18/6/10

Ανοίγματα προς το εβραϊκό λόμπι


Της Μικαέλλας Λοίζου
Έντονη δράση μεταξύ του κυπριακού και του εβραϊκού λόμπι στις ΗΠΑ καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα. Όπως ενημερώνεται η «Σ», κορυφαία στελέχη των δύο κοινοτήτων αναμενόταν χθες το βράδυ να συναντηθούν, με σκοπό να συζητήσουν τη γενικότερη προσέγγιση του εβραϊκού λόμπι στο Κυπριακό, κυρίως σε παρασκηνιακό επίπεδο. Το κλίμα στις ΗΠΑ φαίνεται, άλλωστε, να μεταλλάσσεται τον τελευταίο καιρό,λόγω της στάσης της Τουρκίας στη Μεσόγειο, η οποία εισπράττεται αφενός ως προκλητική συμπεριφορά έναντι του Ισραήλ και αφετέρου ως αποστροφή της Άγκυρας από τη Δύση και φρέσκια προσέγγιση προς τον ισλαμικό κόσμο. Η προσπάθεια, όπως η «Σ» αντιλαμβάνεται, είναι να εξευρεθούν τρόποι συνεργασίας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, εκμεταλλευόμενοι τις νέες ισορροπίες.

Η συγκυρία που προέκυψε με τα γεγονότα ανοιχτά της Γάζας, είναι ιδανική για την κυπριακή και ελλαδική κοινότητα των ΗΠΑ, σε σχέση με τη δημιουργία φιλικά διακείμενου κλίματος. Αν και ουδείς αναμένει θαύματα, με σωστούς χειρισμούς είναι πιθανόν να καταγραφούν κάποιες κινήσεις υπέρ μας. Οι τάσεις αμφισβήτησης της Τουρκίας στα μάτια του αμερικανικού λαού, άλλωστε, είναι ευδιάκριτες. Ομάδα βουλευτών, αποτελούμενη τόσο από Δημοκρατικούς όσο και από Ρεπουμπλικανούς αξιωματούχους, παρέθεσαν δημοσιογραφική διάσκεψη, κατά την οποία «κατσάδιασαν» την Τουρκία για τη στάση που τηρεί έναντι του Ισραήλ.

«Θα υπάρξει κόστος, εάν η Τουρκία παραμείνει στην παρούσα οδό, που τη φέρνει πιο κοντά στο Ιράν και γίνει περισσότερο ανταγωνιστική απέναντι στο κράτος του Ισραήλ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάικ Πενς. Σε «αισχρές ενέργειες» προέβη η Τουρκία, η οποία παρόλο που είναι μέλος του ΝΑΤΟ έχει σταματήσει να κοιτάζει προς τη Δύση, δήλωσε ο Άλιον Άνγκελ. Ο Πίτερ Κινγκ σημείωσε ότι δεν ενοχλεί μόνο η υποστήριξη της Τουρκίας προς το στολίσκο προς τη Γάζα, αλλά η γενικότερη στροφή της χώρας προς το Ιράν καθώς και εναντίον του κοσμικού κράτους. «Υπάρχει ξεκάθαρη προσπάθεια, κατά τη γνώμη μου, στην Τουρκία να απομακρυνθεί από τη Δύση και θα πρέπει να υπάρξουν οι ανάλογες συνέπειες», πρόσθεσε.

Αναφορά και στην Κύπρο

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η προσέγγιση σε σχέση με την ισραηλινή επίθεση στη νηοπομπή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Η βουλευτής Σέλι Μπέρκλι ανέφερε κατηγορηματικά ότι «η Τουρκία ευθύνεται για τους εννέα θανάτους στο πλοίο. Δεν φταίει το Ισραήλ. Αν το Ισραήλ φταίει για κάτι, είναι που έπεσε στην παγίδα της Τουρκίας». Αναφέρθηκε, μάλιστα, και στην Κύπρο, λέγοντας ότι «οι Τούρκοι έχουν μεγάλο θράσος να δίνουν μαθήματα στο κράτος του Ισραήλ, τη στιγμή που είναι κατοχική δύναμη στο νησί της Κύπρου, ενώ συστηματικά κάνουν διακρίσεις σε βάρος του Οικουμενικού Πατριάρχη και αρνούνται να αναγνωρίσουν τη Γενοκτονία των Αρμενίων». Τόνισε, μάλιστα, ότι δεν είναι αρεστοί επισκέπτες στο γραφείο της πλέον οι Τούρκοι αντιπρόσωποι.

«Αντίποινα»
Οι βουλευτές φρόντισαν να στείλουν εμφαντικά το μήνυμα στην Άγκυρα ότι πρέπει να αλλάξει πολιτική έναντι του Ισραήλ, αφού, επί της ουσίας, την απείλησαν ότι η διστακτικότητα που στο παρελθόν επεδείκνυε το Κογκρέσο σε σχέση με την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, δύναται να επανεξεταστεί. Ήδη ο Άνταμ Σιφ ξεκίνησε μια εκστρατεία με επιστολές προς τους συναδέλφους του, προς αυτή την κατεύθυνση.

15 σχόλια:

  1. Γιά πιό σκοπό, θα γίνει αυτή η συνεργασία μεταξύ του Κυπριακού και του Εβραϊκού λόμπυ;
    Γιά να επιτευχθεί ένα ψήφισμα αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων;
    Φαίνεται ότι, η συμμαχία θα είναι ευκαιριακή.
    Και μετά, τι;
    Φαίνονται δύο προοπτικές :
    - Η Τουρκία, μη αντέχοντας την πίεση που θα αναπτυχθή ποικιλοτρόπως εναντίον της, θα υποχωρήσει. Σε αυτή την περίπτωση, τι θα έχει κερδίσει το Κυπριακό λόμπυ;
    - Η Τουρκία να μην υποχωρήσει και οι σχέσεις να βαίνουν επιδεινούμενες. Σε αυτή την περίπτωση, μέχρι ποίου σημείου μπορούν να συγκλίνουν τα δύο λόμπυ;

    Μέχρι τον εξαναγκασμό της Τουρκίας, να δεχθεί λύση στο Κυπριακό, που να μας εξυπηρετεί; Μα, αν εξυπηρετεί εμάς, είναι βέβαιο ότι θα εξυπηρετεί και το Ισραήλ;
    Η πίεση γιά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, συνάδει με τα συμφέροντα και τα σχέδια του Ισραήλ; Νομίζω πώς όχι.
    Συνεπώς, μάλλον κυριαρχεί η λογική "ο εχθρός του εχθρού μου, φίλος μου".
    Απ' ότι καταλαβαίνω, υπάρχει και μία υποβόσκουσα αντίθεση μεταξύ των Εβραίων της διασποράς των ΗΠΑ και του Ισραηλινού κράτους.
    Έχω την αίσθηση ας πούμε, ότι υπάρχει μία "διαφωνία" μεταξύ τους, σχετικά με την αναγκαιότητα ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ, η οποία έχει την μορφή : "Αφού κατέχουμε ήδη εκ των έσω μία υπερδύναμη, γιατί να διατηρούμε ένα κράτος το οποίο μόνο προβλήματα έχει;"
    Αυτή την αδιόρατη αίσθηση έχω, αν κάποιος μπορεί να προσθέσει κάτι σε αυτό ας το κάνει.

    Επι πλέον, το Ισραήλ, δεν έχει αναγνωρίσει τα κατεχόμενα της Κύπρου, φροντίζοντας γενικά να σέβεται τις ιστορικές πραγματοποιήσεις, επειδή ίσως η ύπαρξη του ιδίου, βασίζεται ακριβώς στην ιστορία.
    Φροντίζει όμως, να υποσκάπτει με άλλους, δόλιους και όχι φανερούς, τρόπους την διεθνή υπόσταση αυτών που θεωρεί ότι αντιβαίνουν στα συμφέροντά του.
    Με δεδομένα τα παραπάνω, δεν καταλαβαίνω σε τι θα χρησιμεύσει αυτή η πρόσκαιρη συμμαχία και ποιό θα είναι το αύριό της, όταν τα πράγματα μεταβληθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «η Τουρκία ευθύνεται για τους εννέα θανάτους στο πλοίο. Δεν φταίει το Ισραήλ. Αν το Ισραήλ φταίει για κάτι, είναι που έπεσε στην παγίδα της Τουρκίας».

    «οι Τούρκοι έχουν μεγάλο θράσος να δίνουν μαθήματα στο κράτος του Ισραήλ, τη στιγμή που είναι κατοχική δύναμη στο νησί της Κύπρου, ενώ συστηματικά κάνουν διακρίσεις σε βάρος του Οικουμενικού Πατριάρχη και αρνούνται να αναγνωρίσουν τη Γενοκτονία των Αρμενίων».



    Πόσο γλυκά ακούγονται στα αυτιά τα λόγια των υποκριτών...
    που χρόνια τώρα γνώριζαν, αλλά σιωπούσαν.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κυπραίοι ρουφάτε κι έρχεται. Οι εβραίοι μόνο παίρνουν η κλέβουν από συμφωνίες και συμμαχίες. Δεν δίνουν πίσω τίποτα.
    Π.χ.
    Από την Αμερική και παίρνουν και κλέβουν. Τι της έχουν δώσει πίσω εκτός από Αντιαμερικανισμό και την επικείμενη πτώχευσή τους;
    Όσο για αμερικανούς «βολευτές» αυτοί είναι χειρότεροι κι από τους Έλληνες
    Πουλημένοι ίσα με το κόκαλο στους εβραίους.
    Για ρίξτε μια ματιά εδώ.
    http://www.kalami.net/2010/omogeneia/bilirakis_jun10.html


    Παντελής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι κύπριοι κάτι παραπάνω πιθανόν να ξέρουν από τις δικιάς μας τακτική που έφερε το αραφάτ εδώ και γίναμε το μαύρο πρόβατο της δύσης.

    Πλάκωσαν και οι οπαδοί του Πλεύρη και ανησυχούν περι συμμαχίας με το Ισραήλ. Σιγά την συμμαχία δηλαδή απλά θα βρούμε ένα κοινό τόπο για να την πέσουμε στους Τούρκους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Παντελής

    Πόσο αξιόπιστο είναι το kalami του Λυκομήτρου;

    _____________________________________

    Γιατί έχω την αίσθηση ότι μερικοί δεν θέλουν να στενοχωρηθεί η Τουρκία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ 18 Ιουνίου 2010 7:05 μ.μ.

    Πολύ πιο αξιόπιστο απ’ τα εβραιοκάναλα και εβραιοφυλλάδες που σε αποκοιμίζουν καθημερινώς.
    Μπας και είσαι κανένας απ’ τους καρεκλο-προέδρους που ξεχέζει ο Λυκομήτρος καθημερινώς;

    Παντελής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιατί το Ισραήλ να πάει με την Κύπρο; Για να διώξει τους κακούς Τούρκους τώρα, όταν το '74 τους είχε βοηθήσει στην εισβολή;
    Και ας πούμε ότι πέτυχε και έδιωξαν τους Τούρκους και ας μη μας λένε πώς.
    Μετά θα πρέπει να αποχωρήσουν κι αυτοί από τα κατεχόμενα αραβικά εδάφη.
    Πάντως είμαι περίεργος να μάθω εάν η συνάντηση των δύο λόμπι στις ΗΠΑ έγινε πράγματι και εάν έγινε, ποιός πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει τον άλλο;
    Οι Εβραίοι ή οι Κύπριοι;
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΔΙΧΟΓΝΟΜΙΑ ΣΤΟ ΕΒΡΕΟΙΣΡΑΙΛΙΝΟ ΣΥΝΜΠΛΕΓΜΑ .ΤΟ ΛΟΜΠΥ ΔΕΝ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΟΥ ΣΤΑΜΑΤΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΟΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΡΜΕΝΙΚΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ . ΚΑΤΑ ΑΥΤΟΥΣ ΟΙ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΟΠΛΟ ΟΠΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ .ΤΟ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΟΣΟ ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΥΕ ΔΕΝ ΕΛΕΓΑΝ ΤΙΠΤΗΣ ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑ ΚΑΡΝΤΑΣΙΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟΡΑ ΠΟΥ ΕΙΔΑΝ ΤΟ ΤΕΡΑΣ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΚΕΦΑΛΛΙΑ ΤΡΟΜΑΞΑΝ ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΟ ΝΑ ΜΗΝ ΦΟΒΟΥΝΤΕ ΠΡΩΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΟΣΟΥΝ ΜΕ ΜΑΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙΡΟ ΤΟΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΣΠΑΣΟΥΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ναι ναι, καλύτερα φακιόλι παρά καλπάκι... ε ρε Οθωμανολάγνοι... συνειδητοί ραγιάδες νεροκουβαλητές του Ερντογάν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ Παντελή

    Δεν θα με ενωχλούσε να με "ξεχέζει" ένας τέτοιος τύπος.

    Μήπως δεν ξέρεις τι διαβάζεις; Διότι, αν ξέρεις, τότε μάλλον όμοιος ομοίω ... και η κοπριά στα λάχανα!... :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ «ξεχασμένο» και πιθανώς «ξεχεσμένον» Kike (18 Ιουνίου 2010 8:57 μ.μ.) ας τον ονομάσουμε Χάβραβανελο....

    Οι γραμματείς και οι φαρισαίοι Σταύρωσον και Εκείνον και μάλιστα «Άρον-Άρον. (Φυσικά με σαθρές κατηγορίες)
    Ευτυχώς για μερικούς άλλους τους έχωσαν μόνο φυλακή.
    Όποτε μην ανησυχείς. Έχουν γνώσιν οι φύλακες για το τι σημαίνει ΑΛΗΘΕΙΑ. Τα χούγια δεν ξεχνιόνται εύκολα τι κι αν περάσουν χιλιετίες.


    @ ίδιον ..."Πλάκωσαν και οι οπαδοί του Πλεύρη και ανησυχούν περί συμμαχίας με το Ισραήλ"....
    Καλύτερα οπαδός του Έλληνα Πλεύρη (σας τσούζει ακόμα εε) παρά οπαδοί του ...Αυνάν.
    Λυπηθήκαμε γιατί «λυπηθήκατε», και λυπηθήκαμε πολύ μάλιστα.
    Αλλά εδώ είναι Ελλάδα.


    Παντελής

    Φαίνεται δεν υπάρχει κυκλοφορία στη ...χάβρα της Βαβέλ σου και βλέπω ξεροσταλιάζεις από τούτη τη μεριά, εδώ και καιρό τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συμπηρωματικό του σχολίου μου -19 Ιουνίου 2010 11:17 π.μ.- στον φίλο Kike. (προφέρεται Κάϊκ)

    (Μερικούς) http://www.ihr.org/news/030923Zundel.shtml

    (άλλους) http://news.bbc.co.uk/2/hi/4733820.stm

    (Πλεύρη) http://www.elkosmos.gr/index.php?option=com_content&view=article&catid=87:epikairotita&id=1090:-qq-&Itemid=277


    Παντελής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Παντελάκο, θα μάθεις και το HTML σιγά΄-σιγά, όπως ίσως και να αρθρώνεις προτάσεις με ειρμό. Σιγά-σιγά.... :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ναι kike, συμφωνώ.
    Και να μου προσέχεις το ...Ισραήλ μας...:((



    Παντελής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ας συνεργαστούμε με τους εβραίους να κάνουμε το Κουρδιστάν και μετά πάλι ο καθείς το δρόμο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.