25/2/10

Νέες προειδοποιήσεις από S&P και Moody΄s για Ελλάδα


Τον κώδωνα του κινδύνου για νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας έκρουσαν Standard & Poor΄s και Moody΄s.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, ο διεθνής οίκος Standard & Poor΄s διατήρησε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση "BBB+" και τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση "A-2" για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας σε "negative watch", προειδοποιώντας για περαιτέρω υποβάθμιση στο βραχυπρόθεσμο μέλλον.

"Θεωρούμε πιθανή μια νέα υποβάθμιση μέσα στον επόμενο μήνα, μίας ή δύο βαθμίδων", δήλωσε ο Marko Mrsnik, αναλυτής της S&P.

Στην έκθεσή του ο οίκος σημειώνει πως οι κίνδυνοι καθοδικής απόκλισης για την πραγματική και ονομαστική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ενδέχεται να αυξήσουν τις απαιτήσεις για το μέγεθος δημοσιονομικής σταθεροποίησης, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την επιτευξιμότητα των αισιόδοξων δημοσιονομικών στόχων της ελληνικής κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος είχε υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στις 16 Δεκεμβρίου.

Οι αναλυτές της S&P εκτιμούν πως τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η ελληνική κυβέρνηση για τη μείωση του ελλείμματος κατά 4% του ΑΕΠ το 2010 είναι "λογικά" σε ό,τι αφορά τη μείωση του δημοσιονομικού βάρους.

Ωστόσο ο Marko Mrsnik προειδοποιεί ότι περαιτέρω πιέσεις στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο θα έχουν αρνητική επίδραση στα δημόσια οικονομικά. "Πιστεύουμε πως πιθανότατα αυτό θα δημιουργήσει έντονες πιέσεις στις προσπάθειες δημοσιονομικής σταθεροποίησης της κυβέρνησης", συμπλήρωσε.

Moody΄s

Σε ό,τι αφορά την Moody΄s και σύμφωνα με το Bloomberg, ο Pierre Cailleteau, διευθύνων σύμβουλος κρατικών κινδύνων του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης σε συνέντευξη του από το Τόκιο δήλωσε ότι είναι πιθανό η Ελλάδα να έρθει αντιμέτωπη με υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης τους ερχόμενους μήνες σε περίπτωση που δεν καταφέρει να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει για μείωση του ελλείμματος.

«Αν η απόκλιση είναι μεγάλη, είναι όντως πιθανό ακόμη και να υποβαθμίσουμε την Ελλάδα κατά δύο βαθμίδες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Pierre Cailleteau.

«Πρέπει να αφήσουμε την κυβέρνηση να εφαρμόσει τα πλάνα της», πρόσθεσε ο Cailleteau και συμπλήρωσε ότι «δεν μπορεί κανείς να περιμένει ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να αντιστρέψει την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών σε λίγες ημέρες».

Ωστόσο, τόνισε πως στην περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει και εφαρμόσει τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η Moody’s είναι πολύ πιθανό να διατηρήσει την αξιολόγηση «Α2».

Υπενθυμίζεται ότι η Moody’s υποβάθμισε την αξιολόγηση της Ελλάδας το Δεκέμβριο σε «Α2».

2 σχόλια:

  1. Διαβασα ενα αρθρο με τιτλο: "Η σκια Bilderberg και Trilateral πισω απο την ελληνικη κριση".

    Μιλαει για σχεδιο που εχουν καταστρωσει πριν περιπου 20 χρονια.

    Αναφερει οτι η χρεωκοπια για τη Ελλαδα ειναι αδυνατη. Η Ελλαδα δεν
    μπορει να μεινει χωριs ρευστο, γιατι ανηκει στην ζωνη του Ευρω.
    Ευρωπαικεs συνθηκεs προβλεπουν την στηριξη ενοs μελουs οταν υπαρχει
    σοβαροs κινδυνοs. Η Συνθηκη ομωs τηs Λισσαβωναs ΟΧΙ. Οι περισσοτεροι αναλυτεs υποστηριζουν οτι ολα αυτα ειναι ενα καλοστρωμενο σχεδιο. Ο σκοποs τουs ειναι να χρησιμοποιησουν την κριση των κρατων ωστε να οδηγησουν ολο και περισσοτερα κρατη σ'ενα οικονομικο ομοσπονδιακο συστημα.
    H ΕΕ δεν μπορει να αναχρηματοδοτησει την Ελλαδα, η οποια εκτοs αυτου χρειαζεται και ενα 'σχεδιο διασωσηs'. Οποτε θα πρεπει να δημιουργηθει ενα νεο 'οργανο'. (ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΡΓΑΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ
    ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ;; ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ;;). Ηδη τον Νοεμβριο ο προεδροs του ευρωπαικου συμβουλιου, Herman Van Rompuy, ειχε προτεινει την δημιουργια
    μιαs οικονομικηs κυβερνησηs των 27 κρατων και εναν ευρωπαικο φορο.
    Βεβαια ο σκοποs αυτηs τηs οικονομικηs κυβερνησηs δεν ειναι να σωθουν τα κρατη που εχουν προβλημα αλλα η ροη εθνικου χρηματοs (των κρατων) προs το κεντρο (οργανο). Μ'αυτο τον τροπο διαλυεται η οικονομικη κυριαρχια των κρατων. Η Συνθηκη τηs Λισσαβωναs, που ισχυει απο την 1η Δεκεμβριου, ανοιγει τον δρομο για κατι τετοιο. Βεβαια αυτη η οικονομικη κυβερνηση δεν θα φαινεται οτι γινεται τωρα αμεσωs. Θα περιμενουν ωστε τα κρατη να
    γονατισουν απο την κριση ωστε να δεχτουν χωριs αντισταση τουs ορουs. Οποτε η Ελλαδα θα υποχρεωθει να κανει και αλλεs υποχωρησειs (να παρει δηλαδη προσθετα μετρα) εκτοs απο αυτα που πηρε ωs τωρα. (ΕΙΠΑΜΕ, ΘΕΛΟΥΝ
    ΝΑ ΕΞΑΝΤΛΗΘΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ).

    Το αρθρο τελειωνει με την φραση: "Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΠΟΥ ΑΝΑΤΕΙΛΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 507 Π.Χ, ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΤΟΥ 2010".

    ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ; ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΜΗΔΕΝΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΧΡΕΟΣ; ΜΕ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ; ΝΑ ΥΠΟΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΞΑΓΟΥΜΕ. ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΘΑ ΣΥΝΕΛΘΟΥΜΕ. ΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΛΥΣΕΙ. ΜΗΠΩΣ ΕΤΣΙ Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΩΘΕΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΤΕΙΛΕ;

    ΔΕΝ ΣΑΣ ΚΑΝΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΤΟ ΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΑΦΟΡΟΥΝ

    ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. ΕΤΣΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΘΑ

    ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ. ΕΤΣΙ ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΦΑΥΛΟ ΚΥΚΛΟ. ΣΤΟ

    ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΚΑΙ ΤΩΝ 14 ΜΙΣΘΩΝ ΠΑΛΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να φύγουμε από ΕΕ και ΝΑΤΟ όσο είναι καιρός! Πριν χάσουμε τα πάντα, πριν γίνει Βοσνία η Κύπρος, πριν γίνει συνεκμετάλευση του Αιγαίου, πριν χάσουμε ότι χρήματα έχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.