28/5/10

Η πρώτη πράξη του έργου

Από την ΚΥΡΑ ΑΔΑΜ
«Στον δρόμο που χάραξε η Ελλάδα» (για την ακρίβεια τον χάραξαν άλλοι) βαδίζουν σταθερά και οι υπόλοιπες προβληματικές χώρες της ευρωζώνης, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία και πολύ δειλά για την ώρα η Γαλλία.

Σε όλες αυτές τις χώρες γίνονται δραστικές μειώσεις δημοσίων δαπανών, πάγωμα και περικοπές σε μισθούς και συντάξεις Δημοσίου, αύξηση ορίων συνταξιοδότησης κ.λπ.

ΣΕ ΚΑΜΙΑ όμως από τις χώρες αυτές τα μέτρα λιτότητας δεν έχουν την αγριάδα, τη σκληρότητα και το παράλογο όπως στην Ελλάδα.

Ο ΛΟΓΟΣ είναι μάλλον προφανής, αν και ακόμα κρύβεται πίσω από ξύλινο, περιγραφικό και ενίοτε «θριαμβευτικό» τόνο από φωνές της κυβέρνησης, που παρουσιάζουν «τη σωτηρία» της Ελλάδας.

Η ΧΩΡΑ πριν από ελάχιστο χρόνο βρέθηκε στο κατώφλι της χρεοκοπίας, αφού ήταν σαφές ότι δεν μπορούσε να αποπληρώσει τα χρέη της. Οι παρεμβάσεις στο «παρά μισό» του ΔΝΤ και της Ε.Ε. εξανάγκασαν τη χώρα σε συμφωνίες με βαρύτατους όρους, ιδιαιτέρως απεχθείς και καταστροφικούς για την κοινωνία.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, που δεν είχε περιθώρια (αλλά και σχέδιο) για να διαπραγματευτεί, αποδέχτηκε ολόκληρο το περίφημο «Μνημόνιο», που είναι ήδη νόμος του κράτους. Εκ των υστέρων, επιχειρεί να το «ωραιοποιήσει», αφήνοντας «χαραμάδες» για τη μετέπειτα «διαπραγμάτευση» ιδιαιτέρως απεχθών σημείων.

ΜΑΤΑΙΟΣ κόπος βεβαίως και απολύτως αμφισβητήσιμη η προσπάθεια να μειωθεί έστω και κατ' ελάχιστον το βαρύ πολιτικό κόστος που καλείται να πληρώσει στο μέλλον η κυβέρνηση για τους χειρισμούς της.

ΩΣΤΟΣΟ, αυτό δεν είναι το σύνολο «του έργου» που θα αντιμετωπίσουν τα επόμενα χρόνια οι Ελληνες πολίτες. Και τούτο διότι η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευτεί ότι τον επόμενο χρόνο, αλλά και τον μεθεπόμενο, θα μειώσει ακόμη περισσότερο τη δημοσιονομική πολιτική της (εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας το λέμε), έτσι ώστε η Αθήνα ως μέλος της ευρωζώνης να πλησιάσει τον άπιαστο στόχο του ελλείμματος στο 3%.

ΑΥΤΟ σημαίνει με άλλα λόγια ότι τα παρόντα απεχθή μέτρα δεν είναι τα τελευταία, αλλά μόνον η πρώτη δόση των μέτρων που υποχρεώνεται να πάρει η κυβέρνηση.

ΠΟΙΑ θα είναι τα επόμενα; Αγνωστο για την ώρα, μια και φαντασία δεν περισσεύει. Πάντως, οι «ψύχραιμοι» αναλυτές όλων των ειδών, από το ΔΝΤ, τους Ευρωπαίους, τους Αμερικανούς αλλά και τους Γερμανούς κ.λπ., θεωρούν απολύτως βέβαιο ότι η Ελλάδα βαδίζει ολοταχώς σε μια «ελεγχόμενη πτώχευση», ακόμη και μέχρι το τέλος του χρόνου.

ΗΔΗ στη Γερμανία, και όχι μόνον, έχουν αρχίσει «οι πρόβες» για την αντιμετώπιση εντός της ευρωζώνης, κατά πάσα πιθανότητα, της επόμενης πράξης του ελληνικού δράματος.ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ βεβαίως που θα αναγνωρίσουν τη νέα πραγματικότητα θα είναι και πάλι οι Ελληνες πολίτες.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

4 σχόλια:

  1. ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ,

    ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΥΠΟΨΙΝ ΜΑΣ ΟΤΙ,
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΝΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ, ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΡΙΚΛΟΠΟΔΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΒΟΚΑΡΕΙ ΒΡΩΜΙΚΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΠΟΥ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΑΓΡΙΕΥΕΙ.

    ΜΙΛΑΤΕ ΜΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΔΙΟΤΙ ΙΣΩΣ ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΥΕΙ ΜΙΑ ΑΣΧΗΜΗ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΝΕ ΜΕΤΑ, ΑΦΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΚΤΟΝΩΘΕΙ.

    ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΡΑΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΣΤΟΧΟ ΤΟ ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.
    ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΣΑΠΙΛΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΗ ΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΩΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΛΑΟ.

    ΗΔΗ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΤΙΜΩΡΗΣΟΥΝ ΔΕΚΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΜΕΤΑ ΟΛΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ.
    ΚΑΙ ΘΑ ΦΤΙΞΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΝΑΧΩΜΑΤΑ ( ΚΟΜΜΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΛΠ)

    ΟΧΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΤΑΝΕΙ ΑΥΤΟ!

    ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΣΕ ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΣ, ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ...

    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΚΚΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑ.ΜΕ.

    ΜΙΛΑΜΕ ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΜΙΣΟΛΟΓΑ.
    ΟΠΟΙΟΣ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΑΣΗ, ΑΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΒΗΜΑ ΚΑΙ ΑΣ ΕΡΘΕΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ.
    ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΑΔΥΝΑΤΟ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επιτέλους λοιπόν, δείξτε μου μια χώρα η οποία άγγιξε το χείλος του της καταστροφής, όπως η Ελλάδα, και η κυβέρνηση της να είχε «σχέδιο»… Πότε θα πάψουμε πλέον να αυτοπλανόμαστε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οταν βλέπεις το πρόβλημα να έρχεται δεν περιμένεις να σου χτυπήσει την πόρτα για να έχεις σενάριο αντιμετώπισης.
    Προβλέπεις και προγραμματίζεις...
    Στην Ελλάδα, βέβαια, του σήμερα ο μόνος προγραμματισμός ήταν πως θα φάνε τα λεφτά, ως εκ τούτου δεν τους ενδιέφερε σενάριο σωτηρίας του λαού, αλλά του τομαριού τους.
    Το δε πρόβλημα στη συγκεκριμένη περιπτωση δεν ήρθε τυχαία ήρθε με πρόγραμμα άρα λογικά και δεν είχε η εκάστοτε κυβέρνηση σχέδιο αποφυγής του.
    Κλείνοντας η χώρα δεν άγγιξε το χείλος της καταστροφής, έχει καταστραφεί ,απλά δεν την αφήνουν στο κενό για να μη συμπαρασύρει και άλλους μαζί ...
    Οταν μιας χώρας το έλλειμμα υπερβαίνει το ΑΕΠ της (είμαστε στο 120% και θα φτάσουμε στο 150%) όσο της δικής μας πως λέγεται αυτό ;
    1. Δρόμος προς την καταστροφή
    2. Χείλος γκρεμού
    3. Χρεωκοπία

    Απλά δεν κυρήξαμε (ακόμα) πτώχευση ή στάση πληρωμών γιατί απλά δεν συμφέρει καμία χώρα απο αυτές που κερδίζουν τώρα (Γερμάνία πχ) καθώς επίσης δεν πάμε για αναδιαπραγμάτευση τους χρέους (Ακόμα) διότι δεν συμφέρει τις Τράπεζες γενικώς όμως διότι όλες ανεξάρτητες εξαρτημένες είναι ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ολα τα ανωτερω κατανοητα,αλλα οχι
    προς την σωστη κατευθυνση.
    Χρειαζεται περισσοτερη ωριμοτητα απο ολα τα μερη:Λαος-κυβερνηση-κεφαλαιο.
    Και εξηγω: Οι κυβερνησεις απο Α.Παπανδρεου και εντευθεν υποστηριξαν το εργατικο δυναμικο της χωρας με να το εντασσουν στο pay-roll του κρατους, διοτι ας μην γελιομαστε,οι ελληνες επιχειρηματιες
    ειναι κακοι επιχειρηματιες (δεν μεταχειριζονται και με τον καλυτερο
    τροπο τους υπαλληλους - αγαπουν πολυ το χρημα και σπανιοτερα την πραγματικη δημιουργια κ.ο.κ),ενω παραλληλα-οι κυβερνησεις -χτυπησαν ισως υπερ το δεον το επιχειρειν μεσω της αυξησης των φορων.Ετσι ειχαμε το φαινομενο της διογκωσης του δημοσιου τομεα σε βαρος της παραγωγικης οικονομιας και ως εκ τουτου της δημιουργιας υπερμετρων
    ελλειματων λογω υστερησης τελικως των εσοδων.
    Σαν αποτελεσμα ο λαος να επιδοθει σε περαν του επιτρεπτου καταναλωση
    που ετι περαιτερω διογκωνει το ελλειμα ισοζυγιου πληρωμων που χρηζει νεα δανεια για να πληρωνονται οι δημοσιοι υπαλληλοι που εργαζονται μεν,αλλα καταναλωνουν αγαθα που δεν παραγουν.Κιολα αυτα βασισμενα σε μια αποεθνοποιημενη ιδεολογικη βαση.Κανεις δεν νοιαζεται για την
    χωρα του ,παρα μονο για το στενο ατομικον του συμφερον.
    Συμπερασματικα ,καλο ειναι ολοι να αναλογισθουν τις ευθυνες ,οι επιχειρηματιες να στραφουν προς μια λιγοτερο οπουρτουνιστικη λογικη παντα με διαλογο με ολους τους παραγοντες,οι εργαζομενοι που παντα φταινε λιγοτερο, να αναλογιστουν τις ευθυνες τους προς την χωρα και τελος οι κυβερνωντες
    να σταματησουν τα υπεροπτικα χαζοπαγκοσμιοποιητικα και κομματοκρατικα τους, αποκτωντας την επιγνωση οτι δεν απευθυνονται σε ανωριμους πολιτες(Καραμανλης και οχι μονο)αλλα σε ωριμους πολιτες και σε σοβαρουςεπιχειματιες
    με πνοη και οραμα.
    Δεν χρειαζομαστε εργα βιτρινας αλλα εργα ουσιαστικης παραγωγης ανθρωπων-ιδεων-πραγματων.
    Σαυτο δε το οραμα δεν νομιζω να εχουν θεση αλβανοι,πακιστανοι κ.α.
    Δυστυχως αλλα ετσι ειναι.Οι λαοι μπορουν να συνεργαζονται μεσα απο τα κρατη τους μονο για το καλως εννοουμενο παγκοσμιο πλεον συμφερον.





























    0

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.