27/5/10

ΗΠΑ: Κατάσκοποι στα... χακί

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ,dimitouz@yahoo.gr
Το ρόλο των κατασκόπων έχουν αναλάβει Αμερικανοί στρατιώτες με στόχο να διεισδύσουν σε εχθρικές προς τις ΗΠΑ οργανώσεις και να τις εξαρθρώσουν. Σκοπός τους επίσης να οικοδομήσουν συμμαχίες στις χώρες όπου οι οργανώσεις αυτές δραστηριοποιούνται, ενώ η δράση τους δεν αποκλείεται ακόμη και σε εδάφη φιλικών κρατών.

Η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» αποκάλυψε ότι ο επικεφαλής της κεντρικής διοίκησης στη Μέση Ανατολή των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, έδωσε εντολή στις 30 Σεπτεμβρίου του 2009 για τη δημιουργία ολιγομελών ομάδων στρατιωτών από επίλεκτες μονάδες, οι οποίοι θα έχουν αποστολή να παρεισφρήσουν στις εχθρικές οργανώσεις και να συλλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες γύρω από τα μέλη και τα σχέδιά τους με τελικό στόχο την εξόντωσή τους. Πεδίο δράσης των στρατιωτών-κατασκόπων είναι μια ευρεία γεωγραφική ζώνη που περιλαμβάνει τη Μέση Ανατολή, την κεντρική Ασία και το αφρικανικό Κέρας. Η εφημερίδα δεν αποκάλυψε στοιχεία γύρω από τον αριθμό όσων αναπτύχθηκαν και σε ποιες χώρες, για να μη θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των στρατιωτών-κατασκόπων και τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ομως, είναι ξεκάθαρο ότι οι κατάσκοποι με τα... χακί θα δρουν όχι μόνο σε εχθρικά κράτη, αλλά και σε κράτη με φίλα προσκείμενα καθεστώτα στις ΗΠΑ, όπως η Σαουδική Αραβία και η Υεμένη. Σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις της CIA, οι μυστικές επιχειρήσεις των στρατιωτών δεν θα χρειάζεται να γίνονται με την έγκριση του προέδρου των ΗΠΑ και δεν είναι απαραίτητο το Κονγκρέσο να ενημερώνεται τακτικά γύρω από την πορεία τους.

Ανησυχεί η CIA

Η εντολή αναμένεται να δυσαρεστήσει έντονα τη CIA, η οποία διαπιστώνει ότι ο στρατός μπαίνει στα... χωράφια της και υποβαθμίζεται ο ρόλος της γύρω από τον εντοπισμό και την εξόντωση τρομοκρατικών θυλάκων. Παράλληλα, υψηλά ιστάμενοι αξιωματικοί στο αμερικανικό Πεντάγωνο προειδοποίησαν ότι η κατασκοπία από στρατιώτες υπονομεύει τις σχέσεις με τα φιλικά προς τις ΗΠΑ καθεστώτα χωρών, όπως η Σαουδική Αραβία, και θα προκαλέσει επιδείνωση των διμερών σχέσεων με άλλα κράτη. Οι αξιωματικοί ανησυχούν ακόμη μην τυχόν στρατιώτες που θα συλληφθούν θα χαρακτηριστούν κατάσκοποι και δεν θα τύχουν της μεταχείρισης που προβλέπεται από τη Συνθήκη της Γενεύης για τους στρατιώτες που αιχμαλωτίζονται.

Βλέμμα στο Ιράν
Η εντολή του Πετρέους, σύμφωνα με αναλυτές, περιέχει ένα σαφές μήνυμα προς το Ιράν. Οι Αμερικανοί στρατιώτες - κατάσκοποι, όπως υποστηρίζουν, είναι εξουσιοδοτημένοι να προλειάνουν το έδαφος για μια πιθανή επίθεση των ΗΠΑ κατά της χώρας στην περίπτωση που η κρίση επιδεινωθεί γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Αλλωστε, από το Πεκίνο χτες η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, κατηγόρησε το Ιράν ότι προσπαθεί να αποφύγει νέες κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μέσω της συμφωνίας του με τη Βραζιλία και την Τουρκία για τη μεταφορά τμήματος του εμπλουτισμένου ουρανίου που διαθέτει στην Τουρκία με αντάλλαγμα να λάβει πυρηνικά καύσιμα. Το ιρανικό καθεστώς απάντησε, απειλώντας ότι δεν θα εφαρμόσει τη συμφωνία με τη Βραζιλία και την Τουρκία στην περίπτωση που επιβληθούν νέες κυρώσεις σε βάρος του.
Agelioforos.gr

4 σχόλια:

  1. "...ενώ η δράση τους δεν αποκλείεται ακόμη και σε εδάφη φιλικών κρατών."

    Όπως π.χ. να καίνε συναγωγές στην Κρήτη και μετά να κατηγορούν τους Έλληνες γιά ρατσιστές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτο'ι της Σούδας, οι πυρπολητές της συναγωγής, σε ποιά υπηρεσία ανήκαν άραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βλεπε εμπρησμος Πελλοποννησου, Δεκεμβρης '08 κ.α.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και μην πάρετε τηλέφωνο για πληροφορίες για το τι απέγιναν οι μπουρλοτιέρηδες, τον Διοικητή Αστυνομίας Νότιας Ελλάδος, αντιστράτηγο Γαλιάτσο, γιατί θα θυμώσει και θα σας αναμασήσει ότι η υπόθεση βρίσκεται ακόμα στην προανάκριση.
    Οπότε δεν παρέχονται πληροφορίες.


    "Φέξε μου και γλύστρισα" δηλαδή, ή μάλλον τι θές και τα σκαλίζεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.