29/5/10

«Κερκόπορτα; Αστεία πράγματα»




Του ΜΑΝΩΛΗ ΠΙΜΠΛΗ

Η Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ θυμάται παλαιότερα τους- ξένους φοιτητές της στη Σορβόννη να της στέλνουν... συλλυπητήριο τηλεγράφημα κάθε 29η Μαΐου, την ίδια ώρα που τα περισσότερα Ελληνόπουλα αν τα ρωτούσες τι έγινε τη μέρα εκείνη δεν ήξεραν ακριβώς. Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση αντιστράφηκε. Στην Ελλάδα έγινε, λίγο έως πολύ, μόδα να θυμόμαστε κάθε χρόνο τέτοια μέρα την Αλωση της Πόλης- μερικοί από κεκτημένη ταχύτητα ή άγνοια μιλούν για «εορτασμό», αντί για επέτειο, και να μην αρκούμαστε στον εορτασμό της έναρξης της Επανάστασης, κάθε 25 του Μαρτίου. Μεγάλη η σημασία της Πόλης, θα πει κανείς, για τους Ελληνες. Σωστό.

Οπότε και η συμβολική σημασία της Αλωσης είναι εξίσου μεγάλη. Εστω και αν η πολιορκία της από τους Οθωμανούς ήταν απλώς μία από τις πολλές, έστω και αν το κλίμα της εποχής ήταν τέτοιο, η κατάσταση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ήταν τέτοια, που έκπληξη θα ήταν το να μην αλωθεί η Πόλη.

«Βρισκόμαστε στα μέσα του 15ου αιώνα, γύρω στο 1450. Η Πόλη είναι μια μικρή πόλη πια- έχει δεν έχει 70.000 κατοίκους, όταν άλλοτε είχε περάσει το μισό εκατομμύριο» αφηγείται στα «ΝΕΑ» η Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ, επιχειρώντας να βάλει για λογαριασμό μας τα πράγματα στη θέση τους, να καταγράψει αλήθειες και μύθους της Αλωσης έτσι όπως μόνο μία βυζαντινολόγος με τη δική της διαδρομή μπορεί να κάνει. «Η Πόλη έχει αποδεκατιστεί από την πανώλη και τις αλλεπάλληλες πολιορκίες των Τούρκων. Αλλά και από τις διαμάχες των Δυτικών, αφού οι προστριβές Γενοβέζων και Βενετσιάνων γίνονταν στο λιμάνι της μέσα. Υπήρχε και μια τάση ανεξαρτητοποίησης των λίγων χωρών που παρέμεναν ελεύθερες- όχι μόνο του Μυστρά που παρεμπιπτόντως έπεσε το 1460, επίσης στις 29 Μαΐου! Η κατάσταση ήταν μιας ανασφάλειας γενικής».

Ο διχασμός. Και σαν να μην έφθαναν αυτά, «υπήρχε μια μεγάλη ενωτική και ανθενωτική διαμάχη, υπέρ και εναντίον της Ενωσης των Εκκλησιών. Οι αντίθετοι στην Ενωση συμμαχούσαν και με τους Τούρκουςήταν οι λεγόμενες παρά φύσιν συμμαχίες. Οι υπέρμαχοι της Ενωσης διακήρυσσαν: “Οταν οι δύο Ρώμες ήταν ενωμένες διαφεντεύαμε τον κόσμο. Οταν διχάστηκαν, χάσαμε τα πρωτεία”.

Με αυτή την έννοια η πραγματική πτώση της Πόλης χρονολογείται από το 1204 και μετά. Η ανθενωτική διαμάχη πήρε μάλιστα τεράστιες διαστάσεις μετά το 1438 και τη Σύνοδο της Φερράρας. Εκεί ο Αυτοκράτορας Ιωάννης Η΄ ξεσήκωσε την Εκκλησία σε μια τελευταία προσπάθεια Ενωσης, αλλά ενώ η διανόηση ήθελε να είναι αναγεννησιακή, η Εκκλησία παρέμενε προσηλωμένη στα πάτρια κατά τρόπο φανατικό, αν όχι τίποτα παραπάνω», λέει χωρίς να μασάει τα λόγια της η ελληνίδα βυζαντινολόγος, η πρώτη γυναίκα πρύτανης της Σορβόννης στα 700 χρόνια ιστορίας του μεγάλου γαλλικού πανεπιστημίου.

Και συνεχίζει: «Υπήρχε όμως ακόμη ένας παράγοντας παρακμής. Ηταν η γενική δεισιδαιμονία που τρεφόταν από τις προφητείες. Ηδη από τον 6ο αιώνα υπήρχαν προφητείες, τότε ήταν όμως αισιόδοξες. Τώρα προφήτευαν το τέλος της Πόλης και μαζί το τέλος του κόσμου και της Ιστορίας. Αυτό ήταν, λοιπόν, το κλίμα στην Κωνσταντινούπολη της εποχής. Δεισιδαιμονία, διχόνοια, φτώχεια, κακομοιριά. Οι Βυζαντινοί ζούσαν σε μια πόλη ερημωμένη. Και στα ανάκτορα του Πορφυρογέννητου πολύ λίγα δωμάτια χρησιμοποιούνταν. Οπως λέει και ο Παλαμάς στον “Δωδεκάλογο του Γύφτου”: “Και ήταν οι καιροί που η Πόλη/ πόρνη σε μετάνοιες ξενυχτούσε/ και τα χέρια της δεμένα τα κρατούσε/ και καρτέραγ΄ ένα μακελάρη (...) Και καρτέραγε τον Τούρκο να την πάρει”».

«Η Πόλη θα μπορούσε να είχε πέσει πολύ νωρίτερα»


Η Πόλη θα μπορούσε να είχε πέσει στα χέρια των Τούρκων πολύ νωρίτερα. «Ο λόγος που δεν έγινε αυτό και ανάσανε για πενήντα χρόνια ήταν ότι ο Βαγιαζίτ έπεσε στα χέρια των Μογγόλων» λέει η Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ. «Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία δεν μπορούσε να σταθεί μόνη της όρθια. Ο Μανουήλ έτρεχε να δει τους Καρόλους, ο Ιωάννης πήγε στη Φερράρα. Είναι η εποχή των επαιτών αυτοκρατόρων. Πήγαιναν επαίτες στη Δύση, έστω και αν τους δέχονταν εκεί με τιμές και δόξες. Κάτι που συνήθως οι Ελληνες δεν δέχονται είναι ότι ο Πάπας προσπάθησε να βοηθήσει. Διέθεσε τις ιντουλγκέντσιες- τα επί πληρωμή συγχωροχάρτια- του 1450, που ως ιντουλγκέντσιες Ιωβηλαίου ήταν πιο προσοδοφόρες, στον πόλεμο κατά των Τούρκων. Αλλο αν αυτό δεν ήταν αποτελεσματικό, αφού έδωσε τα χρήματα στους Αραγωνέζους που τα χρησιμοποίησαν για δικούς τους σκοπούς.

Πολλοί λένε ότι η Δύση δεν βοήθησε. Οταν όμως μιλάμε για Δύση τι εννοούμε; Οι Βυζαντινοί ήταν όλη η Ανατολή. Η Δύση ήταν πολυδιασπασμένη και ο Πάπας είχε ένα σχίσμα στην πλάτη του και την Ανατολική Εκκλησία εναντίον του. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ο Παλαιολόγος πολεμάει τους Τούρκους μαζί με τον απεσταλμένο του Πάπα, Ισίδωρο του Κιέβου, και τους Γενοβέζους, ο Γεννάδιος- ο Γεώργιος Σχολάριος, πρώτος Πατριάρχης μετά την Αλωσητοιχοκολλούσε ανάθεμα εναντίον του Παλαιολόγου. Και επίσης: μετά την πτώση της Πόλης, οι Δυτικοί έτρεμαν.

Οταν ανέλαβε Πάπας ο Ενιο Σίβλιο Πικολομίνι, δηλαδή ο Πίος Β΄, έγραψε μια πραγματεία για την Αλωση στην οποία μιλούσε για καταστροφή της Χριστιανοσύνης. Αντίθετα οι Ρώσοι, που είναι μάλιστα φανατικοί ανθενωτικοί, δεν γράφουν σχεδόν τίποτα για την πτώση της Πόλης. Πέρασαν χρόνια για να αρχίσουν οι σλαβικοί θρήνοι. Εκείνοι που θρήνησαν από την αρχή για την Πόλη είναι στην Τραπεζούντα. “Πάρθεν η Πόλη, πάρθεν η Ρωμανία”, έλεγαν».

Κάτι που συνήθως οι Ελληνες δεν δέχονται είναι ότι ο Πάπας προσπάθησε να βοηθήσει

Η συμφωνία του σουλτάνου με τον Πατριάρχη


Το Ρούμελι Χισάρ, το κάστρο που έχτισε ο Μωάμεθ το 1452 για να ελέγχει το πέρασμα ανάμεσα στη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα του Μαρμαρά, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην έκβαση της πολιορκίας, λέει η Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ. «Διούλκησε και τον στόλο περνώντας τα πλοία του στον Κεράτιο. Από την άλλη πλευρά, μόνο 3-4 πλοία γενοβέζικα πέρασαν και αυτά για να φέρουν τροφή στους πολιορκημένους». Βέβαια, δεν ήταν μόνο αυτή η αιτία της ήττας των Βυζαντινών.

«Ο Μωάμεθ είχε μαζέψει Σέρβους, Αλβανούς, Τούρκους. Απέναντι στους τουλάχιστον 100.000 άντρες του- μερικοί μιλούν για 120.000, άλλοι τους ανεβάζουν σε 200.000- αντιπαρατάσσονταν περίπου 4.500 άνθρωποι το πολύ, μαζί με τους ξένους. Και πολλοί ήταν παιδιά και γυναίκες που πολεμούσαν με αγκωνάρια. Μεγάλη ήταν η βοήθεια των Γενοβέζων, αλλά όταν σκοτώθηκε ο Τζουστινιάνι έχασαν το ηθικό τους και υποχώρησαν. Οσοι πολέμησαν, πάντως, πολέμησαν ηρωικά. Οταν ο Μωάμεθ έστειλε αποκρισάριο στον Παλαιολόγο ζητώντας του να παραδώσει την Πόλη, πήρε την απάντηση ότι η Πόλη δεν είναι δικό του πράγμα και πως “με τη δική μας θέληση αποφασίσαμε να πεθάνουμε”. Ακόμη και ο περίφημος Νοταράς που είχε τρεις υπηκοότητες και όλη του την περιουσία στο εξωτερικό, και που είπε ότι είναι καλύτερο το τουρκικό καφτάνι από τη λατινική τιάρα, πολέμησε και εν τέλει εκτελέστηκε από τους Τούρκους.

Χαρακτηριστικό του ηρωισμού είναι ότι όταν στην Πύλη του Ρωμανού οι Τούρκοι άρχισαν να ανεβαίνουν πάνω και πέρασαν μέσα, έψαχναν τους αντίπαλους πολεμιστές και δεν πίστευαν ότι ήταν τόσοι λίγοι. Και πρέπει να πούμε και για τον Μωάμεθ, που συνηθίζουμε να τον ταυτίζουμε με τη βαρβαρότητα, ότι δεν ήταν βάρβαρος ή δεν ήταν μόνο βάρβαρος. Ηταν από τους μεγαλύτερους μεταρρυθμιστές της Τουρκίας. Ηξερε τι ήθελε και πώς να το κάνει». Οσο για την Κερκόπορτα... «Ανοιγμένη ή ξεχασμένη. Αστεία πράγματα. Ηταν χιλιάδες έξω, τα καράβια τους στον Κεράτιο, οι Γενοβέζοι έφευγαν.

Τι να πεις για την Κερκόπορτα; Σε συμβολικό επίπεδο μόνο μπορείς κάτι να πεις. Αλλά είναι σαν να λέμε ότι αντί να σκοτώνονταν τρεις Τούρκοι κατά την είσοδό τους στην Πόλη, θα σκοτώνονταν δέκα αν η πόρτα ήταν κλειστή. Και λοιπόν; Αφού είχαν ανεβάσει σκάλες και έμπαιναν από όπου ήθελαν».

«Ο Μωάμεθ έδωσε το πατριαρχικό αξίωμα στον Γεννάδιο Σχολάριο, ορίζοντάς τον αμέσως αρχηγό του Μιλιέτ, δηλαδή όλων των ορθοδόξων. Κάπως έτσι ξέρουμε γιατί η Εκκλησία κράτησε όλα τα κτήματά της και η αυτοκρατορία τα έχασε», λέει δηκτικά η Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ. «Κάπως έτσι φτάσαμε και στα σημερινά βατοπεδινά βακούφια. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε, σε αντίθεση με άλλες συμπεριφορές της πολιτείας, ότι όταν ο Μανουήλ Παλαιολόγος είναι στη Θεσσαλονίκη και υπάρχει κίνδυνος καταστροφής, δημεύει όλα τα κτήματα του Αθω.

Και ότι ο Κομνηνός δημεύει όλη την εκκλησιαστική περιουσία για να αντιμετωπίσει τους Σελτζούκους». Την εποχή της Αλωσης, εξάλλου, υπήρχε έξαρση του μοναχισμού. «Σε όλη τη διαμάχη των ανθενωτικών οι καλόγεροι στα μοναστήρια της Πόλης και του Αθω ήταν πρώτοι. Είναι πολλοί και δεν πολεμούν. Αντίθετα με τους δυτικούς μοναχούς που μπορούν να φέρουν όπλα, οι ορθόδοξοι δεν μπορούν», σημειώνει η ελληνίδα βυζαντινολόγος.

59 σχόλια:

  1. Με όλο το σεβασμό προς το πρόσωπο της Κας Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ οφείλω να επισημάνω οτι η προσέγγιση της είναι επιδερμική και επιφανειακή.Αυτο το στοιχείο χαρακτηρίζει μεγάλο μέρος της Ελληνικής διανόησης διαχρονικά. Δυστυχώς (οι διανοούμενοι) και αυτοί φέρουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την σημερινή κατάσταση του Ελληνισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι, δεν μου αρέσουν καθόλου αυτά που γράφει η αρβελέρ,κάπου μυρίζει ανθελληνισμό ,αλλά αυτή πρύτανης στην σορβώνη εγώ ένας Α.Λ από την Θεσσαλονίκη .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΚΑΥΚΑΣΙΕ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΠΟΛΥ ΕΥΣΤΟΧΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ...ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΝ ΓΙΝΕΤΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΜΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ,ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΗ ΑΚΟΜΗ ΠΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Αρβελέρ ηθελημένα πιάνει την ουσία του θέματος χωρίς να εμβαθύνει καυκάσιε. Αν νομίζεις ότι λείπει κάτι βασικό εκτός απο τα αίτια που αναφέρει, θα με ενδιέφερε να το ακούσω.
    Φιλικά
    Θεόδωρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι αυτοκρατορίες πρώτα πέφτουν από μέσα...Ποτέ μην το ξεχνάμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. δηλαδη δεν ξερατε οτι οι παπαδες τα βρηκαν με τους τουρκους και κρατησαν ολα τα προνομια τους. ποτε θα ξυπνησετε. η ορθοδοξια ειναι το βαριδι τοθ ελληνισμου. δεν χρειασεται να ξερετε ιστορια, κοιταξτε σημερα γυρο σας τι γινεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ Καυκάσιο

    Συμφωνώ με τον Θεόδωρο (11:46 π.μ.).
    Πού εντοπίζεις την "επιδερμικότητα" της προσέγγισης του θέματος από την Αρβελέρ; Βέβαια, εδώ διαβάζουμε περιγραφή συνέντευξης και όχι πλήρη συνέντευξη. Εν πάση περιπτώσει, εγώ δεν διαπιστώνω κάτι το μεμπτό.

    >Κάπως έτσι ξέρουμε γιατί η Εκκλησία κράτησε όλα τα κτήματά της και η αυτοκρατορία τα έχασε<

    Σωστή και επίκαιρη παρατήρηση, λόγω της τουρκοποιήσεως των Ιεραρχών της Κρήτης. Κι αυτοί συμμαχούν με τον "σουλτάνο" (Έντρογαν), χάρι των μανσουπίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λευκαδίτη στο ίδιο μήκος κύματος και εσύ.Ερμηνεύεις τα γεγονότα κατα το δοκούν.Εχεις μια θέση και προσπαθείς με το να επικαλείσαι επιλεκτικά γεγονότα να την δικαιώσεις.Το αποτέλεσμα είναι η πλάνη.

    Θεόδωρε ο 11:53 ανέφερε μια ακόμη σημαντική παράμετρο την κοινωνική συνοχή και την ενότητα. Υπάρχουν και άλλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "Δυστυχώς (οι διανοούμενοι) και αυτοί φέρουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την σημερινή κατάσταση του Ελληνισμού. "
    Παρόλο που συμφωνώ με το παραπάνω σχόλιο, το άρθρο της κας Αρβελερ είναι και ιστορικά σωστό και αντικειμενικό. Πλήρες μπορεί να μην είναι, θα χρειαζόταν βιβλίο και όχι άρθρο. Θα ήθελα να τοποθετηθεί ο Καυκάσιος με στοιχεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ναι μεν είναι επιφανειακή η κ. Αρβελέρ, έχει όμως δίκιο στο ότι η κλυρια αιτία της πτώσης ήταν ο θρησκευτικός μας διχασμός, και επίσης δίκιο στο ότι η δύση πένθησε αληθινά για την πτώση.

    Η κ. Αρβελέρ έχει μάλλον άγνοια του κάτοθι :
    Σημειώνει ἡ *Ἐκκλησιαστικὴ Ἀλήθεια* τοῦτο : *Ἐπὶ πατριαρχείας τοῦ Ἱερεμίου τοῦ Ἃ κλύδων δεινὸς ἐξηγέρθη κατὰ τῆς Ἐκκλησίας Χριστοῦ , ἀπειληθείσης νὰ ἀπορφανισθή των ἀπομεινάντων εὐκτηρίων της ἔτει δωδεκάτω τῆς Βασιλείας τοῦ Σουλτᾶν Σουλεϊμάνου Ἃ΄τοῦ Κοανουνῆ , τοῦ Μεγαλοπρεποῦς ἐπωνυμουμένου.....Καὶ προστησάμενος (ὁ Ἱερεμίας) δύο Μωαμεθανοὺς ἡλικίας ἐτῶν 102 , καταθέσαντας ἐνόρκως ὅτι ἅπασα ἡ Κωνσταντινούπολις δὲν ἐγένετο δορυάλωτος καίτοι πολιορκηθεῖσα ἀλλὰ τὸ ἥμισυ αὐτῆς ἑκουσίως παρεδόθη εἰς τὸν πορθητὴν μετὰ συμφωνιῶν , ἔλαβε δικαστικὴν ἀπόφασιν , ἒφ΄ἢς ὁ Σουλτᾶν Σουλεϊμάνης ἐξέδωσε διάταγμα , διακελεῦον νὰ τηρηθῶσιν ἀνέπαφοι , αἳ τῶν χριστιανῶν ἐν Κωνσταντινουπόλει ἐκκλησίαι* . Ἀτταβύριος

    *Ἑκουσίως* λοιπὸν τὸ Πατριαρχεῖο μᾶς παρέδωσε *τὸ ἥμισύ της Κωνσταντινουπόλεως* στὸ τότε Τουρκικὸ κράτος , ὅπως τὸ ἴδιο ἐπίσημα ὁμολογεῖ καὶ καυχᾶται .

    Την Πόλη παρέδωσαν οι Χριστιανοί Οθωμανολάγνοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Επαναλαμβάνω όταν προσεγγίζουμε ένα ιστορικό γεγονός δέν έχουμε ως στόχο και σκοπό με την επίκληση συγκεκριμένων γεγονότων αγνοώντας ένα σύνολο άλλων να επιβεβαιώσουμε την προσωπική μας θέση.

    Το τελευταίο κομμάτι του άρθρου της Κας Αρβελέρ καταδυκνείει και τον λόγο της γραφής του.

    Οποιος θέλει μπορεί να πιστέψει ότι η πτώση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας ήταν αποτέλεσμα της πανώλης, της εκκλησιαστιακής διαμάχης της πνευματικής υστέρησης των Βυζαντινών και του γεγονότος ότι υπήρξε μεγάλο κύμα φυγοστρατίας με την μέθοδο του μοναχισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΡΕ ΠΑΙΔΕΣ....
    ΓΙΑ ΛΗΣΤΕ ΜΟΥ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΟΡΙΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Kaykasios :
    Όποιος θέλει μπορεί να πιστέψει ότι η πτώση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας ήταν αποτέλεσμα της πανώλης, της εκκλησιαστιακής διαμάχης της πνευματικής υστέρησης των Βυζαντινών και του γεγονότος ότι υπήρξε μεγάλο κύμα φυγοστρατίας με την μέθοδο του μοναχισμού.

    Ενώ εσύ τη πιστεύεις ?? ότι «ήταν θέλημα θεού» ??!!
    Προσωπικά ακόμη περιμένω τα στοιχεία σου Kaykasios!!
    Όχι τίποτε άλλο, αλλά λες ότι όλοι οι άλλοι δεν ξέρουν ενώ η γράψασα γράφει εκ του πονηρού… (αυτό εν ολίγοις λές!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η αυτοκρατορία αυτή των Ρωμαίων που αυτοαποκαλούνταν Ρωμιοί κράτησε 11 αιώνες. Το μοντέλο έπαψε να αποδίδει. Ήταν ανάγκη να στραφεί προς την απόκτηση εθνικής ταυτότητας που ήταν φυσικά Ελληνική. Αλλά η λέξη Έλληνας σήμαινε ακόμα ειδωλολάτρης και μόνο η αδυναμία και η παρακμή επέτρεψαν την επίσημη χρήση της στα χρόνια της πτώσης.

    Ακόμα και 4 αιώνες μετά οι Έλληνες φοβόντουσαν να αποκαλούν εαυτούς έτσι. Εξ ου και τα Γραικοί και Ρωμιοί. Δυστυχώς μεγάλος ανασταλτικός παράγοντας σε όλο αυτό το πρόβλημα υπήρξε η Εκκλησία η οποία δεν εξελίχθηκε.

    Αλλά για να μην τα ρίχνουμε όλα στην Εκκλησία και η κοινωνία μας άργησε να εξελιχθεί και ακόμα και σήμερα δεν μπορούμε να διαβάσουμε όλοι την ιστορία μας με τρόπο αρκετά σαφή και ξεκάθαρο ώστε να λέμε ότι είμαστε Έλληνες, τίποτα περισσότερο (όπως ορθόδοξοι, χριστιανοί, ρωμιοί, γραικοί κλπ.) και τίποτα λιγότερο (όπως απόγονοι των Τούρκων, των Σλάβων,των Αλβανών κλπ.).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. http://www.army.gr/files/File/epitheorisi/200903_polis.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ,ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ !!!

    www.new-byzantium.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. 1:24 Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο.
    Αυτό που αναφέρεις είναι μια τυπική διαδικασία για να κρατηθεί ένας θεσμός της Χριστιανοσύνης...

    Β

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τα όσα αναφέρει η Αρβελέρ είναι αληθή και πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

    Ωστόσο δεν είναι τα μόνα που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και εδώ υποψιάζομαι, καθότι παθολογικά καχύποπτος, ότι κάποιο ρόλο θα έπαιξε και η εφημερίδα που φιλοξενεί τις δηλώσεις της.
    Σωστή η προσέγγιση για την αυτονομημένη ορθόδοξη εκκλησία, αλλά μήπως ακόμα παραπάνω αυτονομημένη και μάλιστα με δικό της στρατό και χρήμα δεν ήταν και η δυτική εκκλησία που ρύθμιζε τα πάντα στην Ευρώπη? Μιλάμε για μία από τις πρώιμες μορφές παγκοσμιοποίησης! Και μήπως η αναφερθείσα δυτική θλίψη για την απώλεια της Πόλης ήταν και θλίψη για την απώλεια ενός φιλέτου έτοιμου για να ενωματωθεί στο παπικό globus?
    Από το στόμα τους το πήραν οι Τούρκοι στην κυριολεξία! Εύλογος ο εκνευρισμός και η θλίψη των Δυτικών/Παπιστών.
    Κι η Δύση που θλίβονταν το 1453, το 1204 τί έκανε που ήταν και η ουσιαστική άλωση? Δαιμονικό πλιάτσικο εις το όνομα του Χριστού με το σύμβολό του φαρδύ πλατύ στον θώρακα.

    Σωστή η Αρβελέρ για το διχασμό και τις προεκτάσεις του για τη μέχρι σήμερα ιστορία μας. Πάντα βέβαια ο διχασμός ως δια μαγείας σχετίζεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με τη συστράτευση με τη Δύση ή όχι (Ενωτικοί- Ανθενωτικοί, Άλωση, Επανάσταση, Εθνικός Διχασμός, Εμφύλιος, Δικτατορίες και πάει λέγοντας). Μήπως να εξετάζαμε και αυτό το φαινόμενο ως μία συνέπεια του 1204? Η Ιστορική έρευνα με μία απλή χρονική συσχέτιση θα συμπέραινε το ότι εφόσον παρόμοια διχαστικά φαινόμενα και εμμονές δυτικής προσκόλλησης δεν υπήρχαν πριν από το 1204, κάτι έγινε τότε που μέχρι σήμερα μας ταλανίζει. Το ξερει η Αρβελέρ τι ήταν αυτό. Αλλά στα ΝΕΑ δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορούσε να αναφερθεί.

    Σημαντική η αναφορά της Αρβελέρ στην ηρωική αντίσταση των πολιορκητών, επίσης με συμβολισμούς για τις καταστάσεις που διαβιούμε σήμερα. Η Πόλη έμοιαζε με την Ελλάδα του σήμερα. Πλήρης απαξίωση αρχών και θεσμών, στρατός σε διάλυση, οικονομία ανύπαρκτη, παπαδαριό σε φρενήρη ευτελισμό, ξένες δυνάμεις να αλωνίζουν. Ωστόσο η μάχη δόθηκε τελικά με ρωμαίικο τρόπο! Και χωρίς ξένες πλάτες. Μέχρι ενός! Ας το κρατήσουμε κι εμείς στο μυαλό μας και κάποιοι άλλοι ξενόφερτοι σωτήρες. Αυτή είναι η μοίρα μας και δεν θα μας αφήνει όσο χαμηλά κι αν πέσουμε. (Κατά τον Ζουράρι, αυτό το γεγονός αποτελεί πηγή μόνιμης ανασφάλειας για τους Τούρκους που φτάσαν στο σημείο ακόμα και σήμερα να μην εγκρίνουν το άνοιγμα της χτισμένης Χρυσής Πύλης και ανάδειξης του μνημείου).

    Ας συνεχίσουμε πάντως τη μνημόνευση της αποφράδας αυτής ημέρας και ας την μεταδώσουμε και στους επόμενους. Αν μη τι άλλο μπορεί να σταθεί επάξια δίπλα σε Θερμοπύλες, Ρούπελ, Κύπρο και όλες τις άλλες άνισες μάχες που δώσαμε απέναντι σε περισσότερους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Δήμευση τῆς περιουσίας τῆς ἐκκλησίας.

    Ἄν οἱ βρωμοαριστεροί, καί μάλιστα οἱ φραγκόφιλοι, φραγκοθρεμένοι καί φραγκοσπουδαγμένοι, δέν τό δοῦν καί αὐτό, θά σκάσουν-τήν δήμευση τῆς περιουσίας.

    Ἄλλά πρίν τά πάρουν ἀπό τήν ἐκκλησία ἄς τά πάρουν ἀπό αὐτούς πού τά ἔφαγαν ἄς τά πάρουν ἀπό τό ΚΙΣ, κλπ κλπ καί ἄν χρειαστεῖ ἄς τά πάρουν καί ἀπό τήν ἐκκλησία.

    Ὅμως τό ἐρώτημα γιά μένα εἶναι ἕνα. Νά τά κάνουν τί τά λεφτά. Θά ἀξιοποιηθοῦν γιά τό ἕθνος ἤ θά πάνε καί αὐτά στίς τσέπες τῶν Δυτικῶν;;;; Μάλλον τό δεύτερον.

    Καί τουλάχιστον ἐκείνοι οἱ παλαιότεροι πολέμησαν καί πέθαναν παρά τίς διαμάχες τίς ἔριδες κλπ κλπ. Καί ἔτσι παρόλη τήν παράνοια ἔμεινε κάποια τιμή γιά ἐκείνους τοῦ 1453. Σήμερα στήν ἐποχή μας καί τά πῆραν καί μᾶς ἐξανδραποδίζουν καί πᾶμε ἀμαχητί καί ὄχι μόνο θά ἐξαφανιστοῦμε ἀλλά θά μᾶς χλευάζουν καί ἀπό πάνω.

    Καί ἦρθε τώρα ἡ mme καί ἀπ᾽ ὁλα ὅσα θά μποροῦσε νά προτείνει σάν λύση γιά τήν τραγική κατάσταση τῆς Ἑλλάδας βρῆκε μόνο τή δήμευση τῆς ἐκκλησίας. Σωθήκαμε.

    Ἀπό τούς διακόσιους τοῦ Ματαρόα κάποιοι ἔπαιξαν καί παίζουν τό παιγνίδι τῶν γάλλων καί ῾῾πῆγαν᾽᾽ ψηλά, ἄλλοι κοκορευόντουσαν πού δίδασκαν στήν Σόρβόνη καί στά ἄλλα μαγαζιά καί ἄλλοι τό ἔσκασαν γιά νά γίνουν Γάλλοι. Γιά μένα προσωπικά τό ἔσκασαν ΟΛΟΙ. Στό διάβολο γιά πάντα.

    Ψωράνθρωποι τῆς διανόησης τό μόνο τους καλό ἦταν ὅτι μέ ἕκαναν νά διορθώσω τό λάθος τῆς νεότητάς μου, νά ἐνταχθῶ στήν ἀγιστερά καί νά φύγω τρέχοντας.
    Στείλτε τήν στόν ἐβραῖο σύζυγό της σᾶς παρακαλῶ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Δήμευση τῆς περιουσίας τῆς ἐκκλησίας.

    Ἄν οἱ βρωμοαριστεροί, καί μάλιστα οἱ φραγκόφιλοι, φραγκοθρεμένοι καί φραγκοσπουδαγμένοι, δέν τό δοῦν καί αὐτό, θά σκάσουν-τήν δήμευση τῆς περιουσίας.

    Ἄλλά πρίν τά πάρουν ἀπό τήν ἐκκλησία ἄς τά πάρουν ἀπό αὐτούς πού τά ἔφαγαν ἄς τά πάρουν ἀπό τό ΚΙΣ, κλπ κλπ καί ἄν χρειαστεῖ ἄς τά πάρουν καί ἀπό τήν ἐκκλησία.

    Ὅμως τό ἐρώτημα γιά μένα εἶναι ἕνα. Νά τά κάνουν τί τά λεφτά. Θά ἀξιοποιηθοῦν γιά τό ἕθνος ἤ θά πάνε καί αὐτά στίς τσέπες τῶν Δυτικῶν;;;; Μάλλον τό δεύτερον.

    Καί τουλάχιστον ἐκείνοι οἱ παλαιότεροι πολέμησαν καί πέθαναν παρά τίς διαμάχες τίς ἔριδες κλπ κλπ. Καί ἔτσι παρόλη τήν παράνοια ἔμεινε κάποια τιμή γιά ἐκείνους τοῦ 1453. Σήμερα στήν ἐποχή μας καί τά πῆραν καί μᾶς ἐξανδραποδίζουν καί πᾶμε ἀμαχητί καί ὄχι μόνο θά ἐξαφανιστοῦμε ἀλλά θά μᾶς χλευάζουν καί ἀπό πάνω.

    Καί ἦρθε τώρα ἡ mme καί ἀπ᾽ ὁλα ὅσα θά μποροῦσε νά προτείνει σάν λύση γιά τήν τραγική κατάσταση τῆς Ἑλλάδας βρῆκε μόνο τή δήμευση τῆς ἐκκλησίας. Σωθήκαμε.

    Ἀπό τούς διακόσιους τοῦ Ματαρόα κάποιοι ἔπαιξαν καί παίζουν τό παιγνίδι τῶν γάλλων καί ῾῾πῆγαν᾽᾽ ψηλά, ἄλλοι κοκορευόντουσαν πού δίδασκαν στήν Σόρβόνη καί στά ἄλλα μαγαζιά καί ἄλλοι τό ἔσκασαν γιά νά γίνουν Γάλλοι. Γιά μένα προσωπικά τό ἔσκασαν ΟΛΟΙ. Στό διάβολο γιά πάντα.

    Ψωράνθρωποι τῆς διανόησης τό μόνο τους καλό ἦταν ὅτι μέ ἕκαναν νά διορθώσω τό λάθος τῆς νεότητάς μου, νά ἐνταχθῶ στήν ἀγιστερά καί νά φύγω τρέχοντας.
    Στείλτε τήν στόν ἐβραῖο σύζυγό της σᾶς παρακαλῶ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ο Άγγλος βυζαντινολόγος Στίβεν Ράνσιμαν αναφέρει:

    «Η δυνατότητα κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς οφείλεται στο έγκλημα των σταυροφόρων του 1204... στις 29 Μαΐου 1453 ένας πολιτισμός σαρώθηκε αμετάκλητα»

    Ας μην ξεχνάμε και αυτήν την άποψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Δυστυχώς αναφέρει πολύ επιγραμματικά ότι συνέβηκε εκείνη την εποχή μία από τις μεγαλύτερες Ελληνίδες...
    Για να αποφύγουν να πολεμήσουν κάποιοι φυγόμαχοι γινόντουσαν μοναχοί, είναι γνωστό και από ιστορικούς της αντίθετης πλευράς ότι ήρθαν σε συννενόηση ο Γεννάδιος με τους Τούρκους για την παράδοση της Πόλης.Οι ίδιοι οι Οθωμανοί "υποτιμούν" την νίκη τους, γράφοντας για συννενοήσεις...
    Εξάλλου η εκκλησία ακόμα διαθέτει χρυσόβουλα ιδιοκτησίας από εκείνη ακόμα την εποχή.
    Για τους Δυτικούς τι να γράψει κανείς?Σημασία έχει τι έκανε η Ρωμαϊικη Αυτοκρατορία και όχι τι έκαναν οι Δυτικοί...Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία που για να επιβιώσει έπρεπε να βρει τον πραγματικά Ελληνικό εαυτό της και όχι τα ξένα προς αυτή ρωμαιονατολίτικα ιδεολογήματα...
    Εγώ την περίμενα ακόμα πιο αποκαλυπτική την Κα Αρβελέρ, λίγο δύσκολο να δεχτούν κάποιοι τις αλήθειες.. ότι ο Παλαιολόγος και κάποιοι που ξέμειναν πάλεψαν για κάτι που είχε ήδη συμφωνηθεί να παραδωθεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @ 29 Μαΐου 2010 2:23 μ.μ.

    Καθόλου τυπική, αφού οι Κρήτες ιεράρχες θα μεταβληθούν σε πιόνια της Άγκυρας, αν θέλουν να έχουν βλέψεις στον Οικ. Θρόνο, ή να διατηρήσουν την υπηκοότητά τους. Ποιος θα μπορέσει απ' αυτούς να πάει να κάνει μνημόσυνο στα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων και της Μ. Ασίας, να μιλήσει για "Κατεχόμενα" στην Κύπρο, για ξεριζωμό του ελληνισμού από τις πατρογονικές του εστίες; Ξέρεις τι λες;

    Διάβασε και τούτο, το σημερινό:

    Ο εκτουρκισμός των Ελλήνων Ιεραρχών - “Ευεργέτημα" κατά τον κ. Βαρθολομαίο ή επικοινωνιακό τερτίπι του κ. Ερντογάν;


    Προσοχή: Υπάρχουν δύο τυπογραφικά λάθη, τα οποία αλλοιώνουν το κείμενο:

    α) Η επικεφαλίδα πρέπει να είναι όπως την γράφω εγώ παραπάνω και όχι όπως είναι στην ιστοσελίδα.

    β) Στην τελευταία παράγραφο, αντί "Nομίζω ότι η συμπεριφορά...", πρέπει να είναι "Νομίζουν ότι ...", άλλως δεν βγαίνει νόημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Δεν ξέρω αν η τοποθέτηση της κας Αρβελέρ είναι επιδερμική ή όχι (άλλωστε ποιος είμαι εγώ να κρίνω μια ακαδημαϊκό της εμβέλειάς της). Ωστόσο με την ημιμάθειά μου και την απλή μου κρίση θα θέσω μερικά ερωτήματα για τον ρόλο της Εκκλησίας:
    - Αμφισβητεί κανείς την διαμάχη «ενωτικών-ανθενωτικών»; Ο διχασμός είναι καλός οιωνός, όταν μάλιστα ο εχθρός καραδοκεί και απειλεί με αφανισμό του Γένους; Πως εσείς εξηγείτε το «καλύτερα τουρκικό καφτάνι από τη λατινική τιάρα;»

    - Το μοναστηριακό ζήτημα και οι καλόγεροι του Άθου δεν ήταν πρόβλημα για την Βυζαντινή αυτοκρατορία; Γιατί τόσοι πολλοί επέλεγαν να μην πολεμούν; Τι θα πει ότι οι ορθόδοξοι μοναχοί δεν μπορούν να φέρουν όπλο; Πως θα επιβιώσει ένα κράτος χωρίς στρατό, μόνο με προσευχές;

    - Γιατί η ορθόδοξη εκκλησία κράτησε όλη την περιουσία της και τα κτήματά της ενώ τα έχασε η αυτοκρατορία; Γιατί δεν τα πήρε όλα ο Μωάμεθ και οι Οθωμανοί; Έτσι άλλωστε δεν συνήθιζαν να κάνουν όλοι οι κατακτητές; Ποιος ο ρόλος του Μιλιέτ και του Πατριάρχη στην φορολογική αφαίμαξη των χριστιανικών πληθυσμών;

    Αλλά και για να φτάσουμε στις μέρες μας, γιατί το νεοσύστατο κράτος-έθνος των επαναστατημένων Ελλήνων δεν δήμευσε όλη την εκκλησιαστική περιουσία για να την αποδώσει στον εξαθλιωμένο λαό; Γιατί δεν όρισε την ύπαρξή του από μηδενική βάση; Είναι δυνατόν βυζαντινά χρυσόβουλα να ισχύουν μέχρι τις μέρες μας; Γιατί δεν έχει απογραφεί ποτέ αυτή η περιουσία και αν έχει γιατί δεν έχει γνώση ο ελληνικός λαός; Σε τι ποσοστό της επικράτειας ανέρχεται αυτή η έκταση,20%, 30%, 50%; Εντέλει η ελληνική επικράτεια τελεί υπό μια ιδιότυπη «κατοχή»;

    Τέλος, θα ήθελα να κάνω μια υπόθεση εργασίας: Σήμερα που το ελληνικό κράτος βρίσκεται σε πλήρη αποσύνθεση (οικονομία-κοινωνία-παιδία-εξωτερική πολιτική και άμυνα) και η γείτονα χώρα εργάζεται συστηματικά για την ανασύσταση μιας νέο-οθωμανικής αυτοκρατορίας, τι κάνει η Εκκλησία; Μήπως κάνει πως δεν καταλαβαίνει και προτιμάει έναν υπόδουλο λαό στο ΔΝΤ από το να απολέσει μέρος της περιουσίας της; Γιατί το κράτος (αν υπάρχει) δεν δημεύει μέρος της ακίνητης περιουσίας της; Κι αν τα πράγματα δυσκολέψουν για την Εκκλησία τα επόμενα χρόνια, τι θα επιλέξει: τη νέο-οθωμανική Ανατολή του Νταβούτογλου ή την Δυο-Νου-Το-κρατούμενη Δύση της παγκοσμιοποίησης;

    Πολύ φοβούμαι ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται: Η οθωμανική αυτοκρατορία σεβάστηκε την Χριστιανική Ορθόδοξη Εκκλησία και την περιουσία της, αλλά όχι το γένος των Ελλήνων. Αν και το Γένος μας πολλοί το εμίσησαν και όλοι το φθόνησαν,Δυτικοί, Ανατολικοί, Βόρειοι και Νότιοι. Αλίμονό μας…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Τα βαθύτερα αίτια της πτώσης μας :
    http://ellinikesaxies.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καυκάσιος 12:50 μ.μ.:
    "Οποιος θέλει μπορεί να πιστέψει ότι η πτώση της Βυζαντινής αυτοκρατορίας ήταν αποτέλεσμα της πανώλης, της εκκλησιαστιακής διαμάχης της πνευματικής υστέρησης των Βυζαντινών και του γεγονότος ότι υπήρξε μεγάλο κύμα φυγοστρατίας με την μέθοδο του μοναχισμού."

    Όλα αυτά (και ακόμα περισσότερα) δεν ήσαν οι αιτίες, αλλά τα συμπτώματα. Η Βυζαντινή αυτοκρατορία διήρκεσε 11 αιώνες. Δεν θα μπορούσε να διαρκέσει γιά πάντα. Είναι ο παγκόσμιος νόμος της ακμής και της παρακμής, κανείς δεν γλυτώνει από αυτόν και όλα τα αναφερόμενα εντός των εισαγωγικών είναι απλά τα συμπτώματα της παρακμής (γι' αυτό και οι 'προφήτες' προφήτευαν καταστροφές).

    Το ίδιο συνέβη και στην ίδια τη Βυζαντινή Εκκλησία. Δεν φταίει η εκκλησία και η δύναμή της γιά την πτώση του Βυζαντίου, απλά ακολούθησε και αυτή μέσα στη γενικότερη παρακμή της αυτοκρατορίας. Άλλωστε και τον 5ο, 6ο, 7ο αιώνα η εκκλησία ήταν εξ ίσου ισχυρή, αλλά το Βυζάντιο θριάμβευε παντού (και γι' αυτό τότε οι 'προφήτες' προφήτευαν αισιόδοξα). Το ισχυρότερο χτύπημα το δέχτηκε το Βυζάντιο το 1204 και από τότε στην ουσία ποτέ δεν ανένηψε.

    Από 'κει κι' έπειτα, άμα μπερδεύει κανείς τα συμπτώματα με τις αιτίες, μπορεί να φτάσει σε όποιο συμπέρασμα θέλει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και σωστό. Και βέβαια, αυτό ισχύει και γιά την κα Αρβελέρ, η οποία απηχεί τη δυτική σκέψη και θεώρηση των πραγμάτων γιατί αυτά τής έμαθαν εκεί που σπούδασε.

    Επίσης, όπως πολύ σωστά αναφέρει ο Σ. Κομνηνός (3:03 μ.μ.): "Και μήπως η αναφερθείσα δυτική θλίψη για την απώλεια της Πόλης ήταν και θλίψη για την απώλεια ενός φιλέτου έτοιμου για να ενωματωθεί στο παπικό globus?". Και φυσικά, γιά να βάλουμε και το κερασάκι στην τούρτα της υποκρισίας, να μην ξεχάσουμε και τη συγγνώμη που ζήτησε ο Πάππας πριν από λίγα χρόνια, γιά την άλωση της Πόλης από τους σταυροφόρους (πριν από 800 χρόνια)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Kαλο είναι όταν μελετάμε μια ιστορική περίοδο η σύκριση τον μεγεθών πρέπει να γίνεται με βάση τα δεδομένα αυτής ,και όχι με αυτά που προέκυψαν.
    Διαβάζοντας το άθρο για τη άλωση αλλα και τα σχόλια της κυριας Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ ,προβάλει το γνωστό επιχείρημα ότι η άρνηση για την ένωση των εκκλησιών, η ποια όμως έγινε λίγο πριν την άλωση ,αλλα και η φίλοοθωμανική στάση του μεγα δούκα Νοταρά αλλα και το γενναδίου Σχολαριου συντέλεσε στην πτώση της πόλης .
    Ομως αν δούμε τα πράγματα αναλυτικά η πραγματική κατάσταση είναι διαφορετική η ένωση των εκκλησιών είχε γίνη στης 12 δεκεμβρίου 1452 ,οποτε και η χριστιανική δυση έπρεπει να συνδράμει στρατιωτικά,όμως η δύση ήταν ανίκανη να το πράξη διότι η καταστεί τον 15 αιώνα στην δυτική ευρώπη δεν επέτρεπε μια νέα σταυροφορία ,η τελευταία ήταν αυτή την Βαρνα το 1444 με αποτελεσμα την ηττα των σταυροφορων .Μαίνονταν ακόμα ο εκατονταετής πόλεμος μεταξύ Γαλλίας και Aγγλίας , στην Ιβηρική χερσόνησο ακόμα η ανακατάληψη δεν είχε ολοκληρωθεί ,οι ιταλικές πόλης κράτη ανήμπορες και αυτές λόγο της κόντρας για το εμπόριο ,η Σερβία φορου υποτελείς στον σουλτάνο, μονο η ουγγαρία ,με τον στρατηγό Ιωάννη Ουνυαδη που και αυτός όμως την περίοδο της πολιορκίας ευρίσκετο σε συνθήκη ειρήνης με τον σουλτάνο.
    Ακόμα όμως και να μπορούσαν να το πράξουν στρατιωτικά οι Οθωμανοι ήταν ανώτεροι, αυτό αποδεικνύεται και από ότι οι δυτική προτίμησαν να βρούν ένα νέο δρόμο προς στην indies παρα να αντιμετωπίσουν τους Οθωμανούς 40 χρονια μετά .τέλος αυτό που είχε απομείνει από το βυζάντιο ήταν ένας θύλακας μέσα στην Οθωμανική κατάκτηση που μονο διά θαλάσσης ήταν εφικτή η πρόσβαση ,το κύριο μέτωπο βρίσκονταν στην Τρανσυλβανια και οχι στην Μικρασιατική ενδοχώρα όπως το 1091.σε ότι αφορά τους ανθενωτικούς ,αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι ο κυρια απειλή όχι μονο υλική κατακτητική δύναμη αλλα και πνευματική ,προέρχεται από την δύση ,πριν ακόμα και από το σχίσμα του 1054 ,επίσης η άλωση του 1204 έδωσε την χαριστική βολή στο ανατολικό ρωμαϊκό κράτος.με αλλα λόγια αν μπορούμε να υποθέσουμε ότι η γαλλία θα επιτεθεί και θα κατάκτηση την ελλάδα και η μονη επλίδα ίσος προέλθει σε μια ένωσης ελλάδας τουρκίας ,νομίζω ότι έγινα κατανοητός γιατί στάση τον ανθενωτικών.
    Σε αυτό το σχόλιο προσπάθησα όσο ποιο απλά να περιγράψω την κατάσταση που επικρατούσε την περίοδο της αλώσεως, παρέλειψα παρα πολλά γεγονότα

    Υ.Γ παρακαλώ μην αρχίσουμε να αναλύουμε το παράδειγμα ,


    βιβλιογραφία

    Osprey Σειρα Μαχιμων ,Η Καταληψης του Βυζαντιου και της Ανατολικης Ευροπης 1000-1568

    Donald. M. Nicol Oι Τελευταιοι Αιωνες του Βυζαντιου 1261-1453

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Κάποιοι κάνουν ένα σημαντικό λάθος. Συγχέουν το αστικό κράτος με τον εθνικό στρατό του με το κράτος της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Δεν υπάρχει η έννοια της επιστράτευσης όπως πολλοί νομίζουν εκείνους τους χρόνους. Αν θέλουμε να καταλάβουμε το τι έγινε θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι το παλιό σύστημα του αυτοκρατορικού στρατού σε συνδυασμό με τα τοπικά ακριτικά σώματα είχε πλέον δώσει την θέση του σε στρατούς μισθοφορικούς οργανωμένους στα πρότυπα που ήρθαν από την Δύση. Δεν είναι τυχαία η αναφορά στον λόγο του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στο ότι είναι κατάφραχτοι ενώ οι Οθωμανοί αγέλες από γουρούνια. Όταν αναφέρει κατάφραχτοι εννοεί εξοπλισμένους ιππότες στα πρότυπα της ευρωπαϊκής ιπποσύνης. Αυτός ο τύπος εξοπλισμού ήταν εξωφρενικά ακριβός για να γίνει από τον αφέντη για όλους τους ένοπλους υπηκόους του. Πάντα αποτελούσε ιδιωτική περιουσία του πολεμιστή. Αυτά θα πρέπει να γίνουν κατανοητά για να δούμε την εποχή μέσα από τα μάτια των ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα. Άρα το αν υπήρχαν ή δεν υπήρχαν πολλοί καλόγεροι είναι μια ιδεοληψία των δικών μας χρόνων γιατί απλούστατα στους τότε χρόνους το μέγεθος του στρατού δεν εξαρτιόνταν από το μέγεθος του πληθυσμού αλλά από τους οικονομικούς πόρους του άρχοντα. Απλούστατα δεν υπήρχε η έννοια της επιστράτευσης πριν από την εδραίωση της Γαλλικής Επανάστασης. Μιλάμε λοιπόν για μια πόλη 70000 κατοίκων πολιορκημένη από 120000 μαχητές. Μιλάμε για μια πόλη που δεν είχε πλέον επαφή με άλλα αστικά κέντρα γιατί όλη η ενδοχώρα για σχεδόν 100 χρόνια ήταν οθωμανική μετά την μάχη του Κοσόβου. Άρα όλες οι προσπάθειες και όλες οι προσωπικές απόψεις των ανθρώπων πρέπει να ιδωθούν με αυτό το πρίσμα. Φυσικά και δεν θεωρώ πως η Δύση έμεινε παγερά αδιάφορη. Η πραγματικότητα είναι πως τον τελευταίο αιώνα πριν την άλωση η Ευρώπη πέρασε μια τρομερή επιδημία πανώλης που της στέρησε το ένα τρίτο του πληθυσμού της. Αυτή η επιδημία δεν άφησε ανέγγιχτη ούτε την Ρωμανία. Άρα ένας συνδυασμός γεγονότων έφερε τα ιστορικά αποτελέσματα όπως τα γνωρίζουμε και δεν ήταν το ένα και μοναδικό γεγονός. Ακόμα και η αλλαγή του προτύπου διοίκησης από τον αυστηρά συγκεντρωτικό σύστημα της αυτοκρατορίας στο σύστημα το φεουδαλικό το οποίο έφερε η φραγγική κατάκτηση του 1204 έπαιξε τον ρόλο του. Φυσικά όλοι οι τότε δρώντες δεν θα μπορούσαν να προβλέψουν τις εξελίξεις δύο αιώνες αργότερα.

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Αναμφισβήτητα ο Γεώργιος Σχολάριος ήταν εχθρός του Κωνσταντίνου,του τελευταίου Έλληνα βασιλιά μας!
    Ο Κωνσταντίνος πολέμησε με το ξίφος του στην Πύλη του Ρωμανού,έχοντας παραστάτες Γενουάτες του Ιουστινιάνη,οι Ρωμιοί ήταν οπαδοί του ανθενωτικού Σχολάριου και δεν τους εμπιστεύονταν!
    Ο ρόλος του Σχολάριου κρίνεται εκ του αποτελέσματος!
    Μετά την άλωση έγινε "δοσίλογος" αρχηγός του υπόδουλου γένους!
    Τέλος η κερκόπορτα(Εφιάλτης-Πήλιος Γούσης-Μήτρος Βλάχος-Ιωαννίδης) μάλλον ανοίχθηκε από δικό μας χέρι!
    Τρείς χιλιάδες Έλληνες στα Τείχη-Τριακόσιες χιλιάδες αστράτευτοι στο Αγ. Όρος!
    Σήμερα ελάχιστοι στα Τείχη-εκατομμύρια λαμόγια,κλέφτες,αστράτευτοι!
    Η ιστορία επαναλαμβάνεται.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Η Αρβελέρ έχει δηλώσει ότι:

    "οι Ελληνες είναι ο μόνος λαός πού δέν έχει ανακτήσει τήν πρωτεύουσά του. Επίσης ότι τό βυζάντιο.

    "Η ελληνικότητα καί η ορθοδοξία είναι τά ανεκτίμητα αγαθά πού θά κληθούν νά υπερασπίσουν μέ κάθε θυσία οι βυζαντινοί από κάθε εξωτερικό καί εσωτερικό εχθρό. Οι διανοούμενοι προσκολλημένοι κυρίως στήν αρχαία ελληνική παιδεία καί ο λαός προσκολλημένος κυρίως στήν ορθόδοξη παράδοση, θά αναλάβουν μαζί τήν προσπάθεια νά σώσουν τό κράτος των Ελλήνων πού είναι στό εξής τό Βυζάντιο."


    "Κατά τήν διάρκεια της περίοδου (379-641), τό Βυζάντιο θά αποκτήσει τά χαρακτηριστικά, πού θά τό καταστήσουν αργότερα, Ελληνική Αυτοκρατορία της χριστιανικής Ανατολής."

    Η εφημερίδα του Λαμπράκη φυσικά βρήκε μόνο αρνητικά σημεία να προβάλει. Υπήρξαν καλόγεροι στήν Πρίγκηπο που πολέμησαν χωρίς νά έχουν καμμία ελπίδα καί ο Μωάμεθ τους έκαψε ζωντανούς στόν πύργο τους.

    Τήν Πόλη πάντως τήν έχουν χιλιοτραγουδήσει οι Ρωμιοί, ιδιαίτερα στα χρόνια της τουρκοκρατίας καί μόνο τά τελευταία 30 χρόνια έχει καταντήσει "εθνικισμός" ή ντροπή, οποιαδήποτε νοσταλγική αναφορά στήν Κωνσταντινούπολη καί στίς χαμένες πατρίδες.

    Λεπτομερής αναφορά της άλωσης στό:

    http://www.agiasofia.com/greek/alosis2.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Κατά Οθωμανολάγνων, δεύτερος
    http://ellinikesaxies.blogspot.com/2010/05/blog-post_29.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Μια χαρά τα λέει η Αρβελερ αλλα έχουμε μαθει να αναπαράγουμε βλακείες γιατί ετσι ειναι καλύτερα.
    Μια χαρα η εκκλησία αιώνες πριν την άλωση ειχε λυσσαξει με τους δυτικούς γιατι φοβόταν μη χάσει τα πρωτεία,ας θυμηθούμε τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης.
    Ας θυμηθούμε την προδοσία στο Ματζικερτ.
    Ας θυμηθούμε τις 150χιλιαδες μοναχων του ΑΘω ενώ η πόλη έπεφτε.
    Τον Αγιο μαρκο τον ευγενικο που τοσο πολυ λατρεύει η εκκλησία.
    Και τοσα πολλα αλλα...
    Η Αρβελερ μια χαρα τα λεει και εχει γραψει και 200 βιβλια στο θεμα με το τελευταίο να λέγεται: Γιατι το Βυζάντιο.
    Τελος,ολοι θελανε να πεσει η πολη,δεν υπηρχε κατοικος της αυτοκρατοριας που να μην ηθελε.Οι δυτικοί την περίοδο εκείνη ηταν εντελώς αποδιοργανωμένοι(νομίζω πως ο πάπας κάλεσε και Σταυροφορία αλλα δεν υπήρχε τίποτα) και αυτο φαίνεται απο το γεγονός οτι οι Τούρκοι έφτασαν εξω απο την Βιέννη και η Δύση την γλύτωσε γιατι τελευταία στιγμή μαζεύτηκαν ολοι οι ιππότες(40χιλιαδες λενε)των πολωνων και τους σάρωσαν.Μην λέτε βλακείες λοιπον,αντιμετωπίστε την αλήθεια.Ετσι θα παμε μπροστά,ειδάλλως φουλ όπισθεν,φέσι,ραγιάδες και τα λοιπά γνωστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ελευθέριε Β. για αλλη μια φορα συγχαρητηρια!Εβαλες τα πραγματα στην θεση τους!Με την μονη διαφορα οτι η Ρωμανια ηταν η πρωτη που υιοθετησε την καταφρακτη εξαρτηση των οπλιτων της(και συγκεκριμενα των ιππεων κατα τα προτυπα των Σασσανιδων),ενω την ιδια περιοδο οι Φραγγοι ακομα φορουσαν υποτυπώδεις πανοπλίες απο δερμα και μαλλι!Με λιγα λογια ο τροπος της πληρους προστασιας του οπλιτη με τον ολοσωμο αλυσσωτο θωρακα(Αγγλιστί chain mail)"μεταναστευσε" απο το Βυζαντιο προς την δυση και οχι το αντιθετο!

    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Εγω αυτο που ξερω ειναι οτι μπορει η Αρβελερ να χρησιμοποιει καποια αληθη γεγονοτα ΑΛΛΑ ΓΥΡΩ ΤΟΥΣ πλεκει μια ΔΟΥΛΙΚΗ ,εντελως ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ και ΗΤΤΟΠΑΘΗ κατασταση που αποπνεει μια απεραντη μουχλιασμενη ΦΡΑΓΚΙΑ που εχει εισχωρησει μεσα της (ισως απο την πολυετη - συνεχη παραμονη της στην Γαλλια) ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΑ ΚΡΥΒΕΤΑΙ...

    ΕΓΩ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕ ΣΦΙΓΜΕΝΗ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΨΥΧΙΚΟ ΠΟΝΟ ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΤΟ ΓΟΝΥ ΣΕ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΠΟΥ ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΣΤΑ ΜΙΣΟΓΚΡΕΜΙΣΜΕΝΑ ΤΕΙΧΗ ΣΕ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟΝ ΑΝΙΣΟ ΑΓΩΝΑ , ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΕΡΗΦΑΝΟ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΩΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ (αυτη που ολως 'τυχαιως' διαφευγει της Αρβελερ..) ΑΡΝΗΘΗΚΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΣΕ 'ΤΟΙΣ ΚΟΙΝΩΝ ΡΗΜΑΣΙ ΠΕΙΘΟΜΕΝΟΣ'...

    ΑΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙ Η ΛΑΛΙΣΤΑΤΗ ΨΟΦΟΔΕΗΣ ΑΡΒΕΛΕΡ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΥΧΤΑ ΠΡΙΝ ΠΕΣΕΙ Η ΠΟΛΙΣ ΜΑΣ για να ΘΥΜΗΘΕΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ ΛΑΟ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΜΕΓΕΘΗ ΜΙΛΑΕΙ...

    Εμεις αρχοντα ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΕ δεν σε ξεχναμε , οπως κατι Αρβελερ προσταζουν, ΣΕ ΤΙΜΟΥΜΕ , ΣΕ ΚΡΑΤΑΜΕ ΖΩΝΤΑΝΟ ΜΕΣΑ ΜΑΣ σε μια ανθρωπινη θρυλικη σκυταλοδρομια παραδιδοντας σε ΣΑΝ ΑΓΙΑ ΣΚΥΤΑΛΗ στα παιδια μας ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥΣ στα δικα τους παιδια ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ Ο ΗΛΙΟΣ ΘΑ ΦΩΤΙΣΕΙ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ , ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΙΤΡΩ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΟΙΚΟ και θα ξαναζεστανει τις ψυχες των ΕΛΛΗΝΩΝ..

    ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Εδω θα βρείτε αναλύσεις πολύ βαθύτερες της Αλβελερ ή τουλάχιστον μια αλλη προσέγγιση:

    www.romanity.org

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. πολλες αλήθειες λέγονται μέσα σε αυτές τις γραμμές απλώς όλες έχουν το δικό τους ποσοστό βαρύτητας.Μην ξεχνάμε πως η Κωνσταντινούπολη ως έδρα του Βυζαντίου,υπάρχει ουσιαστικά μόνη πλέον εδώ και πολλά χρόνια πρίν την τελική άλωσή της.Και αυτό γιά τον απλό λόγο ότι οι οθωμανοί έχουν επικρατήσει από πολύ νωρίτερα στην επικράτεια της άλλωτε αυτοκρατορίας,η οιποία έβγαζε τα μάτια της μόνη της σταδιακά,έχοντας ένας εσωστρεφή εγωκεντρισμό,παραβλέποντας τα προβλήματα λειτουργίας των ακριτικών επαρχιών και επιβάλλοντας αυτηρούς φόρους για να παρνάνε καλά οι εντός της πόλεως.Κάπως έτσι ξεκινάνε και οι σταυροφορίες εναντίον της πόλης.Διότι είχαν δανειοδοτήσει τους βυζαντινούς ,όταν αυτοί ήθελαν να έχουν χρήμα για να περνάνε καλά ,αλλά τα δάνεια δεν τα πλήρωναν,αυτό υπήρξε και μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους δυτικούς να ξεσπάσουν απέναντι σε μία πρωτεύουσα που την ζήλευαν,έτσι την άλωσαν τρείς φορές πρίν τους οθωμανούς.Αν οι οθωμανοί δεν ενδιαφερόντουσαν να πάρουν την πόλη,το πολύ πολύ να είχαμε κάτι σαν ένα Βατικανό,μέσα στην καρδιά μιά άλλης πλέον χώρας,αυτό θα είχε συμβεί,αφού η οθωμανική αυτοκρατωρία είχε ήδη αρχίσει να αφήνει το γεωγραφικό της στίγμα.πόλεις πολύ πιό δυτικά ,ήδη ήσαν οθωμανικές ,όπως η Αδριανούπολη.Οι ίδιοι οι υπήκοοι της Βυζαντινής αυτοκρατωρίας,εγκατέλειπαν την ιδέα να είναι πολίτες της,κάτω από την βαρειά φοροεισπρακτική πολιτική του βυζαντίου,προτιμώντας να ενσωματωθούν σε κάτι άλλο,"νεο"!Σημειώστε πως και σήμερα ακριβώς μία από τα ίδια γίνονται,η αναπαραγωγή των επικεφαλής πολιτικών ,αντίστοιχων επιλογών κακοδιαχείρησης και με σαφή προδιάθεση πλέον στην ταγή των από πανω αφεντικών,σήμερα "σπρώχνουν"πρός την οθωμανοποίηση της ελληνικής επικράτειας,μέσα από τις πολιτικες πολιτειακες και πολιτισμικες πρωτεραιότητες που μας επιβάλλουν ουσιαστικά,χωρίς να μας ρωτάνε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. άλλωστε και ο Νοταράς που πολεμά γιά την διάσωση της πόλης,όταν αυτή καταλαμβάνεται,επιλέγεται γιά να του δωθεί η διοίκηση της πόλης.Μετά δυό μέρες,μαθαίνοντας ο σουλτάνος την ύπαρξη του γιού του Νοταρά ,ενός πανέμορφου αγοριού και δίνοντας διαταγή να το πάνε στο προσωπικό του χαρέμι,και αρνούμενος να το δεχτεί αυτό ο πατέρας του νέου,τότε,από ευνοούμενος ,καταλήγει μαζί με τον γιό του να αποκεφαλισθουν .Σκεφτείτε και αυτό που μας δίνει πολλε΄ς διαστάσεις για την ευελιξία εμβέλια και ακαμψία του τούρκου,κατά περίπτωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Δυστηχως σ' αυτη τη χωρα εχουμε την ταση να ξεχναμε οτι μας στεναχωρει και δυστηχως αυτα που γραφει η κ.Γλυκαντξη Αρβελερ αποδικνυονται και με μελετη των γεγοντων αν και δεν ειναι μονο αυτα.Τωρα σ' αυτον που μιλα για επιδερμικοτητα η εφημεριδα συστηχως δεν ειναι και το καλυτερο μεσον για την εισ βαθος ιστορικη αναλυση ενος γεγονοτος΄λογω χωρου.Για τον ανωνυμο 3.03 βλεπω ποσο τον εχει πειραξει η μορφωση ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΠΟΤΕ ΝΑ ΕΧΕΙ!Λαλημενοι σαν και αυτον καθε φορα που μιλουν για πανεπιστημιακους σαν και την Αρβελερ κλα θα κανουν αν πλεονουν το στωμα τουσ που βρωμα αμορφωσια, κακοηθια και φασισμο( του οποιυ ειναι και οι καλυτεροι υπηρετες αν θυμηθουμε την ρησεις του Γκαιρινγκ και Χιτλερ)Ασ πραγματικα αγαπουν το ΕΘΝΟΣ ΜΑΣ ασ παρουν για γεναια δωση ποντιφοφαρμακοου θα ανασανει η ανθρωποτητα χωρις την υπαρξη τουσ (β ενα τυπικο παραδειγμα φασιστικου αμορφωτου "βληματος" ηταν ο Μπους ο νεωτερος )
    Ευχαριστω πολυ και συγνωμμη για τον τονο αλα εχω βαρεθει να βλεπω το καθε αμορφωτο βλητο να το παιζει "θεος" εισ βαρος ατομων με προσφορα οπως η Αρβελερ.
    Χρηστος Βουλγαρης απο Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Προς = 30 Μαΐου 2010 9:04 π.μ.
    (υπογραφει και σαν Χρηστος Βουλγαρης ..απο Λονδινο ! )

    Αγαπητε φιλε , τοσο η ορθογραφια σου οσο και η παραληρηματικη δομη του λογου σου πιστοποιει με απολυτη ακριβεια διαχρονικα ποιοι ακριβως ΒΛΑΠΤΟΥΝ την Ελλαδα..

    Γνωριζουμε οτι το Ελληνικο εθνος ειναι ΚΑΡΦΙ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΣΑΣ και εχετε αφιερωσει ολη την δυστυχισμενη σας υπαρξη να το αποδομησετε ΑΛΛΑ ΕΥΤΥΧΩΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΘΑ ΧΑΣΕΤΕ οπως εχετε χασει εκατονταδες φορες , χιλιαδες χρονια τωρα...

    Το οτι δεν βλεπεις τις ΑΞΙΕΣ που ΠΑΝΤΑ επικρατουν απο τα παναρχαια χρονια της φυλης μας ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ... δυστυχως για σενα ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ - ΚΑΙ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝ ΠΑΝΤΑ..

    Χαιρετισματα στο.... Λονδινο !

    Νικηφορος Φωκας

    υγ
    ο Μπους δεν ηταν βλημα , γιατι και τα βληματα εχουν καποια αξια... ηταν ενα επικινδυνο ανθρωποειδες ΑΝΕΥ ΟΥΔΕΜΙΑΣ ΑΞΙΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. πραγματικά απογοητεύομαι να βλέπω τους πάντες ως "γνώμην φέροντας" επί παντός επιστητού! Όλοι επαϊοντες!
    Χωρις βέβαια κανένας να έχει διαβάσει, τα χρονικά του Φραντζή, του Μπάρμπαρο ή ακόμα και του φιλο-τουρκου" Κριτόβουλου...
    Φθάνουμε σε σημείο να θεωρούμε περίπου ως ανθελληνική την επιστημονική άποψη της κας Γλύκατζη-Αρβελέρ, διότι κάποια σημεία τα οποία αναφέρει δεν ταυτίζονται με τις απόψεις μας...
    Νεοελληνικά ήθη ? Ίσως!
    Έχω κατασταλάξει μέσα μου στο τι δημιούργησε την Άλωση και τον λόγο που έπαιξε κάθε ένας από τους πρωταγωνιστές του δράματος, που είναι απόρροια χρόνων μελέτης βιβλίων που γράφτηκαν από μοναχούς, από Ενωτικούς, Ανθενωτικούς, Τούρκους, Λατίνους κ.α.
    Δεν θα εκθέσω την άποψή μου γιατί σίγουρα θα βρεθούν κάποιοι που δεν θα την δεχθούν, και ο χώρος των σχολίων ενός blog δεν είναι αρκετός γιά επιμήκης τεκμηριωμένες απαντήσεις.
    Αυτό που θέλω να πω είναι να μην απαξιώνουμε έτσι ελαφρά τη καρδία ανθρώπους που τους θεωρώ κολοσσούς και φάρου μόρφωσης όπως είναι η κα Γλύκατζη-Αρβελές.
    Ευχαριστω που με ακουσατε ακόμα και αν δεν συμφωνείτε μαζί μου
    Κώστας "Μαυροσκούφης"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Ευγε κυρια Γλυκατζη- Αρβελερ!

    "... Όταν δεν μπορείς ν’ αγγίξεις

    τη γη των προγόνων σου,

    σου απομένει και πάλι ο χάρτης
    
για ν’ αναπτύξεις τη στρατηγική σου.

    Και τούτος ο τελευταίος χάρτης

    δεν είναι το τέλος μιας εποχής

    μα η πραγματική αρχή

    ενός μέλλοντος διεκδικήσεων.

    Φύλαξε τη γη σου μες στην καρδιά σου

    μα κοίτα τον χάρτη με το πνεύμα
    
αν δεν θες και τα δύο να τα χάσεις
    μέσα στη λήθη και στην αδιαφορία. ..."
    (Ν. Λυγερος, Ο χάρτης των εδαφών)

    - Ν. Λυγερός, Οι χάρτες του χρόνου
    - Ν. Λυγερός, Από τα βυζαντινά λάθη στη βυζαντινή στρατηγική

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Για μας η Αλωση θα είναι πάντα μια χαίνουσα πληγή από συναισθηματικής απόψεως.
    Ομως οφείλουμε να αξιολογούμε αντικειμενικά τις καταστάσεις.
    Το Βυζάντιο έπασχε από διχασμό, ήταν μεγάλη η ζημιά που προκλήθηκε από την διαμάχη Ενωτικών-Ανθενωτικών, την οποία σφετερίστηκαν πρόσωπα με μεγάλες φιλοδοξίες από την πλευρά του κλήρου. Ο Σχολάριος βεβαίως, θεωρείται ότι προστάτεψε την ορθόδοξη εκκλησία, όμως ο ρόλος του τις παραμονές της Αλωσης παραμένει αμφιλεγόμενος.
    Η Δύση, είχε τα δικά της προβλήματα, καθότι τα κεντρικά κράτη στην Ευρώπη, κουβαλούσαν ακόμα τις παθογένειες της φεουδαρχίας και αναλώνονταν σε αλληλοφαγωμάρες. Το Βατικανό, όντως ήθελε να βοηθήσει γιατί φοβόνταν ότι ο τουρκικός επεκτατισμός θα συρρικνώσει τον χριστιανικό κόσμο της Εσπερίας. Ομως τη βοήθεια αυτή (που βέβαια αποδείχτηκε ανεπαρκής) του Βατικανού, την οφείλουμε κυρίως στους Ελληνες της Ιταλίας που βρέθηκαν εκεί στην Αναγέννηση. Μερικοί μάλιστα προσπάθησαν μέχρις αυτοθυσίας να ξεσηκώσουν υπό την αιγίδα του Βατικανού όλη την χριστιανική Ευρώπη εναντίον των Οθωμανών. Οπως ο Βησσαρίων ας πούμε.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Κυριάκος Παπαδόπουλος30 Μαΐου 2010 στις 7:58 μ.μ.

    Η κυρία Αλβελερ κάνει πολλά σφάλματα. Έχει αφήσει σημαντικό έργο, σε συγκεκριμένους τομείς, όπως σε αυτόν που αφορά στην διπλωματία στην Ρωμανία και στην σχέση των Ρωμαίων με την θάλασσα. Κατά τα άλλα, δεν είναι κορυφή, και κάνει λάθη όταν προσπαθεί να πιάσει (επιδερμικά συνήθως) θέματα τα οποία δεν έχει μελετήσει σε βάθος. Πρώτα απ' όλα αντιφάσκει μιλώντας για το 1204 και ταυτοχρόνως υποστηρίζοντας ότι οι Ρωμαίοι του 15ου αιώνα έχασαν την ευκαιρία να γίνουν τμήμα της δυτικής "αναγέννησης", των Ιταλών αρπάγων! Διότι οι "αναγέννηση" για την Δύση δεν ήταν παρά ο χρυσός και τα κειμήλια που πήραν από την Ανατολή, σαν αδίσταχτοι ληστές. Το σφάλμα στον συλλογισμό της είναι τόσο μεγάλο, που απορώ αν όντως είπε τέτοια πράγματα στην συνέντευξή της, ή αν απλά η συνέντευξη αυτή κατατεμαχίστηκε (όπως συνηθίζεται!) από τον δημοσιογράφο, και παρουσιάστηκε παραλλαγμένη...δηλαδή μας λέει ότι οι Ρωμαίοι θα έπρεπε να φιλήσουνε την παντόφλα του Φράγκου Πάπα, της υποδουλωμένης από τον 8ο αιώνα Παλαιάς Ρώμης, να πετάξουνε την Ρωμαιοσύνη στα σκουπίδια, και την ζωντανή Παράδοση, που αποτελεί συνέχεια των αποστολικών χρόνων. Εμείς είμαστε οι πραγματικοί Ρωμαίοι, και η κυρία Αλβελερ παίζει το παιγνίδι των Φράγκων εργοδοτών της: άλλωστε πάνω σε αυτό στήριξε την καριέρα της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Εβραια δεν ειναι αυτη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Οι Ρωμαίοι ηταν στην Ιταλία,στην Ελλάδα υπηρχαν οι Ελληνες(μαζι με πολλούς άλλους),το ανατολικό βασίλειο που ηταν Ρωμαϊκό,ειχε Ρωμαίους πολίτες,μεταξύ των οποίων και Ελληνες στη καταγωγή,ολοι ομως ηταν Ρωμαίοι,ολοι τους αυτοαποκαλούνται Ρωμαιοι,οποτε αφηστε τις βλακειες περι ρωμαίικου,Ελληνων κλπ..Οταν Οι Ρωμαιοι βρέθηκαν κατεστραμμένοι και στερούμενοι ολων των τίτλων,πιαστηκαν απο τους ελληνες,ολα τα αλλα ειναι χαζομάρες του παπαριγοπουλου και της εθνοβλακείας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Προς Νικηφορο Φωκα Κατ' αρχας δεν ειμαι φιλος σου ουτε ενδιαφερωμαι να γινω!Το γεγονος οτι "ανθρωποι" σαν εσενα αμφισβητουν ελαφρα τη καρδια τη ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΗΤΑ οσων διαφονωνουν μαζι τους αντι να επιχειρηματολογουν προς υπρεασπιση της θεσης τους δειχνει ποιος απο τουσ δθο μας ειναι παραληρηματικος και επιπλεον ποιος α εχει αναγκη αμεσου εγκλεισμου σε ασυλο ψυχασθενων λογω μανιας καταδιωξης,αν και αυτο το ξερεις και εσυ για αυτο και υπερασπιζεσαι τα "βληματα"(ομοιος τον ομοιο...).ΑΚΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΤ ΕΠΙΦΑΣΗ ΑΝΘΡΩΠΑΚΟ ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΣ ΕΧΩ ΤΟΝ ΘΑΡΡΟΣ ΝΑ ΓΡΑΦΩ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ. ΟΤΑΝ ΒΡΕΙΣ ΤΟΝ ΑΝΔΡΙΣΜΟ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΜΕ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΣΟΥ ΟΝΟΜΑ (ΑΝ ΦΥΣΙΚΑ ΕΖΧΕΙΣ ΑΝΔΡΙΣΜΟ ΠΡΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ ΕΝΤΟΝΑ) ΤΟΤΕ ΤΑ ΞΑΝΛΕΜΕ!ΠΑΝΤΝΩΣ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙΣ ΤΟΝ ΓΚΑΙΡΙΝΓΚ ΑΠΑ ΝΑΥΠΟΘΕΣΩ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗΣ ΙΔΟΛΟΓΙΑΣ? ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΗΗΓΟΥΣΕ ΠΟΛΛΑ....
    Χρηστος Βουλγαρης απο Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Να είστε καλά όλοι, τώρα κατάλαβα γιατί έπεσε η Πόλη. Δεν έφταιγε η παρακμή, η αλαζονεία, οι έριδες, η οικονομική καταστροφή, τα προσωπικά και συντεχνιακά συμφέροντα... έφταιγε η σιωνιστική και παπική συνωμοσία! Εύγε νεοέλληνες, και να θυμάστε: η ιστορία επαναλαμβάνετε, μόνο τα πρόσωπα και η έκταση της ηλιθιότητας αλλάζουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Κυριάκος Παπαδόπουλος31 Μαΐου 2010 στις 1:48 μ.μ.

    Προς τον κύριο "Kostakoutas".

    Χωρίζω την απάντησή μου σε τρία μέρη, διότι υπάρχει περιορισμός αριθμού χαρακτήρων.

    (Ι)
    Μάλλον δεν ξέρετε πολλά πράγματα, και γράφετε εντελώς συναισθηματικά, αυτοσχεδιάζοντας.

    Η αλήθεια είναι μία: οι δημιουργοί της ιδέας του έθνους-κράτους ήθελαν απλά να αποκοπούν από την επιρροή του φραγκικού παπισμού. Aυτό δεν αφορούσε στους πραγματικούς Ρωμαίους, γιατί το θρησκευτικό γεγονός για μας δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό του φραγκικού παπισμού. Μετά την γαλλική επανάσταση υπήρξε έντονη ανάγκη για "εθνική ταυτότητα", η οποία δυστυχώς μακέλεψε τα Βαλκάνια, χωρίζοντάς τα σε ένα σωρό κρατίδια ανεξάρτητα μεταξύ τους, με εγκλωβισμένους πληθυσμούς διαφορετικών εθνοτήτων (ethnicities).

    Αν διαβάσετε χρονικά της Άλωσης, ο μόνος που χρησιμοποιεί, αποκλειστικά, τον όρο Έλλην είναι ο Λαόνικος Χαλκοκονδύλης, μαθητής του Γεωργίου Γεμιστού. Προβοκατόρικα δεν αναφέρεται καν στο όνομα Κωνσταντινούπολη, αλλά στο αρχαίο όνομα της περιοχής "Βυζάντιο". Αρχαιολάτρης και αρχαιομανής, ο δάσκαλός του Χαλκοκονδύλη, Γ. Γεμιστός, ήταν παγανιστής, και συνεργάστηκε με τον Πάπα για τον "εξελληνισμό" των Ρωμαίων. Κανείς άλλος δεν αναφέρεται σε τέτοιες αρλούμπες σε κείμενα, μέχρι τον 15ο αιώνα. Και μιλώ για όλα τα κείμενα, από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια μέχρι την τελική Άλωση. Όλοι οι συγγραφείς αυτοαποκαλούνται Ρωμαίοι, και μάλιστα κάνουνε αναφορές στην Ρωμαϊκή (και όχι την "ελληνική") καταγωγής τους, αρχής γενομένης από τον Καίσαρα Αύγουστο.

    Πρέπει μάλλον να ήτανε ηλίθιοι λοιπόν, κατ' εσάς, οι άνθρωποι του 15ου αιώνα, σαν τον Κανάνο, τον Αναγνώστη, τον Δούκα, τον Κριτόβουλο,ακόμα και τον γλοιώδη προς τον Μεμετ ΙΙ Γεώργιο Τραπεζούντιο, που αυτοαποκαλούνται Ρωμαίοι.

    Επίσης, δεν καταννοείτε γιατί οι Οθωμανοί μας αποκαλούσαν Ρουμ, γιατί ο Μεμετ ΙΙ αυτοανακυρήχθηκε "Καίσαρ Ρωμαίων", όταν κατέλαβε την Πόλη και γιατί η γη μας ονομάστηκε τουρκιστή Ρούμ-ελη. Επίσης, η καθαρότατη ποντιακή γλώσσα αναφέρεται στην Ρωμανία για στο ρωμαίικο, και όχι στην "Ελλάδα" και την "ελληνικότητα". Ο πατέρας μου είναι πόντιος, από τον πατέρα του, και από την Πόλη από την μητέρα του. Πρόλαβα τους παπούδες, και γνωρίζω την γλώσσα που μιλούσανε...από την Σχολή Ρωμαίων αποφοίτησε ο προπαπούς μου ο Βασίλειος...όχι από την "Ελλήνων ...".

    Οι Ιταλοί δεν είναι Ρωμαίοι, τουλάχιστον στο ethnicity. Αποτελούνται από φυλές που εκτόπισαν τους πραγματικούς Ρωμαίους, τουλάχιστον στον Βορρά, από το 794 μ.Χ., από Λομβαρδούς, Ενετούς, Γενοβέζους, Φράγκους, Νορμανδούς, Γότθους...αυτές ήταν πραγματικά βαρβαρικές φυλές. Ο δε Καρλομάγνος, ο Φράγκος κατακτητής, δημιούργησε τις τεράστιες παρεξηγήσεις, οι οποίες οφείλονται στο μπέρδεμα που νιώθετε, καθώς και άλλοι πολλοί.

    Οι Βλάχοι και οι Μολδαβοί όταν γίνανε κράτος το ονόμασαν Romania, δηλαδή Ρωμανία. Τουρκιστή τους αποκαλούμε Ρουμ-ανία: Ρουμ, όπως ήδη έγραψα, σημαίνει Ρωμαίος στα τουρκικά.

    Ο Καρλομάγνος αυτοανακυρήχθηκε Αυτοκράτωρ Ρωμαίων, καταλαμβάνοντας την Παλαιά Ρώμη (που σε τίποτε δεν διέφερε με την Θεσσαλονίκη και την Πόλη!), και αποκάλεσε τους πραγματικούς Ρωμαίους "Γραικούς", παγανιστές δηλαδή (γκρεκορουμ ερρορουμ). Ήθελε απλά να μας σταμπάρει σαν αιρετικούς, και να δείξει ότι ο Φράγκος Πάπας, ο οποίος αντικατέστησε τον Ρωμαίο, είναι ο γνήσιος φορέας την Αποστολικής Παράδοσης.

    Από τότε η Δύση μας ξέρει σαν Γραικούς. Και τα τσιράκια της Δύσης, σαν τον ανεκδιήγητο Πλήθωνα, που σπούδασε στο πανεπιστήμιο του (Φράγκου) Πάπα προπαγάνδισαν για την "ελληνικότητά" μας, για εσωτερική κατανάλωση, ενώ στα λατινικά μας αναφέρει ως Γραικούς.

    Ο Μακάριο Μελισσηνός γράφει στο χρονικό του για τους Φράγκους αναλυτικά. Όλα αυτά είναι γνωστά στους ανθρώπους που μελετούν τις πηγές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Κυριάκος Παπαδόπουλος31 Μαΐου 2010 στις 1:51 μ.μ.

    (ΙΙ)

    Επίσης, δεν καταννοείτε γιατί οι Οθωμανοί μας αποκαλούσαν Ρουμ, γιατί ο Μεμετ ΙΙ αυτοανακυρήχθηκε "Καίσαρ Ρωμαίων", όταν κατέλαβε την Πόλη και γιατί η γη μας ονομάστηκε τουρκιστή Ρούμ-ελη. Επίσης, η καθαρότατη ποντιακή γλώσσα αναφέρεται στην Ρωμανία για στο ρωμαίικο, και όχι στην "Ελλάδα" και την "ελληνικότητα". Ο πατέρας μου είναι πόντιος, από τον πατέρα του, και από την Πόλη από την μητέρα του. Πρόλαβα τους παπούδες, και γνωρίζω την γλώσσα που μιλούσανε...από την Σχολή Ρωμαίων αποφοίτησε ο προπαπούς μου ο Βασίλειος...όχι από την "Ελλήνων ...".

    Οι Ιταλοί δεν είναι Ρωμαίοι, τουλάχιστον στο ethnicity. Αποτελούνται από φυλές που εκτόπισαν τους πραγματικούς Ρωμαίους, τουλάχιστον στον Βορρά, από το 794 μ.Χ., από Λομβαρδούς, Ενετούς, Γενοβέζους, Φράγκους, Νορμανδούς, Γότθους...αυτές ήταν πραγματικά βαρβαρικές φυλές. Ο δε Καρλομάγνος, ο Φράγκος κατακτητής, δημιούργησε τις τεράστιες παρεξηγήσεις, οι οποίες οφείλονται στο μπέρδεμα που νιώθετε, καθώς και άλλοι πολλοί.

    Οι Βλάχοι και οι Μολδαβοί όταν γίνανε κράτος το ονόμασαν Romania, δηλαδή Ρωμανία. Τουρκιστή τους αποκαλούμε Ρουμ-ανία: Ρουμ, όπως ήδη έγραψα, σημαίνει Ρωμαίος στα τουρκικά.

    Ο Καρλομάγνος αυτοανακυρήχθηκε Αυτοκράτωρ Ρωμαίων, καταλαμβάνοντας την Παλαιά Ρώμη (που σε τίποτε δεν διέφερε με την Θεσσαλονίκη και την Πόλη!), και αποκάλεσε τους πραγματικούς Ρωμαίους "Γραικούς", παγανιστές δηλαδή (γκρεκορουμ ερρορουμ). Ήθελε απλά να μας σταμπάρει σαν αιρετικούς, και να δείξει ότι ο Φράγκος Πάπας, ο οποίος αντικατέστησε τον Ρωμαίο, είναι ο γνήσιος φορέας την Αποστολικής Παράδοσης.

    Από τότε η Δύση μας ξέρει σαν Γραικούς. Και τα τσιράκια της Δύσης, σαν τον ανεκδιήγητο Πλήθωνα, που σπούδασε στο πανεπιστήμιο του (Φράγκου) Πάπα προπαγάνδισαν για την "ελληνικότητά" μας, για εσωτερική κατανάλωση, ενώ στα λατινικά μας αναφέρει ως Γραικούς.

    Ο Μακάριο Μελισσηνός γράφει στο χρονικό του για τους Φράγκους αναλυτικά. Όλα αυτά είναι γνωστά στους ανθρώπους που μελετούν τις πηγές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Κυριάκος Παπαδόπουλος31 Μαΐου 2010 στις 1:52 μ.μ.

    Η μεγαλύτερη σύγχυσή σας είναι πως δεν μπορείτε να ξεχωρίσετε τους Ρωμαίους λατίνους από αυτούς τους Φράγκους λατίνους του Μεσαίωνα. Οι Ρωμαίοι δεν αποτελούσαν φυλή. Ήδη από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια Ρωμαίος πολίτης και Χριστιανός αποτελούσε μια νέα ταυτότητα, που, κατά την προτροπή του Αποστόλου Παύλου, μὴ ψεύδεσθε εἰς ἀλλήλους, ἀπεκδυσάμενοι τὸν παλαιὸν ἄνθρωπον σὺν ταῖς πράξεσιν αὐτοῦ καὶ ἐνδυσάμενοι τὸν νέον τὸν ἀνακαινούμενον εἰς ἐπίγνωσιν κατ' εἰκόνα τοῦ κτίσαντος αὐτόν,νὅπου οὐκ ἔνι Ἕλλην καὶ Ἰουδαῖος, περιτομὴ καὶ ἀκροβυστία, βάρβαρος, Σκύθης, δοῦλος, ἐλεύθερος, ἀλλὰ τὰ πάντα καὶ ἐν πᾶσι Χριστό.

    Έλληνες δεν υπάρχουν πια, ούτε Θράκες, ούτε Ετρούσκοι, ... παρά μόνο Χριστιανοί Ρωμαίοι. Ο Κορνήλιος Καστοριάδης, αν και δεν ήταν Χριστιανός, εντόπισε το φιάσκο με την δημιουργία "Ελληνικού" Κράτους, το 1829, με ταυτότητα που δεν του ανήκε. Γι' αυτό και "αλλοιθωρίζουμε", όπως αναφέρει, θεωρόντας τους εαυτούς μας (αρχαίους) Έλληνες, ενώ είμαστε φορείς του "Βυζαντίου" (αυτός ο χαρακτηρισμός είναι πια παντού γνωστό ότι αποτελεί εφεύρημα του 16ου αιώνα). Και αν διαβάσετε τα πολίτιμα συγγράμματα του καθηγητού π. Ι. Ρωμανίδη, θα δείτε καθαρά πως η ελληνική ήταν η κοινή γλώσσα στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, πιο ισχυρή ακόμα και από την λατινική. Ο Απόστολος Παύλος έγραψε την επιστολή προς Ρωμαίους στην ελληνική, όχι στην λατινική...αυτό θα έπρεπε να σας προβληματίσει. Όσο και το ότι ακόμα στις συναγωγές υπήρχαν ελληνιστές.

    Μάλλον μπερδεύετε και την διαφορά μεταξύ ελληνιστή και Έλληνα. Ο δεύτερος αποτελεί άνθρωπο που ανήκει στην αρχαιότητα, και δεν υπάρχει πια: οι Έλληνες χαρίσανε την γλώσσα τους, και τον μεγάλο τους πολιτισμό στην Ρωμαιοσύνη, και γίνανε τμήμα της. Οικειωθελώς.

    Όντως είναι απογοητευτικό να μαθαίνει κανείς ότι ανήκει σε ένα προτεκτοράτο, το Ελλαδικό Κράτος, το οποίο δημιουργήθηκε (όπως ακριβώς γίνεται τώρα με τους Βουλγάρους των Σκοπίων) για να ελέγχεται από τις εγγυήτριες δυνάμεις, να αποτελεί το μακρύ χέρι τους, και του οποίου η ταυτότητα αποτελεί εφεύρημα.

    Τί έχετε να πείτε για τους λατινόφωνες Βλάχους, σε ελλαδικό έδαφος, που τους έσπαγαν στο ξύλο, μέχρι πρόσφατα, αν μιλούσανε την λατινική δημόσια; Η μητέρα μου είναι Βλάχα, και οι παπούδες μου έμαθαν την νεο-ελληνική στο σχολείο. Οι δε προπαπούδες μου, που τους πρόλαβα, δεν μιλούσαν γρι ελληνικά...

    Τί έχετε να πείτε για τους Αρβανίτες (Αλβανίτες αναφέρονται στα χρονικά πριν την Άλωση).

    Όλη η Ρωμαιοσύνη έγινε "Γραικία", "Ελλάς" για εσωτερική κατανάλωση, και αντί να σας ταράζει αυτό, συθέμελα, γίνεσται κι εσείς φορέας και συνεχιστής των φραγκικών αρλουμπων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. (ΙV)

    Μπορώ να σας παραθέσω όσες λεπτομέριες από κείμενα θέλετε. Θα σας αφήσω με ένα απόσπασμα που αποδεικνύει ότι χάσαμε όντως την Ρωμαιοσύνη, και αποστειρώσαμε την γλώσσα μας από τις χιλιάδες λατινικές λέξεις, για χάρη της νέας μας ταυτότητας, που μας την έφεραν οι Γεμιστοί και οι Κοραήδες, τον "ελληνισμό". Αν λέγατε ότι είστε "Έλλην" επί Κωνσταντίνου Ζ' του Πορφυρογέννητου, θα σας κλείνανε σε κλινική...δεν θα καταλαβαίναν τί εννοείτε!

    ἐκεῖσε γὰρ ἵσταται ὁ λογοθέτης τοῦ δρόμου καὶ ὁ τοῦ
    κανικλείου καὶ ὁ κατεπάνω τῶν βασιλικῶν καὶ τὸ μαγλάβιν
    καὶ ἡ ἑταιρεία. Ἔνδοθεν γὰρ τῆς μεγάλης πύλης τοῦ
    Αὐγουστέως ἵστανται οἱ νιψηστιάριοι, βαστάζοντες τὰ
    χρυσᾶ καὶ ἐκ λίθων τιμίων κατεσκευασμένα χερνιβόξεστα, (25)
    καὶ ἵστανται οἱ δεσπόται εἰς τὴν Χρυσῆν Χεῖρα, ἤγουν εἰς
    τὸν πόρτηκα τοῦ Αὐγουστέως ἔξωθεν τῆς μεγάλης πύλης·
    κἀκεῖσε γὰρ καὶ οἱ τοῦ Χρυσοτρικλίνου παρίστανται. Καὶ
    δὴ διὰ νεύματος τοῦ δεσπότου ὁ πραιπόσιτος τὴν κεφαλὴν @1
    (7.) ὑποκλίνας τοῖς δεσπόταις, διὰ τῆς οἰκείας χλανίδος νεύει
    τῷ ὀστιαρίῳ τῷ τὴν χρυσῆν βέργαν κατέχοντι· τέσσαρες
    γὰρ ὀστιάριοι τὰς χρυσᾶς ἐκ λίθων τιμίων ἠμφιεσμένας
    βαστάζουσι βέργας. Καὶ ἐξέρχεται, καὶ εἰσάγει τούς τε
    μαγίστρους ἀνθυπάτους τε καὶ πατρικίους στρατηγούς (5)
    τε καὶ ὀφφικιαλίους καὶ κλεισουράρχας, καὶ τούτων
    κατὰ τὸ εἰωθὸς προσκυνούντων τοὺς δεσπότας καὶ κατὰ
    τὰς οἰκείας ἱσταμένων τάξεις, διὰ νεύματος τοῦ βασιλέως
    λέγει ὁ πραιπόσιτος εὐήχως πως καὶ ἐναρμονίως· Κελεύ-
    σατε. Καὶ δὴ τούτων ἐξιόντων, δηλονότι μετὰ καὶ τῶν (10)
    δεσποτῶν, πάλιν ἐν τῷ Ὀνοποδίῳ, ἔνθα ὁ τῆς βίγλης
    δρουγγάριος καὶ τοῦ πλωίμου ἵστανται, μετὰ καὶ τῶν
    βασιλικῶν σπαθαρίων τῶν βασταζόντων τὰ βασιλικὰ
    ἄρματα, πίπτουσι κἀκεῖσε οἵ τε μάγιστροι καὶ οἱ λοιποί,
    καὶ ἀπευχαριστοῦσι τοὺς δεσπότας, δηλονότι τοῦ τῆς (15)
    καταστασέως ἐν τῷ μέσῳ ἑστῶτος, καὶ διὰ νεύματος
    τοῦ βασιλέως κατὰ τὸ εἰωθὸς νεύει ὁ πραιπόσιτος διὰ τῆς
    αὐτοῦ χλανίδος τῷ τῆς καταστάσεως, καὶ λέγει· Κελεύ-
    σατε.
    Καὶ ἀπὸ τῶν ἐκεῖσε συνεξίασι τοῖς δεσπόταις οἵ τε (20)
    μάγιστροι καὶ οἱ λοιποὶ ἕως τοῦ μεγάλου Κονσιστωρίου,
    ἐν ᾧ ἵστανται ὅ τε τοῦ ἁγίου Κωνσταντίνου σταυρὸς.

    Η γλωσσική διαφορά είναι τεράστια, με την σημερινή, και ας υποστηρίζουμε ότι μιλούμε την "ελληνική". Αυτό που συνέβη είναι ότι κάποιοι αφαίρεσαν από την γλώσσα όλον της τον πλούτο, με όλες αυτές τις λατινικές λέξεις, και σλαβικές, ακόμα και τουρκικές, την αποστειρώσανε...γιατί έπρεπε πάση θυσία να γίνουμε "Έλληνες", το 1829. Έτσι μας βάπτισαν στην Δύση, μόνο "ελληνικό" (γραικικό...) κράτος επέτρεπαν να αναγνωριστεί. Η ίδια η ιστορία, οι ίδιες οι πηγές αποδεικνύουν ότι είμαστε γέννημα θρέμμα Ρωμαίοι (οι πραγματικοί, και όχι οι κατ' όνομα Ρωμαίοι του Καρλομάγνου). Εκεί εντοπίζεται το δράμα: ανακαλύψαμε κάτι που δεν το κατείχαμε ποτέ. Η γλώσσα μας, συνεπώς και οι νοοτροπία μας, είναι φτιαχτή. Οι Ρωμαίοι (Ρουμ για τους Τούρκους) της Κωνσταντινούπολης τέτοια ρωμέικα μιλούσανε μέχρι και το 1955. Η πολιτισμική διαφορά μεταξύ ελλαδιτών και Ρωμαίων της Ρουμ Μιλλετ ήτανε τεράστια. Τώρα, που μας μπάσανε σ' ένα κράτος μικρό με σύνορα, και μας επιβάλλανε συγκεκριμένη ταυτότητα, έχουμε φθάσει στην απόλυτη φθορά: πλήρης αποσύνθεση. Τα ψέμματα τελειώνουνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. να έχουμε υπόψιν μας, ότι η κ.Αρβελέρ ζει δεκαετίες στο εξωτερικό,σπούδασε στο εξωτερικό, την έχουν κάνει πρύτανη και γενικά έχει "ποτιστεί" πολύ από τους Δυτικούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Ρε Παπαδοπουλε...Ειπα εγω κατι διαφορετικό; Για ρωμαιους μίλησα και είπα οτι τα ρωμαίικα κλπ ειναι παραμυθάκια της χαλιμας.
    Οι ρωμαιοι μας τέλειωσαν και οι Ελληνες επίσης.Απο τις αρχες του πρώτου αιώνα κιολας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Κυριάκος Παπαδόπουλος31 Μαΐου 2010 στις 8:58 μ.μ.

    Κύριε Kostakoutas, η Ρωμαιοσύνη θα σβήσει όταν και μόνον όταν σταματήσει να υφίσταται το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

    Το Κράτος που ονομάζεται "Ελλάδα" είναι δημιούργημα σύγχρονο, και θα πεθάνει, αργά ή γρήγορα, αν ο πληθυσμός του δεν νοιαστεί για την καταγωγή και την κουλτούρα του την πραγματική. Άλλωστε είναι μόνο 180 χρονών! Δυστυχώς η "Αυτοκεφαλία", που ήρθε επί Βαυαροκρατίας, της "Εκκλησίας της Ελλάδος" (sic) έδρασε, δρα και θα δρα αποδομητικά, αφού δεν εκφράζει τίποτα το γνήσια Ρωμαϊκό. Θαρρώ πως είναι το μακρύ χέρι του παρα-Κράτους, σκοτεινή όσο και οι εκπρόσωποι του Βαθέος Κράτους...

    Οι Ρωμαίοι και η Ρωμαιοσύνη θα πεθάνουνε μαζί με το Πατριαρχείο Νέας Ρώμης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ:

    "Το Βυζάντιο ήταν μονοπολιτιστικό αλλά όχι μονοεθνικό"

    http://neo.antibaro.gr/node/1599

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. εδω νομίζω ότι μπλέξαμε στο ερώτημα ποιοι είναι οι Έλληνες και ποιοι οι ρωμιοι και αν το Βυζάντιο είναι Ελληνικό ( θέμα άσχετο διότι ότι και να ήταν το βυζαντιο, ο λαός που του είχε απομείνει ήταν Έλληνες).
    από βιολογική άποψη Έλληνες είμαστε. για αυτό όποιος ενδιαφέρεται μπορεί ναβρεί την μελέτη του Πουλιανού, του καθηγητή Τριανταφυλλίδη, τα βιβλία του Δ. Δημόπουλου και του Χοπφ ( αν και δεν είμαστε σκυλάκια ράτσας).
    από πνευματική άποψη σίγουρα κουβαλάμε στην ψυχή μας την Ελληνιστική εποχή και την Αρχαία Ελλάδα. αυτές οι περίοδοι έχουν διαφορετικές πολιτικές αξίες. στην μια η Αυτοκρατορία του Αλέξανδρου και των επιγόνων, στην άλλη η πόλη κράτος. γι' αυτό και προσαρμόστηκε ό λαός στα πλαίσια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και επέζησε παρά την δολοφονία του πολιτισμού του.
    συνεπώς η διαμάχη για το άν η Ελλάδα φτάχτηκε από τους Δυτικούς ή απελευθερώθηκε το έθνος είναι ματαιοπονία. επαναστάτησαν Έλληνες αγράμματοι που δεν ήξεραν ούτε τον Κοραή ούτε τους "φράγκους". και δεν επαναστάτησαν πρώτη φορά. 168 επαναστάσεις είχαμε από το 1463 και εντεύθεν. Επαναστάστησαν δε για να φτάξουν Ελληνικό κράτος και όχι για να επανασυστήσουν κάποια αυτοκρατορία.
    όσον αφορά για το πότε εμφανίζονται στα γραπτά στην Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία λόγοι περί Ελλήνων αυτοί ποτέ δεν έλειψαν και είναι πολύ προγενέστεροι του Πλήθωνος ( που δεν σπούδασε αλλά δίδαξε στην Ιταλία και φυσικά μόνο ανεκδιήγητος δεν ήταν)
    ως προς την ευθύνη για την πτώση της πόλης ερωτώ
    το 1204 όντως την κατέλαβαν οι σταυροφόροι. ποιός τους έφερε και ποιός τους έταξε χρυσαφι?
    τι κατέλαβαν? σε τί κατάσταση βρισκόταν η αυτοκρατορία το 1203? γιατί αν ήταν όντως αυτοκρατορία θα τους απέκρουε ευχερώς.
    γιατί το 1453 δεν υπήρχε περισσότερος στρατός? (το επιχείρημα του τδιόκτητου οπλισμού στέκει εν' μέρει διότι υπήρχαν κρατικά εργοστάσια όπλων παλαιότερα). ο θεματικός στρατός έτσι εξοπλιζόταν (εν τέλει θέλω να καταλήξω ότι μόνο εκέι που ό λαός ΟΛΟΣ πολεμά μπορείς να ελπίζεις σε νίκη και όχι όταν βρίκσονται στις επάλξεις επαγγελματίες ή μισθοφόροι)
    περί των φράγκων που δήθεν μας μισούνε (για πιο λόγο άλλωστε) συνιστώ την Ιστορία του Ευ6ρωπαϊκού Πνεύματος του Π Κανελλόπουλου. θα δείτε ότι υπήρξε πάπας που ερχόταν να πολεμήσει αυτοπροσώπως για να ελευθερώσει την Ελλάδα ( άλλο αν πέθανε στο δρόμο).
    Μην ρίχνουμε τα σφάλματά μας στους άλλους. Η πόλη έπεσε από σφάλματα αιώνων, διχόνοια και θρησκοληψία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.