26/2/10

Εγκλωβισμένοι στην πεπατημένη

Του Σταυρου Λυγερου
Η εκβιαστική πίεση των Βρυξελλών για περισσότερο «αίμα» συνεχίζεται αμείωτη, αλλά φως στην άκρη του τούνελ δεν φαίνεται. Το χειρότερο είναι ότι η ελληνική οικονομία κατρακυλάει στην ύφεση, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα δημόσια έσοδα και να τίθεται θέμα λήψης ολοένα και περισσότερων μέτρων. Με άλλα λόγια, εισερχόμαστε σε ένα ανατροφοδοτούμενο καθοδικό σπιράλ.

Για να σπάσει ο φαύλος κύκλος, η κυβέρνηση πρέπει να πάψει να ασκεί πολιτική με τον γνωστό χρεοκοπημένο τρόπο. Η Ελλάδα έχει περιέλθει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η χρήση των γνωστών πολιτικών εργαλείων δεν επαρκεί. Για να υπάρξει διέξοδος από την κρίση χρειαζόμαστε νέες ευφάνταστες προσεγγίσεις και αποτελεσματικές πρακτικές, που θα αξιοποιήσουν τις λιμνάζουσες δυνατότητες σε όλα τα επίπεδα: για αύξηση των εσόδων, για μείωση των δαπανών, αλλά και για ανάπτυξη.

Η κυβέρνηση Παπανδρέου, όμως, παραμένει εγκλωβισμένη στην πεπατημένη, στο ίδιο αγκυλωμένο πλαίσιο. Γι’ αυτό εμφανίζεται ανίκανη να θέσει υπό έλεγχο τη δημοσιονομική κρίση και να οικοδομήσει ένα νέο υγιές μοντέλο. Με το επιχείρημα της υπαρκτής ανάγκης για άμεση απόδοση, λαμβάνει μέτρα που μειώνουν με γραμμικό τρόπο το εισόδημα κυρίως των μικρομεσαίων στρωμάτων. Η άνιση κατανομή των θυσιών, όμως, ακυρώνει το ηθικό υπόβαθρο της κυβερνητικής έκκλησης για συλλογική προσπάθεια εξόδου από την κρίση, παροξύνει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και αυξάνει τις πιθανότητες κοινωνικής αναταραχής. Επιπλέον, συρρικνώνοντας κυρίως την ενεργό ζήτηση των λαϊκών στρωμάτων, τα μέτρα προκαλούν ύφεση και ως εκ τούτου τροφοδοτούν τη δημοσιονομική κρίση.

Δεν θα έπρεπε η κυβέρνηση να δρομολογεί προγράμματα για την αξιοποίηση της λιμνάζουσας δημόσιας περιουσίας, και ειδικότερα των Ολυμπιακών Ακινήτων που ρημάζουν; Δεν θα έπρεπε να δρομολογεί ευρηματικούς και δραστικούς τρόπους για την πάταξη της φοροδιαφυγής; Δεν θα έπρεπε να θεσπίζει κίνητρα και κυρίως να εξαλείφει αντικίνητρα για νέες παραγωγικές επενδύσεις με σκοπό την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας; Δεν θα έπρεπε επιτροπές εμπειρογνωμόνων να σκανάρουν κάθε υπουργείο και τους εποπτευόμενους οργανισμούς για να εισηγηθούν αλλαγές στη δομή και στις λειτουργίες; Αλλαγές, που μπορούν να αυξήσουν την παραγωγικότητα και ταυτοχρόνως να εξοικονομήσουν πόρους και ανθρώπινο δυναμικό.

Αναμφίβολα, αμαρτίες και παραλείψεις δεκαετιών δεν μπορούν να διορθωθούν σε πέντε μήνες. Θα μπορούσαν, όμως, να έχουν αξιοποιηθεί έξυπνες και ρεαλιστικές προτάσεις, που λόγω χρόνιου ελλείμματος πολιτικής βούλησης παραμένουν χρόνια στα συρτάρια, για να δρομολογηθούν με επείγουσες διαδικασίες λύσεις. Θα ήταν και ένα έμπρακτο μήνυμα προς όλους ότι η κυβέρνηση δεν μαζεύει απλώς χρήματα, αλλά ταυτοχρόνως επιχειρεί σοβαρά το δημοσιονομικό νοικοκύρεμα και την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας. Δυστυχώς, όμως, δεν φαίνεται να κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση. Κινείται αμήχανα και χωρίς πυξίδα. Προς το παρόν τουλάχιστον, λέει πολλά, αλλά κάνει ελάχιστα.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

4 σχόλια:

  1. Το κωπηλα τοδρόμιο στην περιοχή Σχινιά έχει αφεθεί στην μοίρα του σε μια μοίρα που πραγματικά είναι να λυπάσαι τα λεφτά τα οποία επενδύθηκαν.
    Σαν μια εγκατάσταση φάντασμα υπάρχει μέσα στη μέση του πουθενά.
    Και κανείς μα κανείς τόσα χρόνια δεν σκέφτηκε να το δώσει σε κάποιο όμιλο για επένδυση να γίνει χωρίο με ξενοδοχεία κάτι για να μπορέσει να πάρει ανάπτυξη και η περιοχή.
    Θα μου πείτε τα αρχαία και η περιοχή με τα γνωστά κουνούπια το οποία τρέφουν ένα σπάνιο είδος πουλιών .
    Δεν έχεις Χριστίνα οικολογικές ανησυχίες !!!
    Έχω και οικολογικές αλλά επί του παρόντος έχω πρώτα Ελληνικές και μετά οικολογικές με μικρή απόσταση το ένα από το άλλο.
    Όσο για τα αρχαία με μια σωστή συντήρηση τίποτα δεν θα πάθαιναν.
    Αλλά όταν επί Ολυμπιακών βρέθηκε μια αλυσίδα ξενοδοχείων και ζήτησε την περιοχή δεν την δώσαμε προς εκμετάλλευση γιατί προφανώς οι μίζες δεν θα ήταν αρκετές.
    Γι΄αυτό το λόγο τώρα μπορούμε να την βλέπουμε να γκρεμίζετε και να πνίγετε στα σκίνα και στα αγριόχορτα στα λιμνάζοντα νερά και στα κουνούπια.
    Επενδύσεις εκατομμυρίων απλά να πετιούνται γιατί κάποιοι άχρηστοι αποφάσισαν με τα λεφτά μας την ζωή μας και το μέλλων των παιδιών μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο κυριοs Παπανδρεου εδω και ενα χρονο φωναζε "Φτανει πια". Απειλουσε οτι θα ριξει την κυβερνηση οταν θα φτασει η ωρα εκλογηs Προεδρου Δημοκρατιαs. Ηθελε να παρει την εξουσια. Ωραια, 5.5 χρονια αντιπολιτευση δεν εβλεπε τα προβληματα; Τα εβλεπε. Σιγουρα ειχε και ενα προγραμμα ετοιμο το οποιο θα επρεπε να εφαρμοστει αμεσωs. Φαινεται οτι δεν το ειχε και μαs κοροιδευε. Να δεχτουμε οτι βρηκε μια κατασταση πιο ασχημη απο αυτη που περιμενε; Αs το δεχτουμε. Τωρα ομωs βλεπουμε μια διαφορα μεραs με τη νυχτα. Πωs εγινε αυτο; Η Ελλαδα ψηφισε για να εχει υπουργο οικονομικων που περνει αποφασειs ο ιδιοs. Αυτοs εβαλε στο σβερκο μαs αλλουs. Τοτε γιατι τον εχουμε και των πληρωνουμε; Και τι εμπειρια εχει αυτοs ο ανθρωποs; Στα χαρτια; Αλλο η θεωρια, αλλο η πραξη. Βγηκε και ειπε οτι θα φορολογησει τιs καταθεσειs και εφυγαν 10 διs στο εξωτερικο και μετα ελεγε στουs απατεωνεs φερτε τα λεφτα μεσα και θα σαs παρω μονο το 5%. Ειμαστε σοβαροι; Οσεs περικοπεs και να κανειs ειναι αχρηστεs οταν δεν παραγειs. Οταν δεν δουλευειs. Θα εξασθενησει το λαο χωριs λογο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 'Οταν βγάζεις 1000 και ξοδεύεις 1500 δύο πράγματα μπορείς να κάνεις. (α) Να σταματήσεις να ξοδεύεις κερατιάτικα και να μείνεις μόνο στα απαραίτητα (β) να αυξήσεις τα έσοδα σου.
    Στην Ελλάδα όπου χτυπιούνται ότι το κράτος δεν πρέπει να είναι επιχειρηματίας και να βγάζει κέρδη το μόνο έσοδο είναι οι φόροι. Άμεσοι, έμμεσοι, έκτακτοι. Φόρος να 'ναι και ό,τι να 'ναι.
    Αν έχεις και την ΕΕ να φωνάζει άντρα θέλω τώρα τον θέλω τότε...
    Η ανάπτυξη είναι η μόνη πραγματική διέξοδος απο τη κρίση. Πρέπει να (ξανά)αποκτήσουμε την ικανότητα -και τη θέληση επιτέλους- να ΠΑ-ΡΑ-ΓΟΥ-ΜΕ. Οι καιροί που πουλούσαμε ο ένας στον άλλο αέρα κοπανιστό τελείωσαν. Αυτό πρέπει να καταλάβει και το κράτος αλλά και ο κόσμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σωστά. Αλλο η θεωρία άλλο η πράξη. Προεκλογικά ρωτούσε κάθε λογικός άνθρωπος "γιατί είστε έτοιμοι" και απάντηση δεν έπαιρνε, μόνο υποσχέσεις "ελπίδας στο λαό" άκουγε. Παρ΄όλα αυτά ψηφίστηκε. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.