28/5/10

Ιστορικό βήμα από την Τουρκία υπέρ του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Συμφωνία Ερντογάν-Βαρθολομαίου για διασφάλιση της συνέχισης της παρουσίας του πατριαρχικού θρόνου στο Φανάρι.
Του Νίκου Στέλγια

Όλα δείχνουν ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει ένα ιστορικό βήμα σε ό,τι αφορά το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Οι αποκλειστικές πληροφορίες της www.kathimerini.com.cy κάνουν λόγο για ανάληψη μιας πολύ σημαντικής πρωτοβουλίας, η οποία εξασφαλίζει τη συνέχιση της παρουσίας του πατριαρχικού θρόνου στο Φανάρι.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Κωνσταντινούπολη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν την παραχώρηση της τουρκικής υπηκοότητας σε μητροπολίτες που θα έρχονται στην Κωνσταντινούπολη από το εξωτερικό. Σύμφωνα με τους νόμους της Τουρκίας, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου πρέπει να έχουν τουρκική υπηκοότητα. Αμέσως μετά από αυτή τη συμφωνία, οι τουρκικές αρχές ξεκίνησαν τις διαδικασίες για την πολιτογράφηση συνολικά 15 μητροπολιτών. Οι διαδικασίες αναμένονται να ολοκληρωθούν σε διάστημα 3-8 μηνών.

Μετά την απόκτηση της τουρκικής υπηκοότητας, οι 15 μητροπολίτες θα μπορούν να συμμετάσχουν στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στο μέλλον θα μπορούν να εκλεχθούν στον πατριαρχικό θρόνο.

Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες της www.kathimerini.com.cy, από τους 15 μητροπολίτες οι οποίοι αποτάθηκαν για να λάβουν την τουρκική υπηκοότητα, έντεκα είναι Έλληνες υπήκοοι, δύο είναι πολίτες των ΗΠΑ, ένας είναι πολίτης της Αυστρίας και άλλος ένας είναι πολίτης της Αυστραλίας.

Η ανταπόκριση των τουρκικών αρχών στην πολιτογράφηση των μητροπολιτών υπήρξε άμεση και οι προκαταρκτικές διαδικασίες ολοκληρώθηκαν μόλις σε τρεις ημέρες.

Εξαιτίας της μείωσης του αριθμού των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, σήμερα τίθεται το ζήτημα της μελλοντικής στελέχωσης της Ιεράς Συνόδου και του πατριαρχικού θρόνου. Το νέο βήμα της τουρκικής κυβέρνησης συμβάλλει στην εξασφάλιση της μελλοντικής συνέχισης της παρουσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη.

Σήμερα στην Κωνσταντινούπολη ζουν γύρω στους 1.500 Έλληνες και τις τελευταίες δεκαετίες ο αριθμός των μαθητών στα σχολεία της κοινότητας έχει μειωθεί δραματικά. Από την άλλη, η παρουσία των μεγάλων ελληνικών κοινοτήτων και των κοινωνικοοικονομικών τους δομών στην Ίμβρο και στην Τένεδο αποτελούν πλέον παρελθόν.

Ας σημειωθεί ότι η τελευταία πρωτοβουλία της τουρκικής κυβέρνησης ήρθε μόλις λίγες εβδομάδες μετά την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα.

www.kathimerini.com.cy

26 σχόλια:

  1. Αν είναι δυνατόν να αφήσει το Πατριαρχείο, το οποίο είναι ένα απο τα καλύτερα χαρτιά της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένα κακό βλέπω εγώ στο σκηνικό αυτό. Όσοι μητροπολίτες φιλοδοξούν να γίνουν πατριάρχες, θα φροντίζουν να έχουν άριστες σχέσεις με το τουρκικό κράτος. Θα ακολουθούν υποχρεωτικώς "φιλότουρκη" στάση. Δεν θα μιλάνε για Κύπρο, θα είναι υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, δεν θα μιλάνε για Θράκη, Αιγαίο και ό,τι άλλο, τέλος πάντων, μπορεί να δυσαρεστήσει την Τουρκία. Δεν θα μπορούν να αρθρώνουν τον λόγο του μητροπολίτη Θ/νίκης, κ. Άνθιμου, ή του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου.

    Δεν νομίζω ότι ο Έρντογαν κάνει κάτι, χωρίς να προσδοκά όφελος απ' αυτό. Από την άλλη, ο Βαρθολομαίος δεν έχει λόγο να ενοχλείται, διότι πρωτίστως τον ενδιαφέρει το Φανάρι και όχι π.χ. η Πόλη, η Ίμβρος και η Τένεδος, απ' όπου έχουν ξεριζωθεί με τρόπο σκαιότατο οι Έλληνες. Να λέμε τα "σύκα σύκα και την σκάφη σκάφη", έτσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Giati na mit ekmetaleftoun to patriarchio; Sto kato-kato ti provlimata bori na tous dimiourgisi;
    Mono ofelos echoun...
    Enas patriarchis me apetisis pneumatikes apenanti se ena plithos piston EXO apo tin tourkia enanti xilidon mousoulmanon entos Ellados me apetisis chiropiastes ke pragmatikes!
    Geklia pragmata!!!!!
    Se ligo tha prospathisoun na elexoun emas tous idious meso tou patriarchiou!!! Opos sto parelthon!!!
    Protino tin metakomisi tou patriarchiou sto Agio Oros ke - efoson i Tourkia amfisviti tin sithiki tis Lozanis - epanapatrismo ton turkofonon Mousoulmanon stin Tourkia.

    TI KATANTIA!!!! EIMASTE GIA KLAMATA!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Γ. Σ.

    Γιατί είναι από τα καλύτερα χαρτιά της; Τι εννοείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η πλάκα είναι ότι θα μας το παρουσιάσει ως πάρε δώσε και ποιος ξέρει τι θα ζητήσει μετά... άσε που θα έχεις κάθε τρεις και πέντε τον Βαρθολομαιο να βγαίνει να κάνει τον τουριστικό ατζέντη της Τουρκίας όπως το έχει κάνει άλλωστε και στο παρελθόν και θα μας λέει ότι τώρα είμαστε φίλοι και δε συμμαζεύεται... μας ξαναβλέπω για συνωστισμό πάλι στο...τουρκολίμανο όπως πάμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ἀκριβῶς τό κρατᾶ γιά νά μπορεῖ νά μᾶς ἐκβιάζη.Νομίζει ὁ Βάρβαρος πώς ὅλοι οἱ Ἕλληνες ἔχουν τό IQ τοῦ ΓΑΠ;
    Ἄς πληροφορήση κάποιος τόν Βάρβαρο ὅτι τώρα πλέον οἱ Ἕλληνες στήν μεγάλη τους πλειοψηφία αἰσθάνονται πρῶτα Ἕλληνες καί μετά χριστιανοί,ὁπότε λίγο τούς ἐνδιαφέρει ἡ θέσις τοῦ Πατριαρχείου.
    Μπορεῖ αὐτό νά μετακομίση στό Ἅγιο Ορος ἤ στήν Πάτμο,καί ἐμεῖς κάποτε νά πάρουμε τό Βυζάντιο καί χωρίς τό Πατριαρχεῖο ἐκεῖ.
    Τό Βυζάντιο,ἄλλωστε εἶναι ἀρχαία Ἑλληνικη ἀποικία.Ὁ χριστιανισμός ἦρθε ἀργότερα.Τά ἰδιοκτησιακά μας λοιπόν εἶναι ἀρχαιότατα.
    Οἱ 15 πού γίνανε Τοῦρκοι γιά τά ὀφίτσια,καταραμένοι προδότες εἶναι γιά μᾶς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ανώνυμο 1.30

    Το έχεις κάψει τελείως;
    Τα 1700 χρόνια της ύπαρξης του Πατριαρχείου στην Πόλη ούτε που τα αναφέρεις.
    Χολωμένος από την αντιχριστιανική σου υστερία και θολωμένος από την ειδωλολατρική σου νοσταλγία, είσαι έτοιμος να περάσεις στο αντίπαλο στρατόπεδο της προδοσίας.
    Αν έτσι επιπόλαια κρίνεις τα ιστορικά γεγονότα με αφορισμούς και τσιτάτα, τότε και οι ερμηνείες που δίνεις στις εξελίξεις είναι αυθαίρετες και υποκειμενικές.
    Η ιστορία έχει μιλήσει για όλα αυτά και δεν αλλάζει όσο και αν θες.
    Ακόμη το βυζαντινότροπο πολυτονικό για ποιό λόγο το χρησιμοποιείς; Δεν ξέρεις ότι οι αρχαίοι Έλληνες δεν χρησιμοποιούσαν τους τόνους, αλλά μόνο οι βυζαντινοί Έλληνες Λόγιοι και οι εκκλησιαστικοί συγγραφείς;
    Να μην πω και για την ανορθογραφία σου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Με το Πατριαρχείο δεν ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ. Το Πατριαρχείο είναι οικουμενικό και όχι Ελληνικό.
    Δεν πρέπει να τίθεται θέμα ποτέ Πατριαρχείου. ΚΑΝΕΝΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οι Φαναριωτες αποτελεσαν μια απο τις μεγαλυτερες πληγες, εκει οπου εκαναν αισθητη την παρουσια τους (Ρουμανια, Ελλαδα)
    Λογω της μορφωσης και των διασυνδεσεων στον ανεπτυγμενο κοσμο, χρησιμοποιουνταν απο τον εκαστοτε Σουλτανο για την διαχειριση των υπο κατοχη χωρων και την εισπραξη των φορων. Ηταν κανονικα Golden Boys δηλαδη στην αυλη του Σουλτανου.
    Ποτε δεν ειχε προβλημα η Τουρκια με το Φαναρι......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ 12.12
    με την διατήρησή του η Τουρκία έχει πολλαπλά ωφέλη. Πχ παρουσιάζει ανεκτικό πρόσωπο. Επίσης βαζει πατριάρχη να κάνεις μεσολαβίες υπερ τουρκίας, όχι μόνο γα τουρισμό. Μέσω πατριάρχη κατέπνιξε πολλές κινήσεις αντίδρασης ενάντια στην τουρκία από ομογενής. Μέσω πατριάρχη κοιμίζει το γένος, ό,τι έχουμε τάχα πνευματική κεφαλή.
    Δι΄εμάς ουδέν το ώφελος, μείνει ή φύγει. Μόνο εάν έχει αύξηση του ποιμνείου και επιτρέψουν οι τούρκοι να βαπτίσει πρώην μουσουλμάνους, έχουμε ώφελος. κανένα άλλο. χαράτσι είναι το πατρ υπερ τούρκων και τίποτε άλλο. Καλός και άριστος ο πατρ υπερ τουρκ, που το ώφελος υπέρ ημών; δείξατε μου σημεία να πιστεύσω, ό,τι εις φαντασίας ουδέν αληθινόν ουδείς ευρίσκει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ἡ θέσις τοῦ "νὰ φύγῃ τὸ Οἰκουμενικὸ Πατριαρχεῖο Κωνσταντινουπόλεως" ἀπὸ τὴν Κωνσταντινούπολι στερεῖται πάσης ἱστορικῆς γνώσεως. Δὲν γνωρίζουμε κανέναν ἱστορικὸ τῆς ἐκκλησιαστικῆς ἱστορίας νὰ ἰσχυρίζεται κάτι τέτοιο. Ὄσο ἀφορᾶ δὲ ὅτι ἡ ὑπηκότητα προσδιορίζει τὴν ταὐτότητα τοῦ ἀνθρώπου στερεῖται κάθε λογικῆς. 5-6 γενεές πρὶν, οἱ περισσότεροι τῶν σημερινῶν πολιτῶν ποὺ ἔχουν τὴν ὑπηκοότητα τοῦ ἀθηναϊκοῦ κρατιδίου ἢταν τούρκοι ὑπήκοοι. Οἱ ἄλλοι ἦταν ρωσσικῆς ἢ αὐστο-ουγγρικῆς ὑπηκοότητας. Ὁ καθηγητὴς Γ. Κοντογιώργης ἔχει γράψει ἀρκετὰ βιβλία ποὺ δεικνύουν ὅτι τὸ ἑλληνικὸ ἔθνος προϋπῆρχε τοῦ ἀθηναϊκοῦ κράτους καὶ δὲν εἶναι δημιούργημα του. Ἄρα, ἄλλο κράτος καὶ ἄλλο ἐθνικὴ συνείδησις, ἢ "συνείδησις κοινωνίας" ὅπως τὴν ὸνομάζει. Νομίζω ὅτι εἶναι καθήκον μας, ἀπὸ ἀγάπη στὰ ἀδέλφια μας, νὰ στηρίζουμε ὅλες τὶς προσπάθειες τους γιὰ νὰ μπορέσουν νὰ μείνουν στὶς προγονικὲς τοὺς ἑστίες, στὴν Ἰμβρο, Τένεδο, Μικρὰ Ἀσία, Ἀνατολικὴ Θράκη, Σκόπια, Βόρεια Ἠπειρο, οἱ ἐγκλωβισμένοι στὴν Κύπρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος 1:30 μμ:
    "Νομίζει ὁ Βάρβαρος πώς ὅλοι οἱ Ἕλληνες ἔχουν τό IQ τοῦ ΓΑΠ;"

    Ένσταση! Το έχω εγώ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Να ρωτήσω το παλληκάρι με την ...πρωτότυπη ιδέα να πάρουμε πίσω την Πόλη.
    Άντε και την πήραμε που είναι το ...εύκολο. Τι θα την κάνουμε;
    Μήπως μοιάζει αυτό με τον σκύλο που κυνηγάει το λεωφορείο; Που και να το πιάσει, δεν θα ξέρει τι να το κάνει;
    Σήμερα ζουν εκεί παραπάνω από 10 εκατομμύρια κόσμος. Βάλτε και την υπόλοιπη Ανατολική Θράκη και χωρίς το ασιατικό κομμάτι.
    Θα αδειάσει η Ελλάδα και θα πάμε όλοι εκεί; Ή θα βοηθήσουν οι απόδημοι που θα αφήσουν τις αμερικές και τις αυστραλίες, γερμανίες κλπ και θα πάνε εκεί;
    Αυτό το θέμα πάντα με προβληματίζει.
    Περιμένω συγκεκριμένες απόψεις με νούμερα και όχι αοριστολογίες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ωστε τωρα δεν καταχωρείτε καν οτι το σχόλιο διεγράφει από κάποιον διαχειριστή !!!! Ευγε !!Σας ενόχλησα που έγραψα για οσφυοκάμψεις και προσοχή στα όπισθέν σας ;;;; Αϊντε λοιπόν στην παρέλαση.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΝΑι μονο που ο πατριάρχης δεν εχει καθόλου ελληνική εθνική συνείδηση,εχει χριστιανική και οικουμενική,εν ολίγοις στα παπαρια του αν η Ελλάδα γινει 2 τετραγωνικά μέτρα,όπως μας λένε τα παραδείγματα του πόντου,της μικρασιας και της κων/πολης.
    Η τουρκια θα ζητήσει μουφτήδες και άντε γεια.Εκτος κι αν οι παπάδες περνάνε πρώτα απο σχολείο της ΕΥΠ αλλά πόσο πιθανό το θεωρείτε αυτό;
    νομίζω πως το πατριαρχείο σιγά σιγά θα βατικανοποιηθει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Τούρκοι πολίτες οι Ιεράρχες!

    Αν η "δουλειά" ήταν καθαρή, γιατί το έκρυβαν τόσο καιρό; Γιατί δεν υπήρξε ούτε ένα δημοσίευμα, εκτός από το γνωστό άρθρο του Μανόλη Καρέλλη στον "ΠΑΡΟΝ" 24/01/2010, το οποίο προκάλεσε την δικαιολογημένη επιστολή του ομογενούς κ. Χρήστου Π. Μπαλόγλου στην ίδια εφημερίδα με ημερομηνία 31/01/2010;

    Γιατί αυτή η σιωπή, που θυμίζει μάλλον μυστική επιχείρηση; Ρωτήθηκε το ποίμνιο της Κρήτης; Τι φοβόντουσαν οι "άγιοι πατέρες" και κρυβόντουσαν;

    ___________________________________

    @ Κωνσταντίνο Ρούμογλου

    > Νομίζω ὅτι εἶναι καθήκον μας, ἀπὸ ἀγάπη στὰ ἀδέλφια μας, νὰ στηρίζουμε ὅλες τὶς προσπάθειες τους γιὰ νὰ μπορέσουν νὰ μείνουν στὶς προγονικὲς τοὺς ἑστίες, στὴν Ἰμβρο, Τένεδο, Μικρὰ Ἀσία, Ἀνατολικὴ Θράκη, Σκόπια, Βόρεια Ἠπειρο, οἱ ἐγκλωβισμένοι στὴν Κύπρο.<

    Πρώτον: Προσπάθειες ΝΑ μείνουν ... πού; Από εκεί που έχουν ήδη εκδιωχθεί; Πόσοι Έλληνες μένουν στα μέρη που ανφέρεις;

    Δεύτερον: Τώρα που θα γίνουν Τούρκοι υπήκοοι, οι Κρήτες Ιεράρχες θα κάνουν τουμπεκί ψιλοκομμένο για τις πατρογονικές εστίες, το Κυπριακό και πολλά άλλα, όπως κάνουν και οι Φαναριώτες, οι πρώτοι για να μην χάσουν την εύνοια του "σουλτάνου" και οι δεύτεροι διότι φοβούνται το μένος του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. πανηγυρίζει ο πούτιν πατριώτες.τώρα όλοι οι ρώσοι ιερείς θα πάνε στην πόλη για παπάδες,το όνειρο τους πραγματικότητα,ο πνευματικός χώρος του βυζαντίου και τις χριστιανικής ορθοδοξίας να περάσει σε ρωσικα χέρια,όνειρο ζωής του ρωσικου κράτους,η νέα ρώμη,ο Σιδηρούντιος έχει απόλυτο δίκιο,το τυρί το είδατε την φάκα όχι.ποιος μας λογαριάζει,οι ρώσοι οι τούρκοι η οι φίλοι μας οι αμερικανοί.η τουρκια χάρη στους ρώσους κάνει και όχι σε μας,για τα μελλοντικά σχέδια στην περιοχή των πετρελαίων.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η τουρκια δεν θέλει Ρωσο πατριάρχη σε καμια περίπτωση.
    γιαυτο και έδωσε άδεια στους Ελληνες,ειδάλλως γνώριζε πως η Ρωσια θα έλεγχε το πατριαρχείο(μιας και η Ελλάδα εχει σβήσει απο το χάρτη).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @ 7:07 μ.μ. (Κώστα-κούτρα)

    Και πώς θα γινόταν ο Ρώσος πατριάρχης, αφού δεν είναι Τούρκος υπήκοος; Μήπως δεν ξέρεις τι λες; Μάλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Εσυ λες να έμενε το πατριαρχείο δίχως πατριάρχη;
    Αν λεγαν οι τουρκοι δεν δεχόμαστε κλπ κλπ,θα επενέβαινε αμεσα η Ρωσία(δηθεν για τη πίστη,σαν νεότερη Ρωμη,τρομάρα τους).
    Αρα καλύτερα συμφέρει Τούρκοι πολιτες με αντάλλαγμα τους μουφτηδες(απευθείας ανάμειξη στα εσωτερικά του ελληνικού προτεκτοράτου).
    Ειστε τοσο τουβλα μερικοι,που δεν καταλαβαίνεται οτι και την Ιμβρο και την Τενεδο μαζι με την ανατολική Θράκη,τις χάσαμε λογω Ρωσίας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Οι Αμερικάνοι είναι οι Έλληνες της δυσης και οι Ρώσοι είναι οι Έλληνες του βορά. Από αυτούς δεν κινδυνεύουμε, από το ισλάμ έχουμε πρόβλημα. Να γίνουν Πατριάρχες και οι Ρώσοι, και οι Αμερικάνοι, και οι Κινέζοι, αρκεί να γνωρίζουν την ιερή γλώσσα των ευαγγελίων που είναι τα ελληνικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Η Τουρκία δίνει υπηκοότητα σε όλους όσους την ζητήσουν. Πολλοί Ρώσοι έχουν πάρει τουρκική υπηκοότητα.
    Γιατί όχι και Ρώσοι παπάδες, οι οποίοι στην συνέχεια θα διεκδικήσουν τον πατριαρχικό θρόνο;
    Στα ελληνικά πανεπιστήμια σήμερα σπουδάζουν πολλοί ρώσοι καλόγεροι με υποτροφίες του ρώσικου κράτους και της ρώσικης εκκλησίας.
    Ο λόγος δεν είναι να μάθουν καλύτερα τα θεολογικά, αλλά να μάθουν την ελληνική γλώσσα κάτι που είδαμε πρόσφατα να μπαίνει ως προ'υ'πόθεση για να γίνει κάποιος πατριάρχης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Μπράβο στους Καθολικούς. Πάπας μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε Καθολικος, Γερμανός Ιταλός Γάλλος κλπ... Σε μας μόνο ...τουρκοϋπήκοος. Ρε δεν πάμε να αυτοκτονήσουμε ομαδικώς λεω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @ Κώστα-κούτρα

    >Εσυ λες να έμενε το πατριαρχείο δίχως πατριάρχη;<

    Γιατί όχι; Τι ενδιαφέρει αυτό την Τουρκία. Πώς θα ... επενέβαινε η Ρωσία, δηλαδή; Πόλεμο θα έκανε;

    >Ειστε τοσο τουβλα μερικοι,που δεν καταλαβαίνεται οτι και την Ιμβρο και την Τενεδο μαζι με την ανατολική Θράκη,τις χάσαμε λογω Ρωσίας..<

    Φτάνει που δεν είσαι εσύ τούβλο και τα καταλαβαίνεις (αυτά που λες) :)))

    @ 29 Μαΐου 2010 1:09 μ.μ.

    >Σε μας μόνο ...τουρκοϋπήκοος.<

    Αυτό είναι απόφαση του τουρκικού κράτους και όχι δική μας. Τι ανοησίες είναι αυτές που γράφεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ναι αλλά τη δεχόμαστε ... ανοήτως... και πρόσεχε τα λόγια σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Προσωπικά, ως κρητικιά, μόνο ντροπή και αγανάκτηση αισθάνομαι!!!!
    Αντί να προσπαθήσουμε να ισιώσουμε το στραβό (τον όρο περί τουρκικής υπηκοότητας του εκάστοτε οικουμενικού πατριάρχη, δεδομένης και της γνωμοδότησης της Επιτροπής της Βενετίας http://www.newstime.gr/?i=nt.el.article&id=36344),
    εμείς συνεχίζουμε την οσφυοκαμπτική πολιτική έναντι της Τουρκίας...
    Αχ, καημένε Δασκαλογιάννη, θα τρίζουν τα κόκκαλά σου!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.