24/4/10

Ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο στην ΑΟΖ της Κύπρου

Αν είχε περάσει το Σχέδιο Ανάν, προφανώς θα ήταν πιο 'εύκολη' η εκμετάλλευσή τους! Τώρα αποκαλύπτεται ο ρόλος των ατζέντηδων πολιτικών, που έλεγαν τότε ΝΑΙ στο Σχέδιο Ανάν και τώρα ΝΑΙ στο ΔΝΤ

-Κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην αν.Μεσόγειο, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα
-Σε μεγάλες ποσότητες
-Τα κοιτάσματα είναι εκμεταλλέυσιμα, εκτιμά η έρευνα


Ο βυθός της λεκάνης της Λεβαντίνης στην ανατολική Μεσόγειο, μέρος της οποίας ανήκει στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, περιέχει ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο που έχουν εντοπιστεί και σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου.
Τα ευρήματα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος», ανακοίνωσε το Κέντρο Γεωλογικών Μελετών των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS).
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά που το αμερικανικό κέντρο δίνει στη δημοσιότητα μελέτη που αφορά αξιολόγηση των κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο στη βάση σεισμολογικών στοιχείων και άλλων επιστημονικών μεθόδων έρευνας για κοιτάσματα. Πρόκειται για στοιχεία ερευνών που έγιναν την περίοδο 2000-2002 και επαναξιολογήθηκαν από το 2008 μέχρι και πρόσφατα.
Η εκτίμηση του USGS είναι ότι στη λεκάνη της Λεβαντίνης υπάρχουν «122 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια ανακτήσιμου φυσικού αερίου» όπως «περίπου 1,7 δισεκατομμύριο βαρέλια, δυνητικά ανακτήσιμου πετρελαίου».
Η λεκάνη της Λεβαντίνης μοιράζεται κυρίως μεταξύ Κύπρου, Συρίας και Λιβάνου. Επίσης, η ευρύτερη περιοχή των κοιτασμάτων κατά την αμερικανική έρευνα, επεκτείνεται προς το δέλτα της Αιγύπτου από τη μια και της Τουρκίας από την άλλη.
Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Κυπριακού Υπουργείου Εμπορίου Σόλων Κασσίνης περιορίστηκε να δηλώσει στην εφημερίδα ότι «τα δεδομένα της δικής μας περιοχής μάς είναι γνωστά, δεν έχουμε άλλο σχόλιο».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

3 σχόλια:

 1. "Αν είχε περάσει το Σχέδιο Ανάν, προφανώς θα ήταν πιο 'εύκολη' η εκμετάλλευσή τους! Τώρα αποκαλύπτεται ο ρόλος των ατζέντηδων πολιτικών, που έλεγαν τότε ΝΑΙ στο Σχέδιο Ανάν και τώρα ΝΑΙ στο ΔΝΤ" (Αναρτήθηκε από skal)

  Οι ίδιοι που έλεγαν ΝΑΙ στο σχέδιο Ανάν και τώρα ΝΑΙ στο ΔΝΤ, όλως τυχαίως είναι η τωρινή κυβέρνησή μας...

  ...η οποία -παρεπιπτόντως- είχε ισχυριστεί μετεκλογικά (αν θυμάμαι καλά), ότι η Ελλάδα ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ !!!

  Εγώ φταίω που είμαι καχύποπτος;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τί ἔχει νὰ γίνη τώρα μὲ τὴν Τουρκία, ποὺ θὰ τὰ θέλη ὅλα δικά της.
  Ἑτοιμαστεῖτε γιὰ πόλεμο ἢ παραχώρηση τῶν κοιτασμάτων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ, ΟΤΑΝ ΜΠΑΙΝΕΙΣ ΣΤΟ ΔΝΤ ΕΚΧΩΡΕΙΣ ΤΟΝ ΟΡΥΚΤΟ ΣΟΥ ΠΛΟΥΤΟ (ΦΥΣΙΚΑ ΚΟΨΟΧΡΟΝΙΑ). ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ 1 ΜΗΝΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΒΑΣΗ ΣΤΗ ΝΟΡΜΑΝΔΙΑ ΤΟ 1944 ΑΛΛΑ ΣΥΝΗΘΩΣ ΟΙ ΛΑΟΙ ΔΕΝ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ.

  ΓΙΑΤΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΠΡΟΩΘΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ Ο ΓΑΠ? ΜΕΧΡΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΕΚΑΝΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΙΜΕ ΑΝ ΔΕΝ ΑΠΑΤΩΜΑΙ (ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΩ ΤΙΣ ΑΡΛΟΥΜΠΕΣ ΤΟΥΣ-ΣΙΓΑ ΡΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ)

  ΑΖ

  ΑΖ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.