18/3/10

Οι «άνθρωποι των ξένων»


Tου Αθανασιου Ελλις

Χρειάστηκε, δυστυχώς, να βρεθεί η Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού για να γίνει κατανοητό πόσο σημαντική είναι η αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στον σημερινό παγκοσμιοποιημένο κόσμο, όπως και το μεγάλο πλεονέκτημα που συνιστούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με ξένους ηγέτες και η δυνατότητα πρόσβασης στα κέντρα αποφάσεων των ισχυρών.

Και παρότι μέχρι πρόσφατα ο εθνικιστικά φορτισμένος παραπλανητικός κυνισμός πολλών τους έκανε να βλέπουν πρωθυπουργούς και κορυφαίους υπουργούς ως «ανθρώπους των Αμερικανών ή των Γερμανών» -αυτές είναι οι δύο πιο προσφιλείς «κατηγορίες» που προσάπτονται- γίνεται αντιληπτό ότι η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ την καλή σχέση με σημαντικές χώρες, στην κορυφή των οποίων βρίσκονται η ισχυρότερη του κόσμου, η Αμερική, και η ισχυρότερη της Ευρώπης, η Γερμανία.

Η άνεση με την οποία μπορεί να κινείται ο Γιώργος Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο Παρίσι ή ο Δημήτρης Δρούτσας στο Βερολίνο, οφελεί την Ελλάδα. Και αυτό διότι η ανάπτυξη και τελικά η επιβίωση της χώρας δεν εξαρτάται μόνο από την εγχώρια αγορά, αλλά και από την οικοδόμηση μιας αξιόπιστης εικόνας στο εξωτερικό, και κυρίως στους ισχυρούς. Οι προσβάσεις και οι σχέσεις εμπιστοσύνης με ξένους ηγέτες δεν αφορούν την κοινωνική ζωή της πολιτικής ελίτ, αλλά την ποιότητα της καθημερινότητας του απλού Ελληνα, αφού από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και στο Παρίσι κρίνονται μισθοί και συντάξεις.

Αυτοί που με περισσή δόση δήθεν πατριωτισμού κατηγορούσαν κάποτε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον Κώστα Σημίτη, την Ντόρα Μπακογιάννη ή τον Γιώργο Παπανδρέου, ως ανθρώπους που υπηρετούν τα συμφέροντα των ξένων, τώρα αναγκάζονται να σιωπούν, διότι κάθε νοήμων πολίτης αντιλαμβάνεται ότι τη στιγμή που η χώρα δίνει τη μάχη της επιβίωσης οι διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού αποτελούν σημαντικό πλεονέκτημα. Πολύ σωστά πράττει φυσικά και ο Αντώνης Σαμαράς που τελευταία αναπτύσσει τη δική του δραστηριότητα μέσα από την οποία και αυτός μπορεί να στηρίξει τη χώρα.

Η σημερινή ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στο Ευρωκοινοβούλιο φέρνει στον νου τους Ελληνες ευρωβουλευτές και την εμπειρία τους. Αν μετριοπαθή στελέχη όπως ο Σταύρος Λαμπρινίδης ή ο Γιώργος Κουμουτσάκος, οι οποίοι στη διάρκεια των τελευταίων ετών έχουν αναπτύξει επαφές στο εξωτερικό, επιλέξουν να επιστρέψουν στην εσωτερική πολιτική σκηνή, θα αποτελέσουν συγκριτικά πλεονεκτήματα για τα κόμματά τους, δεν θα είναι «άνθρωποι των ξένων». Το ίδιο ισχύει, φυσικά, και για τον Λουκά Παπαδήμο. Η χώρα έχει ανάγκη από σοβαρούς πολιτικούς που δεν υποκύπτουν σε υπερβολές και αντιμετωπίζονται με σεβασμό στη Φρανκφούρτη, στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον.

Οι χαμηλών τόνων Ελληνες πολιτικοί που έχουν διασυνδέσεις στο εξωτερικό είναι περισσότερο χρήσιμοι από αυτούς που εγκλωβισμένοι στην άγνοια και τον αδιέξοδο ελληνοκεντρισμό προσφεύγουν στις εύκολες πατριωτικές κορώνες και προσάπτουν απλόχερα κατηγορίες περί μειοδοσίας. Οταν ο Γιώργος Παπανδρέου ως υπουργός Εξωτερικών μιλούσε στη «Μάντλιν» και στη συνέχεια στον «Κόλιν» ή όταν η Ντόρα Μπακογιάννη συζητούσε με την «Κόντι», πολλοί χλεύαζαν και άφηναν υπονοούμενα. Τώρα που καταρρέουν τα πάντα συνειδητοποιούμε πόσο χρήσιμο είναι να έχουμε στη διεθνή κοινότητα γνωστούς και, γιατί όχι, φίλους.

Σε μια εβδομάδα η Ε. Ε. ίσως αποφασίσει να μη στηρίξει οικονομικά την Ελλάδα. Σε αυτήν την περίπτωση η κυβέρνηση ορθώς αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το γεγονός πως ο Γιώργος Παπανδρέου γνωρίζει τον διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, δεν είναι κακό. Καλό είναι.

10 σχόλια:

  1. καλες οι βολτιτσες αλλα τα επιτοκια εξακολουθουν να μενουν σταθερα και το ΔΝΤ ειναι προ των θυρων.Αποτελεσμα μηδεν εις το πηληκιο για καποιους που υπερηφανευοταν οτι εχουν ρευστη εθνικη συνηδειση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλὲς οἱ γνωριμίες, ἀλλὰ τὰ συμφέροντα, συμφέροντα.
    Εἶναι κατάντια νὰ βασιζόμεθα ὅτι θὰ πετύχουμε κάτι λόγω γνωριμιῶν.
    Οἱ γνωριμίες σοῦ ἀνοίγουν 5 πόρτες γραφείων τίποτε ἄλλο, μετὰ μιλᾶνε τὰ συμφέροντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εκπληκτικό άρθρο. Σαν να σου εξηγεί ότι για να βράσεις αυγά χρειάζεσαι βραστό νερό. Πόσο ηλίθια πρέπει να είναι μια κοινωνία όπου είναι αναγκαία η επεξήγηση του αυτονόητου…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 1) Έξοδος από την ΕΕ τώρα.
    2) 24μηνη θητεία τώρα
    3) Πολεμική προετοιμασία.
    4) Διάλυση της ΟΝΕ το 2011.
    5) Πρόκληση πολέμου με τη Τουρκία στο πρώτη ευνοϊκότερη κλιματική συγκυρία το 2012.
    6) Κρίση στη Τουρκία.
    7) Απελευθέρωση της Κύπρου στο τέλος του 2012.
    8) Διάλυση της Τουρκιάς ( Ανάκαμψη Τουρκιάς 50 έτη )
    9)Εκμετάλλευση της Αιγιακής υφαλοκρηπίδας ( Ανάκαμψη Ελλάδας 10 έτη)
    10) Διάλυση της ΕΕ το 2015
    11) Διάλυση του ΝΑΤΟ το2016.
    12) Διάλυση των Σκοπίων το 2016.
    13) Οι ΗΠΑ αποσύρονται από την Ευρώπη λόγω οικονομικής αδυναμίας.
    14) Επεκτατικός πόλεμος Blitzkrieg προς βορά.
    15) Απελευθέρωση Β. Ηπείρου.
    16) Κατάληψη Σκοπίων.
    17) Οι ευρωπαίοι ερίζουν για τα σύνορα τους.
    18) 3ος Παγκόσμιος πόλεμος.
    19) Πυρηνικός όλεθρος.
    20) Επιβιώνουν οι κατσαρίδες και οι Έλληνες.
    21) Ελληνική παντοκρατορία.

    Blackjack!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το παρακάτω σενάριο είναι μάλλον πιο ρεαλιστικό
    • Πτώχευση της Ελλάδας
    • Πολυετής ύφεση
    • Κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας
    • Έξαρση της τρομοκρατίας
    • Αποπομπή της χώρας από την Νομισματική Ένωση
    • Αναγνώριση των Σκοπίων ως Δημοκρατία της Μακεδονίας
    • Διχοτόμηση της Κύπρου
    • Κατάληψη νησίδων από την Τουρκία
    • Επιβολή τουρκικών όρων συνδιοίκησης του Αιγαίου και της Θράκης
    • Δορυφοροποίηση της Ελλάδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Blackjack ανώνυμος 1.37 μ.μ

    21) ..............
    22) Και μετά ξύπνησα.

    Συμβουλή: Τα παιδικά πολεμικά παιχνίδια στον υπολογιστή πειράζουν στο μυαλό. Το καίνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Από τη στιγμή που ξεπέρασες το 20 18 Μαρτίου 2010 2:20 μ.μ, το 21 σε πείραξε?

    Βάλτε ρε λίγο χιούμορ στη ζωής σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ρε Έλις, αν είχαμε πολιτικούς που παράγουν έργο πολιτικό, δηλαδή προώθηση των ελληνικών συμφερόντων πρώτα μέσα και μετά στο εξωτερικόν, δεν θα είχαμε χρέος και δεν θα χρειαζόταν σήμερα τόσο γλύψιμο από Παπανδρεου Δρούτσα και λοιπούς, διότι τα κονέ που περιγράφης ονομάζονται έτσι.
    Ο καλός πολιτικός δεν κρίνεται από τις γνωριμίες του , μη χέσω , αλλά απο τις ικανότητες του να συνθέτει και να δημιουργεί. Γεμίσαμε ναινέκους το κέρατό μου.


    Λογικό αλλά πρόβατο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. στατιστικα αν το δει κανεις η ελλαδα καθε 30 χρονια εχει μια πολεμικη περιπετεια (οχι τυπου ιμια, σοβαρη..)
    οι δυσκολες συνθηκες που περναει ο ελληνικος λαος και το χασμα των κοινωνικων ομαδων, οι πολλοι παιρνουν ολο και λιγοτερα και πληρωνουν ολο και περισσοτερα ενω λιγοι παιρνουν ολο και περισσοτερα και πληρωνουν ολο λιγοτερα,
    ειναι σιγουρο οτι θα οδηγησουν σε συγκρουσεις και δεκεμβριανα. ειναι λογικο και ισως αναγκαιο..πρεπει επιτελους ο λαος να ξυπνησει και να δει οτι ολοι αυτοι οι ντοπιοι που κοπτονται για το καλο του μονο το αιμα του πινουν...
    αυτοι λοιπον οι κυβερνωντες επειδη δεν μπορουν ανεχθουν τετοιες καταστασεις που αμφισβητουν την κυριαρχια τους...πρεπει να βρουν μια αφορμη να αλλαξουν την ροη ρων γεγονοτων..και αυτη η αφορμη θα δοθει απο την τουρκια....
    ενας πολεμος σε μια χρεωκοπημενη χωρα θα ξυπνησει εθνικα συναισθηματα , θα αποπροσανατολισει το κοσμο απο τα υπαρχοντα προβληματα και κυριως θα τους συσπειρωσει εναντιον του εξωτερικου εχθρου και οχι εναντιον των κυβερνησεων , των τραπεζων και ολων οσων εδω και χρονια κλεβουν ατιμωρητει την περιουσια του ελληνικου λαου...καλυτερη ευκαιρια δεν υπαρχει..
    και ειπαμε στατιστικα αν το δει κανεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δηλαδή τι θέλει ο κ.Έλις να μας πεί;
    Ότι δεν είναι άνθρωποι των Αμερικανών όλοι αυτοί που αναφέρει;
    Μα, αυτό βγαίνει αβίαστα, απλώς και μόνον απο την ανάγνωση του βιβλίου του "Ίμια τα απόρρητα τηλεγραφήματα των Αμερικανών"!
    Για πόσο αφελείς μας αντιμετωπίζει;
    Tο οτι οι περισσότεροι Έλληνες πολιτικοί θα πουλούσαν και την μάνα τους για μιά πρόσκληση στα "μεγάλα σαλόνια" είναι μιά βαθειά ριζωμένη
    νοοτροπία.

    Μ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.