18/4/10

Η εκκωφαντική σιωπή της αντισυστημικής Αριστεράς


ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΑΝΤΖΙΔΗΣ
Παρακολουθώ τις τελευταίες μέρες τις πολιτικές αντιπαραθέσεις για την υπόθεση της τρομοκρατίας. Αυτό που με εντυπωσιάζει είναι η κραυγαλέα αμηχανία των εκπροσώπων της αντι-συστημικής Αριστεράς (ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ), που μετατρέπεται συχνά σε εκκωφαντική σιωπή. Τα ψελλίσματα για «προβοκάτορες» και άλλα τέτοια επιχειρούν να υποβαθμίσουν το θέμα.
Σε τέτοιον μάλιστα βαθμό ώστε γνωστός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ να αναρωτηθεί «Πότε θα μιλήσουμε για την τρομοκρατία της ΕΕ και του ΔΝΤ;», επιχειρώντας εμφανώς να δραπετεύσει από το πρόβλημα.
Η βία ως έκφραση μικρών συνωμοτικών πυρήνων ή κάπως ευρύτερων οργανώσεων υπήρξε το αγαπημένο παιδί της επαναστατικής Αριστεράς. Η βιολογική εξόντωση του «ταξικού εχθρού» θεωρήθηκε το αναγκαίο μέσο για τη μετάβαση στη νέα κοινωνία. Από την εποχή του Λένιν μέχρι τον Ψυχρό Πόλεμο, η «ένοπλη πάλη» εξυμνήθηκε από τους οπαδούς της επανάστασης. Οι εμφύλιοι πόλεμοι αντιμετωπίστηκαν όχι ως τραγωδίες αλλά ως πρόσκληση σε γιορτή ή ως τελική λύση. Μέχρι πρόσφατα οι τρομοκράτες των Ερυθρών Ταξιαρχιών ή της «17 Νοέμβρη» θεωρούνταν «ένοπλοι σύντροφοι» που παραστράτησαν.
Τώρα πλέον η αντι-συστημική Αριστερά στέκεται αμήχανη μπροστά στο «ώριμο τέκνο της οργής». Τι έγινε και περάσαμε από την εποχή της εξύμνησης της βίας στην αμηχανία και τη σιωπή; Αυτό που έγινε είναι ότι χρεοκόπησε η ιδέα πως μέσω της βίας μπορούμε να αλλάξουμε την κοινωνία.
Η χρεοκοπία της αριστερής βίας δεν ήρθε μόνη της. Συνοδεύτηκε από τον σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα, την πίστη στην ανεκτικότητα και την ελευθερία του λόγου· αξίες βαθύτατα φιλελεύθερες. Η χρεοκοπία της αριστερής βίας δεν ήρθε ξαφνικά. Προηγήθηκε η τραγωδία και η κατάρρευση του κομμουνιστικού ολοκληρωτισμού.
Αν στην Ελλάδα όλα αυτά δεν είναι πλήρως κατανοητά, οφείλεται κυρίως στη μεταπολιτευτική κυριαρχία της ριζοσπαστικής αριστερής κουλτούρας. Το γεγονός πως τώρα αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος του εγκλήματος της τρομοκρατίας και στεκόμαστε, ως κοινωνία, αντίθετοι σε όλες τις μορφές βίας ανεξαρτήτως ιδεολογικής απόχρωσης είναι σημάδι ευρύτερων θετικών αλλαγών.

Ο κ. Νίκος Μαραντζίδης είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
BHMA

10 σχόλια:

  1. Άσχετο. Αν αληθεύει, ας το αναρτήσει κάποιος ολόκληρο. Είναι από το www.zoomnews.gr.

    Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες και αποκλειστικές πληροφορίες που έχουν περιέλθει σε γνώση του www.zoomnews.gr , το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση μιας σύνθετης και εξαιρετικά ευαίσθητης διαπραγμάτευσης που αποσκοπεί στην ανόρθωση της εικόνας της χώρας μας διεθνώς και ιδίως στον ευρωπαϊκό χώρο.

    Η διαπραγμάτευση γίνεται παράλληλα στο εσωτερικό της χώρας με διακριτική εμπλοκή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου αλλά και με διεθνή κέντρα στις Βρυξέλλες, Λονδίνο και Βερολίνο. Από ελληνικής πλευράς οι μόνοι που είναι πλήρως ενήμεροι για τα τεκταινόμενα είναι, εκτός από τον Πρωθυπουργό, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας ο οποίος φέρεται και ως εμπνευστής του όλου σχεδίου. Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι ο Υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος δεν έχει καν ενημερωθεί αλλά ο ρόλος του στην υλοποίηση αναμένεται να είναι καθοριστικός και λόγω του Υπουργείου στο οποίο προΐσταται αλλά και λόγω των παραδοσιακά καλών σχέσεων του με την εκκλησία.

    Σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό του Δημήτρη Δρούτσα τελικός στόχος θα είναι η αλλαγή της ελληνικής σημαίας ώστε να μην εμφανίζεται πλέον το θρησκευτικό σύμβολο του Σταυρού στο άνω αριστερό μέρος της.
    ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα χρειαστούμε έρευνα για την τοποθέτηση ξένων πρακτόρων σε Παν/μια και Δημοσιογραφία, πέρα απ' τις μαριονέτες της παγκόσμιας κυβέρνησης στην Πολιτική.
    Αν δεν υπάρχει αντισυστημική βία τότε αυτό που προβάλει η (Γ)ΕΛ.ΑΣ στα κανάλια τι είναι ? Τρομοθέατρο μήπως, μας κοροϊδεύουν λέτε ?
    Ο Σφύριζα μέρος του αγγλοαμερικανικού συστήματος στην Ελλάδα δεν είναι ? Αρα είναι καθεστώς και γι' αυτό σιωπά με το γιωργάκη στη διακυβέρνηση. Δεν τον χρειάζονται, όπως δεν χρειάζονται τους τρομοκράτες και τους χρήσιμους ηλίθιους που έκαιγαν κι έσπαζαν υπό καθοδήγηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλη η ιδεολογία της αριστεράς στην Ελλάδα συνοψίζεται σε ένα μόνιμο μοιρολόι για την ήττα στον εμφύλιο. 60 χρόνια που αναμασά ιδεολογικά την ήττα και την «καταστροφή» που αυτή έφερε. Πότε πουλώντας όραμα πότε πουλώντας ρομαντισμό. Αλλά ποτέ προβάλλοντας επιχειρήματα για την πολιτική στην σημερινή Ελλάδα για τα τωρινά προβλήματα. Αυτό τους συσπείρωνε αυτό χρησιμοποιούσαν σαν ιδεολογικό υπόβαθρο. Έγινε σκύλευση αυτής της «αριστερής» οπτικής στα χρόνια μετά το ’81 νοθεύτηκε και απλώθηκε ευρύτερα μέσα στην κοινωνία. Ο καθένας προσλάμβανε ότι τον βόλευε. Άλλος το ανθρωπιστικό μέρος, άλλος το κοινωνικό μέρος, άλλος το οικονομικό μέρος, κάποιοι λίγοι ευτυχώς το βίαιο μέρος. Λογικό ήταν μέσα στις τόσες πολλές προσλήψεις αυτού του αναμασόμενου επί 60 χρόνια αισθήματος της ήττας να βρουν και να αφομοιώσουν κάποιοι το μίσος απέναντι σ’ αυτούς που τους στέρησαν τον «παράδεισο». Η τρομακτική αλήθεια είναι πως κανένας απ’ αυτούς που ευαγγελίζονται τον «παράδεισο» δεν γνωρίζουν πραγματικά πως ήταν αυτός και σε τι εσωτερικά αδιέξοδα οδηγούσε. Τείνω να πιστεύω πως δεν υπάρχει δυνατότητα στροφής της αριστεράς σε κάποια ανθρωπιστικά οράματα που θεωρητικά αποτελούν την βάση της αριστερής σκέψης. Αυτά βέβαια είναι εσωτερικά προβλήματα αυτών που αυτοχαρακτηρίζονται αριστεροί και όχι της ευρύτερης κοινωνίας. Το πραγματικό πρόβλημα που αφορά την κοινωνία είναι ότι η απόρριψη της «αστικής ηθικής» μέσα στον πυρήνα της αριστερής ιδεολογίας οδήγησε στην έλλειψη οποιασδήποτε ηθικής που με την σειρά της έφερε την νομιμοποίηση της βίας αρκεί αυτή να διακηρυσσόταν από τους φορείς της, ως «πολιτική» και αυτό το βλέπουμε ακόμα και στο τμήμα εκείνο της αριστεράς που τις προηγούμενες δεκαετίες αρέσκονταν να αυτοχαρακτηρίζεται «Ευρωπαϊκή» με ποια ιερή αγανάκτηση υιοθέτησε εντελώς άκριτα την βία στα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008. Γεγονότα που κάλλιστα κάποιος ουδέτερος παρατηρητής θα τα χαρακτήριζε ως πολιτικό πραξικόπημα έναντι δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης. Πιστεύω πως γενικά η αριστερή πολιτική θεώρηση δεν έχει να δώσει τίποτε άλλο στην Ελληνική κοινωνία από το να αναμασά και να αναπαράγει μίσος. Αυτό το μίσος άλλωστε είναι που της δίνει και περίεργες ιδεολογικές γέφυρες με χώρους αναπαραγωγής ισλαμικού θρησκευτικού μίσους το οποίο δεν μπορούν να αποκηρύξουν έμπρακτα και του οποίου την απειλή μονίμως παραγνωρίζουν θεωρώντας τους φορείς του «ταξικούς συμμάχους».-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ΑΝΟΗΤΗ ΦΛΥΑΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗΣ ΔΙΑΝΟΗΣΗΣ

    Φώτη, Μάκη, ακούσατε τον κ. καθηγητή;
    Μας πήραν χαμπάρι.
    Μπασταρδέψαμε!
    Η … «αντισυστημική αριστερά» εγκατέλειψε … την επαναστατική αριστερά.
    Δε μιλάει για την τρομοκρατία.
    Δεν κάνει δηλώσεις για τη βία
    Βουρ λοιπόν.
    Ξυπνήστε. Πάρτε όπλα, μπαλάσκες και στη μάχη.
    Έχουμε πολύ δουλειά…
    Ο κ καθηγητής απορεί για την εκκωφαντική σιωπή μας
    Επιχαίρει για την απραξία μας.
    Κάνει αναλύσεις.
    Εκτιμήσεις…
    Βγάζει συμπεράσματα.
    Απαξιωτικά για την … επαναστατική μας τιμή
    Υπαινίσσεται ιδεολογική υποχώρηση από μέρους μας
    Πολιτική … κωλοτούμπα
    Μάκη, δε θυμάσαι τι μας δίδαξε ο Λένιν στο «Κράτος και Επανάσταση» και τον «Αριστερισμό» για την ταξική πάλη;
    Να πολεμάμε, ένας ένας ή το πολύ σε μικρές ομαδούλες τον «ταξικό εχθρό», μέχρι να μας μποντρουμιάσουν όλους.
    Εγκώμιο της ανεξέλεγκτης, ατομικής, φυσικής βίας και ύμνος προς το πόλεμο δεν είναι «Το Κεφάλαιο» του Μαρξ;
    Μόλις προλαβαίνουμε…
    Έστω και την υστάτη στιγμή!
    Να σώσουμε την τιμή μας!
    Να ξεσκονίσουμε το εγχειρίδιο του Μαριγκέλα.
    Να ξαναδιαβάσουμε τον Αυγουστο Μπλανκί.
    Να εντρυφήσουμε στο Σέργιο Νετσάγεφ
    Έστω και αν μέχρι τώρα τους θεωρούμε προδότες της ταξικής πάλης
    Εχθρούς του λαού.
    Προβοκάτορες…
    Ας τους δικαιώσουμε ετεροχρονικά
    Χρειαζόμαστε μυστικότητα, στρατολογία, οργάνωση, εξοπλισμό, γιάφκες, εκπαίδευση, σχέδια, επιτελεία … εκτελεστικούς βραχίονες …
    Πόλεμος …
    Αρχίζουμε αντάρτικο πόλης.
    Τι πόλης δηλαδή, Χώρας και βάλε.
    Κ. καθηγητά μου άξιος ο μισθός σου.
    Άξιο και το σύστημα που σε πληρώνει.
    Μπράβο, και πρύτανης …

    ΥΓ Όμως εξήγησε μας κ καθηγητά:
    1. Γιατί η «αντισυστημική αριστερά» πρέπει να λύσει τα προβλήματα του «συστήματος» της «συστημικής πλουτοκρατίας».
    2. Γιατί η αριστερά πρέπει να απολογείται για τον κάθε περίεργο που παίρνει την επανάσταση στα χέρια του;
    3. Απολογείται άραγε ο αρχιεπίσκοπος, επειδή ο Τζακ ο αντεροβγάλτης διάβαζε μετά μανίας την Καινή Διαθήκη;
    4. ΣΑΒΒΑ ΒΑΖΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΕΤΟΙΑ ΕΧΟΥΝ ΠΛΑΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα περι αφαιρέσεως του σταυρου είναι μάλλον πρωταπριλιάτικο ψέμα της ιστοδελιδας. Για το μέλλον, βλέπουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παιδιά
    η ανταλλαγή έστω και φαινομενικά αντικρουομένων απόψεων δεν βλάπτει.
    Κανείς από μας δεν τα ξέρει όλα, κανείς δεν κατέχει την πάσαν αλήθειαν και κανείς δεν έχει όλο το δίκιο με το μέρος του.

    φιλικά και συναινετικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΟΛΟΙ ΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΠΑΡΑΝΟΙΚΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ.
    ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝ ΔΥΝΑΜΗ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ.
    ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΠΙΒΑΛΕΙ Η ΑΡΩΣΤΗΜΕΝΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΟΥΣ, Ο ΘΕΟς ΤΟΥΣ Ο ΜΑΡΞ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΛΕΝΙΝ ΚΑΙ ΣΤΑΛΙΝ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ που αποτελούν κοινοβουλευτικά κόμματα και χρηματοδοτούνται από το ελλ. κράτος θεωρούνται "αντισυστημική αριστερά" αναρωτιέται κανείς ποιά ειναι η συστημική...


    Για δε ρε κάτι απίθανα άτομα που γίνονται καθηγητές πανεπιστημίου. Έπειτα αναρωτιόμαστε γιατί τα ελληνικά πανεπιστήμια είναι τα τελευταία στην Ευρώπη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝ ΔΥΝΑΜΗ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ.
    ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΠΙΒΑΛΕΙ Η ΑΡΩΣΤΗΜΕΝΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΟΥΣ, Ο ΘΕΟς ΤΟΥΣ Ο ΜΑΡΞ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΛΕΝΙΝ ΚΑΙ ΣΤΑΛΙΝ..."


    Αντε αγορι στον "παγκο" να παρεις μια "γενναια" δοση lexotanil και μετα "ξαναμπαινεις στον αγωνα"!Στην κατασταση που βρισκεσαι, μονο κακο κανεις στην "ομαδα"!


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Για τους Εβραιους που παντα ειναι απο πισω το Ισραηλ, να πουαλει οπλα ουτε κουβεντα ετσι; Για την 9/11 σας εφταιγαν οι Ιρακινοι ετσι; Βαλανε αριστερους και δεξιους να σκοτωνονται και σας φταινε οι ιδεολογιες; Συμφεροντα τους βαλανε οχι οι ιδεολογιες! Χωρια οι προβοκατσιες που μελη της μιας παραταξης παριστανουν την αλλη για να ξεκινησουν τα επεισοδια εκατεροθεν. Μπραβο στους σαταναδες! Μα αυτο ειναι δεν ανθρωπισμος. Ειναι ψυχασθενια. Αν αυτο, δηλαδη περι αριστερας και δεξιας διδασκεται στα σχολεια ο φορος αιματος δεν θα σταματισει. Αν ολα τα κομματα απετυχαν, ολοι πρεπει να παραιτηθουν. Τωρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.