1/2/10

ΧΑΡΤΕΣ ΓΙΑ ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΟΙΚΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΖΩΝΩΝ

Τετελεσμένα και στις νότιες θαλάσσιες περιοχές μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος μεθοδεύει η Άγκυρα. Στενές επαφές με την Αίγυπτο, τη Λιβύη και άλλες χώρες

ΕΙΔΙΚΟΥΣ χάρτες όσον αφορά τα όρια Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) διαβίβασε μόλις προ μερικών εβδομάδων η Άγκυρα προς όμορες χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου και ειδικότερα προς την Αίγυπτο, τον Λίβανο, τη Συρία και τη Λιβύη, με στόχο τον «αμοιβαίο και τελεσίδικο προσδιορισμό» των ορίων τους στη θαλάσσια περιοχή που ελέγχουν, όπως αναφέρουν εκθέσεις προς το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ έχει ενημερωθεί λεπτομερώς και η Αθήνα.

Και τούτο γιατί οι τουρκικές ενέργειες αφορούν και την Ελλάδα, αφού η Άγκυρα προσπαθεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, σε ζώνες που εφάπτονται της δικής της ΑΟΖ με αυτήν της Αιγύπτου κατά πρώτο λόγο και της Λιβύης κατά δεύτερο.

Η Τουρκία δημιουργεί ζητήματα σε όλη την περιοχή ανατολικά και νότια του Καστελλορίζου, δεσμεύοντας αυθαιρέτως ολόκληρη την περιοχή από τη Ρόδο μέχρι και τις παρυφές της Πάφου στη δυτική Κύπρο! Προς αυτή την κατεύθυνση, βολιδοσκοπεί το Κάιρο, ζητώντας να αθετήσει συμφωνίες της Αιγύπτου με τη Λευκωσία, επικαλούμενη συνεμπλοκή και των Τουρκοκυπρίων μέσω της «ΤΔΒΚ» (Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου) σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα σε συγκεκριμένες υποθαλάσσιες ζώνες. Ταυτοχρόνα θεωρεί ότι ολόκληρη η περιοχή που εμπερικλείεται μεταξύ Δωδεκανήσου και Κύπρου αποτελεί δική της ΑΟΖ, που εφάπτεται προς νότο με την αιγυπτιακή και με αυτήν της Λιβύης δυτικότερα.

Σχετικές πληροφορίες έχουν δώσει και οι Άγγλοι στην κυπριακή κυβέρνηση της Κύπρου, δεδομένου ότι και οι ίδιοι θεωρούν ότι έχουν έννομο συμφέρον σε μέρος αυτών των ζωνών, λόγω των «κυριάρχων εδαφών» που διαθέτουν στη βάση Ακρωτηρίου και την επισταθμία Επισκοπής στον κυπριακό νότο.

Άριστα ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι παρόλο που στο θέμα τηρείται σιγή και οι χειρισμοί γίνονται διακριτικά για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε κρίση, εν τούτοις η Λευκωσία έχει κάμει σχετικές κρούσεις στο Κάιρο.

Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι θα υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις, λόγω και των άλλων βλέψεων της Τουρκίας στο Αιγαίο, καθώς οι ενέργειές της για την ΑΟΖ οδηγούν ευθέως σε αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών και άλλων δικαιωμάτων.
ΠΑΡΟΝ

4 σχόλια:

  1. Μια χαρά κάνει τη δουλειά της η Τουρκία. Ισλάμ και Δύση είναι ένα, και εχθροί της Ελλάδας και της Ορθοδοξίας.

    Βρισκόμαστε σε λάθος στρατόπεδο.

    http://www.vimeo.com/8150226

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τόσες παραλείψεις(;) έχουμε κάνει τόσα χρόνια τουλάχιστον ΑΟΖ μπορούμε να καθορίσουμε να τελειώνουμε με το θέμα ή θα μπει κι αυτό στη λίστα με τις εθνικές μα...κίες μας;
    Αλλά τι λέω υπάρχει και ένα casus belli απέναντι που το ακούμε και χεζόμαστε. Λες και η Τουρκία θα αποτολμούσε ποτέ πόλεμο. Τι ζώα που είμαστε

    ΓΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν "επιλεγεί" ακριβώς οι κατάλληλες εκείνες "ηγεσίες" χαζοχαρούμενων που με σχέδιο έφεραν την Ελλάδα να σέρνεται επί αγκώνων και γονάτων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ara i oriothetisi tou AOZ metaksi KYPROU kai ELLADOS prepi na gini amesa [extes] ti lei ki o yp.exoterikon.H MH amesi oriothetisi einai epizimia kai gia tis dyo xores i mi drasis sto profanes pos na ermineuthi?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.