6/4/10

Σε κατάσταση συναγερμού!

Του Γιάννη Αγουρίδη
Σε κατάσταση…συναγερμού βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης,καθώς την ερχόμενη Τετάρτη καταφθάνει στην Αθήνα κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,με απώτερο σκοπό να δώσει «απλόχερα» τις τεχνικές του γνώσεις σε θέματα φορολογίας και κατάρτισης του προϋπολογισμού.

Ο λόγος που η κυβέρνηση βρίσκεται υπ΄ατμόν είναι το γεγονός ότι θεωρούν σίγουρο πως θα τεθούν επί τάπητος τόσο η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2010,όσο το ενδεχόμενο λήψης νέων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Σημειώνεται πως μέσα στον μήνα που μεσολαβεί μέχρι την επόμενη επίσκεψη του ελεγκτικού κλιμακίου από τις Βρυξέλλες εν όψει της κρίσιμης αξιολόγησης στις 15 Μαϊου, η κυβερνηση θα πρέπει να έχει "κλειδώσει" τους φετινούς δημοσιονομικούς στόχους, αλλά και να έχει εκπονήσει το σχέδιο προσαρμογής της επόμενης διετίας.

Το αξιοσημείωτο γεγονός είναι πως οι πυρετώδεις συσκέψεις θα πραγματοποιούνται παρουσία του πολυπληθούς κλιμάκιου του ΔΝΤ, που καταφθάνει με αποστολή να βρει και να κλείσει τις "τρύπες" του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αλλά και να παράσχει τεχνογνωσία για την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση και εκτέλεση του προϋπολογισμού, προς αποφυγήν νέων δυσάρεστων εκπλήξεων.

Από την άλλη πλευρά, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να αποδώσουν τα σκληρά οικονομικά μέτρα που έχει ήδη λάβει και να «τρέξουν» νομοσχέδια σε καίριους τομείς όπως το φορολογικό, το ασφαλιστικό και το σχέδιο «Καλλικράτης».

Ωστόσο,τροχοπέδη για την κυβέρνηση φαίνεται ότι αποτελεί η φοροδιαφυγή, η εισφορο-διαφυγή, η υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-2013, οι συγχώνευσης οργανισμών και η αναζήτηση εταίρων για προώθηση των συμπράξεων σε Δημοσίους Οργανισμούς.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, η δρομολόγηση των μεταρρυθμίσεων θα αποτελέσει το πιο πειστικό επιχείρημα της Ελλάδας στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούνιο.

Ως εκ τούτου,το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να προχωρήσει σε επιθετική πολιτική αποκρατικοποιήσεων και στη διαμόρφωση ενός βελτιωμένου πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων με «αιχμή» τον νέο αναπτυξιακό νόμο. Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι τα ταμειακά μέτρα που έχουν ληφθεί δεν θα είναι αποτελεσματικά εάν δεν συνοδευτούν άμεσα από τολμηρές διαρθρωτικές αλλαγές

Στο μέτωπο της πραγματικής οικονομίας, στόχος είναι να μην επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, που θα προκαλέσει και έκρηξη της ανεργίας. Οι ενέσεις ρευστότητας θα ξεκινήσουν εντός των προσεχών εβδομάδων, αρχής γενομένης από τα 2 δισ ευρώ που θα δοθούν μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας σε μικρές επιχειρήσεις για την εξόφληση χρεών σε εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές και θα ακολουθήσουν 4 προγράμματα για 6.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με συνολικό προϋπολογισμό 275 εκατ. ευρώ. Στα 140 εκατ. ευρώ ανέρχονται και οι προϋπολογισμοί των προγραμμάτων για ελεύθερους επαγγελματίες και γυναίκες επιχειρηματίες που βαίνουν προς αξιολόγηση, ενώ αναμένεται σύντομα και πρόγραμμα 33 εκατ. ευρώ για τη ψηφιακή ενίσχυση τουριστικών επιχειρήσεων. Έως τον Ιούνιο υπολογίζεται, δε, ότι θα έχουν πληρωθεί 900 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στον προηγούμενο Αναπτυξιακό Νόμο.

axiaplus.gr

3 σχόλια:

  1. Το πολυπληθές κλιμάκιο του ΔΝΤ, ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ;

    Πως πληρώνονται:
    1. με την ώρα ή
    2. το μέγεθος δανείου-επιτοκίου που δίνουν(ΜΠΟΝΟΥΣ);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα spreads ξεπέρασαν τις 405 μονάδες...Εχει να πεί κάτι ο ανεκδιήγητος που μας "κυβερνά";Εντολοδόχος καλύτερα.
    Θα ακούσουμε πολλές παπαριές ακόμα μέχρι να τους πάρουμε με τις κλωτσιές;ΟΛΑ τα κοπρόσκυλα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δέν γνωρίζω άν έχετε αναρτήσει ήδη τίς απόψεις τού κυρίου Κωνσταντίνου Κόλμερ(προσωπική άποψις,σοβαρότατος,γνώστης καί σεβαστός) γιά τήν Οικονομία καί τίς προτάσεις του γιά τήν ομαλοποίησιν καί έξοδον από αυτήν τήν επιβληθείσα 'κρίσιν'.Άν όχι ρίξτε μιά ματιά σέ αυτές.Διότι καί αυτός προτείνει κάποιες 'γραφικότητες'...Αξίζει τόν κόπον.Γράφει επίσης καί μεγάλες αλήθειες πού ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ άπαντες πρέπει νά δούμε καί νά αντιμετωπίσουμε.Άν βεβαίως επιθυμούμε νά υπάρξει μέλλον γιά τούς Έλληνες σέ τούτη τήν χιλιοποτισμένη μέ αίμα γιά τήν ελευθερία γωνιά τής Γής.

    γραφικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.