27/6/10

Η παιδεία των Ελλήνων της Πόλης αργοσβήνει


>Δραματική έκκληση απευθύνθηκε στην Τουρκάλα υπουργό που παρέστη σε εκδήλωση των ομογενειακών σχολείων
Του Αριστείδη Βικέτου

Δραματική έκκληση για το μέλλον της παιδείας των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης απηύθυνε προς την υπουργό Παιδείας της Τουρκίας Νιμέτ Τσουμπουκτσού από το βήμα της Μεγάλης του Γένους Σχολής (ΜΓΣ) ο διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου Γιάννης Δερμιτζόγλου.

Η κ. Τσουμπουκτσού είναι η πρώτη υπουργός Παιδείας της Τουρκίας, η οποία πριν από μερικές μέρες παρέστη στη Μεγάλη του Γένους Σχολή σε κοινή εκδήλωση των ομογενειακών σχολείων.

Ο διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου Γιάννης Δερμιτζόγλου , απευθυνόμενος προς την υπουργό Παιδείας της Τουρκίας, προειδοποίησε πως «η παιδεία των Ρωμιών της Πόλης φθίνει σε τέτοιο σημείο, ώστε μια μέρα τα σχολεία μας θα αναγκαστούν να κλείσουν». Ο κ. Δερμιτζόγλου έθεσε προς την υπουργό δύο βασικά αιτήματα :
–Α) Χριστιανοί ορθόδοξοι της Τουρκίας, που δεν είναι Έλληνες, να έχουν το δικαίωμα να φοιτούν στα σχολεία μας
–Β) Τούρκοι πολίτες, οι οποίοι επιθυμούν να μάθουν ελληνικά, να έχουν τη δυνατότητα φοίτησης στα σχολεία.

«Αν δεν γίνουν αυτά, δεν βλέπω να υπάρχει μέλλον για την παιδεία των Ρωμιών», τόνισε με αγωνία ο κ. Δερμιτζόγλου και επεσήμανε ότι δεν πρέπει να χαθεί ένα σημαντικό κομμάτι του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της Κωνσταντινούπολης.

Η Τουρκάλα υπουργός στη δική της ομιλία περιορίστηκε να αναφέρει ότι η λύση στα προβλήματα θα βρεθεί με τη συνεργασία των κυβερνήσεων Τουρκίας -Ελλάδος στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λωζάνης! Πρόσθεσε δε ότι από το νέο έτος 2010-11 θα δίδονται δωρεάν τα βιβλία των μαθημάτων, που διδάσκονται τουρκικά.

Σήμερα μόνο οκτώ Ρωμαίικα σχολεία διατηρούν μαθητές στην Κωνσταντινούπολη, ενώ άλλα 12 βρίσκονται σε ένα «καθεστώς ύπνου», χωρίς μαθητές και μόνο με Τούρκους υποδιευθυντές διορισμένους από το κράτος, ώστε να μη θεωρηθούν κλειστά.

Στα οκτώ αυτά σχολεία φοιτούν σήμερα 240 μαθητές, εκ των οποίων 18 είναι παιδιά Ελλήνων υπηκόων που εργάζονται ως διπλωματικοί υπάλληλοι στην Πόλη ή ως μετακλητοί δάσκαλοι στα ομογενειακά σχολεία. Το 51% των μαθητών είναι παιδιά αραβόφωνων ελληνορθόδοξων οικογενειών από την περιοχή της Αντιόχειας.

Ο Παπανδρέου στο Φανάρι
Αργά το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε στο Φανάρι με αντιπροσωπεία της ομογένειας , η οποία του επέδωσε υπόμνημα με τα προβλήματά της. «Μπορεί μερικοί να πιστεύουν ότι η ομογένεια, η ρωμιοσύνη της Πόλης έχει τελειώσει πλέον, για μας όμως καθόλου δεν έχει τελειώσει, κάθε φορά ξεκινούμε για ένα καλύτερο αύριο με ενθουσιασμό, πιστεύοντας στην πρόνοια του Θεού», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο κ. Βαρθολομαίος ανέφερε ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδος είναι για το Πατριαρχείο και για την ομογένεια «πηγή χαράς και ελπίδας για την πορεία μας κάτω όχι πάντοτε από εύκολες συνθήκες» και επεσήμανε ότι η ομογένεια της Πόλης βρίσκεται σε μια περίοδο ανασυγκροτήσεως, πολλών ελπίδων και ενθουσιασμού για το μέλλον.

«Για μας στην Ελλάδα τα λόγια σας και η συμπαράστασή σας είναι πάντα χρήσιμα, κάτι που μας δίνει κουράγιο», απάντησε ο κ. Παπανδρέου απευθυνόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Η 14ΧΡΟΝΗ ΜΑΡΙΝΑ ΚΑΙ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Η εκδήλωση στη ΜΓΣ έκρυβε και μια «έκπληξη». Μια 14 χρονη μαθήτρια, η Μαρίνα από την Ίμβρο, απήγγειλε τον εθνικό ύμνο της Τουρκίας. Όταν τέλειωσε η απαγγελία η υπουργός Παιδείας της Τουρκίας τη φίλησε, την αγκάλιασε και την έβαλε να καθίσει δίπλα της.(ΦΩΤΟ-Απο το turkishgreeknews.org)

Όπως πληροφορηθήκαμε, τον περασμένο Ιανουάριο η Μαρίνα διακρίθηκε σε διαγωνισμό για την απαγγελία του εθνικού ύμνου της Τουρκίας, που έγινε μεταξύ μαθητών όλων των σχολείων της Κωνσταντινούπολης. Η εικόνα της υπουργού με τη μαθήτρια «έπαιξε» το βράδυ σε όλα τα τουρκικά κανάλια και την επομένη ήταν πρωτοσέλιδο θέμα στον τουρκικό Τύπο.

Στην εκδήλωση οι μαθητές των σχολείων της ομογένειας τραγούδησαν ενώπιον της υπουργού, Χατζιδάκι και Θεοδωράκη και χόρεψαν ελληνικούς χορούς, αποσπώντας θερμά χειροκροτήματα.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ,Turkishgreeknews.org

13 σχόλια:

  1. ..για εκείνους δεν θα υφίσταται η εμπειρία της ιστορίας αλλά το τιμολόγιο της..

    http://garizo.blogspot.com/2010/06/blog-post_25.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eιλικρινά
    είναι θλιβερό να αντιλαμβάνεται κανείς πόσο αφελείς είμαστε εμείς οι Έλληνες.
    Αυτό που κάνει η κυρία Τσιουμπουκτσού είναι στην ουσία η συνέχεια της γενοκτονίας.
    Αφού έκαναν τη Γενοκτονία οι Τούρκοι, κράτος και κοινωνία, το 1914-1923, αφού έκαναν εθνοκάθαρση στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και τη Τένεδο από το 1923 μέχρι σήμερα, έρχονται τώρα να ενδιαφερθούν για τα σχολεία μας, βάζοντας τα ελληνόπουλα να απαγγέλουν τον εθνικό ύμνο των βάρβαρων γενοκτόνων.
    Ντοπή και αίσχος άθλιοι γενοκτόνοι.
    Αν όντως νοιώθετε μεταμέλεια για τα εγκλήματά σας, να αναγνωρίσετε τη γενοκτονία και την εθνοκάθαρση.
    Τα θάλλοντα σχολεία της Πόλης δεν ερήμωσαν έτσι, από μόνα τους.
    Βιάσατε, τρομοκρατήσατε, αρπάξατε περιουσίες Ελλήνων, ανασκάψατε νετροταφεία, κάψατε ναούς, και διαπράξατε το έγκλημα της εθνοκάθαρσης για να ερημώσουν τα σχολεία και τώρα χύνετε κορκοδείλια δάκρυα;
    Ντροπή σας βάρβαροι δολοφόνοι.
    Ντροπή σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατί πήγε η "ισλαμοκεμάλα" στη ΜΓΣ,

    να δει το νέο κτίριο που θα αρπάξουν οσονούπω,

    για να φτιάξουν ακόμα ένα "ατατούρκ λισέσι"

    ή αυτό θα ονομαστεί "παντισάχ νταβούτογλου λισέσι";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. δίχως να θέλω να υποβαθμίσω το γεγονός, να θυμίσω ότι η παιδεία των Ελλήνων της Ελλάδος, σβήνει και αυτή.
    Βουλιάζει μέσα στον "παράδεισο" της πολυ-πολιτισμικότητας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απ' όσα διάβασα, τον μεγαλύτερο πόνο μου τον προξένησε το Ελληνόπουλο που βραβεύτηκε κιόλας για την απαγγελία του τουρκικού εθνικού ύμνου.
    Βράβευσαν στο πρόσωπο αυτού του παιδιού, την υποτέλεια και την απόλυτη υποταγή του ελάχιστου Ελληνικού στοιχείου που απέμεινε εκεί...και όχι μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. skal (10:06 μ.μ.):
    "...και τώρα χύνετε κορκοδείλια δάκρυα;"

    Είναι η φύση των εξουσιαστών να πουλάνε τρελλίτσα από θέση ισχύος. Μου θυμίζει τον Λοβέρδο, που αφού πρώτα τσεκουρώνει συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό, βγαίνει μετά στα κανάλια και κλαίει και μιλάει γιά πόνο ψυχής! Αυτό που κάνει τη μεγάλη διαφορά είναι ότι οι απέναντι είναι πολύ πιό στυγνοί και βάρβαροι από τους δικούς μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τελικά, από ότι έχω καταλάβει μόνο στην Ελλάδα ο Εθνισμός είναι υπό διωγμό.
    Αν υποθέσουμε ότι ένας ανάλογος διαγωνισμός για τον Εθνικό μας Ύμνο γινόταν και στα ελληνικά σχολεία, τι θα έγραφαν οι εφημερίδες του εθνομηδενισμού και τα κ....κάναλα; Εθνικισμός, φασισμός κλπ, κλπ, θα ωρύονταν όλα μαζί τα κόμματα της εθνικής μας παρακμής.
    Βεβαίως, οι Τούρκοι "δικαιούνται" να έχουν μια τεράστια σημαία στον Πενταδάκτυλο, οι Αμερικανοί να έχουν άπειρες σημαίες και αετούς σε κάθε πλάνο που μιλάει ο Πρόεδρος τους, οι Ισραηλινοί να διατυμπανίζουν τον πατριωτισμό τους σε κάθε περίσταση, οι Γάλλοι, οι Άγγλοι, μέχρι και οι Αλβανοί και οι Σκοπιανοί.
    Οι μόνοι που δεν έχουν το δικαίωμα να είναι εθνιστές και πατριώτες, είμαστε εμείς οι Έλληνες.
    Αν δεν ξεφύγουμε από αυτόν το σάπιο και αρνησιπάτριο παραλογισμό που μας έχουν επιβάλλει με λοβοτομή οι εγχώριοι "διεθνιστές", και αν δεν αναζητήσουμε την αλήθεια στην ζωντανή ιστορία μας, τότε φοβάμαι ότι ως έθνος θα γίνουμε μόνο ανάμνηση ιστορική για τα βιβλία του μέλλοντος.
    Δηλώνω Εθνιστής και είμαι υπερήφανος για αυτό. Όποιος ντρέπεται που είναι Έλληνας η πόρτα είναι εκεί...ας πάει στο καλό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Η παιδεία των Ελλήνων της Πόλης αργοσβήνει..."
    Και η παιδεία των τουρκοπαίδων της Θράκης,...ανθίζει υπό τις ευλογίες των "προοδευτικών" μας αρχόντων.
    Οποιοι βλέπουν όλα αυτά και δεν αγανακτούν ή το παίζουν "χαλαροί" και μοντέρνοι, μάλλον έχουν αποποιηθεί την εθνική τους ταυτότητα προ πολλού.
    Οσο για τους Τούρκους, εύχομαι οι γενοκτονίες που έχουν κάνει και εξακολουθούν να μεθοδεύουν, να αναγνωριστούν απ΄όλη την παγκόσμια κοινή γνώμη και τους πάρει με τις πέτρες. Οσο το αργούν, τόσο περισσότερο χώρο θα καταλαμβάνει η Τουρκία. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Προς ΑΠΕΛΛΗ.
    Και εγώ δηλώνω περήφανα την εθνική μου ταυτότητα και οικτίρω τους αποδομητές της Ιστορίας για το ελεεινό παιχνίδι στο οποίο τους έχουν μπλέξει ενώ δεν ξέρουν ούτε οι ίδιοι πού θα βγεί. Και όσο περισσότερο εμπλέκονται μέσα στα δίχτυα του, τόσο γελοιοποιούνται.
    Υπάρχει και μια άλλη αλήθεια όμως και ας την έχουν υπ΄όψη τους. Η τάση εθνομηδενισμού, προέρχεται συνήθως από άτομα "φτερό στον άνεμο", χωρίς οικογενειακό υπόβαθρο που να καθόρισε κάποιες αρχές και αξίες γι΄αυτούς. Ο τυχάρπαστος άνθρωπος, πάει όπως φυσάει ο άνεμος, δεν έχει αναστολές, δεν ξέρει τι θα πεί ευθιξία, δεν πάλεψε ποτέ του για ένα ιδανικό. Ξεπουλάει τα πάντα αδίστακτα μόνο και μόνο για το βόλεμα της ημέρας.
    Γι΄αυτό όλοι αυτοί που προσπαθουν να αποδομήσουν την Ιστορία μας, ας μη θεωρούν ότι μας έπεισαν "ως προοδευτικοί". Η πρόοδος ουδέποτε συντελέστηκε από έρπουσες νοοτροπίες. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητή Ελίνα, συμφωνώ με το συλλογισμό που εξέθεσες.

    Άλλωστε, η γνωστή ρήση του Κίσσινγκερ για το χτύπημα των αξιών του Ελληνικού λαού, προκειμένου αυτός να μετατραπεί σε ένα χειραγωγούμενο πληθυσμό, περικλείει σαφώς και τον θεσμό της οικογένειας.
    Το κύτταρο αυτό του λαού μας που διαπαιδαγώγησε και συνεχίζει ως ένα βαθμό να διαπαιδαγωγεί τους νέους Έλληνες στα ιδανικά της φυλής μας.

    Η κρίση στην οικογένεια, είναι σίγουρο ότι θα μετατραπεί σε κρίση του Έθνους. Όλα γίνονται βάσει μελετημένου σχεδίου.

    Ωστόσο, έχω μια ελπίδα, κοιτάζοντας και τους Έλληνες της επαρχίας και των νησιών μας. Η άλλη μισή Ελλάδα που δεν κατοικεί στην Αθήνα, κρατάει ακόμα το άρωμα της παράδοσης, δεν έχει αλλοτριωθεί από τον κοσμοπολιτισμό της πρωτεύουσας.
    Το χάλι είναι κυρίως στην Αθήνα, όπου μέσα στη δίνη των νέων ρευμάτων και ιδεολογιών, στο φύρδην μίγδην των πληθυσμών, των φυλών και των πολιτισμών, έχουμε πλέον απογυμνωθεί από κάθε τι αυθεντικά ελληνικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΕΘΝΙΣΤΕΣ? ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΛΕΞΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ? ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ? ΓΙΑΤΙ ΦΟΒΑΣΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ? ΦΟΒΑΣΤΕ ΜΗ ΣΑΣ ΚΑΚΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΤΕ ΝΕΕΣ ΛΕΞΟΥΛΕΣ? ΕΙΜΑΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΖΩ ΚΑΙ ΑΝΑΠΝΕΩ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΜΟΥ. ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΣΥΓΚΡΟΥΟΜΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΟΤΑΝ ΑΥΤΟ (ΟΠΩΣ ΣΗΜΕΡΑ) ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ. ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΩΣ ΔΕ ΠΡΟΣΚΥΝΟ ΚΑΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ.

    ΑΙΜΑ-ΤΙΜΗ-ΕΛΛΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οπως άλλο είναι το ελληνικό και άλλο το ελληνιστικό,
    έτσι άλλο είναι ο εθνισμός και ο εθνιστής και άλλο ο εθνικισμός και ο εθνικιστής.
    Το ελληνιστικό και το εθνικιστικό, πηγάζουν μεν από την Ελλάδα και το Έθνος αντίστοιχα, αλλά ως έννοιες δεν εκφράζουν ακριβώς αυτά τα ίδια.
    Είναι περισσότερο αναπτύγματα που διατηρούν μεν την σχέση τους με τις έννοιες που τα δημιούργησαν αλλά έχουν εν μέρει διαφοροποιηθεί από την αρχική τους σημασία προς την πλευρά της υπερβολής.

    Π.χ. Κάποιος μπορεί να είναι θρησκευόμενος και κάποιος άλλος να είναι θρησκόληπτος. Αυτό μπορεί να φωτίσει κάπως τη διαφορά του εθνιστή από τον εθνικιστή ως προς το στοιχείο της υπερβολής και την διαφορά ανάμεσα στην υγιή αγάπη για την πατρίδα και το έθνος από την άρρωστη αντίληψη ενός φανατικού δήθεν πατριωτισμού με εμμονή σε ρατσιστικά στερεότυπα.
    Εν πάσει περιπτώσει, ο εθνισμός δεν είναι μια νέα λέξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αυτό μπορεί να φωτίσει κάπως τη διαφορά του εθνιστή από τον εθνικιστή ως προς το στοιχείο της υπερβολής και την διαφορά ανάμεσα στην υγιή αγάπη για την πατρίδα και το έθνος από την άρρωστη αντίληψη ενός φανατικού δήθεν πατριωτισμού με εμμονή σε ρατσιστικά στερεότυπα.

    ΔΗΛΑΔΗ ΑΥΤΟΙ ΤΟ 21 ΗΤΑΝ ΡΑΤΣΙΣΤΕς ΚΑΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΣΦΑΖΑΝ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΥΣ? Ο ΓΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ ΗΤΑΝ ΠΑΛΙΟΡΑΤΣΙΣΤΗΣ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΚΑΙ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΥΣ? ΡΕ ΣΕΙΣ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΜΑΣ ΧΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΗΡΑΤΕ ΠΡΕΦΑ? ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΩΣΤΟ ΚΑΙ ΛΑΘΟΣ, ΑΚΡΑΙΟ Ή ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΡΘΟ ΟΤΑΝ ΑΓΩΝΙΖΕΣΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΣΟΥ. ΔΙΚΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ, ΤΕΛΟΣ

    ΑΙΜΑ-ΤΙΜΗ-ΕΛΛΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.