27/2/10

Aντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ στη Ρουμανία

AFP, Α. Ρ.
ΜΟΣΧΑ. Την απογοήτευσή της εξέφρασε χθες η Ρωσία μετά την ανακοίνωση των σχεδίων περί εγκατάστασης αμερικανικών αντιπυραυλικών συστημάτων στη Ρουμανία και την εκδήλωση ενδιαφέροντος για ανάλογα συστήματα από τη Βουλγαρία.
«Διατηρούμε σοβαρά ερωτήματα σε σχέση με τον πραγματικό στόχο του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αντρέι Νεστερένκο. «Συνεπώς, θα συνεχίσουμε να είμαστε συστηματικά αντίθετοι σε οποιεσδήποτε αμφιλεγόμενες μονομερείς ενέργειες που σχετίζονται με την αντιπυραυλική άμυνα και μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στη διεθνή ασφάλεια».
Τα σχόλια αυτά συνιστούν την ηχηρότερη καταδίκη, από την πλευρά της Ρωσίας, των επικείμενων συνομιλιών ΗΠΑ - Ρουμανίας για την εγκατάσταση αμερικανικών συστοιχιών αναχαιτιστικών πυραύλων.
«Γινόμαστε μια ακόμη φορά μάρτυρες μιας βιαστικής αντιπυραυλικής συμφωνίας στην Ευρώπη, την ώρα που η εύθραυστη ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας γίνεται όμηρος φανταστικών πυραυλικών απειλών που ορίζονται μονομερώς», προσέθεσε ο Ρώσος εκπρόσωπος, εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός ότι η Ρωσία ενημερώθηκε για τα σχέδια από τα μέσα ενημέρωσης και όχι απευθείας από την Ουάσιγκτον και το Βουκουρέστι.
Το νέο σύστημα που θα εγκατασταθεί στη Ρουμανία θεωρείται λιγότερο απειλητικό για τη Ρωσία από αυτό που σχεδίαζε να εγκαταστήσει η κυβέρνηση Μπους στην Τσεχία και τη Ρουμανία, αφού τα ραντάρ σε πρώτη φάση θα μπορούν να καταρρίψουν μόνο πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, όπως αυτούς που θα μπορούσαν να προέλθουν από τη Βόρεια Κορέα ή το Ιράν, και όχι διηπειρωτικούς πυραύλους όπως αυτούς που διαθέτει η Ρωσία.
Η τεταμένη συζήτηση γύρω από την αντιπυραυλική άμυνα διεξάγεται ταυτόχρονα με τις διπλωματικές κινήσεις για τη σύναψη νέας συμφωνίας ελέγχου των πυρηνικών όπλων. Η περίοδος ισχύος της ρωσοαμερικανικής συμφωνίας για τον έλεγχο των πυρηνικών, που είναι γνωστή ως START I, εξέπνευσε στις 5 Δεκεμβρίου 2009. Παρά τις προστριβές για το θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας, ο αρχηγός του ρωσικού γενικού επιτελείου στρατηγός Μακάροφ δήλωσε πρόσφατα ότι «η νέα ρωσοαμερικανική συμφωνία θα είναι έτοιμη σύντομα και δεν θα θίγει τα συμφέροντα της Ρωσίας».
KAΘHMEΡINH

4 σχόλια:

  1. Καλά, κάτσε να δούμε αν θα συνεχίσει να υπάρχει το ευρώ τους, κάτσε να μπορέσει να δανειστεί η Αμερική για να καλύψει το πρωτόγνωρο έλλειμά της, και μετά βλέπουμε αν θα τοποθετήσουν οι ΝΑΤΟικοί και πυραύλους στην Ρουμανία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μήπως γι'αυτό καλείται ο προθυπουργός στην Ουασιγκτον;Μήπως θελουν να βάλουν ενα τέτοιο και εδω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΦΙΛΕ 27 Φεβρουαρίου 2010 3:56 μ.μ. OYTE NA ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΝ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ....ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ...ΓΙΑΤΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟ...ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΑΛΛΑ ΕΔΩ ΟΧΙ...ΔΕΝ ΘΑ ΤΡΑΒΗΞΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΡΩΣΙΚΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ ΠΑΝΩ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΟΝΤΡΑ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΒΓΕΙ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ.
    ΛΥΣΑΝΕ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΡΟΥΧΑ.
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ Η ΑΠΛΗΣΤΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. ΔΥΣΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ, ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΔΑΜΑΣΟΥΝ ΤΟ ΘΗΡΙΟ ΠΟΥ ΕΞΕΘΡΕΨΑΝ.
    ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΙ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.