24/3/10

Υπέρ συνεργασίας με την Τουρκία η Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέργκελ σε δηλώσεις της σε τουρκικές εφημερίδες δήλωσε ότι κατά την προγραμματισμένη επίσκεψή της στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη την προσεχή εβδομάδα, θα ταχθεί υπέρ μιας προνομιακής συνεργασίας της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
«Οι ενταξιακές συνομιλίες συνεχίζονται με την Τουρκία, αλλά είναι μια διαδικασία η έκβαση της οποίας είναι ανοιχτή, δηλαδή δε θα καταλήξει αυτομάτως σε μια πλήρη ένταξη», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Χουριέτ.
Η Μέρκελ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στις 29 και 30 Μαρτίου στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της οποίας θα επαναλάβει τις επιφυλάξεις της για μια πλήρη ένταξη της χώρας αυτής στην ΕΕ.
«Η θέση μου για μια προνομιακή συνεργασία παραμένει η ίδια», τόνισε η Μέρκελ στη Μιλιέτ, εξηγώντας ότι οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ συνδέονται με συνταγματικό τρόπο και ότι μια προνομιακή συνεργασία μεταξύ των δυο πλευρών θα εξασφάλιζε ευρύτερες σχέσεις απ΄ό,τι οι σημερινές.
Από τα 35 θεματικά κεφάλαια που θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης της Τουρκίας πριν από μια πιθανή ένταξή της στην ΕΕ, «η Αγκυρα θα πρέπει να διαπραγματευτεί τα 27 ή τα 28» για να εξασφαλίσει μια ειδική εταιρική σχέση με την ΕΕ», τόνισε η Μέρκελ στην Μιλιέτ.
Οι ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας έχουν καταστεί δύσκολες κυρίως από τη μη αναγνώριση από την Αγκυρα της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέλους της ΕΕ.
Οσον αφορά το θέμα αυτό, η κα Μέρκελ, δήλωσε ότι θα ζητήσει από τους τούρκους ηγέτες να ανοίξουν τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της για τα πλοία και τα αεροσκάφη από την Κυπριακή Δημοκρατία, λόγος για τον οποίο έχουν παγώσει από τον Δεκέμβριο του 2006 οι διαπραγματεύσεις για οχτώ θεματικά κεφάλαια.
Η Τουρκία, η οποία αρνείται την ιδέα μιας ειδικής εταιρικής σχέσης με την ΕΕ, την οποία υποστηρίζει ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, έχει ανοίξει 12 από τα 35 κεφάλαια.
«Καμία άλλη επιλογή από αυτήν την πλήρους ένταξης, δεν υπάρχει για την Τουρκία», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Μποράκ Εζουγκεργκίν», ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις Μέρκελ.
Η Τουρκία περιμένει «να συνεχιστεί ο σεβασμός στην αρχή της Pacta sunt servada (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται) που αφορά την υποψηφιότητα της Τουρκίας», πρόσθεσε ο τούρκος εκπρόσωπος.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.