23/5/10

Τεχνητό στρατηγικό βάθος


Ν. Λυγερός
Μέσω του Νεοθωμανισμού, η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις με την κατασκευή ενός τεχνητού στρατηγικού βάθους. Η ιδέα βασίζεται μεταξύ άλλων στις τουρκόφωνες οντότητες της Ασίας. Κι επειδή δεν εξετάζουμε τις λεπτομέρειες της περιοχής νομίζουμε ότι στέκει δίχως να αντιληφθούμε ότι αυτό το δόγμα καταρρέει με την ύπαρξη των αραβόφωνων του Ιράκ και των ινδο-ευρωπαίων της Περσίας. Σε αυτό το τριπλό σημείο επαφής πρέπει να προσθέσουμε και την ύπαρξη των Κούρδων που δεν επιτρέπουν για δεύτερη φορά την συνεκτικότητα του λεγόμενου τουρκικού κόσμου.
Η μελέτη του χάρτη της περιοχής είναι καθοριστική. Κι αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά χώρος για στρατηγικό βάθος. Εκτός βέβαια αν η Τουρκία νομίζει ότι μπορεί να κατακτήσει τους αραβικούς και περσικούς κόσμους. Με αυτόν τον τρόπο αντιλαμβανόμαστε την τεχνητή οντότητα του τουρκικού επιχειρήματος.

Αυτό σημαίνει επιπλέον ότι έχει ανάγκη να πιστέψει αυτό το νέο δόγμα ακόμα κι αν δεν στέκει όχι μόνο γεωστρατηγικά αλλά και γλωσσικά. Με άλλα λόγια, η δημιουργία εντυπώσεων δεν έχει βάθος αλλά μπορεί να επηρεάσει ειδικά αυτούς που το θέλουν ούτως ή άλλως. Όταν εξετάζουμε αποκλειστικά την Τουρκία μέσω του Αιγαίου, η έννοια του στρατηγικού βάθους φοβίζει. Διότι πιστεύουμε ότι το Αιγαίο είναι ευάλωτο και δεν υπάρχει για μας στρατηγικός στόχος πιο βαθιά. Αυτή η αντίληψη είναι όμως απλοϊκή.

Διότι δεν βασίζεται στην πραγματικότητα. Ούτε το Αιγαίο είναι ευάλωτο, ούτε το στρατηγικό βάθος είναι ωχρό. Εδώ κι αιώνες σκοντάφτει πάνω στο Αιγαίο και την στρατηγική του ευελιξία. Από την άλλη το τεχνητό στρατηγικό βάθος προσφέρει πραγματικές δυνατότητες μόνο στο διπλωματικό επίπεδο, όπου το δυνητικό έχει νόημα και πράξη. Μόνο αν οι διπλωμάτες μας περιοριστούν στην ιστορική διπλωματία, δεν θα πέσουν σε αυτήν την παγίδα.

Όλοι ξέρουμε την έκφραση: Μία εικόνα, χίλιες λέξεις, αλλά δεν συνειδητοποιούμε την ισχύ του χάρτη και την αναλογία που δημιουργεί: Ένας χάρτης, χίλιες σκέψεις. Γι’ αυτό το λόγο είναι τόσο σημαντική η γεωστρατηγική. Διότι η ύπαρξή της είναι μία αντίσταση στα δόγματα. Επιπλέον, μέσω της τοποστρατηγικής μπορούμε να μετατρέψουμε αυτή την αντίσταση σε γνωστικό αντικείμενο που δεν θα επηρεάζεται από τις τεχνητές πρακτικές της Τουρκίας.

http://www.lygeros.org/5808-gr.html

11 σχόλια:

  1. Κοινώς θα φάνε τα μούτρα τους... Πρέπει να είναι σε τόσο μεγάλη ανυποληψία η Τουρκική Εξωτερική πολιτική που να μπορεί να εμφανίζεται σε forum ο Γιωργάκης και να θεωρείται φυσιολογικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μήπως όλα αυτά δεν είναι τίποτε παραπάνω από παρακινδυνευμένα και απονενοημένα παιχνίδια για ένα προκαθορισμένο τέλος αυτού του συνονθυλεύματος εθνικοτήτων που από το 1923 ονομάζεται Τουρκία ; Μήπως ο Ερντογαν και ο Νταβουτογλου αφού δεν έχουν να χάσουν τίποτε , απομακρύνονται από παραδοσιακούς συμμάχους , προσεταιρίζονται νέους και πειραματίζονται παίζοντας με τη φωτιά ;
    Μήπως το χρονόμετρο της ιστορίας έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα για τους άσπονδους φίλους μας ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Τουρκία είναι μια χάρτινη τίγρη.
    Δύναμή της είναι ο φόβος των αντιπάλων της.
    Είναι ένα πολυεθνικό κρατος που προσποιείται ότι ειναι ένα έθνος.
    Είναι ένα ψέμμα με μια στρατογραφειοκρατία επικεφαλής, που προσπαθει να επιβιώσει πάσει θυσία ενω το καράβι μπάζει...
    Δύναμή μας : η Ιστορία μας και ο πολιτισμός μας. Η παράδοση των ελεύθερων κοινών μας που κατήργησε ο Οθωνας, παράδοση κοινοτισμού, αλληλεγγύης, και υπέυθυνης συμμετοχής στην πρόοδο και στις δυσκολίες του συνόλου.
    Αδυναμία μας: Τό κομματοκρατικό πολιτικό σύστημα που ιδιοποιείται μονοπωλιακά την πολιτική, έχοντας μας μονο για να το νομιμοποιούμε ανα τετραετία.
    Προοπτική μας: Ενα νέο πολιτικό σύστημα, όπου θα αναλάβουμε τις πολιτικές και παραγωγικές μας ευθύνες, χωρίς να τα περιμένουμε απο τα κόμματα.
    Πού μπορεί να έχει φάσεις σταθερότητας και ανάπτυξης και θυσίες χωρίς ανθρωποθυσίες με την εξής διαφορά απο το σήμερα της απελπισίας: εγγύηση πως οι θυσίες δεν θα πηγαίνουν χαμένες θα είναι η δική μας συμμετοχή και απόφαση, ως βουλευόμενος δήμος...
    Οπου τα κόμματα, θα είναι ΄συμβουλάτορες στην "εκκλησία του Δήμου", στούς θεσμούς, δηλαδή όπου θα βουλεύεται η κοινωνία, όχι σαν φτωχός παρακεντές που αν θελουν θα την λαμβάνουν υπόψιν, αλλά σαν εντολοδόχος των πολιτικών, που θα είναι υποχρεωμένοι να εκτελούν τις αποφάσεις μας, θα μπορούμε να τους ανακαλέσουμε επιτόπου αν δεν τίς εκτελέσουν, και θα έχουμε δικαίωμα να τους παραπέμψουμε σε δίκη για αθέτηση υποσχέσεων, παραβίαση των ετολών μας και για τις βλάβες που προκάλεσαν στο κοινωνικό σώμα.
    Να πάρουμε, ως κοινωνία, τις τύχες μας στα χέρια μας, και να μην ελπιζουμε σε βελτίωση των εναλλασσώμενων δυναστών μας..
    Οχι κάποτε....Τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πέστα τοῦ Πάγκαλου, νὰ μὴν φοβᾶται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΝ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΝΙΚΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ,ΠΟΥ ΑΞΙΩΘΗΚΑ ΝΑ ΤΟΝ ΑΚΟΥΣΩ 3 ΦΟΡΕΣ ΣΤΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ,ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΑ ΔΙΑΝΟΗΤΗ ΑΣΤΡΙΚΩΝ ΜΕΓΑΤΟΝΝΩΝ ΙΣΧΥΟΣ.ΕΡΡΩΣΘΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1-ΣΑΧΗΣ ΙΡΑΝ 2-ΧΟΥΣΕΙΝ ΙΡΑΚ ΤΩΡΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ 3-ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΩΝ THINK-TANK .ΤΑΛΩΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Την Τουρκία την έχουν γράψει κανονικά ακόμα και οι τουρκόφωνοι λαοί της Ασίας. Εκεί που δεν πιάνει μελάνη !!!
    Οι αμερικάνοι δε, πάντα πάνε με αυτόν που μπορεί να αποδείξει στην περιοχή του ότι αφενός είναι ο δυνατός, αφετέρου ότι δεν θα κινδυνεύσουν και οι ίδιοι οικονομικά, στρατιωτικά κλπ.
    Και το μεγάλο μέγεθος της Τουρκίας τους φοβίζει. Διότι αυτοί δεν το έχουν μετά σε τίποτα να το γυρίσουν σε τσάμικο, να αυτονομηθούν και να κάνουν του ...οθωμανικού κεφαλιού τους. Τους ξέρουμε όλοι σε ανατολή και δύση τι λαμόγια και αρπάχτρες είναι.
    Το Ισραήλ μέχρι το '67 οι ΗΠΑ το είχανε γραμμένο και υποστήριζαν τους Άραβες.
    Όταν οι Εβραίοι απέδειξαν ότι αν και μικροί έχουν δύναμη, οι αμερικάνοι άλλαξαν ρότα και πήγαν με αυτούς. ΤΟΤΕ ανακάλυψαν το Ολοκαύτωμα και άρχισαν να γράφονται τα βιβλία και να γυρίζονται οι ταινίες που έλειπαν παντελώς μέχρι τα τέλη της δεκαετίας '70 και να στέλνουν τα χοντρά τα φράγκα..
    Επομένως, όποιος αποδείξει στην περιοχή μας την δύναμή του, όχι στα λόγια αλλά στα έργα, θα πάνε με αυτόν. Και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να διαθέτει η Τουρκία. Αλλά ούτε και εμείς βέβαια.
    Γι' αυτό και οι Αμερικάνοι τώρα βρίσκονται κάπου ανάμεσα.
    Δεν θα έπρεπε να αποδείξουμε κι εμείς κάποια πράγματα;
    Όχι για τις ΗΠΑ, αλλά για μας και την Ιστορία μας;;;!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο Πάγκαλος έχει κάνει πολλά εγκλήματα (Οτσαλάν κλπ) και έχει πει πολλές μπούρδες.
    Μιά απ' αυτές είναι η αμίμητη:
    '' Ένας Έλληνας διπλωμάτης αξίζει όσο τρεις τούρκικες ...μεραρχίες''.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ 24 Μαΐου 2010 7:27 π.μ.

    Ενώ συμφωνώ μ' αυτά που γράφεις, διαφωνώ σε ένα: "ΤΟΤΕ ανακάλυψαν το Ολοκαύτωμα.." Πότε δηλαδή, το 1967; Και την Δίκη της Νυρεμβέργης 20 χρόνια πριν γιατί την έκαναν; Δεν έγινε βεβαίως μόνο για το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα, αλλά και γι αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Ο κ. Λυγερός είναι αισιόδοξος επειδή δεν μιλάει επι του πραγματικού, ποιοι δηλαδή μαςκυβερνούν, ποιες ελίτ έχουμε, τι θέλουν κλπ. Μιλάει για το ευκταίον, το δυνητικόν...εαν είχαμε άλλους ηγέτες. Επί πλέον ακόμα και έτσι παίρνει μόνο τη μια όψη, δηλαδή τις αντιδράσεις στην τουρκική πολιτική, τα εμποδια που συναντά. Αλλά σε μια υπό ανακατάταξη ευρεία περιοχή (από τη Μ.Ανατολή ως τον Καυκασο)οφείλουμε να βλέπουμε και τις ευκαιρίες που έχει η Τουρκία. Μια από τις οποίες είναι ακριβώς η ενδοτικότητα της ελληνικής πλευράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμε 24 Μαΐου 2010 10:45 π.μ.

    Εάν διαβάσεις το βιβλίο του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Νόρμαν Φινκελστάιν
    '' Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ''
    (εκδόσεις: ΕΙΚΟΣΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ - 2001),
    θα σου λυθούν αμέσως ΟΛΕΣ οι απορίες.
    Ο Φινκελστάιν που είναι παιδί εβραίων κρατούμενων σε ναζιστικό στρατόπεδο, πριν ένα χρόνο είχε κρατηθεί στο αεροδρόμιο του Τελ-Αβίβ και του είχε απαγορευθεί η είσοδος στο Ισραήλ.
    ΝΑΙ, την εικοσαετία και πλέον, πριν το 1967 είχε δημοσιευθεί ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ βιβλίο περί του Ολοκαυτώματος.
    Και αυτό δεν ήταν ιστορικό, αλλά μυθιστόρημα αφού -όπως αποδείχθηκε-ο συγγραφέας του όταν του συμβαίνουν στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης όσα περιγράφει, αυτός βρίσκεται στην ...Ελβετία.
    Ό,τι ξέρουμε και δεν ξέρουμε γύρω από αυτό το θέμα από τότε που συνέβη, ξεκινά ξαφνικά να βγαίνει μετά τον ''Πόλεμο των Έξι Ημερών''. Από τότε ξεκινά και ο ...σφοδρός έρωτας ΗΠΑ - Ισραήλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.