιραζ2000;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρεωκοπήσαμε κύριοι και μιλάμε για καινούργια αεροσκάφη;
    Μιλάμε για δανεισμό 25 δις που θα είναι για πληρωμή τόκων και όχι για πληρωμή τρέχουσων εσωτερικών αναγκών.
    Μάλλον δεν έχουν καταλάβει μερικοί σε τι κατάσταση είμαστε από πλευράς οικονομίας. Είμαστε σε επιτήρηση και τα οικονομικά μας πλέον τα διαχειρίζονται άλλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιάυτο για να βγουμε απο την κριση, χρείαζεται να αξιοποιηθεί ο ορυκτός πλούτος της χώρας,πετρέλαιο,ουράνιο χρυσός.Και για να γινει αυτό (εκτός απο πολιτική βούληση)χρειαζεται Ελληνικη πολεμικη βιομηχανια.

    ΥΓ.Ειναι αλήθεια οτι στη Χαλκιδική εταιρεία του Σόρος,εκμεταλλεύεται το χρυσο της περιοχής;Αν αληθεύει,το κράτος γιατι δε μπορεί και ο Σορος μπορεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΚΑΜΜΙΑ ΑΓΟΡΑ ΜΑΧΗΤΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΣΕΒΟΝΤΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΧΕΤΕ ΦΑΓΩΘΕΙ ΜΕ ΤΟ ΝΜΑ...ΕΔΩ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΧΟΝΤΡΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ..ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΙΤΑΝΟΜΑΧΙΑ ΔΟΛΛΑΡΙΟΥ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ...ΠΑΣΑΤΕΜΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΜΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΜΑΧΗ..ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΑΥΤΟ Η ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΟΔΟΙ ΠΙΕΣΗΣ ΚΑΙ ΒΟΛΙΔΟΣΚΟΠΗΣΗΣ.

    ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΥΜΑΝΤΙΚΟ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΟΣΟ Η ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΔΟΛΛΑΡΙΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΙ Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΧΡΙΑΣ ΤΟΥ ΩΣ ΝΟΜΙΣΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΥΝΝΑΛΑΓΩΝ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ.
    ΓΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΗΤΕ ΤΗΝ ΚΙΝΑ ΜΕ ΤΑ 2,5 ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ ΚΑΙ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΕΚΑΝΕ ΤΑ ΜΙΣΑ ΕΥΡΩ?...
    ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΟΙ ΑΡΑΒΕΣ Η ΡΩΣΙΑ ΚΛΠ...ΚΑΙ ΔΕΝ ΛΕΩ ΝΑ ΤΑ ΑΛΛΑΖΑΝ ΟΛΑ!! ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΤΟ 50%..ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΑΓΟΡΑΖΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΜΕΤΑ ΠΩΣ ΘΑ ΚΟΒΑΝΑΙ ΤΖΑΜΠΑ ΔΟΛΛΑΡΙΑΚΙΑ...ΤΙ ΜΕΤΡΑ ΘΑ ΕΠΕΡΝΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ?? ΠΩΣ ΘΑ ΣΥΝΤΡΙΡΟΥΣΑΝ ΔΥΟ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΚΛΠ ΚΛΠ ΚΛΠ...ΤΡΙΤΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΜΕΤΑ..


    ΕΨΙΛΟΝ./

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. AS AGORASOUME MONON APO`AUTON POU THA MAS KANEI TIN KALITERI TIMI KAI NA MAS PROSFERI KAIT TA KALITRA ANTALGMATA (KAI OXI MONO OIKONOMIKA ALLA KAI POLITIKA -DIPLOMATIKA)
    Christos Voulgarisn apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.