15/6/10

Τουρκο-ισραηλινές σχέσεις - Σχέσεις με τη Δύση

Δεν υπάρχει στροφή της τουρκικής πολιτικής "προς Ανατολάς" , υπάρχει προσαρμογή της τουρκικής πολιτικής στο μετά τον ψυχρό πόλεμο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον, λένε αναλυτές, διπλωμάτες και πολιτικοί καθώς φουντώνει και στην Τουρκία η σχετική συζήτηση.

Η μετωπική σύγκρουση της Άγκυρας με το Ισραήλ, μετά τους εννέα νεκρούς της ισραηλινής επίθεσης στο στόλο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ακολουθήθηκε από την καταψήφιση από την Τουρκία της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν, δίνοντας έτσι αφορμή για δηλώσεις - όπως του Αμερικανού υπουργού Αμυνας κ. Ρόμπερτ Γκέιτς που μιλούν για "απογοήτευση" της Τουρκίας από τη Δύση.

Η καταψήφιση των μέτρων εναντίον του Ιράν ήταν η φυσική συνέπεια της πρωτοβουλίας που είχε πάρει νωρίτερα η Τουρκία με τη Βραζιλία, επισημαίνουν αναλυτές και διπλωμάτες .

" Η Τουρκία δεν αλλάζει προσανατολισμό, ανοίγει απλώς τις κλειδαριές του ψυχρού πολέμου", λέει χαρακτηριστικά στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας "Ταράφ" , ο εμπειρογνώμων του Ινστιτούτου Brookings κ. Emiliano Alessandri.

Ακαδημαϊκές αναλύσεις του τμήματος της Μέσης Ανατολής του St. Antony College στην Οξφόρδη, επισημαίνουν ότι - αντίθετα από την αντίληψη που κυριαρχεί στα μέσα ενημέρωσης -, η πολιτική της Τουρκίας απέναντι στο Ιράν δεν βρίσκεται σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ.

"Γεγονός παραμένει ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία έχουν πάρα πολλούς κοινούς στόχους στην ευρύτατη Μέση Ανατολή.

Οι διαφορές που έχουν στο πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι, δεν σημαίνει ότι βρίσκονται σε σύγκρουση", γράφει η Sharmine Narwani σε πρόσφατο σχόλιό της. Η ίδια ακαδημαϊκός αποδίδει την περί του αντιθέτου αντίληψη στα μέσα ενημέρωσης στη διαδεδομένη, αλλά λανθασμένη - όπως τονίζει - αντίληψη ότι "τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ συμπίπτουν με τα συμφέροντα του εβραϊκού κράτους".

Η Άγκυρα κινείται για να καλύψει το κενό που αφήνει η Ουάσιγκτον, λένε αναλυτές και επιμένουν ότι οι τριβές που βλέπουμε οφείλονται στη δυσκολία συντονισμού.

Η πορεία των σχέσεων της Άγκυρας με το Τελ Αβίβ , ήταν προδιαγραμμένη, λένε οι πιο προσεκτικοί παρατηρητές των διεθνών σχέσεων. Δεν συνδέεται με εσωτερικές πολιτικές της κυβέρνησης και του Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης ή έστω με τις αντιλήψεις του υπουργού Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η σχέση με το Ισραήλ, δοκιμάζεται ήδη από το 2003, και την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, λέει ο καθηγητής Μουσταφά Κιμπάρογλου του Μπιλκέντ στην Άγκυρα.

Ενώ η Τουρκία, φοβάται την εμφάνιση ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στο βόρειο Ιράκ , το Ισραήλ βλέπει αντίθετα θετικά αυτή την προοπτική .

"Αν δεν υπάρξουν σημαντικές πρωτοβουλίες και από τις δυο πλευρές, η σχέση την περασμένη δεκαετία που εκινείτο στη σφαίρα του win-win , θα μετακινηθεί οριστικά στη σφαίρα του loose-loose", λέει ο καθηγητής.

Στην πραγματικότητα οι σχέσεις με το Ισραήλ δεν ήταν ποτέ καλές, παρά μόνο την περασμένη δεκαετία, μόνο μετά το "εικονικό" πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 1997. Τότε η ομάδα που οδήγησε στο πραξικόπημα και ασκούσε από το παρασκήνιο την εξουσία, είχε ιδιαίτερα στενές σχέσεις με το ισραηλινό λόμπι στην Ουάσιγκτον.

Ο στρατηγός Τσεβίκ Μπιρ, ήταν ο αγαπημένος του λόμπι. Η επιρροή αυτή κράτησε για αρκετά χρόνια. " Αν αγνοήσουμε αυτά τα χρόνια , οι σχέσεις δεν ήταν πραγματικά καλές", λέει ο Ταχά Οζχάν του (SETA) Ιδρύματος Πολιτικής Κοινωνικής και Οικονομικής Έρευνας.

Ένας άλλος αναλυτής που έχει παρακολουθήσει από κοντά την πολιτική της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή, λέει ότι ακόμα και την περίοδο των καλών σχέσεων η Τουρκία δεν προσυπέγραφε ποτέ τα οράματα για τη "Νέα Μέση Ανατολή", έτσι όπως αυτά προβάλλονταν από τη νέο- συντηρητική και φιλική προς το Ισραήλ Ουάσιγκτον .

"Η Άγκυρα προσπαθούσε πάντα να μεσολαβήσει μεταξύ του Ισραήλ και της Συρίας, εργαζόταν πίσω από τη σκηνή για να οργανώσει επαφές μεταξύ του Ισραήλ και του Πακιστάν", λέει ο Σερντάρ Λατσινέρ.

Τα πράγματα έγιναν πολύ χειρότερα με τη σημερινή κυβέρνηση του Ισραήλ , λένε όλοι και συνοψίζουν τα καταστροφικά επεισόδια που σημειώθηκαν στις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις τον τελευταίο χρόνο.

"Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει να συμπεριφέρεται σαν να ήταν ένα "σχέδιο", και να συμπεριφερθεί σαν ένα "κράτος" ενταγμένο στην περιοχή. Όσο συμπεριφέρεται σαν ένα σχέδιο εισηγμένο από κάπου αλλού δεν θα μπορέσει να ισορροπήσει τις σχέσεις με την Τουρκία, λέει ο κ. Λατσινέρ.

Η πολιτική ηγεσία στην Τουρκία , αποδοκιμάζει απερίφραστα τις απόψεις που μιλάνε για απομάκρυνση της Τουρκίας από τη Δύση. Ο Τούρκος πρωθυπουργός με το γνωστό ιδιότυπο ύφος του χαρακτήρισε ως "εξαπτέρυγα του Ισραήλ", όσους αναπαράγουν τέτοιες απόψεις.

Ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τις σχέσεις με την Ε.Ε. απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί αλλαγής του προσανατολισμού. "Οι ισχυρισμοί αυτοί ξεκινούν από τους κύκλους που δεν θέλουν την ένταξη της Τουρκίας Ε.Ε." λέει ο κ. Εγκεμέν Μπαγίς.

iKypros
14/06/2010

2 σχόλια:

  1. >Γεγονός παραμένει ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία έχουν πάρα πολλούς κοινούς στόχους στην ευρύτατη Μέση Ανατολή.<

    Δεν νομίζω πια. Η Τουρκία έχει πάρει τον δικό της δρόμο. Έχει επιλέξει τον κόσμο του Ισλάμ, που είναι και «φυσικός» της χώρος (ο Noam Chomsky το είχε πει εδώ και χρόνια στην Άγκυρα, σχετικά με την πρόθεσή της να ενταχθεί στην ΕΕ), στηρίζει το Ιράν, άρα τι κοινούς στόχους έχει με τις ΗΠΑ;

    >Η πορεία των σχέσεων της Άγκυρας με το Τελ Αβίβ , ήταν προδιαγραμμένη, .... έστω με τις αντιλήψεις του υπουργού Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου.<

    Αλλά με τι; Η άποψή μου είναι ότι ακριβώς με τις αντιλήψεις του Νταούτογλου έχουν να κάνουν, διότι το Ισραήλ δεν χωρά στα νεοοθωμανικά του σχέδια.

    Τέλος πάντων. Εμείς οι αδαείς, τι μορούμε να πούμε μπρός στους επαγγελματίες αναλυτάδες; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ 15 Ιουνίου 2010 11:47 π.μ.

    Γιατί; και συ αναλητού είσαι!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.