28/2/10

Πολιτικός μπαμπούλας



Tου Αλεξη Παπαχελα

Η μεγαλύτερη βιομηχανία που στήθηκε στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης ήταν αυτή που κατασκεύασε τον μπαμπούλα του «πολιτικού κόστους». Αν ψάξετε κάτω από όλες τις αμαρτωλές παθογένειές μας, τα προκλητικά προνόμια συντεχνιών και το θεσμικό χάος θα ανακαλύψετε κάποια ιστορία... πολιτικού κόστους.

Tι σήμαινε πρακτικά πολιτικό κόστος για έναν πολιτικό; Η απειλή πως αν θίξει κάποια προνόμια θα τον περιμένουν η προσωπική δαιμονοποίηση, διαδηλώσεις, ακόμη και η αιχμαλωσία στο γραφείο του. Αυτά, πέραν βεβαίως της απειλής ότι θα χάσει και μερικές δεκάδες ψήφους από τις οικογένειες των εμπλεκομένων στην όποια μεταρρύθμιση είχε εξαγγείλει. Οι πολιτικοί μας μετρούσαν λοιπόν το πολιτικό κόστος με τη μεζούρα ακριβείας και επέλεξαν να μην υπολογίζουν καθόλου το πραγματικό οικονομικό κόστος των υποσχέσεων που έδιναν για να τελειώσει η όποια «βαβούρα».

Ετσι ξεκίνησε ένα μεγάλο πάρτι στη μεταπολίτευση, με τις κυβερνήσεις να δανείζονται χρήματα σαν να μην υπάρχει αύριο και να υποχωρούν σε καθε συντεχνία που ήξερε να πουλάει τον φόβο του πολιτικού κόστους. Ο εκάστοτε πρωθυπουργός περιστοιχιζόταν άλλωστε από συμβούλους και στελέχη που ψιθύριζαν συνεχώς: «Αυτά τα πράγματα δεν γίνονται, θα έχουμε τεράστιο κόστος». Οι κομματικοί μηχανισμοί απηχούσαν τις ίδιες απόψεις, επικαλούμενοι μάλιστα την ικανοτητά τους να πιάνουν τον σφυγμό της βάσης της κοινωνίας.

Η Αριστερά και οι συνδικαλιστές έγιναν οι πρωταθλητές της χρήσης του θανατηφόρου αυτού όπλου, που μπορούσε να εξουδετερώσει οιαδήποτε μεταρρύθμιση, επενδυτικό σχέδιο ή προσπάθεια εξορθολογισμού του κράτους. Τα μέσα ενημέρωσης βοήθησαν βεβαίως και αυτά με τον τρόπο τους αποθεώνοντας, στην αρχή στους πηχυαίους τίτλους των ταμπλόιντ και μετά στην ιδιωτική τηλεόραση, κάθε διεκδίκηση χωρίς να εξετάζεται αν είναι λογική, δίκαιη ή εφικτή.

Οι πολιτικοί πάλι κοιτούσαν τον κουβά με το πολιτικό κόστος από τη μια και τον κουβά με το χρέος από την άλλη. Επειδή αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η επανεκλογή και ο σταυρός, η κλασική τους αντίδραση ήταν «βάλε λίγο ακόμη χρέος για μετά, αρκεί να μην πάθουμε πολιτικά καμιά ζημιά τώρα». Μας κόστισε πολύ αυτή η νοοτροπία. Ο Κώστας Καραμανλής, αν και συνέλαβε εγκεφαλικά την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, γρήγορα παγιδεύθηκε στους καταστροφικούς υπολογισμούς του πολιτικού κόστους. Και έτσι κατέληξε στη γνωστή θεωρία πως «η Ελλάδα χρειάζεται δομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά η κοινωνία δεν είναι έτοιμη γι’ αυτές». Ο Κώστας Σημίτης το είχε πει αλλιώς, με εκείνο το περίφημο «αυτή είναι η Ελλάδα».

Τώρα λοιπον τα ψέματα τέλειωσαν. Η Αριστερά και ένα κομμάτι του συνδικαλιστικού κινήματος δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα. Αν το δούμε από κυνική σκοπιά η κρίση τους συμφέρει, γιατί θα αυξήσει την «πελατεία» και θα ισχυροποιήσει την «επαγγελματική τους θέση». Το πρόβλημα θα αρχίσει από την ώρα που θα συγγενέψει με τις απόψεις τους ένα κομμάτι του παλαιού ΠΑΣΟΚ, που μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση.

Η πρόσφατη εμπειρία έχει δείξει πως όσο ένας ηγέτης περιμένει για να κάνει γενναίες αλλαγές τόσο πιο δύσκολο γίνεται. Ο κ. Παπανδρέου παίζει σήμερα μόνος του στο γήπεδο και με μια κοινή γνώμη που έχει γραπωθεί πάνω στον καπετάνιο γιατί βλέπει ότι το πλοίο βουλιάζει. Αν ο κ. Παπανδρέου υλοποιήσει τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος και ταυτόχρονα «ανοίξει τα παράθυρα» της οικονομίας για να σταματήσουν οι στρεβλώσεις και να μπει φρέσκος αέρας, θα έχει μια σημαντική πιθανότητα να πετύχει. Αν τον παρασύρουν οι πλασιέ του πολιτικού κόστους στη γραμμή της αδράνειας, τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά. Οπως λέει και ο σοφός λαός, «στη βράση κολλάει το σίδερο».

7 σχόλια:

  1. Απο ποτε η λαμογια και το κλεψιμο βαπτιζονται πολιτικο κοστος;Και γιατι ο εξορθολογισμος του πολιτικου συστηματος θα ειχε αρνητικο πολιτικο κοστος;Τι φοβερο να εχουμε κυβερνησεις που θελουν να κανουν το σωστο και οι πολιτες δεν τις αφηνουν;Να εκτελεστουν ολοι οι πολιτες στο ΓΟΥΔΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο εχθρός της χώρας (αυτή την στιγμή) δεν είναι οι Τούρκοι, Αμερικάνοι, Γερμανοί κλπ Είναι οι συνδικαλιστές και εργατοπατέρες, που υπονομευαν και δυσκόλευαν κάθε σκέψη - προσπάθεια νοικοκυρέματος του "μαγαζιού" , για να ικανοποιούν ΔΗΘΕΝ τα συμφέροντα του εργαζόμενου, αλλά στην πραγματικότητα να προωθούν τα προσωπικά τους συμφέροντα και του κόμματος που τους στήριξε - στήριξαν.
    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ και αν δεν κάνουν αυτοί πίσω, τοτε η Ελλάδα θα συνεχίσει το κατηφορικο δρόμο !


    JTR

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. οχι και να τους εκτελέσουμε τους πολίτες (γερμανοί είμαστε;) , απλά θα τους αντικαταστήσουμε με νέας κοπής εισαγόμενους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. και η "αντικατάσταση" των γηγενών πολιτών με νέους εισαγωγής προχωράει με βήμα ταχύ! Αχχχ... κακόμοιρη Ελλάς με τα μπαίγνια που γεννάς!
    Δυστυχώς οι πολιτικοί διέβρωσαν τον λαό ως το κόκαλο και μπορεί πλέον να είναι αργά για οποιαδήποτε λύση. Σίγουρο πάντως είναι πως ένας πρωθυπουργός που και ο ίδιος ζει "καλή" ζωή, όχι επειδή έκλεψε ο ίδιος αλλά επειδή ζει καλά απο τα κλοπιμαία του πατέρα του, είναι αδύνατο να φέρει ηθηκή στους ανήθικους και δικαιοσύνη στους άδικους. Ο ίδιος θα πρέπει είτε να λογοδοτήσει για κλεπταποδοχή, είτε να αποκηρύξει τα έργα, τις ημέρες και τις συμμορίες του ληστή πατερούλη, είτε τέλος να κλήσει πολλούς-πολλούς φυλακή και μάλιστα όχι επιλεκτικοκομματικά! Ένα από δαύτα θα πρέπει να συμβεί αν θέλει να τον πάρουμε στα σοβαρά. Αν τίποτα απο τα τρία δεν συμβεί τότε είναι άλλος ένα απατεωνισκός, λαοπλάνος του συρμού και ακόμα χειρότερα λόγω της "αντικατάστασης", είναι προδότης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επανέρχεται το φασιστικό ΠΑΣΟΚ, του αλήστου μνήμης Α. Παπανδρέου. Άνθρωποι φυλακίζονται για τις πολιτικές του ιδέες, καθ' ην στιγμήν αλωνίζουν τα αναίσχυντα λαμόγια με τις Lexus, δείχνοντάς μας το ... μασαίο τους δάκτυλο και μάλιστα χωρίς φωτομοντάζ!


    ________________________________________



    …Οι “Δυνάμεις Ασφαλείας” κρατούν φυλακισμένο εκδότη λόγω… πολιτικών πεποιθέσεων!

    Μπορεί να διαφωνούμε με οποιονδήποτε, είτε είναι αριστερός ή δεξιός αλλά η επιλεκτική δημοκρατία είναι η αρχή του φασισμού και…

    Τόση δημοκρατία, από τη χούντα είχαμε να δούμε!
    “ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΚΑΘ΄ΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙ ΠΛΗΡΩΜΗ ΑΤΙΜΩΤΙΚΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΜΟΥ…”

    Παραμένω για 3η ημέρα κρατούμενος στη ΓΑΔΑ, συνέπεια της ομαδικής προσαγωγής Συναγωνιστών μου, που εκτελέστηκε με διαταγή πολιτικών προϊσταμένων της Κατεχάκη, όμηρος στα χέρια του νομικού συστήματος που αποφυλάκισε με Υπουργική εντολή -για να την κοπανίσει- τον Χιλιανό επίδοξο δολοφόνο, που προφυλάκισε τον Ειδικό Φρουρό που προσπάθησε να αποτρέψει την επίθεσή του. Του ίδιου νομικού συστήματος που αποφυλακίζει με ευκολία ή δεν προφυλακίζει εγκληματίες και σκληρούς κακοποιούς που συλλαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία.
    ….

    Παραμένω για 3η ημέρα όμηρος του νομικού συστήματος, αρνούμενος την επί πληρωμή ατιμωτική αποφυλάκισή μου, για πρωτόδικες αποφάσεις που αφορούν δημοσιεύματα της εφημερίδας μας για ατιμωτικές πράξεις κρατικών υπαλλήλων και για δημοσιεύματα για τα οποία έχουμε ουσιαστικά δικαιωθεί στα αστικά δικαστήρια.


    Παραμένω κρατούμενος στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής σήμερα και ίσως αλλού αύριο, αρνούμενος καθ’ οιονδήποτε τρόπο να συμβάλω στην πληρωμή των μισθών της Αφρά Αλ Σαλέχ και κάθε άλλου επίδοξου νεοδυνάστη σαν και αυτούς που αποφασίζουν να επιβάλλουν Διοικητικά πρόστιμα σε Αστυνομικούς που φέρουν την Ελληνική Σημαία στα υπηρεσιακά τους ενδύματα.


    Απο αυτή τη θέση καλώ Συμμαχητές, Συνεργάτες και φίλους να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους και να πλαισιώσουν κάθε δραστηριότητα του Κοινού Αγώνα, ξεκινώντας απο την εκδήλωση της Επιτροπής Εθνικής Σωτηρίας την Δευτέρα 1η Μαρτίου στο ξενοδοχείο Πρέζιντεντ στις 7 το απόγευμα.

    Πάντα όρθιος και περήφανος Έλληνας
    Σάββας Χατζηπαρασκευάς
    Εκδότης εφημερίδας “Στόχος”

    olympia.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αρκετά με τα αμερικανάκια! Πηγαίντε σε New York μεριά!

    ΟΥΣΤ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ίσα ρε μάγκα!

    Μας μπερδεύεις με τα γερμανάκια?

    Άκου ΟΥΣΤ!

    Τα αμερικανάκια είμαστε γάτοι και όχι σκύλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.