27/2/10

Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να οριοθετήσουν την ΑΟΖ


Χρήστος Ιακώβου
Η απουσία συμφωνίας, μεταξύ Ελλάδος και Κυπριακής Δημοκρατίας, για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο κρατών δημιουργεί μία γκρίζα ζώνη με ορατό το ενδεχόμενο αυτό το κενό να καλυφθεί από μία συμφωνία καθορισμού της ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου. Ήδη, η κυβέρνηση της Αιγύπτου αποφάσισε να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Τουρκία πάνω σε αυτό το θέμα αποδεχόμενη, εκ των πραγμάτων ότι το Καστελόριζο δεν έχει υφαλοκρηπίδα. Αυτή η πιθανότητα, σε περίπτωση που εξελιχθεί σε γεγονός θα έχει ως συνέπεια, εκτός από την απώλεια του φυσικού πλούτου νοτίως του Καστελλορίζου και ανατολικώς της Κρήτης, να αποτελέσει την αλυσίδα αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, που είναι άλλωστε πάγια στρατηγική επιδίωξη της Τουρκίας.
Πριν από ενάμισι περίπου χρόνο, όταν η Τουρκία προκάλεσε μία περιορισμένης κλίμακας κρίση με την ενέργειά της να κάνει έρευνα για πετρέλαια 80 μίλια νότια του Καστελλορίζου, με νορβηγικό πλοίο, επεξέτεινε τη στρατηγική των διεκδικήσεων της στο Αιγαίο, και στην περιοχή μεταξύ Κύπρου και Καστελορίζου. Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτές οι περιοδικές κρίσεις δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως πολιτικές συμπτώσεις ή σπασμωδικές αντιδράσεις κάποιων φιλοπόλεμων κύκλων του στρατιωτικού κατεστημένου της Άγκυρας, αλλά προσχεδιασμένες κινήσεις τακτικής που εξυπηρετούν συγκεκριμένο στρατηγικό στόχο δηλαδή την διαρκή αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος της Κύπρου επί συγκεκριμένων θαλασσίων ζωνών.
Για την Ελλάδα το πρόβλημα του Αιγαίου περιορίζεται στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, δηλαδή στο δικαίωμα εκμετάλλευσης του βυθού και του υπεδάφους του στο θαλάσσιο χώρο πέρα από τα ελληνικά χωρικά ύδατα και η διαδικασία που προτείνει είναι η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σε αντίθεση με την Τουρκία η οποία επιδιώκει πολιτική λύση, δηλαδή στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας πέρα από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, με βάση τη διμερή διαπραγμάτευση. Το κομβικό σημείο της Τουρκικής διεκδίκησης είναι ο ισχυρισμός ότι τα νησιά του Αιγαίου δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ως εκ τούτου η οριοθέτησή της θα πρέπει να γίνει με βάση τη μέση γραμμή από βορρά προς νότο, μεταξύ τουρκικών παραλίων και των παραλίων της ηπειρωτικής Ελλάδος. Σε περίπτωση υιοθέτησης αυτής της λύσης συνεπάγεται ότι τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα περιβάλλονται από τουρκική υφαλοκρηπίδα με τις όποιες συνέπειες για την ασφάλειά τους. Επιπλέον, τέτοια εξέλιξη δημιουργεί ένα ντόμινο τουρκικών διεκδικήσεων, όπως χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος και αποκλειστική οικονομική ζώνη.
Σε ό,τι αφορά την περιοχή μεταξύ Καστελλορίζου και Κύπρου, ο βραχυπρόθεσμος τακτικός στόχος της Τουρκίας είναι να αναγκάσει την Ελλάδα να αναδιπλώνεται για να δείξει τη θέση της για τις συντεταγμένες της υφαλοκρηπίδας. Ο λόγος είναι απλός. Η Τουρκία έχει ήδη οριοθετήσει αυθαίρετα την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη την οποία διεκδικεί μεταξύ Καστελλορίζου και Κύπρου καθώς επίσης έχει ορίσει επί χάρτου τρεις περιοχές έρευνας για την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ). Μία εξ αυτών ήταν σε εκείνη που διεξήγαγε τις έρευνες, πριν ενάμιση χρόνιο, το Νορβηγικό σκάφος και η οποία εφάπτεται της υφαλοκρηπίδας του Καστελορίζου.
Μακροπρόθεσμα, η Άγκυρα επιχειρεί να εξασφαλίσει δύο τακτικά σημεία που θα τις επιτρέψουν να προχωρήσει σε υλοποίηση του στρατηγικού της στόχου: α) την αποδοχή εκ μέρους της Ελλάδας της ύπαρξης περισσοτέρων της μίας διαφορών στο Αιγαίο, β) την αποδοχή εκ μέρους της Ελλάδας της ύπαρξης γκρίζων ζωνών και συγκατάθεσής της για παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο ν’ αποφανθεί για την κυριαρχία σε δεκάδες νησιά και βραχονησίδες που ανήκουν στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου και του Καστελορίζου.
Το βασικό επιχείρημα της Άγκυρας παραπέμπει στο σύνδρομο της Συνθήκης των Σεβρών ότι δηλαδή στρατηγικός στόχος της Ελλάδας είναι να εγκλωβίσει την Τουρκία στα δικά της χωρικά ύδατα ούτως ώστε να ελέγξει τα τρία βασικά λιμάνια της Τουρκίας (Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Μερσίνα) καθώς επίσης και τις ναυτικές οδούς που εξασφαλίζουν τη διασύνδεση της Τουρκίας με τον κόσμο και κατ’ επέκταση να μετατρέψει την Τουρκία σε κράτος ξηράς, όπως επεχείρησαν οι δυτικές δυνάμεις με τη Συνθήκη των Σεβρών. Για τη δε θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καστελορίζου και Κύπρου, η Τουρκία φοβάται ότι αν Αθήνα και Λευκωσία επιβάλουν ότι η εν λόγω περιοχή βρίσκεται εντός του τομέα θαλασσίων αρμοδιοτήτων των χωρών - μελών της Ε. Ε., η Τουρκία με τον τρόπο αυτό θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της σχετικά με την υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο και τις οικονομικές ζώνες.
Συνεπώς, είναι στρατηγικής σημασίας να γίνει συντονισμός διπλωματικών ενεργειών στη βάση της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θαλάσσης (1982) μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας για να κατοχυρωθεί το δικαίωμα των δύο κρατών να έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα. Κατά αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθεί η θέση της Ελλάδος για τις Ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο καθώς επίσης θα ενισχυθεί και η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας που έχει δώσει άδεια έρευνας πετρελαίων σε διεθνείς εταιρίες στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.
www.geopolitics-gr.blogspot.com

4 σχόλια:

  1. Αν δεν πατήσουν πόδι οι γαλλοτερμανοί θα τα λύσει ο γιωργάκης τα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό με τον καλύτερο για τους αγγλοαμερικάνους τρόπο. Καμμία ανησυχία θα βρει και τα σωστά επιχειρήματα τέτοιους νενέκους συμβουλάτορες που έχει, κρυφούς τε και φανερούς...
    Ας δούμε τι μπορούμε να αναμένουμε εάν κι εφόσον μας αναλάβουν οι γερμανοί και θελήσουν να εξισορροπήσουν την αγγλοαμερικάνικη επιρροή.

    Σε γενικές γραμμές είναι θετικό να μας αναλάβουν οι γερμανοί κι όχι μόνο για την ΕΕ που αποκτά αναγκαστικά και πολιτική διάσταση. Δύο, η μάλλον τρία ΕΥΕΛΠΙΣΤΟΥΜΕ να είναι τα μεγάλα πλεονεκτήματα έναντι των αγγλοαμερικάνων και στα υπόλοιπα τάλε κουάλε. 1ο Να πάψει το μονοπώλιο του πολιτισμικού ιμπεριαλισμού που έχει αλώσει μέχρι και την επικοινωνία μεταξύ μας. Επιπλέον διαθέτουν μπόλικη αρχαιολατρία συνδεμένη με το ρομαντισμό τους. Ακόμα και γερμανικά σκουπίδια να προστεθούν στα κουραδοκάναλα καλύτερα είναι, λιγώτερη η ζημιά που υφίστανται οι νέοι κυρίως από τη μονομέρια. Ιδίως να σταματήσουν την εικόνα που προβάλουν τα κρατικά κανάλια “οι βρετανικές δυνάμεις κατοχης σας ενημερώνουν” αδιαλείπτως από την εποχή Στάγκου…
    2ο Να τερματιστεί η αποδόμηση παντού, η διαλυτική δράση των κομματόσκυλων και να συγκροτηθεί κράτος που να μπορεί να διοικηθεί..
    3ο Και κυριώτερο η ΚΑΘΑΡΣΗ ! Εχουν ήδη εκδηλώσει απαίτηση να πάει κάποιος ΦΥΛΑΚΗ . Τον Αλογοσκούφη δεν τον βλέπω καλα, τον έχουν ήδη στοχοποιήσει…

    ΥΓ. Υπάρχει και 4ο που αν γίνει θα κατουρηθούν μερικοί απ’ τη χαρά τους. Να πουν Στόπ στους τούρκους, εδώ είναι τα σύνορα της Ευρώπης μας. Ομως σ΄αυτό εμπεριέχεται ένας μεγάλος κίνδυνος. Να μας βάλουν μπροστά να πολεμήσουε εμείς στην πρώτη γραμμή με τους τουρκαλάδες κι αυτοί να μας …σπρωχνουν μεχρι κάποιο σημείο όπως το 22…

    http://neotera.wordpress.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΜΗ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ=[Ε.. Ε..... Π.......].Ταλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νομιζω πως στην Ελλαδα και την Κυπρο, λογω της αποσιωπησης της σημασιας του, δεν εχει ακομη αντιληφθει κανεις τι συνεπαγεται η νεα ελληνικη τακτικη των αναχαιτισεων περαν του οριζοντα.

    Εκ των πραγματων πλεον, οχι μονο δεν υπερασπιζομαστε πλεον την επισημη θεσει οτι εχουμε 10 νμ εναεριο χωρο, αλλα υπαρχουν αμφιβολιες για το κατα ποσον το κανουμε και για τα 6νμ.

    Εθνικη κυριαρχια υπαρχει μονον στο βαθμο που δειχνεις πως την ασκεις εμπρακτα και πως εισαι διατεθειμενος να την υπερασπιζεσαι.

    Η νεα ελληνικη τακτικη αποτελει κορυφαια κινηση υπαναχωρησης απο την ελληνικη πολιτικη των τελευταιων 40 χρονων.

    Οποιος νομιζει πως η Ελλαδα, ερημην της Τουρκιας θα προχωρησει σε οριοθετηση ΑΟΖ, πλαναται πλανην οικτραν.

    Τον χασαμε τον "πολεμο" και δεν μας το λενε. Κι εμεις ονειρευομαστε ακομη ΑΟΖ.

    Μια χωρα που πλεον φοβαται να κανει αναχαιτισεις, αποκλειεται να προβει σε οριοθετηση ΑΟΖ χωρις την αδεια του φοβητρου της.

    Η υποτελεια της Ελλαδας στην Τουρκια εχει μπει σε νεα εποχη. Εδω φτασαμε να περιμενουμε ουσιαστικα λυση για την εκτονωση στο Αιγαιο , μεσω νεας Δομης ΝΑΤΟ. Κανεις δεν καταλαβαινει τι σημαινει αυτο;

    Λυπαμαι, αλλα η Ελλαδα ειναι οντως χωρα μειωμενης κυριαρχιας και το θεμα του Αιγαιου εχει χαθει. Θα παμε στη συνδιαχειριση. Στην ουσια ηδη εχουμε παει εν μερει απο τη στιγμη που πλεον δεν αναχαιτιζουμε.

    Δε βλεπω το νοημα να μιλουμε για ΑΟΖ, προσποιουμενοι πως δεν εχει αλλαξει τιποτα και πως η οριοθετηση ΑΟΖ ειναι πραγματικα μια πιθανη πολιτικη επιλογη. Δεν ειναι. Η Τουρκια νικησε τον ψυχολογικο και οικονομικο πολεμο στο Αιγαιο. Η Ελλαδα, σαν αλλη ΕΣΣΔ κατερρευσε.

    Εγω ειλικρινα, θα προτιμουσα να εχει η κυβερνηση την εντιμοτητα να πει στο λαο την πραγματικη πολιτικη κατασταση και να σταματησουμε τους εξοπλισμους, αφου αλλωστε ενα οπλο οταν δεν υπαρχει η πολιτικη βουληση για τη χρηση του, ειναι αχρηστο.

    Η Ελλαδα ειναι εξοπλισμενη αρκετα για να περασει 1 δεκαετια τουλαχιστον χωρις να κανει νεα αγορα. Ας δωσουμε τα χρηματα των εξοπλισμων στην πραγματικη οικονομια, σε επενδυσεις κι ας μειωσουμε το στρατο σε 45.000 ΕΠΟΠ οπως η Βουλγαρια κι ας το παρουμε αποφαση.

    Αλλωστε η Ελλαδα δεν ειναι καν σε θεση να διεξαγει πολεμο.

    Ας ανακοινωσουμε επιτελους πως φερνουμε τον εναεριο χωρο στα 6νμ και πως δε θα επεκτεινουμε τα υδατα κι ας ελπισουμε να φτασουν αυτα στην Τουρκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. AN PERASI TO NOMOSXEDIO THA VAZOUME TOURKOUS NA ANAXETISOUN TOURKOUS KAI EMEIS THA TOUS ORGANONOUME KAI KATEUTHINOUME APO THN ELVETIA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.