12/3/10

Είδαν…προσβολή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας!

Ελληνική γιορτή ήταν, τι πιο φυσικό λοιπόν, ο Ομπάμα να πει δυο λόγια για την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και το τρόπο που άρχισε στη συμβολική ημέρα της 25ης Μαρτίου.

“Φυσικό”; Όχι δα. Τον περιέλαβαν οι χθεσινές τουρκικές εφημερίδες που που έγραψαν ότι “προσέβαλε την Οθωμανική Αυτοκρατορία” επειδή επαίνεσε την “Ελληνική ανταρσία” (έτσι χαρακτηρίζουν τον Ελληνικό ξεσηκωμό)! Βρήκε το (τούρκικο) μπελά του ο Ομπάμα. Τις προάλλες με τη γενοκτονία των Αρμενίων και τώρα με την Ελληνική εθνική εορτή. Πως να τους εξευμενίσει; Να πάει στη Τουρκία και να παίξει ποδόσφαιρο με τον Ερντογάν.

H Σαμπάχ κάνει επίσης ιδιαίτερη μνεία στους βαρύς χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος κατά την αναφορά του στην Οθωμανική Αυτοκατορία παρουσία του Κου Ομπάμα.Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος περιέγραψε την Οθωμανική Αυτοκρατορία ως βάρβαρη

Το CNNTURK κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην φράση του Προέδρου Ομπάμα :Αλλά εκείνη την ημέρα πρίν 189 έτη, θυμόμαστε πώς ένας άλλος επίσκοπος σε ένα μοναστήρι στα βουνά ύψωσε την Ελληνική σημαία, ανακήρυξε την ανεξαρτησία και άρχισε η προσπάθεια για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στον τόπο που αυτή γεννήθηκε. Αυτή την ημέρα δεν γιορτάζουμε απλά ένα γεγονός του παρελθόντος αλλά θυμόμαστε την ψυχή και το ήθος που προσδιορίζει την Ελλάδα και το λαό της ανά τους αιώνες.

Στό ίδιο μήκος κύματος κινείται και το δημοσίευμα της yenisafak και της internethaber η οποία έχει ως τίτλο ο Ομπάμα προσβάλει την Οθωμανική Αυτοκρατορία

nationalpride.wordpress.com,Ελευθεροτυπια,sabah,yenisafak,internethaber,CNNTURK

42 σχόλια:

  1. i simaia opos mehri tora ehei fanei, den tin sikose kanenas papas, kai kanenas plousios tis epoxis...
    an den esfaze o kolokotronis, tous proskinimenous, kai an den tin xekinagane oi filikoi, apo tous papades den tha perimename tipota...
    ton kolokotroni, ton fagane ta simferonta sto telos afta pou den thelane tin epanastasi...
    ade me to psema gia to poios sikose tin simaia...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 8:27 ξαναδιάβασε σωστά την Ελληνική Ιστορία. Αν πάλι έχεις υπομονή σιμώνει η μέρα και θα δείς (αν μας έχει ο θεός καλά).

    Ομως δεν μπορώ να σε καταλάβω ειλικρινά, Σκαρίμπας και Κορδάτος έχουν την δική τους άποψη αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και σωστή.

    Βασικές αρχές του εληνικού πολιτισμού είναι το ήθος, η ευγένεια και η ευπρέπεια να τις θυμάσαι όταν μιλάς για το Εθνος σου
    και την Ιστορία του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. από πού έχει φανεί 8.27'; για κοίτα να διαβάσεις λίγο τις βιογραφίες και τα άπαντα όλων των ηρώων (συμπεριλαμβανομένου και του Γέρου του Μοριά, που επικαλείσαι). Άσε λοιπόν τα αναμασήματα της τηλεόρασης και των υπολοίπων προοδευτικών που λόγω έλλειψης γνώσεων από μέρους σου, σε έχουν κάνει να δεχθείς τα πάντα.
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εμφανιστηκαν και οι γιαλαντζι αρχαιοελληνες παλι.Καλα ρε παιδι μου τοσα οικονομησε ο σορος απο τον γιωργακη τελευταια ,τα λεφτα ουτε για ενα πληκτρολογιο με ελληνικους χαρακτηρες δεν δινει ?ΜΑ ΤΟΣΗ ΤΣΙΓΚΟΥΝΙΑ αραγε ΓΙΑΤΙ?!!Μαλλον κληρονομικο ειναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΠΕΙΓΟΝ -)-(- ΕΠΕΙΓΟΝ -)-(- ΕΠΕΙΓΟΝ



    Πότε τελικά άρχισε η επανάσταση κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας: την 13η ή την 25η Μαρτίου 1821?

    Πάντως μην μας πιάσει ο γιωργάκης μας, ο Αμερικανός μας πολίτης στον ύπνο. ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ, διαβάστε ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΘΕ ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ:

    ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ: ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ!
    Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ -Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ !- ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΣΥΓΧΗΣΗ ΠΟΥ ΤΟΝ ΔΙΑΚΑΤΕΧΕΙ – ΔΗΛΩΣΕ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΟΜΠΑΜΑ – ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΣΕΞΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΩΣ ¨ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ¨ ! ( ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΡΤ – ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟΝ Λ.ΟΙΚ. )

    Ο ΓΙΩΡΓΑΚΗΣ ΚΙ Η ΜΠΑΝΑΝΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΔΩΣΕ Ο ΟΜΠΑΜΑ:
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΘΕΙ ΤΟ ΒΕΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΡΔΑΣΚΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.



    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ Καυκάσιε,όπως διαπιστώνεις και συ τίποτε πλέον δεν μας ενώνει!
    Χάθηκε το ήθος και η ευπρέπεια και φοβάμαι οτι δεν θα συνέλθουμε ποτέ!

    731

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. μη συγχιζεσαι καυκασιε .μην δινεις σημασια , ειναι απλως ζηλιαρηδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. προς ανώνυμο 8:27
    Για το τι προσέφεραν οι "παπάδες" όπως τους λες στους αγώνες του λαού και του Έθνους, διάβασε παρακάτω από τους .....αρμοδίους.
    Όσον αφορά την σημαία.Ακόμα περιμένω πειστικά ορθολογιστικά επιχειρήματα για το ότι δεν υπήρξε πραγματικό γεγονός πίσω από την ιστορία με τον Παλαιών Πατρών Γερμανό.


    "Αφάνισαν όλως διόλου τα μοναστήρια και οι καϊμένοι οι καλογέροι, οπού αφανίστηκαν εις τον αγώνα, πεθαίνουν της πείνας μέσα τους δρόμους, οπού αυτά τα μοναστήρια ήταν τα πρώτα προπύργια της απανάστασής μας. Ότι εκεί ήταν και οι τζεμπιχανέδες μας κι᾿ όλα τ᾿ αναγκαία του πολέμου ότ᾿ ήταν παράμερον και μυστήριον από τους Τούρκους. Και θυσιάσαν οι καϊμένοι οι καλογέροι και σκοτώθηκαν οι περισσότεροι εις τον αγώνα. Και οι Μπαυαρέζοι παντήχαιναν ότ᾿ είναι οι Καπουτζίνοι της Ευρώπης, δεν ήξεραν ότ᾿ είναι σεμνοί κι᾿ αγαθοί άνθρωποι και με τα έργα των χεριών τους απόχτησαν αυτά, αγωνίζοντας και δουλεύοντας τόσους αιώνες και ζούσαν μαζί τους τόσοι φτωχοί κ᾿ έτρωγαν ψωμί."



    «...ΚΑΙ ΒΡΙΖΟΥΝ, ΟΙ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ,ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΠΑΔΕΣ ΜΑΣ ,

    ΟΠΟΥ ΤΟΥΣ ΖΥΓΙΖΟΥΝ ΑΝΑΔΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΕΜΟΥΣ.



    ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΑΠΑΔΕΣ ΤΟΥΣ ΕΙΧΑΜΕ ΜΑΖΙ ΕΙΣ ΚΑΘΕ ΜΕΤΕΡΙΖΙ ,ΕΙΣ ΚΑΘΕ ΠΟΝΟΝ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΙΑΝ.



    ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΔΙΑ ΝΑ ΒΛΟΓΑΝΕ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΑ ΙΕΡΑ ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΜΕ ΝΤΟΥΦΕΚΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΑΓΑΝΙ,ΠΟΛΕΜΩΝΤΑΣ ΩΣΑΝ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ ,

    ΝΤΡΟΠΗ ΕΛΛΗΝΕΣ….
    «ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ»

    http://toaftonoito.blogspot.com/2010/02/blog-post_6628.html

    http://toaftonoito.blogspot.com/2010/02/dionisis-dionisis.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΦΙΛΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ,

    ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΠΑΔΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΠΑΔΕΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ. ΔΙΑΛΕΧΤΕ ΚΑΙ ΠΑΡΤΕ.

    ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΣΩΣΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ, ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΣΩΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αντιγράφω απ’ την τοπική εφημερίδα του νομού Ημαθίας «ΛΑΟΣ»:

    –Μπρε Κουντουχρήστου Βούργαρη
    πού πας μι τους ραγιάδις;
    Έλα προυσκύνα τουν πασιά
    να πας μι τους πασιάδις!
    –Δεν είμι νύφη, νιόνυφη
    να ‘ρθου να προυσκυνήσου
    γιατί έχου όρκουν στου Θιό,
    όσα χρόνια δα ζήσου,
    καθώς κι γράμμα απ’ τη Βουλή
    Τούρκουν να μην αφήσου.
    …………………………………………………………………………………
    ΧΑΤΖΗ ΧΡΗΣΤΟΣ «ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ»
    Για τον Χατζη Χρήστο «Βούλγαρη» ο Ιωάννης Παπαδριανός στο άρθρο του, που προαναφέρθηκε, γράφει τα εξής κατατοπιστικά: «Ο Βούλγαρος αυτός εθελοντής είχε τεθεί επικεφαλής ενός στρατιωτικού σώματος που αποτελούνταν από Βούλγαρους, Δαλματούς και Σέρβους πεζούς και ιππείς. Το στρατιωτικό αυτό σώμα, που βρισκόταν στην αρχή κάτω από τη γενική αρχηγία του στρατηγού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, θα μετακληθεί (;) λίγο αργότερα σε αυτοτελή ιππική μονάδα χάρη στις διοικητικές ικανότητες του αρχηγού του. Ο Χατζής Χρήστος με τους ιππείς του θα γίνουν πάρα πολύ γνωστοί κατά τη μάχη των Δερβενακίων (26-28 Ιουλίου 1822), κατά την οποία έδειξαν απαράμιλλη γενναιότητα».
    =================================

    Αυτοί προφανώς δεν πολέμησαν για τον σταυρό στην σημαία αλλά παρακινήθηκαν από το όραμα ανασύστασης του αρχαίου ελληνισμού αφού ως γνωστόν το πνεύμα αυτό προκαλούσε ρίγη συγκινήσεως στην Βουλγαρία, στην Σερβία και στην Δαλματία στις αρχές του 19ου αιώνα…

    Για συμμαζευτείτε σύντροφοι γιατί δεν πάμε καλά. Ότι ανοησία σας πλασάρουν μισοσαλεμένοι εγκέφαλοι την καταπίνεται αμάσητη. Ποιος ρομαντισμός και ποιο αρχαιοελληνικό πνεύμα ρε κακομοίρηδες όταν η μόνη φροντίδα ήταν η επιβίωση σ’ ένα ρατσιστικό κράτος που σε θεωρούσε άνθρωπο δεύτερης κατηγορίας υποκείμενο μόνο φορολογίας και δίχως δικαίωμα να αναπτύξεις την δική σου κοσμοθεωρία που ναι την διαιώνιζε ο αγράμματος παπάς με τα πέντε κολλυβογράμματα που ήξερε. Δηλαδή όλη την χολή ανθρώπων που δραστηριοποιούνταν φιλοσοφικά μέσα σε ένα στέρεο κρατικό πλαίσιο και που θέλησαν να καταλάβουν τον χώρο του μεταφυσικού οι δικές τους κοσμοθεωρίες είτε αυτές ήταν αριστερές είτε αυτές ήταν επηρεασμένες από τον γαλλικό αντικληρικανικό μένος θα τις μεταφέρετε στις επόμενες γενιές; Δεν μπορείτε να δείτε ποια είναι η αλήθεια; Δεν μπορείτε να καταλάβετε ότι η μεταφυσική που προτείνετε δεν θα διατηρούσε εθνική ταυτότητα όχι για 500 χρόνια όπως έκανε η χριστιανική αλλά ούτε για 50 χρόνια; Αν οι πρόγονοί μας είχαν τα δικά σας μυαλά το μόνο βέβαιο είναι ότι θα προσκυνούσαν τον πασά διότι ότι και να έκαναν δεν είχαν να σώσουν λόγο στην άλλη ζωή. Αφού σύμφωνα με τη δική σας κοσμοθεωρία ζωή είναι μια και είναι μόνο αυτή που ζούμε. Καταλάβετε επιτέλους ότι η κοσμοθεωρία που πλασάρετε έχει σαν στόχο να πλήξει την μεταφυσική που ήταν το μόνο στέρεο στοιχείο της ταυτότητάς μας. Αν κάποιος είναι αδύναμος χρειάζεται την μεταφυσική για να έχει την διάθεση να αγωνιστεί ενάντια στον δυνατό. Δεν βλέπετε τι γίνεται στους σύγχρονους πολέμους; Αλλά και ο δυνατός που χάνει την μεταφυσική του θεμελίωση τον περιμένει σκοτεινό μέλλον. Δείτε την ηθική νομιμοποίηση των τελευταίων αμερικανικών πολέμων.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αντε και δεν την σήκωσε παπάς θα πω εγώ ούτε πλούσιος, και τι έγινε ;
    Πιο είναι το πρόβλημα; ποιος σήκωσε τη σημαία ή :
    1. Ποιος πολέμησε γι αυτήν
    2. Ποιος πέθανε γι αυτήν
    3. Ποιος βιάστηκε, σουβλίστηκε
    4. Ποιος κέρδισε απο όλο αυτό την ελευθερία του λόγου να λέει ότι μ....α θέλει

    Τελικά όταν καίγεται το σπίτι σου τι κοιτάς 8:27 :
    1. ΝΑ βρεις αυτόν που έβαλε την φωτιά;ή
    2. ΝΑ σβήσεις την φωτιά και να βρεις την αιτία μετά;

    Αλλά η Ελλάδα πρώτα πρέπει να καθαρίσει και να ξεκαθαρίσει εκ των έσω και μετά τους υπόλοιπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τι μαλώνετε άδικα;Την Επανάσταση του 21,την ΞΕΚΙΝΗΣΕ ο Αλέξανδρος Υψηλάντης με τους Ιερολοχίτες στη Μολδοβλαχία.Και ήταν και Πόντιος!ΑΛΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΓΡΑΦΟΥΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανέκαθεν ισχύουν σε ένα έθνος αληθινό: "όμαιμον και ομόγλωσσον και ομόθρησκον" , ακόμη και για αρχαιολάτρεις ο Ηρόδοτος αυτά έλεγε...
    Ακόμη έτσι σαν παρατήρηση οι Σέρβοι,Βούλγαροι είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί κατά πλειοψηφία...ασχέτως
    αν τα παραδείγματα φιλίας είναι δυστυχώς εξαιρέσεις στον κανόνα,αλλά πάντως για τον Σταυρό θυσιάζονται και αυτοί...για την ελευθερία την πραγματική!
    Αλλά και οι Ρώσοι είναι Ορθόδοξοι,και ο νεομάρτυς Ευγένιος
    Ροντιόνωφ στον πόλεμο με την Τσετσενία για τον σταυτό σφαγιάστηκε...
    Η Εκκλησία είναι μέσα στον κόσμο
    ,δεν είναι μια φαντασία είναι ένα βίωμα που δεν μπορεί να το καταλάβει ένας που δεν το έχει.
    Τον τυφλό πως να του εξηγήσεις για το φως;
    Την προσφορά της Εκκλησίας είναι περιττό να την υπερασπιστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια.
    Τώρα θα ξεχαστούν πια όλα αυτά τα μελορετρό και θα κοιτάξουμε το μέλλον μας ως νέο πολυπολιτισμικό κράτος, στο οποίο κάθε αναφορά στα παραπάνω θα κρίνεται ως politically incorrect και θα απαγορεύεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμε 8:27, το θέμα της αναρτήσεως άλλο ήταν, αλλά εσύ, ως γνήσιος προοδευτικός-δημοκρατικός κ.λπ. κ.λπ. αλλού το έριξες. Τα γεγονότα είναι πάνω κάτω γνωστά (αδυναμίες, λάθη, πάθη, πότε ξεκίνησε η επανάσταση κ.λπ.). Εσύ απλώς προσπαθείς να μας πείσεις (αν και δεν το λες φανερά) ότι ο κλήρος (ή ο ανώτερος κλήρος) δεν συμμετέσχε στον αγώνα. Μάθε ότι ο Πουκεβίλ (τον έχεις υπ΄ όψιν;) αναφέρει ότι 6000 ιερείς, αρχιερείς και μοναχοί έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της Ελλάδος. Προφανώς και πάρα πολλοί άλλοι αγωνίστηκαν στον υπέρ πίστεως και πατρίδος αγώνα.

    Κωνσταντίνος εκ Κύπρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πέταξε ο πρώτος μια αυθαιρεσία (ως προς τη σημαία και την εκκλησία, γιατί για τα συμφέροντα έχει δίκιο) και κρίνοντας από τα υπόλοιπα σχόλια (ορθά και αυτονόητα μεν) η μπάλλα πετάχτηκε σε άλλο γήπεδο.

    Όμως, το θέμα της ανάρτησης είναι το πως βλέπουν οι Τούρκοι την Ελληνική Επανάσταση. Αυτοί λοιπόν ποτέ δε χώνεψαν και δε θα χωνέψουν στον αιώνα τον άπαντα την Ελληνική Επανάσταση, γιατί πολύ απλά σηματοδότησε την έναρξη της διάλυσης της πάλαι ποτέ κραταιάς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Επειδή η συντριπτική πλειοψηφία τους δεν εννοεί ότι για όλες τις αυτοκρατορίες (άρα και για τη δικιά τους) υπάρχει η ακμή και η παρακμή και ότι αν δεν ήταν τότε η Ελληνική Επανάσταση, κάποια άλλα γεγονότα αργά ή γρήγορα θα έφερναν την αναπόφευκτη διάλυση αυτής της τόσο ετερογενούς και "πολυπολιτισμικής" αυτοκρατορίας.

    Οι Τούρκοι μας έχουν χρεώσει το ότι αρχίσαμε το ξήλωμα του πουλόβερ, το οποίο μοιραία κατέληξε όπως κατέληξε μέσα σε μια εκατονταετία. Γι αυτό μας μισούν τόσο, γιατί στο βάθος μας φοβούνται κι ας είμαστε λιγότεροι (πάντα ήμασταν). Κι αυτό είναι ακόμα πιο έντονο σε όσους οραματίζονται την "αναβίωση" της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

    Όσο για την περιβόητη φιλία των λαών, αυτά είναι για τους αφελείς οι οποίοι πρέπει κάποτε κι αυτοί να ξυπνήσουν από τα διάφορα ιδεολογικά υπνωτικά. Πόσο μάλλον όταν αυτή η έννοια έχει γίνει παντιέρα των διαφόρων "ιδρυμάτων" που επιχορηγούνται από το Σόρος και το State Department και το Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών κλπ. Μην το ψάχνετε, λίγοι είναι εδώ αυτοί που ειλικρινά πιστεύουν στην Ελληνοτουρκική φιλία και ελάχιστοι στην απέναντι όχθη (και που επιβεβαιώνουν τον κανόνα μέσω της εξαίρεσης).

    Οι δύο ιδιοσυγκρασίες, νοοτροπίες, κουλτούρες κλπ είναι απλά ασύμβατες μεταξύ τους, παρόλα τα κουσούρια που μας έχουν μείνει από την Τουρκοκρατία. Το ήθος που γέννησε η στέπα δε μπορεί να ταιριάξει με το ήθος που γέννησε η ποικιλομορφία του εύκρατου περιβάλλοντος (γιατί αυτά διαμορφώνονται σε βάθος αιώνων και χιλιετιών). Για τους απέναντι θα είμαστε πάντα οι αχάριστοι και αυθάδεις αντάρτες που γκρεμίσαμε τον "παράδεισό" τους και αφαιρέσαμε κομμάτια της αυτοκρατορίας τους (και που αυτοί έχουν χρέος να τα πάρουν πίσω).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Γαμώ τη Οθωμανική Αυτοκρατορία, τους Πασάδες όλους, τους Μεγάλους Βεζύρηδες, τους Σουλτάνους, τις αλογοουρές στις σημαίες τους, και το κωλόπανο του ψευτοπροφήτη τους που έχουν για σημαία.

    Fuck the Ottoman Empire, all the Pashas, all the Grand Viziers, all the Sultans, the horse-tails on their personal flags and also the rag that they used as their flag.


    Sincerely

    (Με συγχωρείτε για τη γλώσσα αλλά κάποτε επιτέλους θα πρέπει να καταλάβουν ακριβώς που έχουμε γραμμένη την Κωλο-Αυτοκρατορία τους)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τόσο καιρό σας γράφω
    χωρίς να με πιστεύετε βέβαια,
    για τη μόνιμη επωδό των πάντα θιγμένων, αδικημένων και προσβεβλημένων μουσουλμάνων.

    Δηλαδή ότι οι Τούρκοι
    αλλά και οι ακραίοι ισλαμιστές θεωρούν ότι και μόνο που υπάρχουμε ως Ελλάδα,
    προσβάλλουμε την Οθωμανική τους Αυτοκρατορία και το ωραίο τους Χαλιφάτο. Και ότι κάναμε ΑΝΤΑΡΣΙΑ ως άπιστοι και αχάριστοι και όχι
    Εθνικό Αγώνα για Ανεξαρτησία.

    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Υπάρχει ένα εγκυκλοπαιδικό έργο σε κάθε βιβλιοθήκη σχολείου το οποίο παίζει το ρόλο της διακόσμησης και μόνο: Η Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, της Εκδοτικής Αθηνών. Στον τόμο ΙΒ, με τίτλο τόμου "Ελληνική Επανάσταση", στις σελίδες 83-84 διαβάζουμε για τον υποτιθέμενο μύθο της Αγίας Λαύρας και του λάβαρου που υψώθηκε την ημερομηνία που ξεκίνησε σύμφωνα με τα βολικά "εξιστορούμενα", η Επανάσταση.

    Επιτρέψτε μου να αντιγράψω:

    " ...Η ιστορική όμως αλήθεια απέχει πολύ από τον (γνωστό σ' εμάς) θρύλο. Ούτε στις 25 Μαρτίου αλλά ούτε και στις 21 που έγινε η πρώτη πολεμική επιχείρηση βρισκόταν κανείς στην Αγία Λαύρα. Λίγες μέρες μετά την άφιξή τους εκεί, στις 10 ή 13 Μαρτίου, όλοι οι αρχιερείς και οι πρόκριτοι, διασκορπίστηκαν στα ορεινά χωριά της Αχαΐας. Ειδικότερα ο Παλαιών Πατρών Γερμανός έμεινε στα Νεζερά ως την ημέρα των τουρκικών προκλήσεων στην Πάτρα (23 Μαρτίου). Από τους Έλληνες απομνημονευματογράφους μόνο ο Κανέλλος Δεληγιάννης, που έγραψε πολύ αργότερα τα απομνημονεύματα του και θέλησε μάλιστα να συνδέσει με την εξέγερση της ιδιαίτερης πατρίδας του τα γεγονότα της Αγίας Λαύρας , αναφέρει ότι από εκεί άρχισε ο αγώνας στις 23 Μαρτίου. Σ' εκείνον όμως που οφείλεται ο θρύλος της Αγίας Λαύρας, είναι ο Γάλλος ιστορικός Πουκεβίλ που έγραψε το 1824 της Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως. Εκεί περιγράφει με φανταστικές τελείως λεπτομέρειες τη δοξολογία που έγινε στην Αγία Λαύρα, τον λόγο που εκφώνησε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, την ορκωμοσία των παλικαριών κλπ. (...) "

    Απλά να συμπληρώσω ότι ούτε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός στα απομνημονεύματά του, αναφέρει το παραμικρό για την όλη ιστορία.

    Υ.Γ. Αγαπητέ "Ελευθέριε Β." λυπάμαι, αλλά μάλλον μπήκατε σε μονόδρομο με τα όσα γράφετε. Δεν ξέρω πού κατευθύνεστε, αλλά σίγουρα σε κάποιο μοναστήρι.

    Απλά μερικές τοσοδούλικες ερώτησεις προς εσάς, και στους υπόλοιπους:

    1)Πότε είναι πιο εύκολα να επαναστατήσει κανείς, όταν είναι νωπά τα γεγονότα, ή 400 (!!) χρόνια αργότερα?

    2)Αν υποθέσουμε ότι επι 400 χρόνια μας έσκιαζε ο Τούρκος κατακτητής, τι έγινε ξαφνικά και πήραμε τα όπλα μια ωραία πρωία? Έτσι ξαφνικά ήρθε η ...Άγια ώρα του "πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θάναι"?

    3)Πώς γίνεται (αφού όλα τα έσκιαζε υποτίθεται η φοβέρα κι η σκλαβιά) να βγαίνουν εν έτει 2010 ρασοφόροι με φιρμάνια πασάδων και σουλτάνων και να ζητούν τα 3/4 της Ελλάδας που τους τα ...χάρισε, λέει, ο κατακτητής?

    Η ιστορία, φίλτατοι, είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των νικητών. Των όποιων νικητών.

    Τα σέβη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Στην ιεραρχία της κάθε επανάσταση του παρελθόντος, Υπήρχαν μόνο δύο τύπους ιεραρχικών οργανώσεων:

    - Η Εκκλησία
    - και ο Στρατός

    Το βασίλειο χωρίστηκε ιεραρχικά, με τον βασιλιά μπροστά, οι βοηθοί τους, κ.λπ., δεν ήταν "ακριβώς ανεξάρτητο οργανισμό", όπως το Στρατό και την Εκκλησία.

    Στην ελληνική επανάσταση δεν είχε σχηματίστηκε ακόμη μία ιεραρχία του Στρατού.....Υπήρξε μόνο ένα "όργανο οργανωμένη σε ιεραρχίες" και αυτή ήταν η Εκκλησία!

    Μετά Χριστού, η Εκκλησία, έμαθε ότι θα μπορούσαν να επιβιώσουν μόνο με τη δημιουργία ενός οργανισμού, όπως ο Στρατός του παρελθόντος.

    Στην ιστορία του κόσμου, μετά Χριστό, δεν υπήρχε μια επανάσταση για την ανεξαρτησία......αν δεν είχαν οργανωμένη οντότητα.

    Η επανάσταση ήταν επίσης ένα "σημαντικό εργαλείο" για το διαχωρισμό της χριστιανικής και Μογγόλος μουσουλμάνων. Η Εκκλησία έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτή την περίοδο. Η Εκκλησία δημιούργησε ένας Κολοκοτρώνης (οχί το αντίθετο) και ο Κολοκοτρώνης χρησιμοποιηθεί την "οργανωμένη ιεραρχία" της Εκκλησίας.

    Σημειώστε το ποίημα του Jose Bonifacio de Andrade e Silva το 1827, αυτό που ένιωθε......το βάρβαρους Τούρκους.

    *Ωδή στους Έλληνες - 1827 (κομμάτι μετάφραση)

    Μετά που ήσασταν, AX Ελλάδα λύπη
    Από βάναυση δεσποτάδες βάναυση σκλάβος
    Στα αριστερά το Κοράνι στο δεξί χέρι το σπαθί
    βαρβαρότητα κηρύττει ο Τούρκος.

    ********************************

    Αυτή Ωδή είναι στα πορτογαλικά: του Jose Bonifacio de Andrade e Silva το 1827:
    http://www.jayrus.art.br/Apostilas/LiteraturaBrasileira/ArcadisPreromant/Jose_Bonifacio_gregos.htm

    *******************************

    Πρώτη Γραμμή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Στον naxion θα ήθελα να απαντήσω τα εξής:

    Οι δύο πρώτες ερωτήσεις σου φανερώνουν από μέρους σου παντελή άγνοια της ιστορικής εκείνης περιόδου και τότε που καταλύθηκαν τα τελευταία απομεινάρια της Ρωμανίας (Βυζάντιο) και πριν και μετά την κατάλυση.
    Το Βυζάντιο δεν καταλύθηκε το 1453. Αυτή είναι συμβατική ημερομηνία. Ψυχοραγούσε για τουλάχιστον 200 χρόνια.
    Άρα η ερώτησή σου πότε είναι κατάληλος καιρός να επαναστατήσει κανείς αμέσως ή μετά από 400 χρόνια είναι εντελώς χωρίς νόημα αφού αυτό το "αμέσως" κρατάει 200 χρόνια.
    Αλλά και έτσι να το πάρει κανείς η πιο κατάλληλη εποχή είναι αφού περάσει αρκετός καιρός και εξασθενήσει ο πρώην ισχυρός κατακτητής.
    Όμως (κι αυτό δείχνει την παντελή άγνοια) οι Έλληνες δεν επαναστάτησαν έπειτα από 400 χρόνια. Έπειτα από 400 χρόνια ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ να ελευθερωθούν.
    Άνοιξε μιά οποιαδήποτε ιστορία τουρκοκρατούμενης περιόδου και θα δεις ότι κάθε 60-70 χρόνια υπήρχαν γενικοί ξεσηκωμοί. Για να μη μιλήσω για τους τοπικούς που είναι αμέτρητοι και για να μη μιλήσω για τη διαρκή παρουσία των κλεφτών και των περισσότερων αρματωλών (αστυφυλάκων) στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδος, που αντέπρατταν στους τούρκους και ήταν αυτή η παρουσία τους και μόνο μια διαρκής επανάσταση.
    Έπειτα πάρα πολλές περιοχές της Ελλάδος όπως και ο Μωριάς ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΣΤΑΘΕΡΟ ΚΑΤΑΚΤΗΤΗ. Ειδικά στο Μωριά οι Ενετοι με τους τούρκους άλλαξαν τουλάχιστον δυό φορές μεταξύ τους. Κι αυτό γινόταν με πόλεμο στον οποίον φυσικά δεν έχαναν ευκαιρία να αναμιχθούν και οι ντόπιοι.
    Βέβαια η δυναστεία των τούρκων ήταν μεν καταπιεστική και "τα έσκιαζε όλα η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβια" αλλά για τα δεδομένα της εποχής. Δεν είχαν οργανωθεί θέλω να πώ οι τούρκοι τόσο πολύ στην τυραννία, όσο οργανωμένοι παρουσιάστηκαν οι φίλοι σου οι σταλινικοί της ΕΣΣΔ και της Αλβανίας....
    Γιατί εκεί ήταν βέβαια πολύ χειρότερα τα πράγματα απ΄ ό,τι στην τουρκοκρατούμενη περίοδο.
    Ο τούρκος σε ΑΝΕΧΟΤΑΝ (όχι σε άφηνε) να είσαι χριστιανός και αν του ερχόταν και η όρεξη (σε μερικά μεμονωμένα άτομα) πατούσε (όποτε ήθελε) τα εσκαμμένα και σε εκτούρκιζε βιαίως με τον τρόπο του. Όπως ολόκληρα χωριά στη Μακεδονία και την Ήπειρο αναγκάστηκαν να δηλώσουν αλλαγή θρησκείας εξ αιτίας της αβάσταχτης καταπίεσης. Αυτή η καταπίεση όμως δεν ήταν τόσο καλά οργανωμένη επαναλαμβάνω όπως εμφανίστηκε τον 20ο αιώνα...
    Αν αυτό το ονομάζεις ελευθερία ... με γειά σου με χαρά σου. Πάντως εμείς οι κοινοί θνητοί ελευθερία ονομάζουμε κάτι τις περισσότερο...
    Αυτή ακριβώς η έλλειψη οργάνωσης καταπίεσης από μέρος των Τούρκων καθώς και η αδυναμία τους στο ...μπαχτσίσι (από εκεί είναι τα σημερινά φακελάκια) δίνει και την απάντηση στο τρίτο σου ..."καυτό" ερώτημα για το πού βρήκαν τα φερμάνια κυριότητας ορισμένες μονές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Όχι μόνο μονές αλλά και άλλοι φορείς και ιδιώτες στο πρώτο ελληνικό κράτος απέδειξαν την κυριότητά τους σε ακίνητα μέσω αυτών των φιρμανίων που κοροϊδεύεις. Ο τοὐρκος καταπίεζε αλλά αν του τα έσκαγες χοντρά έκανε προς καιρόν τα στραβά μάτια. Μετά από λίγο όταν του τέλειωναν τα άσπρα ξανάρχιζε τα ίδια. Μη ρωτάς εμένα ρώτα καλύτερα την κυρά των Αθηνών την (Αγία -όσο κι άν σου φέρνει αλλεργία ο όρος) Φιλοθέη Μπενιζέλου που του τά σκασε χονδρά πολλές φορές του αγά της περιοχής για να μην της διαλύσει το μοναστήρι της μέσω του οποίου είχε δώσει καταφύγιο και τροφή σε άπειρους κατατρεγμένους και κατατρεγμένες υπόδουλες. Και στο τέλος παρά τα όσα είχε δώσει για να την αφήσουν ήσυχη δεν την άφησαν γιατί μια μέρα μπουκάρισαν άνθρωποι του πασά και την ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου στο ίδιο το μοναστήρι της. (Από το ξύλο πέθανε έπειτα από λίγες μέρες). Αυτή ήταν η ελευθερία που μας παρείχαν οι φίλοι σου οι Τούρκοι που κατά τά άλλα τα περνούσαμε καλά εμείς μαζί τους.
    Να θέσω κι εγώ τώρα μερικά ερωτήματα πάντα "με σέβας" όπως κι εσύ:
    1) Αφού η επανάσταση ήταν ταξική γιατί τόσοι και τόσοι κοτσαμπάσηδες έχασαν τις κυριολεκτικά αμύθητες περιουσίες τους στον αγώνα και δεν το έσκαγαν στο εξωτερικό (όπως θα κάνουν οι περισσότεροι σήμερα σε καιρό πολέμου) ή ακόμα καλύτερα μια και τα είχαν πλακάκια με τους τούρκους γιατί δεν πρόδιδαν την επανάσταση στους τούρκους για να πνιγεί στο άίμα όπως και τις προηγούμενες φορές;
    Μάλιστα ο Π.Π.Γερμανός τις παραμονές της επανάστασης βρέθηκε στα Καλάβρυτα. Μήπως ξέρεις γιατί; Να σου πω εγώ. Οι τούρκοι έπειτα από τα γεγονότα της Μολδοβλαχίας είχαν μυριστεί ότι κάτι ετοίμαζαν οι Έλληνες και σκέφτηκαν για το Μωριά να μαζέψουν όλες τις κεφαλές των ελλήνων Αρχιερείς και Κοτσαμπάσηδες στην Τρίπολη για να έχουν ΟΛΟ το λαό στο χέρι. Μάλιστα έστειλαν προσκλήσεις και μερικούς από αυτούς τους φυλάκισαν (αφού τους έπεισαν να πάνε στην Τρίπολη και πέθαναν από τις κακουχίες (τους βρήκε ο Κολοκοτρώνης όταν κυρίεψε την Τρίπολη).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Μερικοί έχετε μνήμη χρυσόψαρου, ξεχνάτε πολύ γρήγορα, και δεν μαθαίνεται από τα λάθη σας, η ύβρης προς τους αγωνιστές προγόνους μας τίποτα καλό δεν προμηνήει, για εσάς το λέω, που ζείτε κρυμμένοι πίσω από την ταυτότητα του Έλληνα.
    Ενώ προσπαθήσατε να μας εξοντώσετε με ύπουλες μεθόδους μέχρι ενός, τώρα την ώρα της μάχης κλαίτε γοερά , μιλάτε ακατάπαυστα, και δια των προέδρων σας ζητιανεύετε, χωρίς ίχνος ντροπής .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ο ...φίλος των Τούρκων Γερμανός ΕΠΕΙΔΗ ΗΤΑΝ ΦΙΛΙΚΟΣ Ο ΙΔΙΟΣ και ήξερε τι θα γινόταν ξεκίνησε βαρύθημα να πάει στην Τρίπολη από το δρόμο των Καλαβρύτων και εκεί στα καλάβρυτα έστειλε ανθρωπό του ντυμένο τούρκικα να τους συναντήσει και να τους αναγκείλει με γράμμα ότι τους επιβουλεύονταν στην Τρίπολη και να μην πάνε. Αυτό ακριβώς προφασίστηκαν στους συνοδούς τους τούρκους και αρνήθηκαν να τους ακολουθήσουν.
    Ρωτάω τώρα: Αφού οι Κοτσαμπάσηδες και οι Αρχιερείς τα είχαν πλακάκια με τους τούρκους γιατί φοβόντουσαν να πάνε σ΄ αυτούς;
    Γιατί οι τούρκοι τους κακομεταχειρίστηκαν;
    Γιατί οι Έλληνες όταν επαναστάτησαν δεν τους έσφαξαν όλους;
    Ίσα ίσα που θα είχαν και συμφέρον να το κάνουν γιατί θα κέρδιζαν από τα πλούτη τους.
    Γιατί αντί να τους σφάξουν και να χρησιμοποιήσουν τα πλούτη τους οι ίδιοι όπως ήθελαν και τους άφησαν να ζήσουν και τους άφησαν μάλιστα και τις περιουσίες τους να τις διαχειριστούν οι ίδιοι; Τουλάχιστον ας έκαναν κατάσχεση. Κι όμως αυτοί από μόνοι τους (Κουντουριώτης, Μπουμπουλίνα Σέκερης κ. α.) ξόδεψαν μέχρι και την τελευταία δεκάρα για τον αγώνα. Μάλιστα η Μπουμπουλίνα και όχι μόνο αυτή από ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ πριν έκανε τα εμπορικά της πλοία πολεμικά προετοιμαζόμενη για τον αγώνα και χρησιμοποιούσε σαν πρόφαση στους τούρκους τους πειρατές. Η κοσμοπολίτισα Μαντώ Μαυρογέννους ΗΡΘΕ από τας Ευρώπας για να αγωνιστεί και να επαναστατήσει τους έλληνες και στο τέλος πέθανε στην ψάθα.
    Αν όλα αυτά σου δείχνουν ότι η επανάσταση ήταν ταξική, ή ότι οι Έλληνες καλοπερνούσαν με τους τούρκους αφού έπαιρνἆν απ΄αυτούς φερμάνια με τίτλους ιδιοκτησίας τι να σου πω...

    Μετά τιμής

    Atheologitos

    Υ.Γ. Για την αρχή της επανάστασης ξέχασα να πω πως δεν έχει και τόση σημασία η ημερομηνία. Σίγουρα δεν ήταν 25 Μαρτίου που λέει ο Πουκεβίλ (ο οποίος κάνει πολλά λάθη στη μικροιστορία). Αυτό όμως δε σημαίνει ότι όλα όσα αναφέρει είναι θρύλος. Σίγουρα έτσι έγιναν τα πράγματα αν κάνουμε μερικές ελαφρές τροποποιήσεις: Τα Καλάβρυτα σαν πόλη ελευθερώθηκαν στις 21 Μαρτίου. Άρα δεν είχε κανένα νόημα η ευλόγηση του λάβαρου μετά ...εορτής. Μετά την άρνηση των προεστώτων της Αχαϊας να εξακολουθήσουν την πορεία τους προς Τρίπολη έμειναν μερικές μέρες στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας για να αποφασίσουν τι να κάνουν ώσπου να γίνει η επανάσταση. Η απόφαση λοιπόν για την επανάσταση είχε ληφθεί. Το μόνο που έμενε ήταν να προστατευθούν οι ίδιοι ώς εκείνη την ώρα. πιθανόν αυτά να έγιναν γύρω στις 17 Μαρτίου που είναι και η πανήγυρις της Μονής. Τότε θα ευλογήθηκε το λάβαρο και κατόπιν διαλύθηκε η σύναξη και κρύφτηκε ο καθένας εκεί που μπορούςε. Ο ιστορικός Δ. Κόκκινος αναφέρει ότι ο Γερμανός πήγε στο μοναστήρι της Χρυσοποδαρίτισσας στα Νεζερά. Πολύ πιθανό. ΤΟ ΒΕΒΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΣΤΙΣ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ ΠΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ Η ΠΑΤΡΑ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΡΟΥΧΟΝΤΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΚΑΙ ΟΡΚΙΖΑΝ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΝ ΚΟΝΤΑ ΤΟΥΣ. Αυτά είναι ιστορικά γεγονότα και ας μην πιανόμαστε από ένα λαθάκι ενός ιστορικού και τα βγάζουμε όλα ψεύτικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. 11:34, Τα βιβλία το γράφουν αυτό που λες.

    Ναξίων, Ως προς το πρώτο σου ερώτημα, δηλ.Πότε είναι πιο εύκολα να επαναστατήσει κανείς, όταν είναι νωπά τα γεγονότα, ή 400 (!!) χρόνια αργότερα?, η απάντηση είναι απλή: Με τα δεδομένα της εποχής, 400 χρόνια αργότερα.

    Ως προς το δεύτερό σου ερώτημα, δηλ.Αν υποθέσουμε ότι επι 400 χρόνια μας έσκιαζε ο Τούρκος κατακτητής, τι έγινε ξαφνικά και πήραμε τα όπλα μια ωραία πρωία? Έτσι ξαφνικά ήρθε η ...Άγια ώρα του "πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θάναι"?, φαίνεται ότι είσαι αρκετά αδιάβαστος. Αν δεν το γνωρίζεις, επαναστάσεις ΕΓΙΝΑΝ σε όλο τον ελληνικό χώρο αυτά τα 400 χρόνια. Μόνο στην Κύπρο έγιναν περίπου 27 τέτοιες.


    Ως προς το τρίτο ερώτημα, δηλ. Πώς γίνεται (αφού όλα τα έσκιαζε υποτίθεται η φοβέρα κι η σκλαβιά) να βγαίνουν εν έτει 2010 ρασοφόροι με φιρμάνια πασάδων και σουλτάνων και να ζητούν τα 3/4 της Ελλάδας που τους τα ...χάρισε, λέει, ο κατακτητής?, έχω να σου πω τα εξής: Πρώτ΄ απ' όλα είσαι υπερβολικός και το γνωρίζεις. δεύτερον. Δεύτερον, το Πατριαρχείον επικαλείται τα ίδια φιρμάνια για να πάρει περιουσίες που του ανήκουν στην Τουρκία και καλά κάνει. Δυστυχώς εμείς δεν πράττουμε το ίδιο (αν και έχουμε αυτή την δυνατότητα) στην περίπτωση γαιών που ευρίσκονται στην Μικρά Ασία και ανήκουν σε Δωδεκανήσιους . Αυτά σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Νεοκλή Σαρρή.
    Και μια ερώτηση: Εσύ, εάν είχες στην κατοχή σου μια έκταση γης ή ένα ακίνητο, και ο μόνος τρόπος για να αποδείξεις ότι σου ανήκει ήταν να παρουσιάσεις ένα σουλτανικό φιρμάνι, θα παρητείσο, για λόγους εθνικής υπερηφάνειας, του τίτλου ιδιοκτησίας σου;

    Κωνσταντίνος εκ Κύπρου

    Υ.Γ. Απ΄ ό,τι αντιλαμβάνομαι, αμφισβητείς ότι επί τουρκοκρατίας "όλα τα 'σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά". Μήπως ανήκεις κι εσύ στο περιβάλλον των ρεπουσοδραγωναίων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Παπας και επαναστατης ειναι σχημα οξυμωρο.Να μην ξεχνατε οτι οι παπαδες αφορισαν την επανασταση και εχοντας εξουσια απο τον σουλτανο επιναν το αιμα των Ελληνων.Διστυχως το θεοκρατικο καθεστως της χωρας μαχεται με μανια εναντια στον Ελληνισμο σε συνεργασια με τον σουλτανο και σε λιγο ολοι οι παπαδες θα αποκτησουν τουρκικη υπηκοοτητα οπως γρηγορα μερικοι ετρεξαν να προλαβουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Μην τα βάζετε με τον Naxion.

    1) Προφανώς, έχει μεγαλώσει Θεσσαλονίκη
    ή στη γύρω περιοχή. Πολλοί από εκεί δυστυχώς έχουν μασήσει τη σλαβική προπαγάνδα και είναι ποτισμένοι με ανθελληνικό δηλητήριο.

    2) Και προφανώς οι δικοί του πρόγονοι δεν πολέμησαν τους Τούρκους όπως οι δικοί μας.

    Οπότε ό,τι και να του λέτε,
    είναι σαν να προσπαθήσετε να μάθετε σε έναν τυφλό τη διαφορά ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι.

    Δείτε τον με κωμική διάθεση: Είναι κάποιος που αρνείται ότι η Επανάσταση ήταν Ελληνική εξαιτίας όπως μας λέει των 400 ετών σκλαβιάς. Και ο ίδιος αυτο-παραμυθιάζεται και σερβίρει τον θλιβερό εαυτό του ως απευθείας απόγονο των Αρχαίων Ελλήνων...

    Naxion, ούτε για Φαρμακό δε θα σε διάλεγαν στην Αρχαία Αθήνα, αν καταλαβαίνεις τί εννοώ, που προφανώς δεν καταλαβαίνεις επειδή είσαι άσχετος και με τον αρχαίο ελληνικό κόσμο...

    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αγαπητέ "Atheologitos", μακάρι τη σθεναρότητα με την οποία βαλθήκατε να υπερασπιστείτε τα όποια ιστορικά ισχύοντα, να την είχαν οι όποιοι ιεράρχες και δεσποτάδες στην υπεράσπιση της πατρίδας - και με τον όρο πατρίδα σαφώς και δεν αναφέρομαι στα όσα τους χαρίστηκαν από τον Τούρκο κατακτητή την ώρα που ο ελληνικός λαός στέναζε κάτω από τη σκλαβιά. Τώρα πώς στην ευχή γίνεται ΚΑΤΑΚΤΗΤΗΣ να χαρίζει τίτλους ιδιοκτησίας - κι αυτός ο ξεπεσμός να ισχύει (άκουσον - άκουσον) σχεδόν 190 χρόνια μετά στο ελεύθερο δημοκρατικό ελληνικό κράτος του οποίου την τιμή έχουμε να είμαστε πολίτες - περιχαρείς ρασοφόροι να τους επιδεικνύουν με άκρατο ...πατριωτισμό κι εθνική υπερηφάνεια, να μην το σχολιάσω καλύτερα γιατί ξεφεύγει της κοινής λογικής.

    Προβλέψιμη η τακτική του να κολλάμε την ετικέτα του ανιστόρητου, του αδιάβαστου του προβοκάτορα ή του γραφικού, του "ρεπουσοδραγωναίου" ή του φιλότουρκου(sic) ή ανθέλληνα σε οποιονδήποτε ενοχλεί. Λίγο το κακό. Δε νομίζω ότι το θέμα στην προκειμένη ήταν όλες οι επαναστάσεις από την εποχή που η αφύλακτη Κωνσταντινούπολη έπεφτε, μαζί με τους λίγους υπερασπιστές της και τους ξένους μισθοφόρους που θυσιάστηκαν ως τον τελευταίο για να την υπερασπιστούν, την ίδια στιγμή που στα μοναστήρια γινόταν πατείς με, πατώ σε, με δεκάδες χιλιάδες μοναχούς ...να προσεύχονται "να βάλει ο Θεός το χέρι να σωθεί η Πόλη" και να υπογράφουν εν συνεχεία ...σπαραχτικά "δεν πειράζει που έπεσε γιατί πάλι με χρόνια με καιρούς...", και λοιπά έμορφα...

    Αφού λοιπόν τον υποφαινόμενο ...Εφιάλτη διακρίνει η αμάθεια, τότε δε νομίζω εσείς οι πολυμαθείς αγαπητοί φίλοι να αγνοείτε τις σχέσεις Εκκλησίας - Αυτοκράτορα την τελευταία περίοδο Βυζαντίου και σαφώς γνωρίζετε τα προνόμια που ο πρώτος διορισμένος Οικουμενικός Πατριάρχης εισέπραξε από τον Μωάμεθ τον Β'.

    Φαντάζομαι, σπάραξε από ...καημό η καρδιά του Πατριάρχη Γεννάδιου μόλις βρέθηκε αγκαλιά με τα προνόμια...

    ...

    Επί 400 χρόνια, ο υπόδουλος λαός με τον κατακτητή στο σβέρκο και τα πειθήνια όργανα αυτού στην πλάτη, σφάδαζε από τους πόνους για να αυγατίζουν τα τριάκοντα αργύρια των δεσποτάδων και των προυχόντων... Γραικοί και γραικύλοι σε "αρμονική συνύπαρξη".

    Χρειάστηκε μια Γαλλική Επανάσταση και η αναγέννηση του Ελληνικού Πνεύματος για να επέλθει το φως. Στη στάση Πατριαρχείου με τους αφορισμούς αγωνιστών - Επανάστασης να μην σταθώ. Δέχομαι τον ισχυρισμό του "για το καλό των ραγιάδων"... Ας είναι.

    Μιας λοιπόν και θίξαμε το πολυδιαβασμένο της υπόθεσης, ρίξτε και μια ματιά στα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη μέρες που 'ναι, και μελετήστε και την "Ελληνική Νομαρχία". Δεν είναι κακό, απεναντίας. Μπορεί να πέσουν τίποτα παρωπίδες με λίγη τύχη.

    Εν κατακλείδι, το όλα "τα έσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά" σαφώς και δεν αμφισβητείται. Ο λαός είναι αυτός που πάντα την πληρώνει. Αυτό που αμφισβητείται είναι ο περιβόητος ρόλος της Εκκλησίας στην Επανάσταση. Ο οποίος δεν ήταν ιδιαίτερα κολακευτικός. Το να αγωνίζεσαι να κρατάς το σβέρκο του ...ραγιά κάτω για να μην χάσεις τα όποια προνόμια που σου χάρισε με περισσή πονηριά ο κατακτητής, δεν ξέρω πώς μπορεί να θεωρηθεί.

    Αλλά το να καπηλεύεσαι εν συνεχεία τον αγώνα και να εμφανίζεσαι μπροστάρης όταν όλα έχουν τελειώσει, όντας πολέμιος του αγώνα εξαρχής, εμπίπτει στο άλογο και τραγελαφικό. Σαφώς και δεν αναφέρομαι στους τίμιους απλούς ήρωες κληρικούς, γνήσιους Έλληνες που έβαλαν στην άκρη το ράσο κι έπιασαν το καριοφίλι. Αλλά στην ιεραρχία που κράτησε τα πουγκιά με το χρυσό του κατακτητή κάτω από τα ιερά άμφια .

    Υ.Γ
    Πριν διαφημίζουμε την όποια ανωτερότητα της δικής μας άποψης και μοιράζουμε ετικέτες και ταμπέλες κατά το δοκούν, πρέπον και σοφό θα ήταν να γνωρίζουμε και τον "αντίπαλο" και το πόσο ανθέλληνας είναι εντέλει.

    http://naxion.blogspot.com/

    Τα σέβη μου και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Σχετικό με την ανάρτηση :
    ΠΟΣΟ ΜΑ ΠΟΣΟ ΤΣΟΥΖΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΑΛΑΔΕΣ ΑΚΟΜΗ Η 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ

    ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Είπα να προετοιμάσω τo κλίμα για την 25η ΜΑΡΤΙΟΥ :-)

    ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Δηλαδή δε σε φτάνουν οι τόσες δεκάδες ιεράρχες που σφαγιάστηκαν από τον Τούρκο;

    Τέλος πάντων το Γρηγόριο κατά λάθος τον απαγχόνισαν;

    Καλά και οι φιλικοί κατά λάθος του έκαναν πρόταση να μπει στη φιλική;

    Και αφού έμαθε την ύπαρξή της πώς του διέφυγε και δεν τους πρόδοσε;

    Την κιβωτό του ελέους τη γνωρίζεις καθόλου; Ποιός τη συνέστησε; και για ποιό σκοπό;

    Γνωρίζεις αν τα χρήματα που μαζεύτηκαν απ΄ αυτήν τα "έφαγαν" οι δεσποτάδες;

    Όπως λες ότι σου κολλάω πρόχειρα ετικέτες έτσι και συ κολλάς στους Δεσποτάδες και ιερείς (τους οποίους κακώς ονομάζεις μόνο αυτούς εκκλησία) χωρίς να αναλογισθείς τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονταν.

    Ο Σουλτάνος μπορεί να είχε (και είχε) τους λόγους του που έδωσε προνόμια στο Γεννάδιο. Αυτό δε σημαίνει ότι ήταν όργανό του. Απλώς πολιτικά παιχνίδια έπαιζε. Δεν τον συνέφερε να έχουν οι υπόδουλοι ένα ηγέτη που τα είχε καλά με τη Δύση.

    Αλλά ούτε και μας μάς συνέφερε!!!!

    Μήπως μας συμφέρει και σήμερα;

    Ούτε αυτό σημαίνει ότι τα προνόμια που του χαρίστηκαν ο Γεννάδιος και οι μετέπειτα πατριάρχες και ιεράρχες δεν τα χρησιμοποίησαν για το καλό του γένους.

    Το ζήτημα δεν είναι αν δόθηκαν προνόμια (ή αν εξαγοράστηκαν τις περισσότερες φορές). Τόσο το καλύτερο για μας. Το ζήτημα είναι πώς χρησιμοποιήθηκαν.

    Μήπως για εκπαίδευση γενιτσάρων; Αν έχεις στοιχεία δόσ τα.

    Το sic που έγραψες δεν πρέπει να αναφέρεται σε δικό μου κείμενο. Δεν χρησιμοποίησα καμμιά από τις λέξεις που έβαλες. Ούτε σε είπα προδότη.

    Αλλά ότι φοράς γυαλιά ειδικού χρώματος όταν διαβάζεις την ιστορία είναι νομίζω πασιφανές.

    atheologitos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. 11:34

    το ότι η επανάσταση ξεκίνησε από την Μολδοβλαχία το γράφουν τα σχολικά βιβλία(εγώ γεννήθηκα το 1980 και το βιβλίο της ΣΤ' δημ. που έκανα,είχε μάθημα με αυτόν ακριβώς τον τίτλο).Η επανάσταση αυτή όμως, δεν πέτυχε, όπως και πολλές άλλες πριν από αυτήν σε διάφορα μέρη των Ελλήνων.

    Και συμμάζεψε τον ποντιακό εγωισμό-τοπικισμό-σωβινισμό σου,
    όλοι Έλληνες είμαστε,όλοι σπουδαίοι είμαστε!!!
    Κάθε ελληνική πατρίδα έχει να αναδείξει σπουδαίους Έλληνες σε διάφορους τομείς!




    Κι εσείς ΝΕΟΠΑΓΑΝΙΣΤΕΣ, συγκεντρωθείτε στις σπονδές σας στο δωδεκάθεο κι αφήστε ήσυχο τον Χριστό,την Εκκλησία Του και τους Χριστιανούς,κληρικούς και λαϊκούς!
    Με τη συμπεριφορά σας αυτήν δείχνετε τους αληθινούς -ανθελληνικούς- σκοπούς σας ,διότι χτυπώντας τον Χριστιανισμό,χτυπάτε την ενότητα του έθνους μας, σε δύσκολους μάλιστα καιρούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Συμφωνώ με τα σχόλια του 'naxion'.
    Oμως συμφωνώ και με το τελευταίο σχόλιο που λέει ότι χτυπώντας τον χριστιανισμό,χτυπιέται η ενότητα του έθνους και μάλιστα σε δύσκολους καιρούς...
    Είναι πραγματικά τραγικό για τον αγνό, ελεύθερα σκεπτόμενο, Ελληνα πατριώτη,που θαυμάζει το πνεύμα των αρχαίων προγόνων του και είναι μακριά απο θρησκευτικούς φανατισμούς, φασιστικές, ρατσιστικές,και άλλες ιδεολογικοπολιτκές ταμπέλες,να χαρακτηρίζεται είτε νεοπαγανιστής, είτε άπιστος, είτε φασίστας, είτε νεοταξίτης, είτε ελληναράς..
    Δεν υπάρχει επιτέλους κάποια ταμπέλα γι'αυτόν τον Ελληνα, που δεν είναι όλα αυτά;
    To πιο τραγικό όμως απ'όλα είναι το δίλημμα γιάυτόν που αγαπάει πραγματικά την πατριδα του:Να συνεχίσει να ζει μέσα στο ψέμα προς χάριν της ενότητας ή να φανερώνει την αλήθεια όσο πικρή και να είναι με κίνδυνο διάλυσης..
    Ειναι σαν το ορφανό, που όσο μεγαλώνει μαθαίνει την αλήθεια για τους θετούς αλλά και για τους πραγματικούς γονείς του. Τους αγαπάει και τουε δύο, και μαθαίνει ότι ήταν εχθροί.
    Κατι τέτοια θα σκεπτόταν ασφαλώς ο Παπαρρηγόπουλος όταν έγραφε την ιστορία του, αλλά και ο Σεφέρης, άνθρωποι που αγάπαγαν πραγματικά την πατρίδα τους... Μπορούμε να τους καταλάβουμε σήμερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Αλήθεια, γιατί δεν υπάρχουν ελληνικοί χαρακτήρες σε άλλα πληκτρολόγια και είμαστε υποχρεωμένοι να βγάζουμε τα μάτια μας με τα greeklish; Εγώ αγόρασα το λάπ τοπ μου από Γερμανία και μπορώ να εγκαταστήσω όποια γλώσσα θέλω σε δύο δευτερόλεπτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. naxion

    η επανάσταση του 1821, δεν ήταν η πρώτη φορά που, έτσι ξαφινικά, επαναστάτησαν οι Έλληνες. Πολλές φορές πριν είχαν επαναστατήσει, σε διάφορα μέρη, αλλά εκείνες οι εξεγέρσεις πνίγονταν στο αίμα και στην αποτυχία.

    Το ότι η επανάσταση μπορεί να ξεκίνησε κάποια άλλη ημερομηνία κι όχι στις 25,μικρή σημασία έχει.Ο ρόλος του κλήρου, γενικά, στις θυσίες υπέρ της επαναστάσεως και του έθνους,και τότε και το '22 και το '40, είναι αδιαμφισβήτητος.Η ιστορία της Αγίας Λαύρας έχει συμβολικό χαρακτήρα.Ας κρίνουμε από το σύνολο των αγώνων και των ετών.Αλλιώς είμαστε απλώς, οι συνήθεις γνωστοί που εχθρεύονται την Εκκλησία,είτε λόγω αθεϊας,είτε λόγω πολιτικού κόμματος, είτε λόγω άλλης θρησκείας ή εθνικότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. "Η ιστορία της Αγίας Λαύρας έχει συμβολικό χαρακτήρα"

    Μπράβο βρε φίλε. Ο διάολος δουλειά δεν είχε γαμ**σε τα παιδιά του.
    'Ανεργοι αρκετοι 'Ελληνες απ'οτι φαίνεται:-)

    Ουσιώδη διλλήματα:
    Στις 17 Μάρτη στις εξήμιση παρα-είκοση μμ ή στις 24 στις τρεις και τέταρο και σαρανταπέντε δέυτερα ξεκίνησε η Επανάσταση;

    Η ΟΥΣΙΑ ΕΊΝΑΙ ότι ΑΥΤΌ ΠΟΥ ονομάζουμε 25η Μαρτίου δεν ήταν παρά το ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΜΑ της ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗΣ αντίστασης ΑΡΚΕΤΩΝ Ελλήνων σε όλα τα χρόνια της ΣΚΛΑΒΙΑΣ και μια ωρίμανση πολλών παραγόντων και συγκυριών.
    Ο καθείς πολεμούσε με τον τρόπο του όλα τα χρόνια της σκλαβιάς. 'Αλλοι με τα καρυοφίλια και άλλοι μέσα απο το να διδάσκουν λιγοστά γράμματα στον απλό κόσμο.

    Η Εκκλήσια δεν ήταν/είναι ούτε οι Αρχι-Αρχιμανδρίτες ούτε οι Πατριάρχες . Είναι ο ίδιος ο κόσμος, ο λαός ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ σε αυτήν. Ειδικά ΤΟΤΕ.

    Για τους κληρικούς μια σημείωση :'Οπως σε όλες όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες ΈΤΣΙ και σε αυτήν υπάρχουν ΣΩΣΤΟΙ και Εξαιρετικά πνεύματα ΑΛΛΑ και ΜΕΤΡΙΟΙ. Αυτό ισχύει για όλους και όλα.


    Φιλικά,
    Νήμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. @atheologitos, η Ιεραρχία της Εκκλησίας πάντα είχε μεγάλα πάθη: το πάθος για πλούτο και εξουσία, και την αγάπη της για ανάμειξή της στα πολιτικά πράγματα κάθε εποχής. Ουδέποτε ξέφυγε ούτε θα ξεφύγει από αυτό και ρίξε μια ματιά γύρω σου, ειδικά για το πώς ανέβηκε και πώς έπεσε η προηγούμενη πανέξυπνη κυβέρνηση.

    Κορόνες και φανφάρες για τις ταυτότητες από την ιεραρχία της Εκκλησίας με λαοσυνάξεις και ύψωση λαβάρων επί Σημίτη, μούκα στη στρούγγα για το θέμα με την επόμενη κυβέρνηση. Είναι να μην ικανοποιούνται τα (οικονομικά) αιτήματά σου τελικά, ειδικά αυτά που δε βλέπουν το φως της ημέρας...

    Τώρα το πώς συνάδει η φροντίδα και προετοιμασία των ψυχών των πιστών με τη φροντίδα και την ανάμειξη με της πολιτική ανά τους αιώνες, το πως καταφέρνει και επιπλέει η Ιεραχία όποιος κι αν είναι ο κατακτητής, είτε ονομάζεται Τούρκος, είτε Γερμανός είτε Χούντα, είτε Μεταπολίτευση είναι πράγματι αξιοσημείωτο. Προσωπικά με βάζει σε σκέψεις, εσείς προσπεράστε το, καίει και τσουρουφλίζει άλλωστε.

    Μέσα από τα ίδια σας τα λόγια, ξαναδιαβάζει κανείς το "καλύτερα τούρκικο σαρίκι παρά φράγκικο βρακι". Αδιόρθωτοι ανά τους αιώνες ...

    "Ὁ Μωάμεθ ἔδωσε προστάγματα ἔγγραφα στὸν πατριάρχη , μὲ ἐξουσία βασιλικὴ , ὑπογεγραμμένη ἀπὸ τὸν ἴδιο τὸν σουλτάνο , ποτὲ καὶ κανεὶς νὰ μὴν ἐνοχλήσει ἢ ἀντιταχθεῖ αὐτοῦ καὶ νὰ εἶναι αὐτὸς κυρίαρχος καὶ ἀπόλυτος ἐπὶ παντὸς ἐναντίου . Τέλος καὶ ἀπὸ φόρους ἐλεύθερος νὰ εἶναι καὶ αὐτὸς καὶ οἱ πατριάρχες τοῦ αἰωνίως , καθὼς καὶ οἱ ὑπόλοιποι ποὺ ἀνήκουν σὲ αὐτὸν ἀρχιερεῖς" σύμφωνα με τον Βυζαντινό Ιστορικό Φραντζή.

    Υπήρχε λοιπόν περίπτωση να επιτρέψουν οι εν λόγω ιεράρχες να ελευθερωθεί ο ...ραγιάς?

    Αλλά πόσο προβλέψιμο το να δέχεται επίθεση με το γνωστό "στρέφεσαι κατά της Πίστης" και του Χριστανισμού. Δεν γνώριζα ότι τα έργα και ημέραι των δεσποτάδων και η κριτική σ' αυτά αποτελεί κριτική ή μομφή κατά της θρησκείας.... καινούριο αυτό. Εκτός αν κάνουμε τελικά θεολογική συζήτηση εδώ και δεν το πήρα είδηση.

    Έργα και ημέραι θνητών ανθρώπων, σχολιάζουμε φίλτατοι, χαλαρώστε. Κανείς δεν απείλησε τη θρησκεία, οπότε δεν υπάρχει λόγος να αποπροσανατολίζεται η συζήτηση. Δεν πολιτικοποιεί ο υποφαινόμενος τη θρησκεία, άλλοι την πολιτικοποίησαν κι ακόμη και σήμερα γευόμαστε τις επιπτώσεις.

    Πάντως πολύ θα ήθελα να μου περιγράψετε με ποιον σοφό τρόπο οι Ιεράρχες χρησιμοποίησαν τα προνόμιά που τους έδωσε ο κατακτητής προς όφελος του λαού κι πώς αυτή η στάση τους οδήγησε στην επανάσταση κι απελευθέρωση του Γένους...

    Έργα και ημέραι λοιπόν. Από τη μία απλοί παπάδες, τέκνα Ελλήνων, με το καριοφίλι και το γιαταγάνι μπροστάρηδες στον αγώνα κι από την άλλη κληρικοί που παραδίδουν τον Εμμανουήλ Παπά και περίεργες κινήσεις σαν αυτές του μητροπολίτη Ιωαννίνων Ιερόθεου, του μητροπολίτη Βελιγραδίου Μεθοδίου...

    Γιατί λοιπόν η σκλαβιά κράτησε αυτούς τους αμέτρητους αιώνες? Δεν είναι τελικά δύσκολο να απαντηθεί.

    Τα σέβη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. «Σαφώς και δεν αναφέρομαι στους τίμιους απλούς ήρωες κληρικούς, γνήσιους Έλληνες που έβαλαν στην άκρη το ράσο κι έπιασαν το καριοφίλι. Αλλά στην ιεραρχία που κράτησε τα πουγκιά με το χρυσό του κατακτητή κάτω από τα ιερά άμφια».

    Naxion,
    Δεν το είπες από την αρχή, το σε ποιους αναφερόσουνα και σε ποιους όχι...
    Εκεί είναι το λάθος σου! Ούτε ξεκαθάρισες από την αρχή ότι δεν αναφέρεσαι στη «θρησκεία», αλλά στον όποιο «κακό κληρικό»...
    Ίσως δεν έχεις κι ο ίδιος ξεκαθαρίσει μέσα σου τι είναι θρησκεία και τι είναι η Εκκλησία... Πιθανώς αντιμετωπίζεις το όλο θέμα διανοητικά και όχι βιωματικά.
    Θα ήσουν, άραγε διατεθειμένος –συγχώρα μου την άμεση επέμβαση σε τελείως προσωπικά θέματα- να πας και να εξομολογηθείς σε έναν άγιο ιερομόναχο, να μεταλάβεις των αχράντων μυστηρίων και να δεχθείς απ’ αυτόν πνευματική καθοδήγηση? Αν ναι, να είσαι σίγουρος ότι όλα τα παραπάνω «ιστορικά» δεν θα έχουν την παραμικρή αξία για την υπόλοιπη ζωή σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. @alexandra1987, κοινωνικά και πολιτικά όντα οι άνθρωποι κι η ιστορία - έστω κι αυτή που παραλάβαμε στην πετσοκομμένη μορφή της - ο μίτος της Αριάδνης στα χέρια τους.

    Τα παραπάνω "ιστορικά" τα οποία μετά την ...εξομολόγηση που προτείνεις δε θα έχουν ουδεμία αξία στη ζωή μας, όπως λες, είναι τμήμα των αχράντων μυστηρίων της φυλής σου, το εξής ένα και μοναδικό: Της Ιστορίας της που κάθε σελίδα της είναι γραμμένη με αίμα των προγόνων σου.

    Αποφεύγοντας να κοιτάξεις το παρελθόν με κριτική διάθεση, απλά και μόνο επειδή δε βολέυει - συμφέρει, θα επαναλάβεις τα ίδια - αν όχι χειρότερα λάθη - στο μέλλον μ' ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και λαός που γυρίζει την πλάτη στην ιστορία του απλά διαγράφεται από τις σελίδες της.

    Το 2010 δεν είναι τίποτα άλλο από μια επανάληψη του 1893. Και απλά να εύχεσαι να μην επαναληφθεί ένα αντίστοιχο του ολέθριου 1897. Γιατί θα χρειαστεί εν συνεχεία πολύς αγώνας και πολύ αίμα για να φτάσεις στο 1912 και σιγά μη φτάσεις μ' αυτά τα ηρωικά λαμπρά "μυαλά" που μας κυβερνούν. Γιατί αν μοιρολατρικά περιμέναμε με προσευχές να απελευθερωθούμε, σκόμη επικράτεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας θα ήμασταν.

    Αναρωτιέσαι πώς ο λαμπρός αυτός λαός της πιο όμορφης χώρας του κόσμου κατάντησε όπως κατάντησε, εχθρών και "φίλων" περιγέλασμα?

    Όχι, δε μας δοκιμάζει ο Θεός για να δει την πίστη μας, για να σε προλάβω...

    Απλά ανιστόρητοι οι πολιτικοί ταγοί που μας κυβερνούν.

    Τώρα, αν η λύση είναι η... εξομολόγηση για να λάβει η ψυχή μας την πολυπόθητη είσοδο στον υπερβατικό κόσμο και μόνο αυτό πρέπει να μας νοιάζει και τίποτε άλλο, τότε κακώς, αγαπητή μου, ασχολούμαστε με την καθημερινότητα και με την ίδια τη ζωή εντέλει. Και κακώς διαιωνίζουμε το είδος μας φέρνοντας παιδιά στον κόσμο.

    Ας καθίσουμε λοιπόν απαθείς και μοιρολατρικά να περιμένουμε την όποια σωτηρία μας κι απλά να καμαρώνουμε σαν παγώνια όταν οι ξένοι μας εξιστορούν (άσχετα αν δεν πολυκαταλαβαίνουμε σε τι αναφέρονται οι κουτόφραγκοι) ότι κάποιοι παλαιοί κάτοικοι ετούτης της χώρας, μεγαλουργούσαν με τη δύναμη της σκέψης και των έργων τους χτίζοντας Παρθενώνες. Και να να σκίζουμε τα ιμάτιά μας με οργή και ιερή αγανάκτηση όταν μας ονομάζουν απόγονους Σλάβων, Τούρκων ή προσφύγων, για να τιμήσουμε και την επικαιρότητα άσχετα που η κρίση μας και η ιστορική μας γνώση δεν μας επιτρέπει να αντιτάξουμε αντίλογο.

    Απλά μια ερώτηση: Σε τι διαφέρουν οι απαθείς ιεράρχες της εποχής της Επανάστασης όταν αποτελούσαν την τροχοπέδη των εξελίξεων που ελευθέρωσαν τη χώρα με τους σύγχρονους ιεράρχες που δηλώνουν ευθαρσώς, "αν μας φορολογήσετε θα κόψουμε το φιλανθρωπικό έργο"?

    Δε χρειάζεται να απαντήσεις.

    Φιλικά Naxion

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. «Γιατί αν μοιρολατρικά περιμέναμε με προσευχές να απελευθερωθούμε, ακόμη επικράτεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας θα ήμασταν».

    Αντιμετωπίζεις την προσευχή ορθολογιστικά κι όχι σαν μια ενέργεια του ανθρώπου που έλκει τη Χάρη του Θεού. Υπάρχει κι η προσευχή που επιτελεί θαύματα εφ' όσον ο Θεός το επιτρέπει. Η προσευχή βέβαια δεν αποκλείει τη δράση. Απλώς η δράση ευλογείται και χαριτώνεται με την προσευχή. Βέβαια σε κάποιες περιπτώσεις που ο πιστός παραδίνεται ολοκληρωτικά στο Θεό, μπορεί να αρκέσει και μόνη η προσευχή.

    «Όχι, δε μας δοκιμάζει ο Θεός για να δει την πίστη μας, για να σε προλάβω...».

    Ο Θεός δοκιμάζει όσους πιστεύουν στο Θεό και δέχονται τη δοκιμασία -αν πρόκειται για δοκιμασία και δεν πρόκειται για τα επακόλουθα των δικών μας λαθών.

    «Απλά ανιστόρητοι οι πολιτικοί ταγοί που μας κυβερνούν».

    Δεν διαφωνώ, όμως πιστεύεις ότι σε άλλες εποχές οι ταγοί ήταν καλύτεροι? Κατά το ποιος είναι ο λαός είναι και οι ταγοί που του αντιστοιχούν.

    «Σε τι διαφέρουν οι απαθείς ιεράρχες της εποχής της Επανάστασης όταν αποτελούσαν την τροχοπέδη των εξελίξεων που ελευθέρωσαν τη χώρα με τους σύγχρονους ιεράρχες που δηλώνουν ευθαρσώς, "αν μας φορολογήσετε θα κόψουμε το φιλανθρωπικό έργο"?».

    Δεν πιστεύω ότι υπήρξαν ή υπάρχουν "απαθείς ιεράρχες" στο σύνολό τους. Μεμονωμένες περιπτώσεις, ίσως. Πιστεύω ότι συνεπείς ιεράρχες πάντα έκαναν το χρέος τους προς το λαό του Θεού υπεύθυνα. Την τελευταία φράση... εγώ την ερμηνεύω ως: "Αν μας φορολογήσετε, μας περιορίζετε τη δυνατότητα για φιλανθρωπικό έργο". Αν και το έργο της Εκκλησίας είναι η σωτηρία του ποιμνίου κι όχι το "διακονείν τραπέζας", η Εκκλησία συχνά εξαναγκάζεται από όσους –και πίστεψέ με είναι αναρίθμητοι- δεν κατανοούν το πραγματικό της έργο να "διακονεί τραπέζας".

    Τελικά, το "μπουκάλι" είναι μισοάδειο ή μισογεμάτο? Εγώ το βλέπω "μισογεμάτο"... εσύ Naxion, πιστεύω, ότι κρίνεις τους ανθρώπους ορθολογιστικά και με τελείως προσωπικά κριτήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Επειδή υπάρχει "κίνδυνος" ένα θέμα επικαιρότητος ή ιστορικού ενδιαφέροντος να ξεπέσει σε ανούσια θεολογική έριδα στη συνέχεια και προσωπικά δε θα το ήθελα, σεβόμενος τον παρόν ιστοχώρο ας προσπαθήσουμε να απεμπλακούμε από θέματα που απτονται της Πίστης του οποιουδήποτε καθώς ουδεμία σχέση έχουν με το αρχικό θέμα.

    Απλά ένα τελευταίο στα περί προσευχής, μιας και αναφέρθηκες σ αυτήν. Σέβομαι κι αντιλαμβάνομαι την αναγκαιότητα του οποιουδήποτε να ακουμπήσει τη σκέψη του στο θεό ή να παραδοθεί ολοκληρωτικά σ' αυτόν, όπως λες. Ζήτημα του καθενός, αλλά δυστυχώς ή ευτυχώς οι άνθρωποι δεν είμαστε κιμάς, είμαστε μονάδες και οι σκέψεις και η λογική του καθενός μοναδικές ψηφίδες ενός ΠΟΛΥΧΡΩΜΟΥ ψηφιδωτού σκέψεων και απόψεων. Οπότε, ό,τι αισθάνεσαι ότι είναι καλό για σένα δε σημαίνει αυτομάτως ότι θα ισχύει για τον οποιονδήποτε. Ο καθένας πορεύεται σύμφωνα με τα κριτήριά του στο πλαίσιο πάντα των κριτηρίων της κοινωνίας που ζεί, κι απόλυτα σεβαστό. Ναι, πανταχού παρόν το Θείον, αλλά η ανθρώπινη ιστορία ανθρώπων έργα εξιστορεί, κοινών θνητών πραγματείες. Με προσευχές και γονυκλυσίες που βαθουλώνουν τα μάρμαρα τα λεία, μπορεί να σώζεται η ψυχή καθώς λένε, αλλά δυστυχώς όχι η πατρίδα.

    Πράξεις περιμένει και πράξεις απαιτεί για τη σωτηρία της. Θυσίες κι όχι επαιτίες από το Θείο.

    Μιας και περί της συμπεριφοράς των Ιεραρχών ο λόγος... Ας δεχτούμε ότι οι αφορισμοί της Επανάστασης και των αγωνιστών, ήταν για το καλό των ραγιάδων. Οι αφορισμοί όμως και τα αναθέματα κατά των μαθηματικών των θετικών και λοιπών Επιστημών πλην των "εκκλησιαστικών γραμμάτων", σε τι ακριβώς θα βοηθούσε το Ραγιά?

    Η απαγόρευση της Εκκλησίας (μέχρι προσφάτως) να δίνουν ελληνικά ονόματα οι Έλληνες γονείς στα παιδιά τους παρά μόνο χριστιανικά κι εβραϊκά, πώς μπορεί να δικαιολογηθεί?

    "Ο Σουλτάνος διώρισε έναν βιτσερέ (αντιβασιλέα), έναν πατριάρχη και του έδωσε την εξουσία της Εκκλησίας. Αυτός και ο λοιπός κλήρος έκαμαν ό,τι τους έλεγε ο Σουλτάνος. Ύστερον έγιναν οι κοτζαμπάσηδες (προεστοί) εις όλα τα μέρη. Η τρίτη τάξις, οι έμποροι και οι προκομμένοι, το καλλίτερο μέρος των πολιτών, μην υποφέροντες τον ζυγό, έφευγαν και οι γραμματισμένοι επήραν και έφυγαν από την Ελλάδα, την πατρίδα των, και έτσι έμεινε ο λαός, όστις στερημένος από τα μέσα της προκοπής εκατήντησεν εις αθλίαν κατάσταση και αυτή αύξαινε κάθε μέρα χειρότερα· διότι, αν ευρίσκετο μεταξύ του λαού κανείς με ολίγην μάθηση, τον ελάμβανε ο κλήρος όστις έχαιρε προνόμια, ή εσύρετο από τον έμπορο της Ευρώπης ως βοηθός του, ή εγίνετο γραμματικός του προεστού. Και μερικοί, μην υποφέροντες την τυραννίαν του Τούρκου και βλέποντες τες δόξες αυτές και τες ηδονές, όπου απελάμβαναν αυτοί, άφηναν την πίστη τους και εγίνοντο μουσουλμάνοι. Και τοιουτοτρόπως κάθε ημέρα ο λαός ελίγνευε και επτώχαινε (...) Εις αυτήν την δυστυχισμένην κατάσταση μερικοί από τους φυγάδες γραμματισμένους εμετάφραζαν και έστελναν εις την Ελλάδα βιβλία –και εις αυτούς πρέπει να χρωστούμε ευγνωμοσύνη, διότι ευθύς όπου κανένας άνθρωπος από τον απλό λαό εμάνθανεν τα κοινά γράμματα, εδιάβαζεν αυτά τα βιβλία, και έβλεπε ποιους είχαμε προγόνους, τι έκαμεν ο Θεμιστοκλής, ο Αριστείδης, και οι άλλοι παλαιοί μας, και εβλέπαμε και εις ποίαν κατάστασιν ευρισκόμεθα τότε. Όθεν μας ήλθεν εις το νου να τους μιμηθούμε και να γίνωμε ευτυχέστεροι. Και έτσι έγινεν και επροόδευσεν η Εταιρεία".
    Απομνημονεύματα Θ. Κολοκοτρώνη

    "Εσείς οι Ρωμιοί, μπρε, κάτι μεγάλο έχετε στο νου σας. Δεν βαφτίζετε πια τα παιδιά σας Γιάννη, Πέτρο, Κώστα, παρά Λεωνίδα, Θεμιστοκλή, Αριστείδη. Σίγουρα κάτι μαγειρεύετε"
    Αλή Πασάς, τύραννος της Ηπείρου

    ...

    @alexandra1987, λυπάμαι βαθύτατα όταν ακούω - διαβάζω από έναν νεό άνθρωπο αυτό που προσπαθούν δια της βίας να μας επιβάλουν εχθροί και "φίλοι". Το περιβόητο, "αφήστε την Ιστορία σας στην άκρη και μην ασχολείστε μ' αυτήν".

    Ας προσευχηθούμε λοιπόν να μας σώσει ο Φιλεύσπλαχνος γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να βάλει το χέρι της. Μάλλο πόδι θα πάρουμε, κατά τα φαινόμενα.

    Φιλικά Naxion

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Naxion, λες ότι «αντιλαμβάνεσαι την αναγκαιότητα του οποιουδήποτε να ακουμπήσει τη σκέψη του στο θεό», αλλά η τοποθέτηση είναι προφανώς ρητορική. Κανείς δεν μπορεί να «ακουμπήσει», πολύ μάλλον «να παραδοθεί ολοκληρωτικά» σ’ ένα «θεό» (με «θ» πεζό, όπως το τοποθετείς) ή μάλλον στο «Θείον» -ουδέτερο και προφανώς απρόσωπο- όπως στη συνέχεια αντιλαμβάνεσαι τον δημιουργό μας. Οπότε έχεις δίκιο ότι «ένα θέμα επικαιρότητος ή ιστορικού ενδιαφέροντος» «ξεπέφτει» για σένα σε «ανούσια θεολογική έριδα». Εγώ δεν βλέπω καμία «έριδα», ούτε θεωρώ «ξεπεσμό» και «ανούσια» την ενασχόληση με την υπαρξιακή διάσταση όχι μόνο του συγκεκριμένου θέματος, αλλά κάθε στιγμής –στιγμής προς στιγμήν- της ζωής και της ύπαρξής μας. Βέβαια, το άλλο που λες: «ό,τι αισθάνεσαι ότι είναι καλό για σένα δε σημαίνει αυτομάτως ότι θα ισχύει για τον οποιονδήποτε. Ο καθένας πορεύεται σύμφωνα με τα κριτήριά του στο πλαίσιο πάντα των κριτηρίων της κοινωνίας που ζει, κι απόλυτα σεβαστό». Βέβαια μου έρχονται στο μυαλό τα λόγια του Παύλου: «Πάντα μοι έξεστιν, αλλ’ ου πάντα συμφέρει• πάντα μοι έξεστιν, αλλ’ ουκ εγώ εξουσιασθήσομαι υπό τινος». Ναι, ο καθένας μπορεί να πορεύεται όπως καταλαβαίνει και να θεωρεί ότι «άλλο η σωτηρία της ύπαρξης κι άλλο η σωτηρία της πατρίδας»... Ακόμη, μπορεί να θεωρεί «επαιτείες» την προσευχή προς το Θεό. Ο καθένας είναι ελεύθερος. Ο Κύριος δημιούργησε τον άνθρωπο ελεύθερο –με το αυτεξούσιο, λένε οι Πατέρες- έτσι, ο άνθρωπος «μπόρεσε» να «προχωρήσει» μόνος του, χωρίς τον Θεό...
    «Οι αφορισμοί όμως και τα αναθέματα κατά των μαθηματικών των θετικών και λοιπών Επιστημών πλην των "εκκλησιαστικών γραμμάτων", σε τι ακριβώς θα βοηθούσε το Ραγιά?»
    Δε γνωρίζω το θέμα. Μήπως αναφέρεσαι στους παπικούς?
    «Η απαγόρευση της Εκκλησίας (μέχρι προσφάτως) να δίνουν ελληνικά ονόματα οι Έλληνες γονείς στα παιδιά τους παρά μόνο χριστιανικά κι εβραϊκά, πώς μπορεί να δικαιολογηθεί?».
    Τα ονόματα των Αγίων της Εκκλησίας παραπέμπουν στους βίους και στις πράξεις των Αγίων. Έτσι ονομάζοντας το παιδί μου Ιωάννη το προτρέπω συνειδητά και υποσυνείδητα να μοιάσει στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο με ό,τι συνεπάγεται αυτό.
    Για το «εβραϊκά»: Η Εκκλησία δεν παραπέμπει στους Εβραίους -τους οποίους μάλιστα καθιστά υπόλογους για τη σταύρωση του Κυρίου- αλλά στην Παλαιά Διαθήκη σαν μαρτυρία της σάρκωσης του Λόγου. Ούτε τα αγαθά πρόσωπα της Παλαιάς Διαθήκης δεν χρησιμοποιούνται στην ονοματοδοσία των Ορθοδόξων. Αντίθετα, ονόματα από την αρχαία ιστορία μας υπάρχουν πολλά, κάτι που δεν θα συνέβαινε αν η Εκκλησία απαγόρευε –όπως λες- τη χρήση αρχαίων ονομάτων.
    «Ο Σουλτάνος διόρισε έναν βιτσερέ (αντιβασιλέα), έναν πατριάρχη και του έδωσε την εξουσία της Εκκλησίας...».
    Η όποια Πολιτεία πάντα προσπαθεί να «βάλει στο χέρι» την Εκκλησία για τους δικούς της σκοπούς. Η Εκκλησία, από τη φύση της, δε μπορεί να «μπει στο χέρι». Άνθρωποι όμως –μεμονωμένες περιπτώσεις- μπορούν...
    Κάτι αντίστοιχο έχουμε εδώ παρακάτω... αν κάτι τέτοιο εννοείς.
    1. Ο «Αρχιεπίσκοπος» Οχρίδας και πάσης Μακεδονίας Στέφαν, της σχισματικής «Εκκλησίας» στα Σκόπια. http://www.bulgarmak.org/jovan.htm
    Όμως υπάρχει και ο αντίλογος... 2. Ο Αρχιεπίσκοπος Οχρίδας και πάσης Μακεδονίας Ιωάννης.http://palio.antibaro.gr/religion/xolebas_dikaiwmata.php
    Στην περίπτωση 1. έχουμε πολλούς, όμως αυτοί δεν ανήκουν στην Εκκλησία.
    Στην περίπτωση 2. έχουμε επίσης πολλούς. Αυτοί είναι –μαζί με μας- η Εκκλησία.
    «προσπαθούν δια της βίας να μας επιβάλουν εχθροί και "φίλοι". Το περιβόητο, "αφήστε την Ιστορία σας στην άκρη και μην ασχολείστε μ' αυτήν"».
    Εγώ, αυτό θα το μεταφράσω:
    άφησε τα «γυαλιά» του ορθολογισμού σου στην προσπάθειά σου να ερμηνεύσεις σωστά όχι μόνο την «ιστορία» αλλά και τη ζωή γενικότερα.
    «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να βάλει το χέρι της. Μάλλον πόδι θα πάρουμε, κατά τα φαινόμενα».
    Σ’ αυτό θα συμφωνήσω. Δεν πιστεύω σε καμιά Αμερική ούτε Ε. Ε., σε κανέναν «Τζέφρυ» ή Καρατζαφέρη ή Καραμανλή (αν κι ο τελευταίος έκανε κάποιες προσπάθειες αποδέσμευσης). Όμως πιστεύω στην Εκκλησία σαν σώμα Χριστού με κεφαλή το Χριστό! Από εκεί μόνο ελπίζω βοήθεια.
    Υ.Γ. Να διαβάζεις και Μακρυγιάννη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.