5/5/10

Η πρώτη μεγάλη ήττα Ερντογάν

Του Νίκου Στέλγια
Την πρώτη μεγάλη ήττα στην πορεία της επιτυχημένης δεκαετούς πολιτικής καριέρας του υπέστη προχθές το απόγευμα στην αίθουσα της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Ερντογάν «ηττήθηκε» στο πακέτο συνταγματικής τροποποίησης που προωθεί αυτό το διάστημα το κόμμα του.

Οι βουλευτές του δικού του κόμματος δεν υποστήριξαν την τροποποίηση του συντάγματος σχετικά με την απαγόρευση των πολιτικών κομμάτων, με αποτέλεσμα το πακέτο της συνταγματικής τροποποίησης να παίρνει το δρόμο του δημοψηφίσματος δίχως την τροποποίηση του συντάγματος σχετικά με την απαγόρευση των πολιτικών κομμάτων.

Η τροποποίηση του συντάγματος ήρθε στο προσκήνιο του τουρκικού πολιτικού πεδίου με πρωτοβουλία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) ύστερα από το κλείσιμο του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας από το συνταγματικό δικαστήριο της Τουρκίας τον περασμένο Δεκέμβριο. Η ηγεσία του AKP, επιθυμώντας να εμποδίσει μια παρόμοια δυσάρεστη εξέλιξη για το κόμμα της, αποφάσισε την τροποποίηση του συντάγματος με σκοπό η διαδικασία της απαγόρευσης των πολιτικών κομμάτων να γίνει δυσκολότερη.

Το απόγευμα της Δευτέρας, μια μερίδα των βουλευτών του AKP, προς έκπληξη του κ. Ερντογάν και των συνεργατών του, ψήφισαν κατά της τροποποίησης του συντάγματος σχετικά με την απαγόρευση των κομμάτων. Η συγκεκριμένη στάση των βουλευτών και η ήττα της ηγεσίας του AKP έφερε στην επιφάνεια δύο συγκεκριμένα προβλήματα. Πρώτον, το AKP εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπο με την απειλή της απαγόρευσης. Δεύτερον, πλέον διακυβεύεται η συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας του. Άλλωστε, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό του κόμματος επικρατεί μεγάλη σύγχυση και ένταση, η οποία αντικατοπτρίζεται στη συμπεριφορά και στις τοποθετήσεις των βουλευτών του AKP.

Στις αρχές του δεύτερου πολέμου στο Ιράκ, ο κ. Ερντογάν και οι συνεργάτες του είχαν καταβάλει προσπάθειες για να εμπλέξουν τη χώρα στον πόλεμο στο πλευρό των ΗΠΑ. Τότε, μια μερίδα βουλευτών του κόμματος, δηλώνοντας αντίθετη άποψη με αυτή την πρωτοβουλία, είχαν εμποδίσει το AKP να λάβει σχετική έγκριση για τους σχεδιασμούς του από τη βουλή. Σε αντίθεση με το συγκεκριμένο πλήγμα στους σχεδιασμούς του κ. Ερντογάν, η προχθεσινή ήττα επιφυλάσσει πολλές αρνητικές επιπτώσεις για την εξωτερική και εσωτερική πολιτική της Τουρκίας.

Ας σημειωθεί ότι, ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις, η ηγεσία του AKP δηλώνει αποφασισμένη να προωθήσει το υπόλοιπο μέρος του πακέτου της συνταγματικής τροποποίησης. Αυτό σημαίνει ότι στα μέσα του καλοκαιριού οι Τούρκοι πολίτες θα είναι αυτοί οι οποίοι θα κρίνουν την τύχη του πακέτου, στο δημοψήφισμα το οποίο θα προκηρύξει ο πρόεδρος της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ.

www.kathimerini.com.cy

1 σχόλιο:

  1. http://www.ardin.gr/sites/default/files/omilianeothsmall.jpg


    ενδιαφέρουσα εκδήλωση θα είναι, καθώς φαίνεται.

    Η ηδονική παράλυση του ελληνισμού είτε από τη βούληση κάποιων είτε από τις τεκτονικές πλάκες της ιστορίας θα τερματιστεί.

    Ο θουκυδίδης άλλωστε αναφέρει ως πρώτη και βασική αιτία της έναρξης του πελοποννησιακού πολέμου(και κάθε πολέμου) την αυξανόμενη δύναμη της μιας πλευράς (στην περίπτωση εκείνη, της Αθήνας απέναντι στη Σπάρτη)

    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.