17/4/10

Μετά το «απευθείας εμπόριο» έρχεται η «Οριζόντια»


Μετά τον Κανονισμό για το απευθείας εμπόριο προέκυψε νέος πονοκέφαλος για τη Λευκωσία εξαιτίας κίνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μονογράψει αεροπορική συμφωνία με την Τουρκία. Στην «οριζόντια συμφωνία» όπως ονομάζεται, υπάρχει όρος ότι η Τουρκία μπορεί να αρνηθεί πτήσεις από αεροπορικές εταιρείες και χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Εξίσου ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας, αποτελεί μέρος του κοινοτικού κεκτημένου στο ολοκληρωμένο κεφάλαιο μεταφορών.

Την Τετάρτη η Υπουργός Συγκοινωνιών κ. Ερατώ Μαρκουλή θα βρεθεί στις Βρυξέλες όπου θα έχει συνάντηση με τον Επίτροπο Μεταφορών της ΕΕ και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η κ. Μαρκουλλή είπε ότι η Κύπρος πληροφορήθηκε στις 29 Μαρτίου για τη μονογραφή της οριζόντιας συμφωνίας μεταξύ ΕΕ - Τουρκίας, η οποία έγινε στις 25 Μαρτίου και το Υπουργείο Συγκοινωνιών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και τη Νομική Υπηρεσία, ''προχωρήσαμε σε βάθος μελέτη αυτής της συμφωνίας για να διαπιστώσουμε αν συνάδει με το κείμενο άλλων συμφωνιών που έχουν υπογραφεί και αν υπάρχει στη συμφωνία οτιδήποτε που θα μπορούσε να θεωρηθεί πως αποτελεί διάκριση σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

Ανέφερε ότι από το 2003 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τρίτες χώρες, οι οποίες είχαν συμφωνίες με κράτη μέλη της ΕΕ, για σύναψη οριζόντιων συμφωνιών και σε αυτά τα πλαίσια έχουν υπογραφεί 42 τέτοιες συμφωνίες από την ΕΕ, εκ μέρους των κρατών μελών, με 50 τρίτες χώρες παγκοσμίως, εναρμονίζοντας με τον κοινοτικό δίκαιο πέρα των 800 διμερών συμφωνιών.

Ανέφερε επίσης ότι ''η ανάγκη για την υπογραφή τέτοιων συμφωνιών προέκυψε μετά από μια απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων το Νοέμβριο του 2002 όταν διαπιστώθηκε ότι αριθμός διμερών συμφωνιών για αερομεταφορές μεταξύ κρατών μελών και τρίτων χωρών περιείχαν πρόνοιες, διατάξεις που δεν ήταν συμβατά με το κοινοτικό κεκτημένο''.

Ανδρέας Νικολαϊδης
Sigmalive

3 σχόλια:

  1. ...


    Άναυδοι τον παρακολουθούμε. Έναν πρόεδρο να λέει ότι «Μπαϊράμι και Λαμπρή είναι αδέρφια δίδυμα». Να παίρνει από τον ιερέα στο Κελλάκι το μικρόφωνο τη νύχτα της Ανάστασης για να τα χώσει στον Αρχιεπίσκοπο που τον πότισε «όξος και χολή...». Τον παρακολουθούμε να επιδίδεται σε μια εξαντλητική εκστρατεία στήριξης του Ταλάτ, φτάνοντας στα όρια της φαρσοκωμωδίας, με το ανεκδιήγητο και αλησμόνητο «I want him to be with me from the whole of my heart».

    Βλέπουμε έναν πρόεδρο να αποκαλεί (δακρύζοντας) τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ μασκοφόρους δολοφόνους που εκτελούσαν Ελληνοκύπριους, αλλά παρά το ευσυγκίνητο του χαρακτήρα του δεν τον παίρνουν τα ζουμιά για τη θυσία των παιδιών που σκοτώθηκαν το 1974 και οι κηδείες τους τελούνται σχεδόν κάθε Κυριακή μετά τις ταυτοποιήσεις λειψάνων και οι συγκλονιστικές ιστορίες τους γεμίζουν τις εφημερίδες κάθε μέρα.

    Τον ακούμε να υποβαθμίζει την απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Όραμς λέγοντας ότι «το κυπριακό δεν θα λυθεί στα δικαστήρια» κι αποφασίζοντας να αφήσει την απόφαση εντελώς έξω από τις συνομιλίες. Κι όταν το ΕΔΑΔ κάλεσε τους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες να καταφύγουν στην επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων, γύρισε σ' εμάς, στους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες και περίπου μας είπε κοιτάξτε τι πάθαμε με τες πελλάρες σας.

    Με έκπληξη τον βλέπουμε να χάνει την ψυχραιμία του κάθε φορά που δέχεται την παραμικρή κριτική (φανταστείτε δηλαδή να είχε και πραγματική αντιπολίτευση!) και να απαιτεί την ενότητα λες και αυτό επιτυγχάνεται με στρατιωτικές (ή άλλες) μεθόδους πειθαρχίας. Την ίδια ώρα σπέρνει διχασμό και αντίδραση, με αντιλαϊκές αποφάσεις στο μέσο τις οικονομικής κρίσης (βλέπε λιμουζίνες, χορηγία ΡΙΚ κ.α.) και την προώθηση αντιλαϊκών λύσεων για το Κυπριακό.

    Μιλάει για «δίκαιη και βιώσιμη λύση» τσιμεντώνοντας την εκ περιτροπής προεδρία, την παραμονή 50 χιλιάδων (τουλάχιστον) εποίκων και τη σταθμισμένη ψήφο που έγιναν οι επίσημες θέσεις της πλευράς μας. Παρόλο που ο λαός, σε όλες τις δημοσκοπήσεις του λέει ότι θα τις απορρίψει!

    Αλήθεια, ποιος άλλος πρόεδρος έχει κάνει τόσα πολλά, μέσα σε μόλις δύο χρόνια; Δεν μπορούμε πραγματικά ούτε να υποψιαστούμε τι άλλο μπορεί να δούμε και να ακούσουμε στα τρία που του απομένουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν βαριέσαι, μια ζωή ... οριζοντιωμένοι είμαστε. Μάθαμε πια :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η διακυβέρνηση Χριστόφια τελειώνει... σε 1044 μέρες, 04 ώρες, 41 λεπτά και 31 δευτερόλεπτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.