28/4/10

"Kύπρος η πιο μπερδεμένη νήσος..."


Σε κύριο άρθρο του το περιοδικό Εconomist συστήνει συνομιλίες του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την ελληνοκυπριακή πλευρά, με απώτερο, όμως, σκοπό το απευθείας εμπόριο με το ψευδοκράτος, πράγμα που, σύμφωνα με το σκεπτικό του άρθρου, θα θέσει υπό πίεση τους Ελληνοκυπρίους ώστε να εξευρεθεί λύση του Κυπριακού.

Για το Εκόνομιστ η Κύπρος είναι η πιο μπερδεμένη νήσος που έγινε χειρότερη περίπτωση σαν αποτέλεσμα της επικράτησης του Ντερβίς Ερογλου στις λεγόμενες εκλογές. Η ΕΕ, σύμφωνα πάντα με το άρθρο, «εδέχθη ανοήτως την Κύπρο ως μέλος της παρά το ότι οι Ελληνοκύπριοι καταψήφισαν το σχέδιο Ανάν και οι Τουρκοκύπριοι το αποδέχθηκαν».

Η Κύπρος διαδραματίζει αρνητικό ρόλο σε σχέση με τους Τουρκοκυπρίους όσο και με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, όπως και στις σχέσεις του ΝΑΤΟ με την ΕΕ διότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά όχι της Ενωσης και η Κύπρος μέλος της Ενωσης αλλά όχι του ΝΑΤΟ.Παρά τις δυσκολίες σαν αποτέλεσμα της επικράτησης του Ερογλου θα ήταν λάθος να εγκαταλειφθεί η προσπάθεια για λύση.

Χρειάζονται, κατά το Εκόνομιστ, τρία πράγματα:Η Τουρκία που καταβάλλει περί τα 600 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο στο λεγόμενο κράτος πρέπει να πιέσει τον κ. Έρογλου να αποδεχθεί συνέχιση των συνομιλιών από το σημείο όπου τις άφησε ο κ. Ταλάτ.Ο Τούρκος Πρωθυπουργός πρέπει να βρει τρόπο για να συνομιλήσει απευθείας με τους Ελληνοκυπρίους. Αυτό μπορεί να το επιτύχει μέσω των καλών υπηρεσιών του Ελληνα ομολόγου του, κ. Παπανδρέου όταν τον συναντήσει τον ερχόμενο μήνα. Το μεγαλύτερο, όμως, πρόβλημα, συνεχίζει το άρθρο, είναι η απουσία οποιασδήποτε πίεσης στους Ελληνοκυπρίους να κάνουν παραχωρήσεις .

Αναφέρεται στα του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο για να καταλήξει στο επιδιωκόμενο από το άρθρο συμπέρασμα ότι με την εφαρμογή του Κανονισμού η Τουρκία θα ανοίξει τους λιμένες της για την Κυπριακή Δημοκρατία «και η πίεση πάνω στους Ελληνοκυπρίους για μια διευθέτηση θα ενταθεί».

SIGMALIVE

1 σχόλιο:

  1. Γιατί σώνει και καλά να λυθεί το Κυπριακό και μάλιστα με τους όρους των ξένων;
    Ας αποχωρήσουν όλοι (των στρατευμάτων κατοχής συμπεριλαμβανομένων) και ας αφήσουν τους ελληνοκύπριους να συνεννοηθούν με τους τουρκοκύπριους.
    Άγγλοι, αμερικάνοι, ελλαδίτες, τούρκοι και τι κακό συναπάντημα. Άκρη δεν βγαίνει με τόσο κόσμο. Τουλάχιστον "καλή" άκρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.