24/2/10

Υπολείμματα οστών αγνοουμένων στον Πενταδάκτυλο

Εκτιμάται ότι έμειναν άταφα από την τουρκική εισβολή.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΝΤΑΔΑΚΤΥΛΟ άρχισαν να περισυλλέγουν υπολείμματα οστών Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων ή και πεσόντων κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής. Οι πληροφορίες, που διέρρευσαν στο παρελθόν και έφεραν Ελληνοκύπριους να έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των μαχών και να έμειναν άταφοι για δεκαετίες φαίνεται να επιβεβαιώνονται αφού σύμφωνα με πληροφορίες άρχισε ήδη ο εντοπισμός υπολειμμάτων λειψάνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια από τα εναπομείναντα οστά ανήκουν σε εθνοφρουρούς οι οποίοι σκοτώθηκαν είτε κατά τη διάρκεια κανονιοβολισμού είτε από τη ρίψη βομβών. Εξάλλου, οι πληροφορίες φέρουν και άλλους εθνοφρουρούς να έμειναν άταφοι επειδή είχαν σκοτωθεί σε απόμακρες χαράδρες και μετά τη λήξη των εχθροπραξιών οι Τούρκοι δεν επεχείρησαν να τους ανασύρουν και να τους θάψουν λόγω και του δύσβατου της περιοχής.

Ο εντοπισμός των συγκεκριμένων υπολειμμάτων καθώς και υπολειμμάτων άλλων οστών σε διάφορα σημεία από τα οποία οι ταφέντες ξεθάφτηκαν και εξαφανίστηκαν στη συνέχεια ενισχύει τις ανησυχίες πως πολλοί αγνοούμενοι δεν θα βρεθούν ποτέ. Μόνο στην περίπτωση της Άσσιας εξαφανίστηκαν 80 λείψανα ενώ άλλα περίπου δεκαπέντε εξαφανίστηκαν από πηγάδι στην περιοχή μεταξύ Λύσης - Σίντας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα οστά ξεθάφτηκαν τη δεκαετία του 1990 όταν υπήρχαν πληροφορίες ότι θα επιλύετο το κυπριακό και ότι οι περιοχές στις οποίες βρίσκονταν τα οστά θα επιστρέφονταν στην ελληνοκυπριακή πλευρά, οπόταν υπήρχε πιθανότητα να εντοπιστούν, κάτι το οποίο θα εξέθετε τους Τούρκους αφού θα επιβεβαίωνε τις εκτελέσεις.

Στο μεταξύ άρχισε και η ταυτοποίηση λειψάνων αγνοουμένων ή και πεσόντων που είχαν θαφτεί στο Βοτανικό Κήπο της Κερύνειας. Στο συγκεκριμένο σημείο είχαν μεταφερθεί στρατιώτες που έπεσαν σε διάφορα σημεία αντίστασης (στην Κερύνεια) και θάφτηκαν σε ομαδικό τάφο. Στο συγκεκριμένο ομαδικό τάφο βρέθηκαν περίπου 40 λείψανα.
Πρόσφατα αναγνωρίστηκαν τα πρώτα πέντε λείψανα και η διαδικασία αναγνώρισης συνεχίζεται.

Μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί 197 λείψανα αγνοουμένων εκ των οποίων τα 112 ανήκουν σε Ελληνοκύπριους αγνοούμενους, τα 35 σε Ελληνοκύπριους πεσόντες και τα 50 σε Τουρκοκύπριους αγνοούμενους.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

2 σχόλια:

 1. Ποιό δικαστήριο ξέχασε να δικάσει τους τούρκους Δολοφόνους;
  Παραγράφονται τα εγκλήματα πολέμου;

  731

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. APO SOS GNORIZO DEN PARAGRAFONTAI .EGO PANTOS THEORO OTI I TOURIKA ME AUTIN TIN ENERGEIA ETHES EUATON EKTOS DIETHNON SUMFONION PRAGMA TO OPOIO SIMANIEI OTI SE TUXON POLEMO MPOROUME NA SYMPERIFERTHOUME ANALOGOS AN TO THELISOUME!
  Christos Voulgaris apo Londino

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.