28/2/10

Το Αιγαίο «ενώνει» Ερντογάν και στρατηγούς


Εμμονή στη διεκδίκηση, αναγνώριση και κατοχύρωση των «νόμιμων και ζωτικών» δικαιωμάτων της στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο επιδεικνύει η Τουρκία, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη σκοπιμότητα της πρωτοβουλίας της ελληνικής κυβέρνησης για εντατικοποίηση της διαδικασίας αντιμετώπισης των «προβλημάτων» στο Αιγαίο.

Η οικονομική κρίση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας προκαλούν, πάντως, δεύτερες σκέψεις καθώς είναι ιδιαίτερα παράτολμο να ξεκινήσει μια διαδικασία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση την ώρα που η διαπραγματευτική ισχύς της χώρας είναι στο ναδίρ και όταν στην άλλη πλευρά ο αξιόπιστος συνομιλητής Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να ασπάζεται πλήρως, τουλάχιστον στα Ελληνοτουρκικά, την αναθεωρητική ατζέντα των στρατηγών.

Την περασμένη εβδομάδα και ενώ κορυφωνόταν η αντιπαράθεση μεταξύ Ερντογάν και στρατιωτικού κατεστημένου, τα Ελληνοτουρκικά κυριάρχησαν στη συνεδρίαση του πανίσχυρου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (συνεδρίαση 19ης Φεβρουαρίου) και στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αποτυπώνεται το πλαίσιο στο οποίο συμφώνησαν κυβέρνηση και στρατός να κινηθούν στις συνομιλίες με την Ελλάδα.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι η αντιμετώπιση των «προβλημάτων του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου» αναδεικνύεται σε σημείο σύγκλισης του στρατιωτικού κατεστημένου και της κυβέρνησης Ερντογάν και συγχρόνως αποτυπώνονται στην απόφαση του ΣΕΑ οι «κατευθυντήριες κόκκινες γραμμές» που θα ακολουθήσει η τουρκική πλευρά στις διαπραγματεύσεις. Η ανακοίνωση του τουρκικού ΣΕΑ αναφέρει τα εξής: «Αξιολογήθηκαν, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, τα υπάρχοντα αλληλένδετα προβλήματα του Αιγαίου μεταξύ της χώρας μας και της Ελλάδας, καθώς και τα νόμιμα και ζωτικής σημασίας δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο.

Επιβεβαιώθηκε η βούληση της χώρας μας προς την κατεύθυνση της επίλυσης όλων των προβλημάτων με την Ελλάδα, που πηγάζουν από τη θάλασσα του Αιγαίου στη βάση των αρχών της καλής γειτονίας και της στενής συνεργασίας.

Οσον αφορά το θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο επαναλήφθηκε η αποφασιστικότητά μας για τη συνέχιση όλων των δραστηριοτήτων των φορέων μας, σε συνεργασία και συντονισμό μεταξύ τους».

Ξεκαθάρισμα
Από την ανακοίνωση αυτή προκύπτει ότι η τουρκική ηγεσία, εν όψει της εντατικοποίησης των ελληνοτουρκικών επαφών και των διερευνητικών συνομιλιών, ξεκαθαρίζει ότι ομιλεί περί συνόλου «προβλημάτων» με την Ελλάδα και όχι αποκλειστικά και μόνο για την υφαλοκρηπίδα παραπέμποντας στο σύνολο των διεκδικήσεων και αμφισβητήσεων στο Αιγαίο εις βάρος της χώρας μας.

Η τουρκική ηγεσία με σαφή τρόπο αποκλείει την εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στο Αιγαίο και για τον λόγο αυτό επισημαίνει ότι η βάση για την επίλυσή τους είναι οι αρχές της «καλής γειτονίας και της στενής συνεργασίας», δήλωση που παραπέμπει στη γνωστή θέση περί διμερούς εφ’ όλης της ύλης διαλόγου και μη αποδοχής των ρυθμίσεων του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας (στο οποίο εξάλλου η Τουρκία αρνείται να γίνει συμβαλλόμενο μέρος).

Θυμίζοντας τη διατύπωση της Συμφωνίας της Μαδρίτης, η τουρκική ηγεσία κάνει και πάλι λόγο για «νόμιμα και ζωτικής σημασίας δικαιώματα και συμφέροντα» στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, έννοια η οποία καλύπτει όλο το πακέτο των τουρκικών διεκδικήσεων και αμφισβητήσεων της ελληνικής κυριαρχίας. Η τουρκική ανακοίνωση περιέχει και τη συγκαλυμμένη απειλή κάνοντας λόγο για «αποφασιστικότητα για συνέχιση των δραστηριοτήτων όλων των φορέων μας (σ.σ.: εννοεί διπλωματικών, στρατιωτικών κ.λπ. αρχών) στην προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Το Καστελόριζο
Οι αναφορές του τουρκικού ΣΕΑ στην Ανατολική Μεσόγειο δεν αφορούν μόνο την ανησυχία που έχουν προκαλέσει οι πετρελαϊκές έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και ενδεχόμενη πρωτοβουλία της Ελλάδας να ξεκινήσει έρευνες στην περιοχή του Καστελόριζου ή η κήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης από την Ελλάδα.

Ενδεικτικό για το πώς αντιλαμβάνεται τα νόμιμα δικαιώματά της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου η Τουρκία, είναι γραπτή δήλωση που έχει καταθέσει στη γραμματεία του ΟΗΕ η τουρκική μόνιμη αντιπροσωπεία για να αμφισβητήσει τη συμφωνία Κύπρου-Αιγύπτου για τη μεταξύ τους οριοθέτηση ΑΟΖ.

Στην τουρκική γραπτή δήλωση (2 Μαρτίου 2004) η Τουρκία μεταξύ άλλων επισημαίνει υπό μορφή διακήρυξης ότι «η οριοθέτηση κάθε ΑΟΖ ή υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο στην περιοχή που εκτείνεται δυτικά τoυ γεωγραφικού μήκους 32ο 16’ 18» αφορά την Τουρκία και τα αυθύπαρκτα και απαράγραπτα νόμιμα κυριαρχικά δικαιώματά της...».

Η γραμμή αυτή καλύπτει όλη την περιοχή δυτικώς της Κύπρου και φυσικά περιλαμβάνει όχι μόνο το Καστελόριζο αλλά και το σημείο στο οποίο εφάπτεται θεωρητικά η ελληνική ΑΟΖ με την κυπριακή και την αιγυπτιακή, την οποία αμφισβητεί η Τουρκία απαιτώντας να μην εξαιρεθεί από τον υπολογισμό των θαλάσσιων ζωνών η επήρεια του Καστελόριζου...

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
nmeletis@pegasus.gr


Επίσκεψη στον Λευκό Οίκο - Στο τραπέζι τα εθνικά και η ελληνική οικονομία

Ομπάμα και Παπανδρέου θα συζητήσουν για Σκοπιανό, Κυπριακό, Ελληνοτουρκικά, όχι όμως και για την κατάργηση της βίζας

Σ τις 2 το μεσημέρι της 9ης Μαρτίου, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου για την πιο σημαντική συνάντηση της πρωθυπουργικής του θητείας. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τον περιμένει για να τον στηρίξει πολιτικά σε μία εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα, αλλά την ίδια ώρα επιθυμεί να συζητήσει μαζί του τα καυτά εθνικά θέματα (Σκοπιανό, Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά), για τα οποία στην Ουάσιγκτον πιστεύουν πως απαιτείται άμεση διευθέτηση.

Η αμερικανική πλευρά ενημέρωσε για τα θέματα που την ενδιαφέρουν, στα οποία δεν περιλαμβάνεται η κατάργηση της βίζας. Ο Ελληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον Βασίλης Κασκαρέλης ζήτησε να συμπεριληφθεί το θέμα στην ατζέντα καθώς, όπως εξήγησε, η Αθήνα από την πλευρά της έπραξε ότι απαιτείτο. «Με τα σημερινά δεδομένα δύσκολα θα ανακοινωθεί η κατάργηση», δήλωσε ένας διπλωμάτης ο οποίος εξήγησε ότι λόγω της υπόθεσης του αεροπλάνου της Delta η αμερικανική πλευρά αδυνατεί να υλοποιήσει την υπόσχεσή της.

Ο πρωθυπουργός θα έχει και ξεχωριστή συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σύμφωνα με πληροφορίες θα πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας με τη συμμετοχή και άλλων Αμερικανών αξιωματούχων, στη διάρκεια της οποίας θα γίνει διεξοδική συζήτηση για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Διπλωματική πηγή δήλωσε ότι οι Αμερικανοί «έχουν απόψεις για όλα τα θέματα, οι οποίες δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με τις ελληνικές». Πρόσθεσε ότι έχουν ιδέες για το Σκοπιανό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και θα τις καταθέσουν.

Πολιτική στήριξη
Η συζήτηση θα ξεκινήσει με την οικονομία. Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι «είναι λογικό αυτό, αφού ο λόγος για τον οποίο ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον είναι η κακή οικονομική κατάσταση της χώρας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος Ομπάμα προτίθεται να ενημερώσει τον κ. Παπανδρέου ότι θα στηρίξει την Ελλάδα στην περίπτωση κατά την οποία αναγκαστεί να καταφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Επίσης προτίθεται να συζητήσει θέματα που αφορούν το εμπόριο, αλλά με τα σημερινά δεδομένα δεν αναμένεται έμπρακτη οικονομική στήριξη από την Ουάσιγκτον, μόνο πολιτική.

Ο Λευκός Οίκος παρακολουθεί την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά θεωρεί ότι είναι θέμα που αφορά αποκλειστικά την Ευρώπη. Οι σύμβουλοι του προέδρου Ομπάμα δεν πιστεύουν πως το πρόβλημα της Ελλάδας μπορεί να επηρεάσει την αμερικανική οικονομία. Αντίθετα, εάν το πρόβλημα επεκταθεί στην Ισπανία και την Πορτογαλία, όπως εκφράζονται φόβοι, τότε τα πράγματα αλλάζουν και η αμερικανική αντίδραση στο πρόβλημα θα είναι διαφορετική.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει συνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόσι και τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, που έχει αναδειχθεί σε υπέρμαχο των ελληνικών θεμάτων στο Κογκρέσο.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Αφγανιστάν-Σκιάζει τις σχέσεις των 2 χωρών

Ο κ. Παπανδρέου θα επιδιώξει να φανεί χρήσιμη η Ελλάδα σε διεθνή ζητήματα (Μέση Ανατολή και Βαλκάνια) και δεν αποκλείεται να ανακοινώσει την πρόθεσή του για ορισμό απεσταλμένου, ο οποίος θα κινείται στον χώρο του αραβικού κόσμου. Ο Ελληνας πρωθυπουργός θα στοχεύσει στη διεύρυνση της ατζέντας των ελληνοαμερικανικών συνομιλιών με θέματα που απασχολούν τους Αμερικανούς.

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν και η άρνηση της Ελλάδας να ενισχύσει τις δυνάμεις της ίσως αποτελέσει θέμα «αγκάθι» για τον πρωθυπουργό, αν και λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης οι Αμερικανοί θα αποφύγουν να πιέσουν τον κ. Παπανδρέου.

Η αμερικανική κυβέρνηση φέρει βαρέως το γεγονός ότι πληροφορήθηκε από τις εφημερίδες την ακύρωση της απόφασης της κυβέρνησης Καραμανλή για αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στην Καμπούλ. Για τον λόγο αυτό η Ελλάδα είχε καταταχθεί στις «ουδέτερες χώρες» που δεν έχουν άμεσο ενδιαφέρον για την Ουάσιγκτον.

Καταθέσεις-Ερευνα για το κόλπο της Goldman Sachs

Η βουλευτής Κάρολιν Μαλόνι ζήτησε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής να ορίσει ακρόαση κατά την οποία θα συζητηθεί η ανάμειξη και η ευθύνη αμερικανικών τραπεζών για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

Στη δήλωσή της, η βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος που εκλέγεται στη Νέα Υόρκη, κάνει αναφορά στο σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Times» η οποία αποκάλυψε ότι οι τράπεζες που βοήθησαν την Ελλάδα να κρύψει το χρέος της την ίδια στιγμή στοιχημάτιζαν ότι θα καταρρεύσει η οικονομία της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Μαλόνι προτίθεται να ζητήσει να καταθέσουν στην ειδική ακρόαση της Επιτροπής οι επικεφαλής της Goldman Sachs και της τράπεζας JP Morgan-Chase. Της τελευταίας ηγείται ο Ελληνοαμερικανός Τζέιμι Ντάιμον.

ΕΘΝΟΣ

3 σχόλια:

  1. ETΣΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΚΑΛΟΣ ΕΡΤΟΓΑΝ ΚΑΚΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ...

    ΟΙ ΒΛΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΙΚΕΣ..ΚΑΙ ΕΧΩ ΠΕΙ ΚΑΤ ΕΠΑΝΑΛΙΨΗ ΟΤΙ ΜΑΙ ΙΣΛΑΜΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΝΕΞΕΛΕΝΚΤΗ ΚΑΙ ΜΗ ΕΛΕΝΓΧΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΤΡΑΤΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ ΚΕΜΕΛΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ.

    ΤΟ ΙΔΙΟ Η ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΩΒΙΝΙΣΤΙΚΗ.ΘΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ ΜΕΛΟΝ.

    ΕΨΙΛΟΝ./

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΨΙΛΟΝ Είναι τα δύο πρόσωπα της Τουρκίας.Ανάλογα με την συγκυρία χρησιμοποιείται και το κατάλληλο.

    Η παγίδα όμως για την Τουρκία είναι ότι η περιστολή η καταστολή του βαθέος κράτους γεννά ένα κράτος απολυταρχικό κάτι που δεν ταιριάζει με το ευρωπαικό κεκτημένο.

    Καθώς δε μάταια προσπαθεί να βρεί την θέση της στον Ισλαμικό χώρο την καθιστά αυτή η αντιφατική προσπάθεια τελείως αναξιόπιστη.

    Σημασία δεν έχει ποιά Τουρκία θέλουμε όπως σωστά επισημαίνεις αλλά σε ποιά Ελλάδα επιδιώκουμε να ζούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εν ολίγοις, το πνεύμα των συνομιλιών κινείται στους εξής άξονες
    α) Οι ΗΠΑ δέχονται να στηρίξουν πολιτικά τον πρωθυπουργό σε περίπτωση που θα μπεί η Ελλάδα στο ΔΝΤ...
    β) Έχουν "ιδέες" για εθνικά μας θέματα όπως Αιγαίο και Σκόπια και βιάζονται για άμεση λύση..
    γ) Αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα του προβλήματος της Ελληνικής οικονομίας αλλά κρίνουν ότι αυτό βασικά αφορά κυρίως την Ευρώπη...
    δ) Η κατάργηση της βίζας για τους Ελληνες που μεταβαίνουν στις ΗΠΑ δεν είναι της παρούσης...
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.