5/2/10

Πούτιν & Ερντογάν αφήνουν πίσω την Ελλάδα


Κατά την επίσκεψη Πούτιν στην Άγκυρα, Ρωσία και Τουρκία ανακοίνωσαν και μεγαλοφώνως ότι, μετά από πολυετείς αρνήσεις, ρωσικές εταιρείες θα εισέλθουν στον έως σήμερα τουρκοϊταλικό πετρελαιαγωγό Σαμψούντα - Ντζεϊχάν.Η Μόσχα φαίνεται πως λαμβάνει μέχρι το Νοέμβριο την επίσημη άδεια των τουρκικών Αρχών για τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου South Stream από τα τουρκικά χωρικά ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα.

Του ΘΑΝΑΣΗ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ, ΜΟΣΧΑ
H «ιστορία» και όλο το παρασκήνιο μιας… επίσκεψης!

Κατά την επίσκεψη Πούτιν στην Άγκυρα, Ρωσία και Τουρκία ανακοίνωσαν και μεγαλοφώνως ότι, μετά από πολυετείς αρνήσεις, ρωσικές εταιρείες θα εισέλθουν στον έως σήμερα τουρκοϊταλικό πετρελαιαγωγό Σαμψούντα - Ντζεϊχάν.

Ίσως και να μην μπορούσε να το προβλέψει κανείς, όμως είναι πλέον γεγονός. Οι θεαματικά βελτιούμενες τα τελευταία χρόνια ρωσοτουρκικές σχέσεις καταλήγουν σ’ έναν ευρύτατο και στρατηγικής σημασίας «ενεργειακό συνεταιρισμό» των δύο χωρών, ο οποίος άρχισε ήδη να ανατρέπει τα γεωπολιτικά δεδομένα και να κλονίζει τις παγιωμένες βεβαιότητες στην ευρύτερη περιφέρειά μας.

Όλα μοιάζουν να ξεκίνησαν και να συνεχίζονται ως ένα «προσωπικό πολιτικό και διπλωματικό παιχνίδι» δύο χαρισματικών ηγετών, του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίοι συναντήθηκαν για πρώτη φορά το 2004 και έκτοτε δεν κρύβουν την αμοιβαία τους συμπάθεια. Όμως, όπως αποδεικνύει και η επίσκεψη την περασμένη εβδομάδα στη Μόσχα του Τούρκου πρωθυπουργού –του πρώτου ξένου ηγέτη, που το Κρεμλίνο επέλεξε για «ποδαρικό»– οι διμερείς σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας αποκτούν πλέον διαστάσεις εντυπωσιακές. Σχεδόν πρωτοφανείς, αν αναλογιστεί κανείς τις συνεργασίες της Μόσχας με οποιαδήποτε άλλη περιφερειακή δύναμη, τόσο ως προς το βάθος και τον όγκο, όσο, προπαντός, ως προς την ταχύτητα ανάπτυξής τους. Μετά από δέκα κατ’ ιδίαν συναντήσεις Πούτιν – Ερντογάν σε κάτι παραπάνω από πέντε χρόνια και άλλες τέσσερις συναντήσεις Μεντβέντεφ – Ερντογάν σε ενάμιση χρόνο, η Ρωσία κατέστη «άξονας της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής», σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, και πρώτος εμπορικός εταίρος της Άγκυρας το 2008. Την ίδια χρονιά, η Τουρκία ήταν η πέμπτη κατά σειρά σημαντικότερη χώρα για τις ρωσικές ανταλλαγές, «ξεπερνώντας ΗΠΑ και Βρετανία», όπως έσπευσε να θυμίσει ο πανευτυχής –όταν ειδικά του «βγαίνουν» οι ενεργειακές ζαριές– Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Βαδίζουμε όχι βήμα βήμα, ως συνήθως, αλλά άλμα άλμα», λένε σε Μόσχα και Άγκυρα. Και θέλοντας να αποτυπώσουν διπλωματικά το πρωτοφανές της προόδου στις σχέσεις τους συμφώνησαν να δημιουργήσουν ένα «νέο μηχανισμό ρωσοτουρκικών διαβουλεύσεων σε ανώτατο επίπεδο», δηλαδή μεταξύ των αρχηγών των δύο κρατών, που θα ονομάζεται «Συμβούλιο Συνεργασίας Ανωτάτου Επιπέδου».

Η πρώτη, μάλιστα, συνεδρίαση του νέου οργάνου απευθείας συνεννόησης μεταξύ των δύο ηγεσιών θα γίνει στις αρχές καλοκαιριού στην Άγκυρα, όπου έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στους εορτασμούς για τα 90χρονα των διπλωματικών σχέσεων της νέας Τουρκίας με την τέως Σοβιετική Ένωση και τη διάδοχό της Ρωσία ο πρόεδρος Μεντβέντεφ. Εκεί αναμένεται να ανακοινωθεί και η κατάργηση όλων των θεωρήσεων εισόδου για τα ταξίδια των πολιτών των δύο χωρών. Αντίστοιχο συμβούλιο στην πιστή σε συμβολισμούς ρωσική διπλωματία υπάρχει, αλλά υπολειτουργούσε έως πρόσφατα, μόνο με τις ΗΠΑ και δευτερευόντως με την Κίνα ή με συλλογικούς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ ή η ΕΕ. (Σημειωτέον ότι το 2008, σε μια καλή ακόμη χρονιά για τις ελληνορωσικές σχέσεις, εορτάστηκαν εξαιρετικά υποβαθμισμένα τα 180 χρόνια σύναψης διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας και έκτοτε οι διμερείς σχέσεις τείνουν προς «αποξήρανση».)

Ο ενεργειακός συνεταιρισμός
Συνεχίζοντας και επεκτείνοντας όσα είχαν συμφωνηθεί κατά την επίσκεψη Πούτιν στην Άγκυρα τον Αύγουστο του 2009, Ρωσία και Τουρκία ανακοίνωσαν πλέον επισήμως και μεγαλοφώνως ότι, μετά από πολυετείς αρνήσεις, ρωσικές εταιρείες θα εισέλθουν στον έως σήμερα τουρκοϊταλικό πετρελαιαγωγό Σαμψούντα – Ντζεϊχάν, που ξεκινά από τον Εύξεινο Πόντο και καταλήγει στο τουρκικό λιμάνι απέναντι από την Κύπρο. Η ρωσική συμμετοχή, που θα συνοδευτεί και από τα πετρελαϊκά αποθέματα του πάντοτε θερμού προς τη Μόσχα Καζαχστάν, καθιστά απολύτως βιώσιμο το σχέδιο για την παράκαμψη των βεβαρημένων Στενών, στην οποία αναφέρθηκε επανειλημμένως ο Πούτιν. Σαν να απευθυνόταν προς Βουλγαρία και Ελλάδα θυμίζοντας ότι είχαν και αυτές την ίδια ευκαιρία, με τον Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, η προοπτική υλοποίησης του οποίου μάλλον υποχωρεί αισθητά. Το σχέδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί με νέο διυλιστήριο στο Ντζεϊχάν, που θα παράγει πετρελαιοειδή για την ευρύτερη αγορά της Μέσης Ανατολής, ενώ μια νέα τριμερής συμφωνία για την εκμετάλλευση του αγωγού θεωρείται πλέον θέμα χρόνου.

Το ρωσοτουρκικό ενεργειακό παζλ συμπληρώνεται με την κατασκευή μιας ακόμη διακλάδωσης από τη Μαύρη Θάλασσα έως τον κόμβο του Ντζεϊχάν του αγωγού φυσικού αερίου Blue Stream, ο οποίος σχεδιάζεται να συνεχιστεί έως το Ισραήλ και την Κύπρο, με προοπτική να τροφοδοτεί μελλοντικά Συρία και Ιορδανία. Θέλοντας προφανώς να αποφύγουν πρόσθετες αναταράξεις στις διαπραγματεύσεις Χριστόφια – Ταλάτ, οι πρωθυπουργοί Πούτιν και Ερντογάν επέλεξαν να μην κάνουν αυτή τη φορά δημόσιες αναφορές, έστω και ενεργειακού χαρακτήρα στην Κύπρο, οι οποίες αποδείχθηκαν στο παρελθόν εξαιρετικά οδυνηρές. Είτε γιατί ο Πούτιν «παρεκκλίνει» συχνά της αυστηρής διπλωματικής ορολογίας, όταν αναφέρεται στην Κύπρο, είτε, πολύ περισσότερο, γιατί είχε αποδειχθεί ότι στις παρασκηνιακές συζητήσεις το νησί αντιμετωπίζεται απλώς ως ένας μικρός πελάτης ενός μεγάλου αγωγού. «Προσβλέπουμε στη μελλοντική τροφοδοσία της ενωμένης ομόσπονδης Κύπρου», ξεκαθάρισαν επανειλημμένως Ρώσοι διπλωμάτες, επιμένοντας ότι η ρωσική θέση στο Κυπριακό παραμένει αμετάβλητη, όμως είναι δύσκολο ακόμη και γι’ αυτούς να «χρυσώσουν το χάπι» των διολισθήσεων…

Σε αντάλλαγμα όλων αυτών των προωθημένων συνεργασιών με την Άγκυρα, η Μόσχα φαίνεται πως λαμβάνει μέχρι το Νοέμβριο την επίσημη άδεια των τουρκικών Αρχών για τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου South Stream από τα τουρκικά χωρικά ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα και σαφές προβάδισμα στην κατασκευή του πρώτου τουρκικού πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, παρά τις δικαστικές δυσκολίες και άλλες διαφωνίες που έχουν προκύψει. Το μεγάλο, έστω και ανομολόγητο, προσωπικό στοίχημα του Βλαντιμίρ Πούτιν, ωστόσο, είναι να προηγηθεί ο South Stream του αμερικανόπνευστου Nabucco στη μεταφορά αερίου από την Κεντρική Ασία στην Ευρώπη και τις διεθνείς αγορές. Οι ελπίδες του Κρεμλίνου για ενεργότερη συμμετοχή και της Τουρκίας στο ιταλορωσικό σχέδιο έχουν πολλαπλασιαστεί. Και για να «διευκολυνθούν» οι εξελίξεις, η ρωσική «Gazprom» έσπευσε να αγοράσει όλο το πλεονάζον αέριο του Αζερμπαϊτζάν και να ξαναρχίσει την προμήθεια αερίου από το Τουρκμενιστάν, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις ότι σύντομα ο Nabucco δεν θα βρίσκει διαθέσιμα αποθέματα.

Η θέση της Ελλάδας;
«Το μοντέλο της συνδιαχείρισης περιφερειών με κοινό ενδιαφέρον Μόσχα και Άγκυρα το δοκίμασαν επιτυχώς στη Μαύρη Θάλασσα και δευτερευόντως στον Καύκασο, προσπερνώντας ιστορικές συγκρούσεις και πρόσφατες τριβές», εκτιμούν διπλωματικές πηγές, που διαβλέπουν συστηματική αναβάθμιση της τουρκορωσικής συνεργασίας. «Από το πόσο κοντινές είναι οι σχέσεις μας εξαρτάται το μικροκλίμα στην περιφέρειά μας», είπε με άλλα λόγια ο πρόεδρος Μεντβέντεφ, ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν απέφυγε δημοσίως να παρασυρθεί σε μια ενοχλητική για την Αρμενία άσκηση πιέσεων, ώστε να προβεί στις επιθυμητές από την Άγκυρα υποχωρήσεις προς όφελος του Αζερμπαϊτζάν στην υπόθεση του Ναγκόρνο Καραμπάχ. «Να σώσουμε τουλάχιστον το Κυπριακό», προτρέπουν έμπειροι στα ελληνορωσικά διπλωμάτες, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για «εκνευρισμό στο Κρεμλίνο» για τις ασάφειες και τις καθυστερήσεις στις μάλλον «παγωμένες» ελληνορωσικές σχέσεις. Στα μέσα Φεβρουαρίου, έπειτα από πρόσκληση του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα έχει μια καλή ευκαιρία στη Μόσχα να θέσει σε νέες βάσεις τις ελληνορωσικές σχέσεις υπό το πρίσμα των ραγδαίων ανακατατάξεων στις ισορροπίες της περιοχής. «Όσο κι αν καλπάζουν οι ρωσοτουρκικές σχέσεις, θα ήταν λάθος να βάλουμε όλα τα ρωσικά αβγά μόνο σε τουρκικά καλάθια», καθησυχάζουν ρωσικές διπλωματικές πηγές. Εξηγούν, ταυτόχρονα, ότι το Κρεμλίνο θα ζητήσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τα υπό εκκρεμότητα κοινά με την Ελλάδα ενεργειακά σχέδια, ενδεχομένως και σαφέστερη τοποθέτηση για τη μονίμως κωλυσιεργούσα Βουλγαρία. Θα ήταν ευχής έργον να βρεθεί τι θα μπορούσε να διασωθεί και να λειτουργήσει στον υπό διαμόρφωση ενεργειακό χάρτη και να εντοπιστούν οι όποιες «ρωγμές» και εφεδρείες της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής επιτρέπουν τις λιγότερες δυνατές απώλειες για τα ελληνικά συμφέροντα. Για κέρδη ας μιλήσουμε μια άλλη φορά…

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

8 σχόλια:

  1. Όσοι λιγότεροι αγωγοί στην γειτονιά μας τόσο το καλύτερο για μας τους πολίτες !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η προσέγγιση Τουρκίας - Αρμενίας , αν και δεν πέρασε στα ψιλά, δεν της δόθηκε η αρμόζουσα προσοχή. Κατ ουσία σηματοδότησε την ΑΛΛΑΓΗ του στημένου σκηνικού που προσπάθησαν να διατηρήσουν οι ΗΠΑ και ΕΕ στον Καύκασο και την Μαύρη θάλασσα. Το Blog Αζερμπαιτζαν - Γεωργία - Τουρκία .. ράισε για τα καλά. Το Αζερμπαιτζαν , μετά και τα γεγονότα της Οσσετίας, κατάλαβε ότι έχει συμφέρον να πάει κοντίτερα στη Ρωσία και να απομακρυνθεί από την μεχρι σήμερα πολιτική ισων αποστασεων που μάλιστα πλησίαζαν τον υποτιθέμενο αξωνα Τουρκίας - Γεωργίας.

    Από την άλλη η αντιπαράθεση Τουρκίας - Ισραήλ δείχνει ότι η Τουρκία επιθυμεί να πλασάρεται σαν περιφεριακή δύναμη με ανεξαρτητη πολιτικη

    Η Ελλάδα:
    1. χαριεντίζεται με την Κλιντον >>

    http://1.bp.blogspot.com/_kttNrkCNLWo/S2oJez6RsmI/AAAAAAAACjU/UxKz9GbbPQA/s1600-h/%CE%A7%CE%99%CE%9B%CE%91%CE%A1%CE%A5.jpg

    2. Αθετεί συμφωνίες ( Μπουργκας - ΒΜP3)

    3. Kάνει εξυπνακισμούς .. και εν μέσω κρίσης συνεχίζει να πληρώνει ΑΡΓΟΜΙΣΘΙΕΣ σε εκατοντάδες υπαλλήλους της πρωην Ολυμπιακής με μισθούς των 2.500 ευρώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ξέχασε και τον κ Κούλογλου , ανέλαβε καθήκοντα στο ΔΣ τηε ΕΡΤ ( τσάμπα είχε κάνει εκείνο το ρεπορταζ για τον Πουτιν ??) >>

    http://garizo.blogspot.com/2010/02/blog-post_02.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δηλαδή... η ορθόδοξη Ρωσία δεν θέλει να ενωθεί με την Ελλάδα-"μητέρα της ορθοδοξίας" αλλά προτιμάει να συνεργάζεται με την μουσουλμανική Τουρκία ;
    Τι λες ρε, παιδί μου. Ανήκουστο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλεντερίδη δεν έχεις αφήσει αντιρωσικό άρθρο που να μην το βάλεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. οι φίλοι μας οι Ρώσσοι...τι έχεις να πεις east?τώρα κατάλαβες ότι μόνο συμφέρον υπάρχει και τίποτε άλλο;δεν βλέπεις ότι για το συμφέρον και το "κακό" Ισλάμ αγαπούν οι "ορθόδοξοι" Ρώσσοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ενώ οι Μογγόλοι εξελίσσονται σε περιφερειακή δύναμη,παρόλο που είναι φασιστοδικτατορικό κράτος, εμείς αντιπαραθέτουμε ανίκανους,ξενοκίνητους και μειωμένης εθνικής έπαρσης κυβερνήτες.
    Σαν αποτέλεσμα όλων αυτών έχουμε την επερχόμενη αμετάκλητη απώλεια της Κύπρου, παρότι έχουμε το διεθνές δίκαιο μαζί μας.Η ευθύνη των Ελλήνων διπλωματών σε όλα τα εθνικά μας θέματα είναι τεράστια και δεν υφίσταται καμία δικαιολογία του τύπου,''Η Ντόρα είχε σύμβουλο το γιό της ή ο Γιωργάκης τον Ρόντο''.
    Επρεπε να αντιδράσουν και θα πρέπει να υφίστανται τις συνέπειες σε κάθε Εθνική απώλεια ''πχ δήμευση της περιουσίας''.
    όταν ο Πούτιν πίεζε για τους αγωγούς η Ντόρα με τους Βούλγαρους υποδύονταν τα γιουσουφάκια των Αμερικάνων.
    Τώρα που πρέπει να αγοράσουμε τα Ρώσικα ΒΜΡ-3 και έχουμε την ευκαιρία να αυξήσουμε την Ελληνική συμμετοχή και επιτέλους να παράγουμε κάτι''πχ εξαρτήματα,ανταλλακτικά κλπ'',τα λαμόγια της ΕΛΒΟ έφεραν παραπλανητική πρόταση(δήθεν ποιό φτηνή)για μετεχειρισμένα Γερμανικά, ώστε να κατασπαράξουν ένα μεγάλο ποσό για να τα αξιοποιήσουν με ο% Ελληνική Προστηθέμενη Αξία(γιατί θα κάνουν ότι έκαναν μέχρι τώρα.Δηλαδή <>.Σήμερα δεν παράγουν ούτε φλάντσα παρόλο που έπερναν όλες τις δουλειές τα τελευταία χρόνια με απέυθείας αναθέσεις).
    Καλό θα ήταν το υπόψη χρονικό διάστημα να ελεχθούν τα πόθεν έσχες όλων αυτών που κατείχαν διευθυντικές και κύριες θέσεις σάυτό το ΄΄μαγαζί΄΄.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο πρωθυπουργός δήλωνε από την προεκλογική φάση "ότι θα αναθεωρήσουμε τη συμφωνία με τον Πούτιν για τον αγωγό". Και όταν ήρθε πρόσφατα ο Ρώσος εδώ για τις σχετικές συνομιλίες, δήλωσε "δεν ειπώθηκε τίποτα το συγκεκριμένο με την ελληνική πλευρά...". Η κυβέρνηση το έχει πάρει χαλαρά το θέμα και το αντιμετωπίζει αφ΄υψηλού. Επομένως η άλλη πλευρά δεν είναι περίεργο που αρχίζει να ψυχραίνεται. Αν μας συμφέρει η συμφωνία που έχει ήδη γίνει, να προχωρήσουμε το ταχύτερο σε ουσιαστική συζήτηση για την πρόοδό της. Αν πάλι αποφασίσουμε το αντίθετο, να σταθμίσουμε το κόστος της αναίρεσης πρώτα... Διότι και αυτό το κόστος, εμείς θα το πληρώσουμε. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.