27/2/10

Μήνυμα Βενιζέλου στην Τουρκία για μείωση των εξοπλισμών

Πρόσκληση στην Τουρκία για την αμοιβαία μείωση των στρατιωτικών εξοπλισμών απηύθυνε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, μέσω του συνεδρίου «Ελλάδα- Τουρκία στον 21ο αιώνα».

"Και οι δύο χώρες βιώνουμε την οικονομική κρίση. Οι αμυντικές δαπάνες είναι δυσβάσταχτο βάρος. Εχουμε κάθε λόγο να ξεφύγουμε από αυτό το φαύλο κύκλο με τις λιγότερες απώλειες", δήλωσε ο υπουργός. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα, σχετικά με την επιχείρηση "Βαριοπούλα", είπε πως "είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποφεύγεται η εξαγωγή της εσωτερικής έντασης στην Τουρκία". Τόνισε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει με "στρατηγική ψυχραιμία" τις συχνές παραβάσεις και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και δεν αντιδρά νευρικά.

Υπέρ της ελληνοτουρκικής προσέγγισης τάχθηκε ο τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Αβραμόπουλος. "Είναι η ώρα να φέρουμε τους λαούς μας πιο κοντά, να μπούμε στα βαθιά νερά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, να κολυμπήσουμε και όλοι γνωρίζουμε κολύμπι", δήλωσε.

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Τούρκος διπλωμάτης, Οσμάν Κουρουτούρκ, ο οποίος διετέλεσε πρεσβευτής της χώρας του στη Γαλλία και τη Γερμανία. Αναφέρθηκε στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, λέγοντας πως η κριτική που ασκούν κράτη - μέλη της Ε.Ε. στη χώρα έχουν μειώσει τον ενθουσιασμό του τουρκικού λαού. Εκτίμησε ότι οι Μέρκελ και Σαρκοζί δεν επιθυμούν την Τουρκία στην Ευρώπη, επειδή δεν θέλουν να χάσουν τις ψήφους των ακροδεξιών. Χαρακτήρισε ακατανόητο το επιχείρημα ότι η Ευρώπη είναι υπέρ της Τουρκίας, αλλά κατά της ένταξής της στην Ένωση.

Το συνέδριο διοργάνωσε το Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

9 σχόλια:

  1. Πόσο ασχέτος μπορεί να είναι αυτός βρε παιδιά;
    Εντάξι η πρόταση για μείωση εξοπλισμών είναι καλή ιδεά, αλλά εμείς εκτός από Τούρκους έχουμε και άλλους 'καλούς γείτονες'.
    Οποτέ αντί για συμφωνία μείωσης εξοπλισμών θα ήταν καλύτερο μια συμφωνία για μη επίθεση στα επόμενα 50 χρόνια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με λίγα λόγια ο Βενιζέλος παρακαλά τους Τούρκους να μην ανοίξουν άλλο την ψαλίδα των εξοπλισμών(ήδη μας έχουν αφήσει πολύ πίσω), γιατί εμείς είμαστε ταπί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο κόσμος όλος περιμένει από μέρα σε μέρα τρίτο παγκόσμιο πόλεμο . Χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε στρατιωτική ισχύ . Είναι από τις επενδύσεις που μπορούν να βελτιώσουν και την οικονομία, αν αρχίσουμε να παράγουμε και δικά μας όπλα, αλλά αποκτούμε και τεχνογνωσία ! Και θα κάνουμε μείωση ? να επενδύσουμε σε τι? Στο απύθμενο πηγάδι που λέγεται δημόσιο? Όταν λέγεται κάτι τέτοιο πρέπει να βλέπουμε τι κρύβετε από πίσω !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η προσκληση για αμοιβαια μειωση εχει γινει και επι Σημιτη και φυσικα η Τουρκια ουδεποτε συμφωνησε, το αντιθετο, επιταχυνε.

    Η νεα προσκληση ειναι προσχημα, για να καλυφθει η μονομερης περικοπη των ηδη μειωμενων ελληνικων αμυντικων δαπανων και η de facto αλλαγη της ελληνικης στασης στο θεμα των αναχαιτισεων. Πλεον αναχαιτιζουμε εκ του μακροθεν.

    Αλλωστε φανηκε και απο το μερος που ο κ. Βενιζελος βασισε ελπιδες στη Νεα Δομη ΝΑΤΟ. Μα δεν ηταν η ιδια νεα Δομη που πριν λιγους μηνες, οι εφημεριδες που στηριζουν το ΠΑΣΟΚ προειδοποιουσαν πως αποσκοπουσε στη συνδιαχειριση του Αιγαιου και πως επρεπε η Ελλαδα λυσσαλεα να αντισταθει με πρωτο και καλυτερο το Στρατηγειο της Λαρισας και το θεμα διασυνδεσης των παρακτιων τουρκικων ρανταρ;

    Επι 40 χρονια το ΝΑΤΟ ποτε δεν εκανε κατι θετικο για την Ελλαδα στα ελληνοτουρκικα. Ξαφνικα τωρα αυτο αλλαξε;

    Ενω ο κοσμος ειναι απασχολημενος με την οικονομια, συμβαινουν σημεια και τερατα σε αλλα θεματα και τα ΜΜΕ δε μιλουν καθολου. Αλλωστε υπαρχει υπεροκομματικη στηριξη οπως φαινεται.

    Η Ελλαδα παραδοθηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αντί να μειώνουμε τους εξοπλισμούς, να μειώσουμε τον στρατό, να κάνουμε ένα μικρό-εξειδικευμένο-ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ στρατό, και να αυξήσουμε δραστικά τους εξοπλισμούς!

    Πρέπει να σοβαρευτούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αφου επικαλλουνται τους εξοπλισμους ως το μεγιστο των κακων της Ελληνικης οικονομιας γιατι αποδειχτηκαν τοσο θρασυδειλοι στην αντιμετωπιση των Εθνικων θεματων;Ας δωσει η εκκλησια για τα εξοπλιστικα προγραματα! τι μηπως φτωχυνουν οι Αγιοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ''Το συνέδριο διοργάνωσε το Κέντρο Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών''.


    Αγαπητοί μου, εγώ διαβάζοντας το άρθρο συγκράτησα μόνο το παραπάνω,
    προσέξτε λοιπόν, πως ονομάζεται το κέντρο, ποιανού είναι και ποιός το στηρίζει.
    Τι μανία που έχουν όλοι οι πολιτικοί μας να δημιουργούν μετά την αποχώρησή τους ΚΕΝΤΡΑ, ΙΔΡΥΜΑΤΑ, ΟΜΙΛΟΥΣ, ΕΝΩΣΕΙΣ, και άλλα συναφή; μήπως είναι δικαιολογημένη η καχυποψία μου ότι περιμένουν να πάρουν, παρά να δώσουν; εγώ γιατί πρέπει να τους πληρώνω το χόμπυ τους να αερολογούν; επιχορηγούνται νομίζω με σημαντικά ποσά από τον Π/Υ.
    Προσωπικά μπούχτησα δεν θέλω άλλα τέτοια ιδρύματα, εσείς;

    ΚΑΧΥΠΟΠΤΟΣ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Από ιδρύματα και κέντρα άλλο τίποτα δόξα το Θεό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ε εντάξει,τους λεει λυπηθείτε μας γιατι εχουμε γονατίσει,η απάντηση βέβαια θα είναι: α! εμεις τα φτιάχνουμε ολα εγχωρια σε μικρότερο κόστος οπότε δεν ζοριζόμαστε τοσο,επισης εχουμε πολυ καλη βιοτεχνία και βιομηχανία καθώς επίσης και η αγροτική μας παραγωγή παει περίφημα!
    Και τοτε ισως θυμηθεί ο Βενιζέλος τις μαλακίες που κάνανε εκεί στο Πασοκ και ο Αβραμοπουλος στη ΝΔ και διέλυσαν τα πάντα...
    Χαίρε Ελλάδα αθάνατη,δορυφόρε της Τουρκίας και προτεκτοράτο των Γερμανων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.