26/2/10

Ξανανοίγουν τα χερσαία σύνορα Γεωργίας-Ρωσίας


Η Γεωργία και η Ρωσία θα ξανανοίξουν την Δευτέρα τα χερσαία σύνορα τους, μετά από κλείσιμο περισσοτέρων από τριών ετών, ένα σημάδι αναθέρμανσης των σχέσεων μετά τον πόλεμο-αστραπή του Αυγούστου του 2008, ανακοίνωσε σήμερα το γεωργιανό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο συνοριακός σταθμός που ονομάζεται Verkhni Lars στην Ρωσία και Kazbegui στη Γεωργία θα ξανανοίξει στις 06.00 τοπική ώρα την 1η Μαρτίου, αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
Μια συμφωνία προς την κατεύθυνση αυτή επιτεύχθηκε μεταξύ των δύο χωρών με ελβετική διαμεσολάβηση στις 24 Δεκεμβρίου.
Η Μόσχα είχε κλείσει τον συνοριακό σταθμό Verkhny Lars το 2006, μια απόφαση που θεωρήθηκε «πολιτική» από τις γεωργιανές αρχές, στο πλαίσιο της αύξησης των εντάσεων, ενώ η Τιφλίδα προσπαθούσε να προσεγγίσει τη Δύση, και ιδιαίτερα το ΝΑΤΟ.
Αυτός ο συνοριακός σταθμός είναι το μόνο σημείο διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών που δεν βρίσκεται στις γεωργιανές αποσχισθείσες περιοχές της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, που ήταν στο επίκεντρο της σύγκρουσης τον Αύγουστο του 2008 μεταξύ της Ρωσίας και της Γεωργίας, και των οποίων η Μόσχα έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Ήταν μια πολύ καλή διπλωματική κίνηση της Γεωργίας που στο τέλος θα την ωφελήσει πολλαπλά. Καλά έκανε που δεν συνέχισε το παιχνίδι των δυτικών και αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζει κάποιες Γεωπολιτικές καταστάσεις- σταθερές στην περιοχή, στις οποίες αντί να είναι αντίπαλος έγινε μέρος αυτής της πραγματικότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.