26/2/10

O γερμανικός Τύπος για το επίμαχο δημοσίευμα

Το επίμαχο δημοσίευμα του περιοδικού «Focus».
Οι αντιδράσεις που ξεσήκωσε το δημοσίευμα του περιοδικού «Focus» και το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα, απασχολεί μερίδα του γερμανικού Τύπου.
Για «μια συζήτηση με αυξανόμενο παραλογισμό» κάνει λόγο στην ηλεκτρονική του έκδοση το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
«Υπάρχουν πολλοί στην Ελλάδα που κατηγορούν τη Γερμανία ότι αντιμετώπισε πολύ σκληρά την Αθήνα στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ενθαρρύνει την Ελλάδα να εξυγιάνει την οικονομία της», προστίθεται σε δημοσίευμά του ενώ γίνεται αναφορά και στις δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου.
«Πολλοί Έλληνες πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θεόδωρου Πάγκαλου, αναφέρθηκαν στην άρνηση του Βερολίνου να καταβάλει επανορθώσεις για τη ναζιστική κατοχή στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου».
Η εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, αναφερόμενη στο επίμαχο δημοσίευμα του περιοδικού Focus, κάνει λόγο για «φτηνές γενικεύσεις και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη» όταν συλλήβδην κατηγορούνται οι Έλληνες ότι «εξαπατά ο ένας τον άλλο σε κάθε ευκαιρία ή ότι οι Ελληνες εργάζονται μόνο όταν έχουν δωροδοκηθεί».
«Τέτοιες απόψεις δεν κάνουν διάκριση ανάμεσα σε εκείνους που ευθύνονται για τη δυσφορία, οι οποίοι είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι, και όλους εκείνους τους Έλληνες που υποφέρουν, και που τώρα πρέπει να πληρώσουν τον λογαριασμό», προστίθεται στο δημοσίευμα.
«Όταν οι επιθέσεις προέρχονται από τους Γερμανούς, είναι διπλά επιβλαβείς. Ο μεγαλύτερος καταβολέας δωροδοκιών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ήταν η γερμανική εταιρεία Siemens», τονίζει η Suddeutsche Zeitung, ενώ γίνεται επίσης εκτενής αναφορά και στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων:
«Επιπλέον, οι Έλληνες αισθάνονται ότι έχουν εξαπατηθεί με τη μη καταβολή των επανορθώσεων του Β` Παγκοσμίου Πολέμου. Η διένεξη ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία είναι ιδιαίτερα επιβλαβής, γιατί ρίχνει νερό στο μύλο των λαϊκιστών και στις δύο πλευρές και δυσκολεύει εκείνους που αναζητούν μια διέξοδο από τη σημερινή κρίση».
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung υποστηρίζει πάντως από την πλευρά της ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει δύσκολες πολιτικές και κοινωνικές συγκρούσεις και για το λόγο αυτό δεν αποτελεί έκπληξη η αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων, στο πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία έχει επιβάλει σκληρά μέτρα λιτότητας στη χώρα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, NAYTEMΠΟΡΙΚΗ

9 σχόλια:

  1. Μέσα σαυτή τη "θύελα" που ξεσίκωσε το FOCUS και "προσέβαλε" το εθνικό μας φιλότιμο θα ήθελα να επισημάνω πως εμείς οι ίδιοι , στα δικά μας μνημεία φειρόμαστε ακόμα ποιό χειρότερα. Προσέξτε τις φθορές και τις κάθε είδους ασχήμιες που υφίστανται τα μνημεία στη χώρα μας.Βέβαια αναφέρομαι στα αγάλματα που είναι στημένα σε πλατείες και άλλους δημόσιους χώρους. Πέρα όμως από τα αγάλματα και άλλα μνημεία του πολιτισμού μας , είναι μέσα στη μαύρη μαυρίλα από τις μπογιές του κάθε κομπλεξικού νεανία ή μη , που εκτονώνει την επαναστατικότητα του εκ του ασφαλούς με τέτοιους τρόπους !Έχω αρνητική άποψη για τον Χριστιανισμό και για κάθε θρησκεία, όμως σέβομαι τα ιστορικά μνημεία έστω και άν αυτά έχουν χριστεί πάνω σε άλλα , προγενέστερα θρησκευτικά μνημεία . Πρόσφατα σε ιστορικό μοναστήρι της χώρας μας διαπίστωσα "ιδίοις όμασιν" το χάραγμα σε ξύλινα στοιχεία αλλά και σε πέτρινα , μυνημάτων των του τύπου "Κώστας + Μαρία" κ.λ.π.! Βέβαια είναι παιδιά θα πούμε , για πηγαίνετε στη Γερμανία, μόνο καμιά Ελληνική εξυπνάδα σαν την παραπάνω θα δείτε. Τα δικά μας είναι παιδιά τα Γερμανάκια τι είναι αρνάκια ? Ας σοβαρευτούμε κάποτε και ας διορθώσουμε λαθεμένες συμπεριφορές αιώνων !!Πως όμως να να σοβαρευτούμε όταν , πνευματικός κόσμος της χώρας μας είναι είναι "βαρεμένοι" "επιδειξίες αποστήθισης τσιτάτων, βυζοντινολάτρες και λαϊκίζοντες ιστορικοί , που περιέρχονται τα κανάλια και παραδίδουν μαθήματα
    "ταλιμπανισμού" !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε γενικές γραμμές τα δημοσιεύματα είναι διαλακτικά και μάλλον επισημαίνουν τα δίκια μας.
    Έχω ζήσει για ένα χρονικό διάστημα στη Γερμανία, συγκεκριμένα στο Μόναχο, για εκπαιδευτικούς λόγους. Οι φίλοι μου ήταν μόνο Γερμανοί και δεν έχω κανένα παράπονο από τη συμπεριφορά τους το αντίθετο μάλιστα. Δε θα ξεχάσω ποτέ δυο σκηνές. Τον πρώτο καιρό που τα γερμανικά μου ήταν ανεπαρκή, όταν τύχαινε να μαζευτούμε μια συντροφιά 8-10 ατόμων, όλοι Γερμανοί εκτός εμένα, μιλούσαν μεταξύ τους Αγγλικά για να μπορώ να συμμετέχω! Αυτό δε θα το κάναμε στην Ελλάδα. Σε μια τέτοια συντροφιά, εμφανίστηκε μια μέρα κάποιος, προσκαλεσμένος και αυτός που δυσανασχέτησε με την παρουσία μου και μάλιστα με πρόσβαλλε. Δε χρειάστηκε να κάνω τίποτα εγώ, τον περιέλαβαν οι ίδιοι οι Γερμανοί και δεν ήξερε από που να φύγει. Θα μου πείτε, αν είχες πάει ως μετανάστης-εργάτης θα σου φερόντουσαν το ίδιο; Τι να πω, μάλλον ναι, γιατί όταν κάποιος γίνεται φίλος σου και το καταλαβαίνεις ότι είναι ειλικρινής, ίσως δεν έχει σημασία τι είσαι. Μια τρίτη σκηνή που δε θα ξεχάσω, είναι όταν αποφάσισα να πάω μέχρι το Νταχάου και το είπα στη σπιτονοικοκυρά μου, ζητώντας της πληροφορίες για το τραίνο. Η γηραιά κυρία Hubloher στο άκουσμα αυτής της επιθυμίας μου χλώμιασε. Μου είπε αυτό που την ρώτησα, αλλά είδα τη διαφορά στο πρόσωπο της. Το άλλο πρωϊ με συνόδεψε σιωπηλή μέχρι την έξοδο. Το απόγευμα που επέστρεψα την είδα να με περιμένει στην κορυφή της σκάλας. Όταν ανέβηκα χαιρετιστήκαμε και παρατήρησα ότι τα μάτια της ήταν βουρκωμένα. Δεν της είπα τίποτα, δεν μου είπε τίποτα. Εκείνη, ήταν είκοσι χρονών τότε .
    Οι νοτιο-Γερμανοί και ειδικά οι Βαυαροί, είναι διαφορετικοί από τους βόρειους. Είναι καθολικοί, αρκετά θρησκευόμενοι και πολύ παραδοσιακοί. Κυκλοφορούσαν θυμάμαι με τα παραδοσιακά τους ρούχα πολλοί, ένα καρό πουκαμισάκι με καπέλο με φτερό και ένα δερμάτινο κοντό παντελόνι με κάλτσες ψηλές. Οι γυναίκες ανάλογα και αυτές. Φανταστείτε να σουλατσάρουν στο κέντρο της Αθήνας φουστανελοφόροι ή κρητικοί με κεφαλομάντηλα, κάπως έτσι.
    Δε ξέρω για ποιο λόγο, ίσως έπειδή είχαν από παλιά σχέση με την Ελλάδα, λόγω Όθωνος, είναι πολύ φιλέλληνες. Ίσως περισσότερο φιλο-αρχαιοέλληνες από ότι φιλο-νεοέλληνες, πάντως η διάθεση τους απέναντι μας είναι πιο φιλική από εκείνη των βορειότερων ομοεθνών τους. Αυτό άλλωστε φαίνεται και από τη μεγάλη εφημερίδα του Νότου Suddeutsche Zeitung, ενώ η βορειότερη Frankfurter Allgemeine Zeitung είναι πραγματική φαρμακομύτα. Μην ξεχνάμε ότι η Γερμανία είναι συνομοσπονδία Κρατιδίων και πως το Γερμανικό Έθνος αποτελείται και αυτό από συγγενικές φυλές. Οι Γερμανοί σέβονται τις ιδιαιτερότητες τους και τις έχουν θεσμοθετήσει μέσω αυτού του συνομόσπονδου κράτους. Αυτό όμως δε μπορεί να εφαρμοστεί σε εμάς, γιατί δεν έχουμε, ούτε είχαμε τις ίδιες με εκείνους πολιτισμικές και διοικητικές δομές.
    Τέλος, πιστεύω ότι πρέπει να πέσουν οι τόνοι, όσον αφορά τους λαούς και τα προκλητικά δημοσιεύματα. Από την άλλη, τώρα που το ζήτημα των αποζημιώσεων έγινε ξαφνικά επίκαιρο, ιδού πεδίον δόξης λαμπρό για την Κυβέρνηση μας και τους πολιτικούς μας γενικώς. Οι Γερμανοί θα μας αποζημίωναν αργά ή γρήγορα, αρκεί να τους το ζητούσαμε με πειστικό, μαχητικό και αξιοπρεπή τρόπο. Μας φέρονται, όπως τους δείχνουμε ότι θέλουμε να μας φέρονται. Μάς σέβονται όσο σεβόμαστε εμείς τους εαυτούς μας. Και εννοώ τους πολιτικούς μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν καταλαβασίνουν τίποτα... κοιτάχτε εδώ:

    http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=109106&cid=4

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οπως και να το δούμε το θέμα η γερμανία είναι οργανωμένο κράτος και οργανωμένη κοινωνία. Εχουν και πρόσφατη ιστορική μνήμη.Δεν ξεχνάνε...Εχετε δει με τα μάτια σας ότι "ξεπλήρωσαν" τα χρέη τους στην κροατία-σλοβενία(για τις μεραρχίες που έστειλαν στο αντολικό μέτωπο) και κατέστρεψαν την γιουγκοσλαβία (με την σύμφωνη γνώμη του δικού μας αντωνάκη).Τι έμεινε ;;;φυσικά η Ελλάδα που άλλαξε την ροή του Β!ΠΠ.Ισως έφθασε η ώρα να μας ξεπληρώσουν για την αναίδεια να καθυστερήσουμε τον αξονα.Και μπροστά τους είμαστε μυρμήγκια,σαν κράτος.Ισως στον Γ!ΠΠ να πάμε με τους σωστούς συμμάχους.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Για τις περίφημες αποζημιώσεις απο την Γερμανία ακούω απο παιδί, πότε θα γίνουν? όταν πεθαίνουνε και τα εγγόνια των ανθρώπων του '40?. Τι να το κάνω εγώ τότε? αλλιώς θα ήταν σήμερα η μοίρα μου αν δεν μας είχαν κάψει οι Γερμανοί-(δεν λέω οι Ναζί, γιατί Γερμανοί ήταν όλοι όταν ψήφιζαν τον Χίτλερ)-το σπίτι μας δυο φορές, αλλιώς θα ήταν η Ελλάδα μας αν δεν την είχαν καταστρέψει, ή αν την είχαν αποζημιώσει. Και το ερώτημα παραμένει, που βρήκαν οι Γερμανοί τα χρήματα και επανέκαμψαν οικονομικά τόσο γρήγορα απο τον πόλεμο αφού είχαν νικηθεί και καταστραφεί?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ston aksiotimo D/T Iapantisi sto erotima sou einai apli: Igermania itan o megaliteros apodektis ton kondilion tou sxediou Marchal to opoio eixe os stoxo rtin anorthosi tis oikonomias tis se "kapitalistikes" grames oste na na min ginei kommounistiki logo anexeias. Epipleon to megalitero meros tou EKSEIDIKEUMENOU Germanikou viomixanikou prosopikou eixe epizisei tou polemou (kathoti eixe arxisei na epistrateutai molis to 1943 amesos meta to Stalingrand kai epistateutike entatika molis to Octovrio tou 1944, otan oi Sumaxoi eftasan sta Germanika sinora, ara ligotero apo ena xrono prin to telos tou polemou) Gia na kalipsoun tis eleipseis se ANEIDIKEUTO prosopiko (ousiastika san antropines mixanes) chreisimopoihsan tous dikous mas metanastes ktl kai allous.
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δόξα τω Θεώ να λέτε που οι αποζημιώσεις δεν έχουν δοθεί ακόμα.
    Όχι ότι τώρα έχουμε σοβαρό και αξιόπιστο κράτος αλλά αν οι αποζημιώσεις είχαν δωθεί στις εποχές της (ακόμα μεγαλύτερης) λαμογιάς τώρα θα τις χαίρονταν διάφοροι καλοί εθνοπατέρες. Ενώ τώρα dum spiro spero

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Προς κ. Βούλγαρη. Ετσι είναι τα πράγματα. Μην ξεχνάμε και πόσοι Ελληνες εργάστηκαν στη Γερμανία στα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας από το 44-45. Κάποιοι απ΄αυτούς βέβαια έχουν διεκδικήσει και εισπράξει γι΄αυτό, κάτι...αποζημιώσεις. Εχω γνωρίσει μερικές περιπτώσεις αυτών των αθρώπων που δικαιώθηκαν το 2004-μου είχαν δείξει τις επιταγές αποζημίωσης. Για καταναγκαστική εργασία ενός χρόνου, προβλεπόταν αποζημίωση 7500 ευρώ. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το πιο αστείο από όλα είναι ότι η Ιταλία και η Βουλγαρία (!) πλήρωσαν όλες τις αποζημιώσεις του Β ΠΠ προς την Ελλάδα (!).

    Και οι Ιταλοί δεν έκαναν κ τίποτα εδώ που τα λέμε.

    Παράλληλα η Γερμανία έχει αποδώσει πολύ μεγάλα ποσά στην πλειοψηφία των χωρών και όχι μόνο στις ισχυρές (Ρωσία, ΗΠΑ, Ην.Βασ., Ισραήλ κ.τ.λ.).

    Κάτι τελευταίο, αν δεν είχε γίνει η κατοχή δεν θα υπήρχε ο εμφύλιος ο οποίος πέρα από το τεράστιο κόστος σε ζωές, βύθισε την χώρα σε έλλειψη δημοκρατίας κ διχασμό για 30 χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.