16/2/10

Στο επίκεντρο South Stream και Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη


Επίσκεψη Γ. Παπανδρέου στη Μόσχα
Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream» και του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη θα τεθούν κυρίως επί τάπητος στη διάρκεια των συνομιλιών του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο «Interfax».
«Τα μεγάλα αυτά κοινά σχέδια βρίσκονται στο στάδιο της δραστήριας υλοποίησής τους», δήλωσε στο πρακτορείο πηγή του Κρεμλίνου, προσθέντας ότι «ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί σε ζητήματα εμπορικής- οικονομικής συνεργασίας».
«Παρά την αισθητή μείωση του όγκου των συναλλαγών που προκλήθηκε από τη διεθνή οικονομική κρίση, υπάρχουν καλές προοπτικές για την εντατικοποίηση της αμοιβαία επωφελούς εταιρικής σχέσης Ελλάδας- Ρωσίας», επεσήμανε η ίδια πηγή.
Κατά το Κρεμλίνο αναμένεται επίσης να θιγούν και διεθνή προβλήματα και ιδιαιτέρως να συζητηθεί η πρωτοβουλία του προέδρου Μεντβέντεφ για ένα νέο σύμφωνο ευρωπαϊκής ασφάλειας, οι σχέσεις Ρωσίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας - ΝΑΤΟ και η διευθέτηση σειράς περιφερειακών ζητημάτων.
Οι κ.κ. Μεντβέντεφ και Παπανδρέου θα συζητήσουν επίσης την πολιτιστική και ανθρωπιστική συνεργασία των δύο χωρών.
Όπως επισημαίνει το πρακτορείο πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στη Ρωσία με την ιδιότητα του πρωθυπουργού.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Πρωθυπουργός, θα έχει αύριο, Τρίτη 16 Φεβρουαρίου, τις ακόλουθες συναντήσεις:
· Στις 9:15 π.μ., με τον Πρόεδρο της Κρατικής Δούμας της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Boris Gryzlov.
· Στις 10:00 π.μ., με τον Πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Sergey Mikhailovich Mironov.
· Στις 12:00 με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Dmitry Medvedev.
· Στη 1:00 μ.μ., με τον Πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Vladimir Putin. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας, υπογραφή Πρωτοκόλλου Πολιτιστικής και Επιστημονικής Συνεργασίας και στη συνέχεια δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης.
· Στις 4:30 μ.μ., με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο.
· Στις 5:00 μ.μ., με εκπροσώπους της Ομογένειας.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Ναυτεμπορική

2 σχόλια:

  1. Και οι δύο πλευρές ας αφήσουν κατά μέρος τις θεωρητικές και υψιπετείς διπλωματικές αναλύσεις και ας δουν επί του πρακτέου τι μπορεί να γίνει σε θέματα τουρισμού και εξαγωγών τροφίμων και εισαγωγών φτηνών πρώτων υλών γενικότερα και όχι μόνο ενέργειας. Βασικό άμεσο πρακτικό μέτρο είναι η κατάργηση της προξενικής θεώρησης. Έχουμε ανάγκη από συνεργασία σε πολλά επίπεδα πολύ ποιο πρακτικά και άμεσα από κάποιους μελλοντικούς αγωγούς. Αν θέλει κάποιος να δει τις δυνατότητες που διαγράφονται δεν έχει παρά να πάει στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης κάποια καλοκαιρινή μέρα που αναχωρούν τουριστικά γκρουπ ρώσων και να μετρήσει τις γούνες που παίρνουν μαζί τους αυτοί οι άνθρωποι. Ή να πάει στις παραλίες της Πιερίας και της Χαλκιδικής και να δει πόσοι ρώσοι τουρίστες έρχονται και τι ξοδεύουν σε σχέση με κάτι σκανδιναβούς ή κάτι «πλούσιους» βορειοευρωπαίους. Είναι χαμηλά τα μεροκάματα εκεί αλλά μόνο οι ρώσοι έρχονται στην Ελλάδα για να αγοράσουν γούνες μέσα στο κατακαλόκαιρο. Η γούνα στη Δυτική Μακεδονία αναγεννήθηκε απ’ αυτούς. Έχουν μεγάλες ανάγκες σε φρούτα διότι μόνο μικρό μέρος της πατρίδας τους μπορεί να παράγει ανταγωνιστικά φρούτα και σίγουρα όχι εσπεριδοειδή. Τα πορτοκάλια πωλούνται σε ψηλότερες τιμές απ’ ότι στην Ελλάδα του ευρώ με τα επταπλάσια ή οκταπλάσια μεροκάματα. Γενικά πολλά είδη διατροφής είναι ακριβότερα στην Ρωσία. Ακόμα και το κρέας λόγω μεθόδων παραγωγής που υπαγορεύονται από τις σκληρές φυσικές συνθήκες. Θα στρώσουμε ποτέ τον κ.....ο μας να δουλέψουμε ώστε να καλύψουμε τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς ή μια ζωή θα ψάχνουμε για επιδοτούμενες ευρωπαϊκές ελεημοσύνες; Αυτό το τελευταίο δεν απευθύνεται στους κυβερνώντες αλλά στους θιασώτες των μπλόκων. Οι άνθρωποι εκεί έξω έχουν ανάγκες και οι ρώσοι μεταξύ άλλων έχουν και αυτοί ανάγκες. Θα βάλουμε το μυαλό μας να δουλέψει ώστε να πάρουμε μερίδιο της αγοράς των 145 εκατομμυρίων ψυχών ή μας έχει αποκοιμίσει η δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία και η αναζήτηση της επιδότησης των τελευταίων 30 χρόνων; Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΡΟΣΕΞΑ ΣΤΟ ΧΑΡΤΗ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΣΒΗΣΕΙ ΤΟ ''ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ'' ΑΠΟ ΤΗΝ FYROM. ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕΣ, ΑΛΛΑ ΘΛΙΒΟΜΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ...Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΧΕΙ ΤΟΥΜΠΑΝΟ ΚΑΙ ΜΕΙΣ...
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ, ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΞΑΝΑΚΟΥΣΕΙ..ΒΑΡΕΘΗΚΑΜΕ!..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.