27/4/10

Ενημέρωση για τους 84 της Άσσιας


..Η ενημέρωση Γεωργιάδη θα γίνει από τη μια με τρόπο που να μην προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά των Τούρκων και από την άλλη, όμως, να μην προκαλέσει και αναστάτωση στις οικογένειες των συγγενών που αναμένουν, χρόνια τώρα, την πλήρη διερεύνηση της τύχης των αγαπημένων τους.Η συνάντηση γίνεται μετά από αίτημα των συγγενών των Ασσιωτών αγνοουμένων, για να ενημερωθούν για την πορεία των εκταφών.

Ενημέρωση για τους 84 της Άσσιας
ΤΗΣ ΝΤΙΑΣ ΧΑΪΛΗ
Η ΔΕΑ απευθύνεται στους συγγενείς τών Ασσιωτών αγνοουμένων.Ενημέρωσης θα τύχουν σήμερα, από το μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους αγνοουμένους Ηλία Γεωργιάδη, οι συγγενείς των 84 αγνοουμένων της Άσσιας.

ΤΡΑΓΙΚΗ ΠΡΩΤΙΑ
Εκατόν πέντε άτομα, των οποίων η τύχη ακόμα αγνοείται, είναι Ασσιώτες


Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας θα γίνει σήμερα η ενημέρωση των συγγενών των 84 αγνοουμένων του χωριού Άσσια, από το μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους αγνοουμένους Ηλία Γεωργιάδη.Ο κ. Γεωργιάδης θα προβεί σε μια γενική ενημέρωση των συγγενών για τη μέχρι τώρα πορεία των εκταφών, αφού δεν υπάρχουν νέα στοιχεία που να αφορούν στους αγνοούμενους της Άσσιας.

Το ζήτησαν οι συγγενείς
Η ενημέρωση Γεωργιάδη θα γίνει από τη μια με τρόπο που να μην προκαλέσει αντιδράσεις από την πλευρά των Τούρκων και από την άλλη, όμως, να μην προκαλέσει και αναστάτωση στις οικογένειες των συγγενών που αναμένουν, χρόνια τώρα, την πλήρη διερεύνηση της τύχης των αγαπημένων τους.Η συνάντηση γίνεται μετά από αίτημα των συγγενών των Ασσιωτών αγνοουμένων, για να ενημερωθούν για την πορεία των εκταφών.


Πλήρωσαν βαριά τη βαρβαρότητα

Η Άσσια είναι το χωριό που πλήρωσε περισσότερο τη μανία του Τούρκου εισβολέα αφού μετρά του περισσότερους αγνοούμενους της κυπριακής τραγωδίας.Στην επίσημη ιστοσελίδα της Παγκύπριας Επιτροπής Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Συγγενών Αγνοουμένων, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, πρώτη στη λίστα με τους περισσότερους αγνοούμενους η Λευκωσία με 90, με την Άσσια να ακολουθεί στη 2η θέση με 84 και την Αμμόχωστο στην 3η θέση με 75.

Στοιχεία που συγκλονίζουν
Η Άσσια είναι πρώτη στη λίστα του Τόπου Εξαφάνισης αγνοουμένων με 105 άτομα. 84 από αυτούς ήταν κάτοικοι της Άσσιας και άλλα 21 άτομα από άλλα χωριά, που βρήκαν καταφύγιο στο χωριό, στην προσπάθειά τους να προφυλαχθούν από την περιοχή των μαχών.
Με εξαίρεση την περίπτωση του Ανδρέα Κασάπη (17 χρονών τότε, ο οποίος ήταν Αμερικανός πολίτης και τα λείψανά του εντοπίστηκαν διάσπαρτα σε ανοικτό χώρο στις παρυφές του χωριού και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA, το Μάρτιο του 1998, όλοι οι υπόλοιποι είναι αγνοούμενοι.

Από τα 133 παιδιά κάτω των 18 ετών, των οποίων αγνοείται η τύχη, τα οκτώ κατάγονται από την Άσσια.Από τους 316 πολίτες πέραν των 60 ετών που αγνοούνται, οι 21 είναι από την Άσσια.Από τους 613 άμαχους πολίτες που αγνοούνται, οι 70 είναι από την Άσσια και αντιπροσωπεύουν το 11,4% του συνόλου.

Ξεκληρίστηκε η οικογένεια Εγγλέζου
Η πιο τραγική περίπτωση είναι αναμφισβήτητα η περίπτωση της οικογένειας Εγγλέζου.
Εφτά μέλη της οικογένειας, συμπεριλαμβανομένου του γαμπρού της οικογένειας, Αρτέμη Φραγκοπούλου, είναι αγνοούμενοι μετά τη σύλληψή τους στο σπίτι τους.
Τέσσερα μέλη της οικογένειας είχαν ηλικία από 11 μέχρι 18 ετών τότε.
Οι επτά αγνοούμενοι της οικογένειας Εγγλέζου είναι οι Εγγλέζου Γιωργάκης του Αντωνίου, ετών 11, Εγγλέζου Χριστάκης του Αντωνίου, ετών 14, Εγγλέζου Αντωνάκης του Γεωργίου, ετών 16, Εγγλέζου Γιαννάκης του Γεωργίου, ετών 18, Εγγλέζου Νίκος του Γεωργίου, ετών 23, Εγγλέζου Γεώργιος του Νικόλα, ετών 50 και Αρτέμης Φραγκοπούλου, ετών 28.

Δεν υπάρχει άτομο στην Άσσια που να μην έχει χάσει πατέρα, παιδί, αδελφό ή αδελφή, θείο ή θεία, γείτονα ή το φίλο των νεανικών του χρόνων.Αναμφίβολα η Άσσια υπήρξε το χωριό στο οποίο διαδραματίστηκε μια από τις τραγικότερες ιστορίες της κυπριακής τραγωδίας του 1974.

Δύο εφιαλτικές εβδομάδες
Οι Ασσιώτες και όσοι έτυχαν να εγκλωβιστούν στο χωριό εκείνη τη μέρα βίωσαν για δύο εβδομάδες τη βαρβαρότητα της τουρκικής πολεμικής και έζησαν από πρώτο χέρι το μηχανισμό της καταστροφής και του εθνικού ξεκαθαρίσματος.
Όλα τα εγκλήματα πολέμου, που έχουν διαπράξει τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής και ιδίως αυτό που διαπράχθηκε στην κατεχόμενη Άσσια, παραμένουν ατιμώρητα μέχρι σήμερα.
Να σημειωθει ότι μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί 197 λείψανα αγνοουμένων, εκ των οποίων τα 112 ανήκουν σε Ελληνοκύπριους αγνοούμενους, τα 35 σε Ελληνοκύπριους πεσόντες και τα 50 σε Τουρκοκύπριους αγνοούμενους.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

3 σχόλια:

  1. Την Κυριακή που πέρασε, η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ δημοσιεύει άρθρο του Κουλουμπή εις το οποίο ο συγγραφεύς του ειρωνεύεται όσους έχουν ενδοιασμούς ως προς τις "καλές" (!) τουρκικές προθέσεις.

    Δεν μας λέγει όμως τίποτε σχετικά με την τύχη των Ελλήνων αιχμαλώτων της Μικράς Ασίας κατά το 1922, δηλαδή ότι:
    - εκ των 50.000 στρατιωτών οι οποίοι συνελήφθησαν αιχμάλωτοι, απεδόθησαν εις ημάς μόνον 13.000 και εκ των 2.700 αξιωματικών μόνο 720 και εκ των 270.000 πολιτικών ομήρων απεδόθησαν εις ημάς μόλις 8.000.

    Όλα τά ανωτέρω διαγράφονται εις το όνομά, τίνος (sic), της Ελληνοτουρκικής συννενοήσεως άλλη λύση κατά τον κ. Κουλομπή δεν υπάρχει εκτός εάν θέλουμε πόλεμο !

    Si vis pacem para bellum ,έλεγαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι, αλλ' ο Κουλουμπής ... τον χαβά του !!!

    Εμείς όμως τι κάνουμε, ασχολούμεθα με την προπαρασκευή προς πόλεμο όπως το 1940 ή ... τι ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γενοκτονίες και στρατηγική
    Ν. Λυγερός

    Οι γενοκτονίες ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας απαιτούν μια οργάνωση για να υλοποιήσουν μια συστηματική καταστροφή, καθώς το όρισε ο Raphael Lemkin με την επινόησή του. Αυτός ο δομικός χαρακτηρισμός, που αποτελεί από μόνος του μια στρατηγική ένδειξη, δεν χρησιμοποιείται επαρκώς από τους μαχητές της ειρήνης, που παλεύουν για την αναγνώριση των γενοκτονιών. Το Σύνδρομο της Στοκχόλμης στον ψυχολογικό τομέα, η αδιαφορία της κοινωνίας κι η αναποτελεσματικότητα του εθελοντισμού συμβάλλουν στη μη στρατηγική αντιμετώπιση των γενοκτονιών. Επιπλέον, ο γλωσσολογικός εκφυλισμός δεν διευκολύνει τον αγώνα. Στην πραγματικότητα, η έλλειψη ειδικού λεξιλογίου αποτελεί στρατηγικό λάθος, ενώ η επινόηση της λέξης γενοκτονία από τον Lemkin έδειχνε το δρόμο, που πρέπει να ακολουθηθεί. Οι μεμονωμένες προσπάθειες βοηθούν όχι μόνο τους γενοκτόνους αλλά και τους γενοκτόνους της μνήμης. Τα θύματα δεν υπάρχουν πια, οι επιζήσαντες δεν είναι οργανωμένοι κι οι δίκαιοι είναι σπάνιοι. Ενώ το αντίπαλο καθεστώς σε κάθε περίπτωση οργανώνεται ήδη από την τελική φάση της γενοκτονίας, καθώς ορίζεται από τον Stanton. Ως επιζήσαντες και δίκαιοι έχουμε την τάση να χρησιμοποιούμε ένα συμβατικό λεξιλόγιο, δίχως να αντιληφθούμε ότι αυτό συμβάλλει στον αγώνα των γενοκτονιών, για να κρύψουν την αλήθεια. Το διεθνές νομικό πλαίσιο είναι ξεκάθαρο: η καταγγελία βασίζεται μόνο και μόνο πάνω στη λέξη γενοκτονία. Όλες οι άλλες είναι κοινωνικές ή πολιτιστικές, δεν έχουν, όμως, νομική ισχύ. Γι’ αυτό το λόγο δεν φοβούνται οι γενοκτόνοι να μιλήσουν για θύματα και μακελειό. Ακόμα και τα ρήματά μας παραμένουν ουδέτερα και δεν αποτελούν στρατηγικά εργαλεία. Τα θύματα μιας γενοκτονίας δεν εκτελέστηκαν, δεν δολοφονήθηκαν, αλλά γενοκτονήθηκαν. Καμμιά άλλη λέξη δεν μπορεί να αποδώσει την πραγματικότητα της γενοκτονίας και τη βαρβαρότητά της. Είναι στρατηγικά σημαντικό να κάνουμε χρήση όλων των δυνατοτήτων του λεξιλογίου. Κι αν δεν υπάρχουν, πρέπει να τις κατασκευάσουμε. Είναι λοιπόν απαραίτητο να έχουμε στο αγωνιστικό μας οπλοστάσιο τις λέξεις: γενοκτονία, γενοκτονημένοι και το ρήμα γενοκτονώ στην παθητική και την ενεργητική διάθεση. Μ’ αυτόν τον τρόπο οι φράσεις γίνονται βαρυσήμαντες με ελάχιστες λέξεις:

    Π.χ. Οι Αρμένιοι γενοκτονήθηκαν από τους Τούρκους.
    Οι Εβραίοι ως γενοκτονημένοι των Ναζί.
    Οι Πόντιοι δεν πέθαιναν στο κρύο, γενοκτονήθηκαν.
    Οι Ουκρανοί δεν πέθαναν από πείνα, γενοκτονήθηκαν.

    Όμως το πραγματικό έργο έπεται. Διότι με αυτό το λεξιλόγιο, η σκέψη μπορεί να εκφραστεί πιο ελεύθερα κι αποτελεσματικά. Έτσι μπορούμε πλέον να κατανοήσουμε βαθύτερα τους λόγους των γενοκτονιών και της ύπαρξης γενοκτονίας. Διότι στην ουσία η μελέτη των γενοκτονιών είναι: γενοκτονώ, άρα υπάρχω. Με αυτούς που σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο έχουμε να κάνουμε στον αγώνα των γενοκτονιών. Δεν φοβούνται μόνο για την ποινικοποίηση και τις επιπτώσεις της, αλλά για την ίδια τους την ύπαρξη, διότι αγγίζουμε τα θεμέλια του κράτους και για αυτό είναι τόσο φανατικοί εναντίον των γενοκτονημένων.
    http://www.lygeros.org/4741-gr.php

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι Ασσιώτες και όσοι έτυχαν να εγκλωβιστούν στο χωριό βίωσαν για δύο εβδομάδες τη βαρβαρότητα της τουρκικής πολεμικής και έζησαν από πρώτο χέρι το μηχανισμό της καταστροφής και του εθνικού ξεκαθαρίσματος και που παραμένουν ατιμώρητα μέχρι σήμερα.
    Και η όλη έννοια του κ. Γεωργιάδη είναι να μη προκαλέσει
    αντιδράσεις από την πλευρά των Τούρκων ;
    Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι:
    Γιατί δεν δίνεται η πρέπουσα σημασία στο ότι τα λείψανα των Ελληνοκυπρίων που βρίσκονται σε ομαδικούς τάφους στα κατεχόμενα, έχουν στο κρανίο την οπή της χαριστικής βολής. τελικά ο εκπρόσωπος της Ε/Κ πλευράς στη ΔΕΑ για ποια θέματα εργάζεται, του εφησυχασμού των τούρκων και μόνο;

    Μαίρη Κουρουπη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.