29/5/10

Έλληνες καταλαμβάνουν τουρκικό άρμα και ΔΙΑΛΥΟΥΝ με αυτό 2 επιλαρχίες τουρκικών αρμάτων

Στην φωτο, το εν λόγω άρμα σε όρχο Στρατοπέδου της Εθνικής Φρουράς, μετά την λήξη των εχθροπραξιών βαμμένο με τα Ελληνικά χρώματα.
Σε μία άλλη περίπτωση άνδρες του 286 Ελληνικού Μηχ/του Τάγματος Πεζικού κατέλαβαν Τουρκικό άρμα Μ47 (και ένα Μ113) και αιχμαλώτισαν τους άνδρες των.

Στη συνέχεια το άρμα Μ47 (που συνέχισε να φέρει Τουρκικά χαρακτηριστικά) επανδρώνεται από τους λοχία Κων/νο Δρόσο, λοχία Ανδρεα Κριθάρη, στρατιώτη Νικόλαο Τούντα και τον Κύπριο στρατιώτη Ανδρέα Κουδουνά.

Το τετραμελές Ελληνικό πλήρωμα του καταληφθέντος Μ47 κατόρθωσε να αντιμετωπίσει ΜΟΝΟ του αρχικά 1 επιλαρχία τουρκικών τεθωρακισμένων (χτυπώντας τα ένα ένα και αλλάζοντας διαρκώς θέση).

Στη συνέχεια αντιμετωπίζει και δεύτερη τουρκική επιλαρχία τεθωρακισμένων -συνολικά γύρω στα 100 Τουρκικά άρματα (εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι το άρμα τους συνέχισε να φέρει τουρκικά χαρακτηριστικά έμπαιναν ανάμεσα στα τουρκικά άρματα και τα διέλυαν).

Έτσι η τουρκική προέλαση σταμάτησε με αποτέλεσμα να δοθεί χρόνος σε χιλιάδες αμάχους να εγκαταλείψουν έγκαιρα την περιοχή.
Το απίστευτο του εγχειρήματος είναι ότι μετά την αδιανόητη δολιοφθορά οι 4 στρατιώτες κατόρθωσαν να επιστρέψουν πίσω στη επιλαρχία τους και με το άρμα τους ανέπαφο!



Το Τούρκικο Μ-47 που κατελήφθη από την Εθν.Φρουρά και το οποίο χάρη στον ηρωισμό των Λοχίων (ΤΘ) Κριθάρη και Δρόσου (εξ Ελλάδος) και του πληρώματός τους, έκανε μεγάλη ζημιά σε Τούρκικη Ίλη Αρμάτων καταστρέφοντας πέντε πανομοιότυπα άρματα.
Στην φωτο, το εν λόγω άρμα σε όρχο Στρατοπέδου της Εθνικής Φρουράς, μετά την λήξη των εχθροπραξιών βαμμένο με τα Ελληνικά χρώματα.

ΠΗΓΕΣ:http://antiparakmi.blogspot.com/2010/05/36-1974.html

http://kostasmavroskoufis.blogspot.com/search?updated-max=2009-07-21T15%3A51%3A00%2B03%3A00&max-results=10

19 σχόλια:

  1. Παιδια επειδή η συγκεκριμένη περιγραφή μου φαίνεται λίγο υπερβολική (αντιμετώπισε 100 Τουρκικά άρματα,κατέστρεψε 2 επιλαρχίες κλπ) θα είχε ενδιαφέρον αν κάποιος ξέρει τα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ περιστατικά να μας τα πεί.

    Πυροβολητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πυροβολητή το κείμενο απο την ανάρτηση του Κώστα Μαυροσκούφη μοιάζει πιό αληθοφανές.Είχα την υποχρέωση όμως να δημοσιεύσω ότι στοιχεία βρήκα για το περιστατικό αυτό.Οπως σωστά επισημαίνεις αναμένουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι 3 Ελληνες και ο 1 Κύπριος είναι ζωντανοί .Μέχρι σήμερα ακουσε κανείς να τιμηθούν για την ανδρεία τους ;;; Οι ίδιοι μπορούν να μας πουν τα γεγονότα.Νομίζω. Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επικοινώνησα με τον κ. Αργυρόπουλο (ομιλητή της εκδήλωσης της ΠΕΟΦ στη Θεσσαλονίκη) ο οποίος στη σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία μου έδωσε τις ακόλουθες λεπτομέρειες (προσπαθώ να τις μεταφέρω όσο μπορώ καλύτερα):


    Το καταληφθέν τουρκικό άρμα Μ47 είχε χαλασμένη την υδραυλική περιστροφή (όπως συνέβαινε και στα υπόλοιπα τουρκικά άρματα).
    Έτσι έπρεπε να περιστρέφουνε τον πύργο χειροκίνητα.

    Η Ελληνική Μονάδα ΤΘ που τα επάνδρωσε ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΕ την υδραυλική περιστροφή.
    Επιπλέον έκανε σύγκλιση σκοπευτικών οργάνων και πυροβόλων όπλων (δηλ εκεί που στόχευε το σκοπευτικό όργανο στόχευε και το πυροβόλο). Αν κατάλαβα καλά επισκευάστηκε και η δυνατότητα του πυροβόλου να κινείται πάνω-κάτω (κάτι που γινόταν χειροκίνητα).

    Επίσης μου είπε ότι τα τουρκικά άρματα έπρεπε (μέσα στη σκόνη) να εντοπίσουν τον ένα και μοναδικό στόχο ενώ το επανδρωμένο με Έλληνες άρμα Μ47 μπορούσε να στοχεύσει σε οποιονδήποτε στόχο (σε οποιοδήποτε τουρκικό άρμα).

    Αποτέλεσμα ήταν να καταστραφούνε συνολικά 8 Τουρκικά άρματα και κυρίως να προκληθεί σημαντική καθυστέρηση στην τουρκική προέλαση (οπότε μπόρεσαν να φύγουν έγκαιρα οι άμαχοι και να μην έχουμε περισσότερους αιχμαλώτους πολέμου(αγνοουμένους)).

    Μου θύμισε επίσης την περίπτωση του Μπικάκη που με ένα ΠΑΟ κατέστρεψε 6 Τουρκικά άρματα (δείτε σχετική ανάρτηση εδώ:
    http://antiparakmi.blogspot.com/2010/02/74.html )

    Η Τούρκοι είχαν όγκο και υπεροπλία αλλά δεν είχαν ΨΥΧΗ, μου είπε ο κ. Αργυρόπουλος.

    Αν κάποιος επιθυμεί να επικοινωνήσει απευθείας με τον κ. Ν.Αργυρόπουλο, πρόεδρο των Βετεράνων Κύπρου 74, για να πληροφορηθεί και να συνεισφέρει με οποιαδήποτε λεπτομέρεια παραθέτω το σταθερό τηλέφωνο του συνδέσμου:
    210-6003680.
    Καθημερινά 10-12 πμ βρίσκεται εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απαγορεύουν οι εδώ εντολοδόχοι του ερντογάν να γίνονται τέτοιες συνεντεύξεις. Και φυσικά υπακούουν και οι "δημοσιογράφοι"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο λοχίας Κώστας Δρόσος γεννήθηκε στο χωριό του Αθανασίου Διάκου την Αρτοτίνα Δωρίδας και είναι δάσκαλος κάπου στην περιοχή Μεσσολογγίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συνάδελφε μαχητή ευχαριστώ θερμά για την παρέμβαση σου

    Για τον Μανόλη Μπικάκη κάτι γράψαμε και εμείς εδώ

    Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2009
    Καταδρομέας Μανόλης Μπικάκης.Φόρος τιμής σε ένα άγνωστο Ηρωα

    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2009/06/blog-post_7309.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για τον Μανόλη Μπικάκη έχω ακούσει και δυστυχώς πήγε από τροχαίο. ΗρωΊκή η πράξη του.Και βέβαια έμεινε σεμνός,ταπεινός και μη αναγνωρισμένος-νομίζω- αιωνία του η μνήμη :το ελάχιστο που μπορούμε.Αυριο στην Ρεντίνα ωρα 11:00 το μνημόσυνο των υπερ Πατρίδος και ιερών και οσίων του Εθνους πεσόντων Καταδρομέων.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΕΣΥ ΡΕ ΠΑΠΑΡΑ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ Ο ΣΟΥΠΕΡΜΑΝ , ΜΟΛΙΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΟΥ ΠΗΓΑΙΝΑΙ ΝΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΣΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο δημοσιοφράφος Σάββας Βλάσης έχει γράψει εκτενές άρθρο για το καταληφθένα άρμα και την δράση του στο βιβλίο άγνωστη στρατιώτες.Ο αρχηγός πληρώματος λεγόταν Κριθάρης και νομίζω μετά ανέλαβε ο Δρόσος.Τα 2 άρματα τα χτυπήσανε με φωτιστικό (χύθηκε ο φώσφορος στο κινητήρα των τουρκικών αρματών και τα ακινητοποίησε) βλήμα (η σκόμη που αναφέρεται παραπάνω είναι καπνός του βλήματος) και τα υπόλοιπα διατρητικό , το 8ο άρμα που αναφέρετε χτυπήθηκε από ΠΑΟ.Βραβεύθηκε το πλήρωμα από την εθνική φρουρά.

    enoplois

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τιμή καί Δόξα σέ όσους πολέμησαν γιά τό ιδανικό της πατρίδας καί δεν παραδόθηκαν. Αθάνατοι!


    29 Μαΐου 1453

    «Θρήνος κλαυθμός και οδυρμός και στεναγμός και λύπη,
    Θλίψις απαραμύθητος έπεσεν τοις Ρωμαίοις.
    Εχάσασιν το σπίτιν τους, την Πόλιν την αγία,
    το θάρρος και το καύχημα και την απαντοχήν τους.
    Τις το 'πεν; Τις το μήνυσε; Πότε 'λθεν το μαντάτο;

    Καράβιν εκατέβαινε στα μέρη της Τενέδου
    και κάτεργον το υπάντησε, στέκει και αναρωτά το:
    -"Καράβιν, πόθεν έρκεσαι και πόθεν κατεβαίνεις;"
    -"Ερκομαι ακ τα' ανάθεμα κι εκ το βαρύν το σκότος,
    ακ την αστραποχάλαζην, ακ την ανεμοζάλην°
    απέ την Πόλην έρχομαι την αστραποκαμένην.
    Εγώ γομάριν Δε βαστώ, αμέ μαντάτα φέρνω
    κακά δια τους χριστιανούς, πικρά και δολωμένα.»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ζηλεύω την Γεναιότητα των παληκαριών που επάνδρωσαν το τούρκικο Μ-47!
    Την ιστορία του,μου την διηγήθηκε ο μακαρίτης Ανχης (ΤΘ)Μπάρμπα-Γιάννης Αλεξιάδης κάποτε στη Λήμνο.
    Έχω επιβιβαστεί στο συγκεκριμένο άρμα δύο φορές,μία στον Βόλο και μία στην Κύπρο!
    Ανάμικτα τα συναισθήματα.....

    731

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μαχητή Θεσσαλονίκης,ευχαριστούμε!

    Πυροβολητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. μηπως το παραχεσατε εσεις οι δημιογραφοι?
    SUPERMAN TOYΣ ΚΑΝΑΤΕ ΑΛΛΑ ΕΛΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΣΚΟΤΩΣΑΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. παρακαλω την αλλη φορα να βαζετε και τα σχολια που δεν σας αρεσουν.
    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΑΛΑΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ρε συ κακόμοιρε ανώνυμε
    που αμφιβάλλεις για την Ιστορία που γράφτηκε από ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ στην Κύπρο..

    "SUPERMAN ΤΟΥΣ ΚΑΝΑΤΕ ΑΛΛΑ ΕΛΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΣΚΟΤΩΣΑΝ" γράφεις
    Ποιους σκότωσαν;
    Δεν διάβασες;
    Και οι 4 που χειρίστηκαν το τουρκικό Μ47 και ο Μπικάκης επέζησαν.

    Τα περιστατικά τα έχουν επιβεβαιώσει και οι Τούρκοι.
    Τι να κάνουμε
    κάποιοι έχουν περισσό θάρρος ή περισσή αγάπη για την πατρίδα.
    Κάποιοι δεν φοβούνται τον θάνατο και κοιτάζουν στην αιωνιότητα.

    Εύχομαι να αρχίσεις να αποκτάς και συ τόλμη και να πάψεις να περιορίζεσαι σε περιφρονητικά σχόλια για παλικάρια που έτσι κι αλλιώς το έκαναν το χρέος τους.

    Γράφε και με ένα ψευδώνυμο.
    Ή δεν προχώρησες ακόμη σε τόσο "επαναστατικές" πράξεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Όλοι τους ήσαν γεναία παληκάρια, αλλά αν δεν είχαν εκπαιδευτεί άριστα, όπως καταθέτει ο θρυλικός Λοχίας Τ/Θ Κριθάρης δεν θα είχαν επιτύχει τέτοιες εκπληκτικές νίκες εις βάρος των Τούρκων.

    Οι μάχες κερδίζονται χάρις στην καλή εκπαίδευση, την πειθαρχία και το άριστο ηθικό, ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΚΑΙ ΕΝ ΚΑΙΡΩ ΕΙΡΗΝΗΣ!

    Περισσότερο με λύπησε το τέλος του Καταδρομέα Μπικάκη, που σκοτώθηκε στην Εθνική Λαιμητόμο Κορίνθου-Πατρών σε αυτοκινητιστικό ατύχημα, χωρίς να έχει τιμηθεί απο το Έλληνικό κράτος ή την Ακαδημία Αθηνών με το Χρυσό της Βραβείο !

    Ήταν μικροεργολήπτης οικοδομών και πήγαινε για δουλειά ......!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η αναφορά μου στο blog μου, θεωρώ ότι είναι η πιό ακριβής και αυτό όχι επειδή την έζησα (αλοίμονο) αλλά επειδή από την μαρτυρία του Λχια Κριθάρη και την εκτενή λεπτομερή αναφορά του (με το γάντι που πιάστηκε στην επαναφορά του κλείστρου και πως έκανε επεμπλοκή) όπου η αναφορά σε μικρολεπτομέρειες, μας κάνουν εμάς που υπηρετήσαμε στα Τεθωρακισμένα και μάλιστα στις συγκεκριμένες κατηγορίες αρμάτων να αντιλαμβανόμαστε την αληθοφάνεια και την αλήθεια.
    Τα Τούρκικα άρματα που κατεστράφησαν ήσαν 7 (με μικρή πιθανότητα να ήταν 8).
    Το καταληφθέν άρμα ορθά όπως αναφέρει ο κ.Αργυρόπουλος είχε πρόβλημα αρχικά στην υδραυλική περιστροφή.
    Η επιτυχία του εγχειρήματος υπήρξε διότι το καταληφθέν άρμα αιφνιδίασε τα τούρκικα άρματα, στον σχηματισμό των οποίων είχε εισέλθη (ήταν σχηματισμός ΕΜΑ -Ίλη ήτοι περίπου 30-33 άρματα και όχι 100).
    Η σκόνη της επέλασης εμπόδιζε τους Τούρκους ΑΠΜΑ των επελαυνόντων αρμάτων, να αντιληφθούν ή να διακρίνουν από που έρχονταν οι βολές καθότι το καταληφθέν άρμα συνέχιζε να φέρει τα Τούρκικα διακριτικά του και την μικρή τριγωνική τούρκικη σημαία στην αντέννα του ασυρμάτου του.
    Το εκπληκτικό ήταν ότι οι αρματιστές μας όταν πλέον έγιναν αντιληπτοί, με ένα εκπληκτικό ελιγμό κατάφεραν να απεμπλακούν από τον σχηματισμό και να μπουν σε μία τάφρο, η οποία τους προστάτευσε από τα πυρά των Τούρκων και έτσι διέφυγαν.

    Έτσι εξελίχθη με βάση τις αναφορές σε βιβλία αυτή η αρματομαχία.
    Οι Τούρκοι σε αναφορές τους, μιλούν γιά αρματομαχία με Τ-34 η οποία βέβαια δεν ισχύει σε καμμιά περίπτωση διότι Ε/Κ άρματα δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν αρματομαχία απέναντι στους Τούρκους είτε λόγω διασποράς των αρμάτων (απόσπαση λίγων αρμάτων σε Τ.Π) είτε λόγω ακινησιών.

    Πιστεύω ότι βοήθησα στην πιό πιστή απόδοση της αλήθειας σε αυτό το γεγονός.

    Κώστας Μαυροσκούφης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.