17/6/10

«Κόκκινο φως» για το απευθείας εμπόριο

Παγώνει, κατά τα φαινόμενα, το θέμα της οριστικής απόφασης της ΕΕ, για την έναρξη απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα της Κύπρου, μετά τις σημερινές εξελίξεις, στην Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.

Το θέμα της έναρξης, του απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα της Κύπρου, μπήκε προς συζήτηση στη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, ύστερα από πίεση που ασκήθηκε από το «λόμπι» των ευρωβουλευτών που στο όνομα της άρσης της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων προωθούν τις θέσεις της τουρκικής πλευράς. Υποστηρίχθηκε ότι αρμοδιότητα, να αποφανθεί επί του συγκεκριμένου ζητήματος, έχει μόνον η Νομική Υπηρεσία του Ευρωκοινοβουλίου ή η Νομική Υπηρεσία του Σώματος και εξαιτίας αυτής της άποψης, η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου δεν κατέληξε σε κάποια οριστική απόφαση.

Παράλληλα, οι αρχηγοί των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, που έχουν δεσμευθεί με την απολύτως λογική και συνάδουσα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, άποψη, ότι δεν μπορεί να επιτραπεί το απευθείας εμπόριο, με περιοχή της ΕΕ η οποία τελεί υπό στρατιωτική κατοχή, υποστήριξαν ότι, ενδεχόμενη απόφαση της ΕΕ, για την έναρξη απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα, δεν θα αποτελούσε καλό σύμβουλο στις συνομιλίες που διεξάγονται, μεταξύ των δύο κοινοτήτων, για την δίκαιη και οριστική λύση του κυπριακού προβλήματος. Υπό το βάρος των διιστάμενων αυτών απόψεων, η Διάσκεψη των Προέδρων των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, αποφάσισε, να τεθεί πάλι το θέμα προς συζήτηση, στην επικείμενη μίνι-Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, την ερχόμενη βδομάδα στις Βρυξέλλες.

Οι υπάρχουσες πληροφορίες, ωστόσο, συγκλίνουν ότι, τουλάχιστον μέχρι το πέρας των συνομιλιών, μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, δύσκολα η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου, θα αποφασίσει να δώσει το «πράσινο φως», για την έναρξη του απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.