19/5/10

Η γενοκτονική πολιτική του Ιράν ενάντια στους Κούρδους.

Το ιρανικό καθεστώς εκτέλεσε πέντε ακτιβιστές την Κυριακή 9 Μαΐου στη διαβόητη φυλακή Evin. Πρόκειται για την Zahra Kazemi καναδικής υπηκοότητας και για τέσσερις Κούρδους, Farzad Kamangar, Ali Heydarian, Farhad Vakili, Shirin Alam-Holi, οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί και δικαστεί με την κατηγορία της «αντι-επαναστατικής δραστηριότητας» και της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση.Πιο συγκεκριμένα ότι είχαν λάβει μέρος σε εμπρησμούς κυβερνητικών κτιρίων και σε σαμποτάζ σε έναν αγωγό φυσικού αερίου προς την Τουρκία τα δε μέσα μαζικής ενημέρωσης του ιρανικού καθεστώτος τους πειέγραφαν ως «εχθρούς του Θεού".

Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε τον απαγχονισμό, αναφέροντας σε ανακοίνωση της ότι οι πέντε ακτιβιστές, συμπεριλαμβανομένων και των τεσσάρων Κούρδων πολιτικών κρατουμένων, βασανίστηκαν άγρια και αναγκάστηκαν να ομολογήσουν κάτω από πίεση καθώς και ότι η δίκη που διεξήχθη δεν ήταν δίκαιη. Επιπλέον, όλα τα κουρδικά κόμματα, του Ιρακινού Κουρδιστάν απέρριψαν την κατηγορία της «αντι-επαναστατικής δραστηριότητας» και της εμπλοκής στην τρομοκρατία όπως το Ιράν ισχυρίζεται κατά την πάγια τακτική του.

Υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι οι ακτιβιστές ήταν υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ότι δεν είχαν λάβει μέρος σε οποιαδήποτε μορφή βίας ή τρομοκρατική δραστηριότητα. Καθ 'όλη τη διάρκεια των τριών τελευταίων δεκαετιών, για να δικαιολογήσει την γενοκτονική πολιτική του ενάντια των εθνοτικών μειονοτήτων το Ιρανικό καθεστώς κατηγορεί συχνά τις δυτικές κυβερνήσεις, ιδίως τις ΗΠΑ ότι ενισχύουν την δράση αυτονομιστικών ομάδων ιδιαίτερα στις κουρδικές περιοχές.
Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι όπως επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία στο Ιράν πραγματοποιήθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός εκτελέσεων το 2009, μετά από την Κίνα.Η ποινή των εκτελέσεων δεν έχει επιλεγεί τυχαία έχει ως στόχο και σκοπό να κάμψει το ηθικό των Κούρδων.

Η ενέργεια αυτή αποσκοπούσε στο να αυξήσει την ένταση στις κουρδικές περιοχές οι οποίες τα τελευταία χρόνια αδικούνται συστηματικά από την πολιτική των Ιρανών σε όλους τους τομείς (εκπαίδευση,εργασία,θρησκευτικά δικαιώματα.). Με αυτή την εκτέλεση, το ιρανικό καθεστώς προσπάθησε να εκφοβίσει την κουρδική μειονότητα, καθώς και άλλες ομάδες της αντιπολίτευσης λίγο πριν από την 12η Ιουνίου που είναι η επέτειος των αμφισβητούμενων προεδρικών εκλογών του περασμένου έτους. Ωστόσο, οι Κούρδοι απάντησαν με μια φωνή κλείνοντας τις επιχειρήσεις τους σε ολόκληρη ιρανικό Κουρδιστάν, παρά την πίεση από τα όργανα της κρατικής ασφάλειας.Όμως η αντίδραση των Κούρδων ήταν δυναμική, καταστήματα σε πόλεις δεν άνοιξαν, απεργίες σε τομείς όπως οι μεταφορές που ήταν καθολικές με αποτέλεσμα να παραλύσει κάθε μορφής οικονομική δραστηριότητα, τοιχοκολλήθηκαν αφίσες με φωτογραφίες των Κούρδων εκτελεσθέντων σε πολλά τουριστικά αξιοθέατα, διαμαρτυρίες μαζικές υπήρξαν σε πανεπιστήμια και σχολεία, και οι συγκρούσεις με δυνάμεις ασφαλείας ήταν ιδιαίτερα σφοδρές.

Το ιρανικό Κουρδιστάν έχει μετατραπεί σε στρατιωτική ζώνη με σημεία ελέγχου σε κάθε περιοχή, με συνεχείς πτήσεις ελικοπτέρων, με τοποθέτηση ελεύθερων σκοπευτών σε καίρια σημεία, με διακοπή ηλεκτροδότησης περιοχών καθώς με την διακοπή κάθε επαφής και πληροφορίες ενώ γίνεται λόγος για μεγάλο κύμα συλλήψεων.

Την ίδια ώρα αυξάνονται οι διαμαρτυρίες εναντίον της Κουρδικής περιφερειακής διοίκησης ότι παραμένει σιωπηλή στην δράση του ιρανικού και τουρκικού στρατού κατά κούρδων αμάχων. Ο γενικός γραμματέας του Ομοσπονδιακού Υπουργείου των Peshmerga έκανε λόγο για συνήθη στρατιωτική δραστηριότητα η οποία αποτελεί πρόβλημα για την περιοχή.Η δράση των τουρκικού του στρατού εντοπίζεται σε βομβαρδισμούς από αεροπλάνα, ελικόπτερα καθώς και από το πυροβολικό περιοχών του Νοτίου Κουρδιστάν οι οποίοι έχουν σοβαρές επιπτώσεις στους αμάχους καθώς αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών ανάμεσα τους και παραλύει κάθε μορφής οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.
en.firatnews.com,kurdishglobe.net

7 σχόλια:

  1. Χωρις βεβαια να αρνηθει κανεις οτι οι ανθρωποι (Κουρδοι) εχουν δικιο κι εχουν χιλιοταλαιπωρηθει απο Κουρδους, Ιρακινους και Ιρανους, εγω βλεπω μια μονοπλευρη υποστηριξη των Κουρδων απο τους Αμερικανους σε οτι αφορα τις περιοχες τους σε Ιρακινο και Ιρανικο εδαφος. Για το μεγαλο κομματι που βρισκεται μεσα στην Τουρκια, οι ΗΠΑ κρατουν αποστασεις χρησιμοποιωντας το κουρδικο σαν μετρο πιεσης για περιπτωσεις που η Τουρκια λοξοκοιταει συνεργασιες εκτος Αμερικανικων συμφεροντων.....
    Τον Αχμαντινετζαν ομως που (παρολα τα στραβα που εχει ο τροπος εφαρμογης της εξουσιας και της θρησκειας του αντιτιθεται στα σχεδια των Αμερικανων για την εκμεταλλευση των πετρελαικων πηγων της χωρας του, εχουν βαλει στοχο να τον εξοντωσουν παση θυσια.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ἄλλο ἕνα ἔθνος ποὺ ὑποφέρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1:00 ο κίνδυνος για το Ιράν είναι η αντίθεση που υπάρχει στο καθεστώς απο την αντιπολίτευση να "ενωθεί" με την αντίδραση των Κούρδων αλλά και άλλων μειονοτήτων.Οι Πέρσες είναι το 51% ως εθνοφυλετική ομάδα και αυτο είναι μια ακόμη σημαντική παράμετρος και όχι λίγες φορές έχουν ασκήσει γενοκτονική πολιτική εις βάρος άλλων εθνοφυλετικών Ομάδων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καυκάσιε,

    Βλέπεις καμμία ομοιότητα Ιράν Τουρκίας;
    Μήπως το ίδιο δεν συμβαίνει και στην πολυφυλετική γείτονα; Οι γενοκτονίες δεν γίνονται για να περνά η ώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κάνουν τέτοια πράγματα στο Ιράν; εγώ νόμιζα ότι μόνον οι κακοί Εβραίοι είναι γενοκτόνοι, γι αυτό επέρχεται κατ' αυτών ως λυτρωτής, ως άλλος El Sid, o Ahmadinejad.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμε 6:00
    το θέμα είναι να κάνουμε διαγωνισμό χειρότερου εγκληματία και να αφήνουμε ανεξέλεγκτο όποιον δεν πάρει το βραβείο;;
    Το κάθε ένα από τα δύο καθεστώτα (διότι και το Ισραήλ δεν είναι ακριβώς δημοκρατία) εγκληματεί με τον τρόπο του..
    Μην χρησιμοποιούμε παιδαριώδη επιχειρήματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ιράν-Τουρκία-Συρία συνεργούν κατά των Κούρδων:

    http://rudaw.net/details.aspx?lang=English&page=articles&c=News&id=21895

    Galia

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.