5/5/10

Ύβρις - Νέμεσις και Θεομπαίχτες!

Σχόλιο του Ελευθέριου Β. στο άρθρο Υβρις και Νέμεσις
Αναφέρεται αυτό το άρθρο στην περίοδο του ’81. Εγώ ζούσα τα τελευταία παιδικά μου χρόνια τότε. Θυμάμαι ακόμα την ρητορική των πρώτων χρόνων του ΠΑΣΟΚ. Έχοντας σα μέτρο σύγκρισης τα τότε λεγόμενα, ήταν εντελώς αδύνατο για μένα να καταλάβω πώς κάποιος που χρησιμοποιούσε την ρητορική σχεδόν του ΚΚΕ, διατέλεσε την δεκαετία του ’60, την οποία δεν την έζησα, υπουργός της Ένωσης Κέντρου, όταν ακόμα το ΚΚΕ και η ρητορική του ήταν παράνομα. Επίσης μου ήταν αδύνατο να κατανοήσω πώς τα Δεκεμβριανά έγιναν ενώ προΐστατο, ένας άλλος Παπανδρέου, στου οποίου την κυβέρνηση τις αρχές του ’60 μετείχε, ο άλλος Παπανδρέου του ’81, με την αριστερή ρητορική.
Επίσης δεν μπορούσα να καταλάβω πώς επί κυβέρνησης του δημοκρατικού Βενιζέλου, και όχι κάποιου μοναρχοφασίστα, ψηφίστηκε το ιδιώνυμο, που στρεφόταν εναντίον του ΚΚΕ.
Ακόμα δεν γνώριζα, και μάλλον αυτή η άγνοια ήταν καλύτερη για μένα, πώς τέλος πάντων επί Πλαστήρα έγινε η εκτέλεση του Μπελογιάννη.
Πώς επί Κεντρώων κυβερνήσεων, στα τέλη της δεκαετίας του ’40, άνοιξαν τα ξερονήσια.
Πώς ακόμα αργότερα, στην δεκαετία του ’60, υπήρξε αυτή η περίεργη σχέση μίσους και λατρείας Κέντρου και Αριστεράς, με επίκεντρο κατά βάση την ψήφο των αριστερών.
Και δεν μπορούσα να τα κατανοήσω όλα αυτά, επειδή δεν πίστευα εκείνη την εποχή, και λόγω παιδικής αφέλειας, το προφανές. Δηλαδή ότι ο συχωρεμένος, ήταν απλούστατα ένας θεομπαίχτης που το μόνο που τον ένοιαζε, ήταν με την αριστερή ρητορεία, να συσπειρώσει τους ψήφους της Αριστεράς, μοιράζοντας δεξιά και αριστερά λεφτά που δεν είχε, και διαφθείροντας την περίφημη «γενιά του Πολυτεχνείου», που βρέθηκε ξαφνικά, από τις αμπελοφιλοσοφίες των αμφιθεάτρων, μιας ανέμελης νιότης, να διεκδικεί με φασιστική αγριότητα, τα δικαιώματά της επί της κοινωνίας, που της τα εξασφάλισαν οι ανένδοτοι-επικοί αγώνες της μιάμισης μέρας, με τους δυόμισι νεκρούς, του Νοεμβρίου του ’73.
(Άραγε ποιες κοινωνικές αξιώσεις θα έπρεπε να έχουν οι γενιές που έλιωσαν απέναντι στις ιταλικές μεραρχίες και στις γερμανικές ερπύστριες επί τέσσερα συναπτά έτη με χιλιάδες νεκρούς;)
Και όλα αυτά, με τις ευλογίες του μεγάλου οραματιστή, που τους πρόσφερε μια ονειρεμένη θεσούλα στο δημόσιο, για να διαβρώσουν τον κακό καπιταλισμό από μέσα.
Άρα ας αφήσουμε κατά μέρος τα βαριά ονόματα. Αυτά τα ίδια ονόματα, όταν τα εξετάζει κάποιος μέσα στο βάθος της ιστορικής προοπτικής, ανακαλύπτει ότι έπαιξαν ρόλους που αυτοί που ζουν την ιστορία σε πραγματικό χρόνο, δεν μπορούν να καταλάβουν, επειδή άγονται και φέρονται από τα συναισθήματά τους.
Είναι καιρός πολλοί εκεί στο ΠΑΣΟΚ να αποκαθηλώσουν κάδρα με προσωπογραφίες, οι οποίες εν πολλοίς είναι ψεύτικες και φιλοτεχνημένες από μια κακώς νοούμενη νοσταλγία.
Τώρα, δεν θα μπω στον πειρασμό να γράψω τίποτε για την προφανή ανικανότητα των επιγόνων. Άλλωστε ούτε αυτοί που δημιούργησαν το όνομα δεν ήταν ποτέ τόσο σημαντικοί και άξιοι να υλοποιήσουν τις ελπίδες αυτών που τους ψήφισαν. Ήταν η χειρότερη πάστα θεομπαιχτών που πέρασε απ’ αυτόν τον τόπο.

5 σχόλια:

  1. Πού είναι η γενιά του πολυτεΚνείου να έρθει να μας σώσει; Μαρία άσε τα επιτροπιλίκια της Αλιείας (αλήθεια, πού έμαθες να ψαρεύεις;) και έλα στην Ελλάδα να προτάξεις τα... στήθη σου μαζί με τους άλλους αγωνιστές της γενιάς σου... Ο καθένας ό,τι διαθέτει ας...προτάξει...
    Θου Κύριε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και οι κομμουνιστές τις ίδιες απορίες με εσένα είχαν. Και αποδείχτηκε ότι ο Ανδρέας ήταν μεγάλο ταλέντο. Απορώ πως η μητριά του η Κυβέλη δεν τον έβγαλε στη σκηνή!

    Υ.Γ.: Ο Ανδρέας από το σοσιαλισμό πήρε μόνο το όνομα... τίποτα άλλο. Αν είχε μετατραπεί η κοινωνία μας σε σοσιαλιστική το τι θα γινόταν τώρα ούτε εσύ το ξέρεις ούτε κανένας από εμάς. Εσύ, φαντάζομαι, θα υποθέτεις ότι θα ήταν χειρότερα τώρα τα πράγματα, εγώ υποθέτω ότι θα'ταν καλύτερα τώρα.
    Το θέμα, όμως, σήμερα είναι η αποφυγή της εξαθλίωσης του απλού λαού που επιχειρείται από τις κυβερνήσεις, το ΔΝΤ και την ΕΕ. Αν το καταφέρουμε αυτό θα αποφύγουμε και αντιδράσεις τύπου οκτωβριανών και η οποιαδήποτε μετάβαση σε οποιοδήποτε σύστημα (καπιταλιστικότερο ή σοσιαλιστικότερο) θα γίνει πιο ομάλα. Γι' αυτό, παρακαλώ, εσάς τους δεξιούς να μη ρίχνετε τη μπάλα στην κερκίδα και να μη γίνεστε γρανάζια ενός συστήματος που πνέει τα λοίσθια. Το πρωτεύον τώρα είναι ο γέρος ο συνταξιούχος να ζήσει μια ευπρεπή υπόλοιπη ζωή και ο νέος να έχει μια προοπτική μπροστά του. Τα λοιπά είναι, αν όχι εκ του πονηρού, τουλάχιστον βλαβερά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Φωνή λαού, οργή Θεού" στην πανελλαδική διαμαρτυρία για τα εξοντωτικά μέτρα και το ΔΝΤ
    05-05-2010 12:30:51
    "Φωνή λαού, οργή Θεού" στην πλατεία Συντάγματος και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Αθήνας στις διαδηλώσεις για τα αντιλαϊκά μέτρα.
    Περισσότεροι από 150.000 διαδηλωτές εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, άνεργοι, συνταξιούχοι έχουν πλημμυρίσει το κέντρο της πρωτεύουσας, απαιτώντας να αποσυρθούν τα μέτρα που συνθλίβουν το εισόδημα και τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Ζητούν να μην πληρώσει ο λαός τα «σπασμένα» άλλων.

    (Ανανέωση 14.18): Επεισόδια αυτή την ώρα γύρω από την Βουλή με συγκρούσεις και τράπεζες να καίγονται.

    Το «παρών» που δίνουν οι διαδηλωτές στις συγκεντρώσεις ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στο Πεδίον του Άρεως, του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια και μελών της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και ΣΥΡΙΖΑ στο Μουσείο είναι μαζικότατο.

    Η πορεία του ΠΑΜΕ, στην κεφαλή της οποίας βρίσκεται η Αλέκα Παπαρήγα, έφτασε στις 12:12 μπροστά από τη Βουλή. Εκεί οι διαδηλωτές ήρθαν «πρόσωπο με πρόσωπο με τους υπαλλήλους του Κοινοβουλίου, οι οποίοι παρακολουθούσαν την πορεία μέσα από το κτίριο της Βουλής, «κρυμμένοι» πίσω από κολώνες.

    Οι διαδηλωτές φώναξαν οργισμένα συνθήματα εναντίον τους.

    Στη συνέχεια, τα μέλη του ΠΑΜΕ κατευθύνθηκαν στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου τοποθέτησαν μία μαύρη σημαία και παραμένουν μέχρι αυτή την ώρα, φωνάζοντας συνθήματα μπροστά από τους τσολιάδες της προεδρικής φρουράς.

    Την ίδια περίπου ώρα, στις 12:15, ξεκίνησε και η πορεία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προς τη Βουλή.

    Όταν στο βήμα ανέβηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, οι διαδηλωτές τον αποδοκίμασαν έντονα.

    Οι πληροφορίες που ήθελαν να έχει γίνει κατάληψη στο Υπουργείο Οικονομικών, στην πλατεία Συντάγματος, δεν επιβεβαιώνονται, σύμφωνα με μαρτυρίες.


    Περιορισμένης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στις συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, νεαροί διαδηλωτές προκάλεσαν φθορές σε καταστήματα και τράπεζες στην οδό Εθνικής Άμυνας.

    Στη συμπρωτεύουσα γίνονται δύο ξεχωριστές κινητοποιήσεις, από το ΠΑΜΕ και τη ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Οι πορείες προς το κτίριο της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας – Θράκης βρίσκονται σε εξέλιξη.

    Εκρηκτική είναι η κατάσταση στην Πάτρα, όπου πραγματοποιούνται τρεις μαζικές συγκεντρώσεις. Διαδηλωτές συγκρούονται με δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες προχωρούν σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

    Διαδηλωτές έχουν ανάψει φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.

    Στις συγκεντρώσεις και τις πορείες της Πάτρας συμμετέχουν και εργαζόμενοι στους δήμους, οι οποίοι έχουν κατέβει με απορριμματοφόρα και τρακτέρ στους δρόμους.


    Φθορές σε τρία μηχανήματα αυτόματης ανάληψης, αλλά και στις τζαμαρίες της Αγροτικής Τράπεζας και της Alpha Bank προκάλεσαν διαδηλωτές που συμμετείχαν στις δύο συγκεντρώσεις ΠΑΜΕ και ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στα Γιάννενα.

    Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 1. Financial Times, σήμερα: Greek tremors continue to rock markets – The tremors from the Greek debt crisis continued to cow markets on Wednesday as investors sought succour from evidence that economic recovery was still on track. The FTSE All-World equity index fell 0.7 per cent to a two-month low, and the euro hit its weakest level against the dollar since April 2009 as the move away from risk persisted – albeit at a less frantic clip than witnessed in the previous session.
    2. The Economist, τελευταίο τεύχος: With a nasty recession looming (Greece says its economy will shrink 4% this year and 2.6% before returning to growth in 2012), and painful cuts on the way, Greek citizens already feel they are being made to pay for the sins of the country’s ruling elite. A default, meaning at least the restructuring of Greek loans, still looks horribly likely. At which point, EU political leaders will find themselves explaining to voters not just why they had to bail out Greece, but why that money may never be repaid in full, or even at all. That would take them into a whole new category of political pain. Forget talk of great leaps forward for the moment. Just keeping the euro on the rails over the next few months and years is going to be a terrifying task.
    Άρα, το κόλπο μάλλον είναι ως εξής: ρίχνουμε την κυβέρνηση του αργού και λίγου πλην πατριώτη (τουλάχιστον, σε σχέση με to paidi) Καραμανλή, καταργούμε το Τ+3 για αβάντα στα μεγάλα (αλλά και μικρά) hedge funds, βάζουμε την χώρα στις ράγες των junk bonds και της χρεωκοπίας, παίρνουμε τα λεφτά που δήθεν μας λείπουν ως δάνειο σε ευρώ από IMF και EU, ξεπληρώνονται τα αμερικάνικά funds ΠΟΥ ΑΠΟ Ν.Δ. ΗΔΗ ΦΟΒΟΝΤΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΛΗΠΤΙΚΗ ΜΑΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ, ΕΙΔΙΚΑ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ και μετά πτωχεύουμε πανυγηρικά και ξαναγυρνάμε στην δραχμή ενώ οι αφελείς Ευρωπαίοι που μας στήριξαν, όπως και όσο μας στήριξαν, παίρνουν: 1. Τα @@@@δια μου, 2. “πακετάκι” διάσωσης Πορτογαλίας που γονατίζει κι άλλο το ευρώ αλλά κυρίως το Ταμείο, 3. πιθανή διάσπαση της ευροζώνης αν συμβεί το ίδιο με Ισπανία, 4. G-2 αντί G-20, δηλ. μόνο ΗΠΑ και Κίνα. Η ΜΟΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΚΙΝΑ ΚΑΙ ΗΠΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΡΟΖΩΝΗ (ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΥΡΩΣΤΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΗ). Η ΜΟΝΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΦΟΒΑΤΑΙ Η ΚΙΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ. ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΦΟΒΑΤΑΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ. ΑΥΤΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΟΖΩΝΗ ΣΕ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟ, ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΣΩΘΕΙ ΜΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΑΡΚΟ. Όσο για ‘μας, η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες, όπως έλεγε και ο φυτευτός ελληνοπολωνός πράκτορας των ΗΠΑ που μας κυβέρνησε μια δεκαετία πριν μας αφήσει στις φροντίδες του υιού του. Να οργανώναμε μια ομαδική στάση πληρωμών στις ελληνικές και αλλοδαπές τράπεζες, για αρχή; Το αντάρτικο είναι μάλλον μονόδρομος…_Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.