28/2/10

Λαθρομετανάστευση: Η Ε.Ε. πληρώνει την Τουρκία να... φυλάει τα σύνορα

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΡΝΕΛΛΟΥ
Από τις αρχές του Ιουλίου θα είναι έτοιμη η κυβέρνηση διά του αρμόδιου υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να λειτουργήσει το επιχειρησιακό κέντρο επιτήρησης και φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. (FRONTEX), που θα έχει έδρα τον Πειραιά και αρμοδιότητα τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, όπως ανακοίνωσε ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης στο τέλος του συμβουλίου υπουργών στις Βρυξέλλες.

Αυτό γίνεται με φόντο την επικείμενη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του και την προοπτική της υπογραφής συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και της γείτονος για τη μεταναστευτική διαχείριση.

«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μια κινητικότητα, ωστόσο αντιλαμβάνομαι επίσης ότι οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν και στο επόμενο διάστημα, στη λογική των διαπραγματεύσεων και του πάρε-δώσε και της τακτικής που τους διακρίνει πάντα, να επιμηκύνουν το χρόνο της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να επωφεληθούν όσο γίνεται, με περισσότερα πλεονεκτήματα γι' αυτούς».

Τα παραπάνω δήλωσε ο Ελληνας υπουργός όταν Ερωτήθηκε πότε θα υπογραφεί η συμφωνία επανεισδοχής, ενώ για την ουσιαστικά μη ισχύουσα μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας ανέφερε: «Εχουμε υποβάλει στην Τουρκία περίπου 4.000 αιτήματα τα τελευταία δέκα χρόνια, από το 2001 μέχρι το 2010, τα οποία αφορούσαν περίπου 80.000 επαναπροωθήσεις υπηκόων τρίτων χωρών, από τους οποίους οι Τούρκοι δέχθηκαν περίπου 4.500. Ως υποψήφια για σύνδεση χώρα με την Ε.Ε., χρηματοδοτείται από την Ενωση για φύλαξη και προστασία των συνόρων και δημιουργία υποδομών στα σύνορα, και εντούτοις δεν γίνεται απολύτως τίποτα».

Στο σημείο αυτό ο κ. Χρυσοχοΐδης πρόσθεσε ότι επίκειται συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, ο οποίος ανταποκρίθηκε σε σχετικό δημόσιο αίτημα. Ακόμη ανέφερε ότι η έξοδος της χώρας πλέον δεν είναι ανοιχτή στον οποιονδήποτε προς την υπόλοιπη Ευρώπη. «Δύο βασικά λιμάνια της χώρας, η Πάτρα και η Ηγουμενίτσα, αλλά και τα κύρια αεροδρόμια της χώρας, έχουν θωρακιστεί με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι σχεδόν αδύνατη η παράνομη έξοδος από την Ελλάδα», είπε ο υπουργός και διαμήνυσε στους Ευρωπαίους ότι «έχει σχεδόν μηδενιστεί η παράνομη είσοδος μεταναστών από την Ελλάδα προς Ιταλία, Γερμανία και άλλες χώρες. Αρα λοιπόν, δεν βρίσκω κανένα λόγο να γίνονται οι έλεγχοι στους προερχόμενους από Ελλάδα, οι οποίοι βεβαίως δεν απαγορεύονται με βάση τη Συνθήκη Σένγκεν, από την άλλη πλευρά όμως θα καταλάβουν πολύ σύντομα ότι εμείς αυτό που λέμε το εννοούμε».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

2 σχόλια:

  1. VALE TON LYKO NA FILA TA PROVATA! POSO ILITHIOI EINAI ORISMENOI!
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τουρκία και λογική διαπραγματεύσεων ...δεν το πολυβλέπω να συνάδει.
    Ιδωμεν! Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.