28/4/10

Eπιστολές-φωτιά Έρογλου

Νικόλας Παντοπίου
Δύο επιστολές –φωτιά έδωσε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας προς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Πρόκειται για τις επιστολές που απέστειλε ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου προς τον πρωθυπουργό προς τον Γ.Γ του ΟΗΕ Μπάν Κι Μούν αλλά και προς τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν .

Επιστολή προς Μπάν Γκι Μούν
Στην πρώτη δισέλιδη επιστολή την οποία ο Έρογλου απέστειλε στον Μπάν Κι Μούν ,ο τ/κ ηγέτης δεσμεύεται για συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν. Ωστόσο τονίζει ότι οι παράμετροι της λύσης θα πρέπει να προνοούν το ισότιμο καθεστώς δυο συνιστόντων κρατών στο πλαίσιο ενός νέου συνεταιρισμού. Και ότι το σύστημα εγγυήσεων του 60 και η ίση κυριαρχία δύο λαών αποτελούν στοιχειά ζωτικής σημασίας για τους Τ/κ.

«Η συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών από το σημείο στο οποίο έχουν διακοπεί , με σκοπό την επίτευξη σύντομης λύσης στο κυπριακό στα πλαίσια των καλών σας υπηρεσιών ,αποτελεί ειλικρινή δέσμευσή μας. Η βάση οποιασδήποτε προσπάθειας επίλυσης του κυπριακού πρέπει να συνεχίσει να είναι οι παράμετροι των Η.Ε, οι οποίες προνοούν την διζωνικότητα, την πολιτική ισότητα των δύο λαών, καθώς και το ισότιμο καθεστώς των δύο συνιστώντων κρατών στο πλαίσιο ενός συναιτερισμού. Θέλω να σας τονίσω ξεκάθαρα ότι η πλευρά μας στηρίζει πλήρως το βασικό πλαίσιο της διαδικασίας των Η.Ε που συνεχίζεται σύμφωνα με την κοινή δήλωση της 23ης Μαρτίου 2008» αναφέρει στην επιστολή του ο Έρογλου προσθέτοντας ότι «το σύστημα εγγυήσεων του 1960 καθώς και η ίση κυριαρχία των δύο λαών αποτελούν στοιχεία ζωτικής σημασίας για τους τ/κ. Κατά την άποψή μας , οι πρόνοιες της λύσης πρέπει να λαμβάνουν υπόψη ότι στις δύο πλευρές του νησιού υπάρχουν δύο χωριστές δημοκρατίες με τους δικούς τους θεσμούς. Αυτή η νέα τάξη πραγμάτων που θα δημιουργηθεί στην Κύπρο, πρέπει να προστατεύεται με το ισοζύγιο των δύο εγγυητριών μητέρων πατρίδων.

Επιστολή προς Έρντογαν
Η δεύτερη επιστολή που απέστειλε ο Ντερβίς Έρογλου προς τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, έχει ημερομηνία αποστολής τις 30 Νοεμβρίου 2009.Σε αυτή την «προεκλογική επιστολή» εκτός των άλλων, ο Έρογλου τονίζει ότι η αποδοχή της ε/κ πρότασης για διασταυρούμενη ψήφο είναι απαράδεχτη και δημιουργεί τον κίνδυνο, όπως λέγει, άρσης της πραγματικότητας της ύπαρξης δυο λαών στο νησί, καθώς και διάβρωσης της τ/κ ταυτότητας.

«Αντιλαμβανόμαστε το μοντέλο του 20% επιρροή που πρότεινε η Ελληνοκυπριακή πλευρά ως απειλή για την συνέχιση της Τουρκοκυπριακής ταυτότητας μακροπρόθεσμα στο νησί. Το σημαντικό και εκείνο που μας ανησυχεί δεν είναι το ποσοστό.1% ή 20% δεν έχει καμιά διαφορά.Το σημαντικό είναι ότι με τη διασταυρούμενη ψήφο γεννιέται ο κίνδυνος για άρση της πραγματικότητας ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο λαοί και με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η πιθανότητα διάβρωσης της τ/κ ταυτότητας μέσα στο χρόνο» σημείωσε ο Έρογλου στην επιστολή του.






Προκαλεί ο Έρογλου

Ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι το Κυπριακό δεν είναι δυνατόν να επιλυθεί με παραχωρήσεις. Σε συνέντευξη στην τ/κ εφημερίδα "Κίπρις" ο κ. Έρογλου είπε ότι δεν βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη οι παραχωρήσεις στις οποίες είχε προβεί η τ/κ πλευρά, όπως υποστήριξε, την περίοδο του σχεδίου Ανάν.Πρόσθεσε ότι επειδή δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία θα θέσει από την αρχή όλα τα θέματα και επί των έξι κεφαλαίων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.Για το περιεχόμενο της λύσης είπε ότι πρέπει να κινείται εντός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία βασισμένη στην πολιτική ισότητα.Διερωτήθηκε μάλιστα προκλητικά πως θα προχωρήσουν οι Τουρκοκύπριοι σε συνεταιρισμό αν δεν είναι ισότιμοι και κυρίαρχοι, όπως είπε.

SIGMALIVE

2 σχόλια:

  1. Δεν νιώθει το παλικάρι, φερέφωνο της μητέρας πατρίδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν και δεν τα λέει φανερά ο Έρογλου, μέσα του επιθυμεί διακαώς να έρθει σε συμφωνία με την Ελληνοκυπριακή πλευρά. Ποσπαθεί να κερδίσει περισσότερα προβάλλοντας την "ισονομία " δηλαδή η μειοψηφία να έχει ίδιο λόγο-δικαιώματα με την πλειοψηφία. Στο μυαλό του όπως και της Τουρκίας είναι άλλα. Βιάζονται να γίνουν συνιδιοκτήτες της ΑΟΖ -ελεύθερης Κύπρου, των κοιτασμάτων που εντοπίσθηκαν, αλλά και την προοπτική της Ε.Ε. Το μέλι είναι μπροστά τους, δεν θα χάσουν την ευκαιρία να μην το γλύψουν. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.