10/6/10

«Defendory» και «Defensys»,


-«Χυδαίο και ταυτόχρονα ανυπόστατο και «άσφαιρο» πρωτοσέλιδο δημοσίευμα ανάρτησε η Zougla.gr, αναφερόμενη στο πρόσωπο μου και την Defensys που, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, θα διοργανώνει εφεξής η ΔΕΘ.
-H απόφαση για τη μεταφορά της «Defendory» στη Θεσσαλονίκη είχε ληφθεί από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, εδώ και πολλά χρόνια, αναφέρουν οι πληροφορίες. Ο βορειοελλαδίτης πολιτικός είχε αρκετούς λόγους για να επιθυμεί κάτι τέτοιο.


Συγνώμη στον ξάδερφο. Ήταν ο κουνιάδος του
Μία πολύ παλιά υπόσχεση στους προεστούς της Θεσσαλονίκης φρόντισε να τηρήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά, επειδή το τερπνόν συμβαδίζει μετά του ωφελίμου, ο κ. υπουργός κάνει και ένα δώρο στην οικογένειά του, αφού το ζήτημα αφορά τον αδελφό της συζύγου του, επιχειρηματία Δ. Μπακατσέλο.

Η έκθεση αμυντικού υλικού «Defendory», η οποία διοργανωνόταν ανελλιπώς ανά διετία από το 1980 στον Πειραιά, διακόπτει τη λειτουργία της και τη θέση της παίρνει η έκθεση «Defensys», που θα διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, εκλογική περιφέρεια του κ. Βενιζέλου.

Η «Defendory» ήταν μία από τις μεγαλύτερες και γνωστότερες εκθέσεις πολεμικού υλικού στον κόσμο, λειτουργούσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και συγκέντρωνε εκατοντάδες εκθέτες και αγοραστές από κάθε γωνιά του πλανήτη.

H απόφαση για τη μεταφορά της «Defendory» στη Θεσσαλονίκη είχε ληφθεί από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, εδώ και πολλά χρόνια, αναφέρουν οι πληροφορίες. Ο βορειοελλαδίτης πολιτικός είχε αρκετούς λόγους για να επιθυμεί κάτι τέτοιο. Από τη μία, ήταν το -μέχρι εμμονής- πάθος με το οποίο οι συμπατριώτες του κατακρίνουν τον συγκεντρωτισμό του «κράτους των Αθηνών», από την άλλη ήταν ο αδελφός της συζύγου του, επιχειρηματίας Δ. Μπακατσέλος, ο οποίος επρόκειτο να αναλάβει το σημαντικότερο ρόλο. Αυτόν της διοργάνωσης.

Την ευκαιρία προσέφερε η ανάληψη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τον κ. Βενιζέλο, αλλά και τα οικονομικά προβλήματα, που, όπως λέγεται, αντιμετώπιζε η έκθεση.

Το 2008, λειτούργησε και η ανταγωνιστική «Athens International», μία πρωτοβουλία του εκδότη του περιοδικού «Άμυνα & Διπλωματία», Αλέξανδρου Τάρκα, χωρίς όμως επιτυχία, παρά την αμέριστη στήριξη του τότε υπουργού Άμυνας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, της ΝΔ και κάποιων εταιρειών οπλικών συστημάτων.

«Χέρι-χέρι με τον Καρατζαφέρη»
Μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, τον περασμένο Οκτώβρη, ξαφνικά δείχνει ενδιαφέρον για την «Defendory» το ΛΑΟΣ, με τον βουλευτή Μάκη Βορίδη να καταθέτει ερώτηση στη Βουλή, όπου καταγγέλλει «σκάνδαλο φοροδιαφυγής και πιθανό ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» μέσω της έκθεσης.

Όπως ανέφερε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, «η συγκεκριμένη εξωχώρια εταιρεία συμβάλλεται στο εξωτερικό με τις αμυντικές βιομηχανίες που συμμετέχουν στην έκθεση, εισπράττει μισθώματα και λογαριασμούς στο εξωτερικό, τιμολογεί (αν τιμολογεί) στο εξωτερικό για υπηρεσία παρεχόμενη στην Ελλάδα και για έκθεση που διοργανώνεται στην Ελλάδα υπό την αιγίδα του ελληνικού ΥΕΘΑ». Το αποτέλεσμα, όπως υπογράμμισε ο κ. Βορίδης, είναι «η διαφυγή ΦΠΑ για το ελληνικό Δημόσιο και η σύμπραξη του υπουργείου στη διοργάνωση εκθέσεως με χρήση παρένθετου νομικού προσώπου».

Με ταχύτητα που εντυπωσιάζει, στις 15 Μαρτίου 2010, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, διατάσσει αμέσως ειδική έρευνα από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, με έμφαση «σε αδικήματα που σχετίζονται με τον ΦΠΑ και την έκδοση και λήψη εικονικών ή πλαστών φορολογικών στοιχείων».

Ανάλογη έρευνα διεξάγει και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τη διαφορά ότι αυτή ξεκίνησε πολύ νωρίτερα, από το Νοέμβριο 2009, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Βενιζέλου στο υπουργείο Άμυνας.

Πρώτο βήμα της έρευνας ήταν η «αναστολή της σχετικής Διαταγής Διαρκούς Ισχύος» υπέρ της «Defendory», που είχε υπογραφεί το 1992 από τον τότε υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Σπ. Σπηλιωτόπουλο. Με άλλα λόγια, η πρώτη δουλειά που έκανε ο κ. Βενιζέλος, μόλις πάτησε το πόδι του στο υπουργείο, ήταν να αφαιρέσει την αιγίδα του ΥΕΘΑ από την «Defendory».

Μία οικογενειακή υπόθεση
Η προετοιμασία της νέας έκθεσης «Defensys» στη Θεσσαλονίκη, εκλογική περιφέρεια του κ. Βενιζέλου, έγινε με γοργούς ρυθμούς. Όπως λέγεται, ήταν το στενό περιβάλλον του υπουργού που επικοινώνησε με πολλές Πρεσβείες, αλλά και το ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο για το ζήτημα της μεταφοράς της έκθεσης στη Θεσσαλονίκη.

Στις 18 Μαρτίου 2010, ο επιχειρηματίας Δ. Μπακατσέλος, αδελφός της συζύγου του κ. Βενιζέλου, Βασιλικής Μπακατσέλου, ανακοινώνει τη λειτουργία της έκθεσης «Defensys» στη Θεσσαλονίκη, ως κύριος μέτοχος του οργανωτικού φορέα, δηλαδή της ΔΕΘ.

«Φιλοδοξούμε να διοργανώσουμε μια ανάλογη τεράστια διεθνή συνάντηση της παγκόσμιας αμυντικής βιομηχανίας», ανέφερε ο κ. Μπακατσέλος, σε συνέντευξη Τύπου, υπογραμμίζοντας τα οικονομικά οφέλη από τη διοργάνωση, αφού, όπως είπε, το κόστος για τη μίσθωση εκθεσιακού χώρου στην «Defendory» ήταν πολλαπλάσιο των χρεώσεων που ισχύουν στις εκθέσεις στο Εκθεσιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Στις 27 Μαΐου 2010, έγινε η πρώτη επίσημη παρουσίαση της 1ης Διεθνούς Έκθεσης Άμυνας και Ασφάλειας «Defensys 2010» σε εκπροσώπους του ξένου διπλωματικού σώματος στην Ελλάδα, πρέσβεις και στρατιωτικούς ακόλουθους.

Όπως έγινε γνωστό, θα χρησιμοποιηθεί το αεροδρόμιο «Μακεδονία» σε ό,τι αφορά εκθέματα σχετικά με την Αεροπορία, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης για πλωτά εκθέματα και οι χώροι της ΔΕΘ για τα υπόλοιπα.

Δεν χωράει αμφιβολία ότι το εγχείρημα ήταν ένα δώρο του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου με πολλούς αποδέκτες.

Ήταν ένα δώρο στην εκλογική περιφέρειά του, τη Θεσσαλονίκη, αφού ικανοποιεί το ισχυρό τοπικιστικό αίσθημα της πόλης, συνδράμοντας ουκ ολίγον και στην τοπική οικονομία. Πάνω απ΄ όλα, όμως, ήταν ένα δώρο σε συγγενικά πρόσωπα: χωρίς αμφιβολία η έκθεση αμυντικού υλικού «Defensys» είναι μία οικογενειακή υπόθεση του κ. Βενιζέλου.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος για το δημοσίευμα της zougla.gr...Το μεσημέρι της Πέμπτης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για τη σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ:

«Χυδαίο και ταυτόχρονα ανυπόστατο και «άσφαιρο» πρωτοσέλιδο δημοσίευμα ανάρτησε η Zougla.gr, αναφερόμενη στο πρόσωπο μου και την Defensys που, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, θα διοργανώνει εφεξής η ΔΕΘ.

Έχει ανακοινωθεί επισήμως και στον Τύπο και σε όλους τους διαπιστευμένους στην Ελλάδα πρέσβεις, ότι το ΥΠΕΘΑ αποφάσισε να διακόψει τη μακροχρόνια αδιαφανή πρακτική της παροχής της αιγίδας του -και μαζί σημαντικής υλικής υποστήριξης- σε ιδιωτικές εκθεσιακές δραστηριότητες, όπως η Defendory, που ελέγχονται φορολογικά.

Για το λόγο αυτό το ΥΠΕΘΑ παρέχει την αιγίδα του και στηρίζει ένα μόνο φορέα, τον επίσημο κρατικό εκθεσιακό φορέα, τη ΔΕΘ, που θα διοργανώνει την Defensys.

Ο κ. Δημήτρης Μπακατσέλος, Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Θεσσαλονίκης και αδελφός της συζύγου μου, ήταν μέχρι πριν λίγες εβδομάδες, ως εκ της ιδιότητός του, πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΘ ΑΕ, θέση στην οποία τον έχει διαδεχθεί ο δικηγόρος κ. Γιάννης Κωνσταντίνου.

Το ΥΠΕΘΑ στηρίζει και συνεργάζεται με την ΔΕΘ και με κανέναν ιδιώτη επιχειρηματία. Για όσους παρακολουθούν το διαδίκτυο, η στιγμή κατά την οποία εμφανίστηκε αυτή η άτεχνη και εξόφθαλμα ανυπόστατη συκοφαντία είναι προφανές ότι συνδέεται με τη νευρικότητα που προκαλούν συγκρούσεις "εσωτερικού" χαρακτήρα...

Ας μην μπλέκουν όμως το ΥΠΕΘΑ στις υποθέσεις τους. Η δική μου στάση υπαγορεύεται από θεσμικά κριτήρια».


...και η απάντηση της zougla.gr στον υπουργό Άμυνας
1) Ο κ. Δημήτρης Μπακατσέλος, αδελφός της συζύγου του υπουργού Αμύνης, Ευάγγελου Βενιζέλου, ήταν ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ, όταν επισήμως ανακοίνωσε τη διοργάνωση της «DEFENSYS» από την εταιρεία της οποίας προΐστατο. Αυτό, ακριβώς, επεσήμανε η πρωτοσέλιδη ανάρτηση στην ηλεκτρονική εφημερίδα zougla.gr.

2) Το κεντρικό υπουργικό επιχείρημα συνίσταται στο ότι ο κ. Μπακατσέλος δεν είναι πλέον πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ, αλλά στη θέση του βρίσκεται ο κ. Κωνσταντίνου. Ωστόσο, πάντα, ο θεός αγαπά και τον νοικοκύρη. Έτσι, αν και ο κ. Μπακατσέλος αποχώρησε από τη ΔΕΘ, παραμένει εμπλεκόμενος στην «DEFENSYS», καθώς το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης είναι συνδιοργανωτής. (Ο κ. Μπακατσέλος είναι το ΕΒΕΘ) Γι αυτό το λόγο, στην επίσημη παρουσίαση της «DEFENSYS» εκατέρωθεν του υπουργού Αμύνης παρακάθισαν οι κ.κ. Μπακατσέλος και Κωνσταντίνου. Το μείζον πολιτικό πρόβλημα για τον κ. Βενιζέλο είναι ότι σε περιόδους ΔΝΤ, το κράτος πραγματοποιεί δαπάνες, χωρίς να έχει ξεκαθαριστεί -ακόμη (;)- ποιοι ιδιώτες συνεργάζονται με τη ΔΕΘ.

3) Το ότι τα έργα και αι ημέραι της «Defendory» ήδη από τον Νοέμβριο όσον αφορά στο υπουργείο Άμυνας, και από τον Φεβρουάριο όσον αφορά στο Υπουργείο Οικονομικών, ελέγχονται για ενδεχόμενη φοροδιαφυγή είναι γνωστό και αναφέρεται στο δημοσίευμα. Το ότι ο έλεγχος δεν έχει καταλήξει σε σαφή συμπεράσματα και το ότι δεν υφίσταται επίσημη ενημέρωση επί του θέματος για πιθανά ευρήματα είναι επίσης γνωστό και επισημαίνεται στη σχετική ανάρτηση.

4) Το ότι η μεταφορά μιάς σημαντικότατης διεθνούς έκθεσης με άκρως εξειδικευμένο περιεχόμενο στην ΔΕΘ ήταν ειλημμένη απόφαση και ότι η ιδέα ήταν επεξεργασμένη και εκφρασμένη δεν διαψεύδεται από την επίσημη ανακοίνωση του υπουργού.

5) Η καταφυγή σε εύκολα τεχνάσματα με αναφορά σε «ενδο- Διαδικτυακές αντιπαλότητες» και σε «νευρικότητα» δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν.

6) Το ότι η οικογένεια των ξένων πρεσβειών και άλλων εθνικών και διεθνών θεσμών ενημερώθηκαν από το Υπουργείο Άμυνας για την άρση της πάγιας αιγίδας προς της «Defendory» αλλά και για την απόφαση να τεθεί η « DEFENSYS» πλέον υπό την επίσημη αιγίδα του υπουργείου επίσης επισημαίνεται στην ανάρτηση.

7) Εάν το δημοσίευμα είναι «άσφαιρο», όπως επισημαίνεται στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργού Άμυνας, τότε πώς δικαιολογείται η οξύτητα της υπουργικής παρέμβασης-ανακοίνωσης;

Οι διοργανωτές της DEFENDORY απαντούν στον Ευάγγελο Βενιζέλο

Σχετικά με όσα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφέρει σε απάντηση της zougla.gr και αναφορικά με την πραγματοποίηση εκθέσεων αμυντικής βιομηχανίας στην Ελλάδα, το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Εκθέσεων, που είναι φορέας οργανώσεως της DEFENDORY INTERNATIONAL, ανακοινώνει τα ακόλουθα:

«Οι σχέσεις της DEFENDORY με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ουδέποτε υπήρξαν αδιαφανείς. Μάλιστα, με στόχο τη μεγιστοποίηση των ωφελημάτων που προκύπτουν από την DEFENDORY, το ΥΠΕΘΑ έχοντας τη σύμφωνη γνώμη του συνόλου της τότε Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας, και δίχως να υπάρξει σχετικό αίτημα εκ μέρους του Ι.Β.Ε., αποφάσισε το 1993, την έγγραφη επισημοποίηση της μεταξύ τους συνεργασίας, εκδίδοντας τη διαταγή διαρκούς ισχύος Φ.905.1/178181/Σ.895/12-03-1993. Με την άνω διαταγή το ΥΠΕΘΑ έθεσε υπό την αιγίδα του την DEFNDORY και όρισε ως αρμόδιο φορέα συντονισμού την τότε ΥΠΟΒΙ (Υπηρεσία Πολεμικής Βιομηχανίας), αφού είχαν προηγηθεί 14 συναπτά έτη συνεργασίας, η οποία υπήρξε απρόσκοπτος, επωφελής και απόλυτα διαφανής. Έκτοτε η συνεργασία μεταξύ ΥΠΕΘΑ και Ι.Β.Ε. διέπεται από τους κανόνες που θεσπίστηκαν με την ως άνω διαταγή.

Σημειωτέον ότι προ της εκδόσεως της συγκεκριμένης διαταγής διαρκούς ισχύος, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Θεόδωρος Στάθης, με το Φ.731.700/D/454045/Σ.972/20-5-1987 ενέκρινε τη χορήγηση αδείας οργάνωσης και λειτουργίας των Εκθέσεων «DEFENDORY INTERANTIONAL», για την περίοδο 1990 έως και 2004. Για την αντίστοιχη περίοδο 2005-2020 ο τότε Γενικός Διευθυντής της Γ.Δ.Ε., η οποία διαδέχθηκε την ΥΠΟΒΙ, Γ. Κολίρης, ενέκρινε τη χορήγηση άδειας οργάνωσης και λειτουργίας με την Φ.900/586734/Σ.149/6-3-2001.

Ως προς το εάν η DEFENDORY είχε ποτέ υλική υποστήριξη από το ΥΠΕΘΑ, περιοριζόμαστε στην κατηγορηματική δήλωση ότι το Ι.Β.Ε. ουδέποτε ζήτησε ή έλαβε οικονομική ενίσχυση οιασδήποτε μορφής από Δημόσια Αρχή ή Οργανισμό

Με εκτίμηση,

Τίνα Δημητροπούλου
Διαχειρίστρια
Ινστιτούτου Βιομηχανικών Εκθέσεων».

Παρέμβαση του Αλέξανδρου Τάρκα, υπεύθυνου διοργάνωσης της «Athens International»
«Προς συμπλήρωση των πληροφοριών σημερινού άρθρου σας στο www.zougla.gr σχετικά με τις αμυντικές εκθέσεις στην Ελλάδα και την, εκ μέρους μας, οργάνωση της έκθεσης και του συνεδρίου “Athens International”, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

· H “Athens International 2008” οργανώθηκε, για πρώτη φορά, το Μάιο 2008 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» με τη συμμετοχή 102 εταιριών και φορέων. Αντικειμενικά, ήταν επιτυχής, καθώς, διεθνώς, δεν έχει παρατηρηθεί από την πρώτη διοργάνωση να συγκεντρώνεται τόσο μεγάλος αριθμός συμμετοχών.

· Με δεδομένη και την επιτυχία του 2008, η έκθεση και το συνέδριο της “Athens International” το 2009 επέτυχαν αλματώδη αύξηση συμμετοχών από τις 102 στις 154. Δίδοντας έμφαση στο διακομματικό χαρακτήρα της εκδήλωσης και σε θέματα διαφάνειας, το παράλληλο επιστημονικό συνέδριο πραγματοποιήθηκε, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, με τη συνεργασία του «ΙΣΤΑΜΕ – Αν. Παπανδρέου», του «Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κων. Καραμανλής» και του ΕΛΙΑΜΕΠ.

· Πέραν της τυπικής αιγίδας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την “Athens International” δεν είχαμε, σε καμία περίπτωση, «την αμέριστη στήριξη» του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Ευ. Μεϊμαράκη. Είναι δε σε όλους γνωστό ότι δεν διατηρώ φιλικές ή πολιτικές σχέσεις με τον κ. Μεϊμαράκη. Άλλωστε είναι ενδεικτικό ότι, ενώ είχαμε ζητήσει την αιγίδα από το Μάιο του 2007, τελικά μας δόθηκε μόλις τον Ιανουάριο του 2008 με την επανειλημμένη επίκληση της απαίτησης για (σχετικά) ισότιμη μεταχείρισή μας με τη “Defendory”.

· Για την “Athens International” το υπουργείο Εθνικής Άμυνας απέστειλε, εξαιρετικά καθυστερημένα και το 2008 και το 2009, μόνον μια απλή ενημερωτική εγκύκλιο προς τους αμυντικούς και οικονομικούς ακολούθους της χώρας μας στο εξωτερικό. Αντίθετα, από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 ως και το 2008 ο εκάστοτε υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο εκάστοτε γενικός διευθυντής Εξοπλισμών του ΥΕΘΑ προσκαλούσαν, επισήμως, τους ξένους ομολόγους τους να συμμετάσχουν στη “Defendory”. Σύμφωνα δε με δελτίο τύπου της ΔΕΘ (27/5/10), και ο νυν υπουργός Εθνικής Άμυνας «θα προσκαλέσει ο ίδιος στην πρώτη διοργάνωση [της νέας DEFENSYS] υπουργούς Εθνικής Άμυνας από δεκάδες χώρες».

Με εκτίμηση,
Αλέξανδρος Τάρκας
Εκδότης «Άμυνας & Διπλωματίας»
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=143951&cid=6

2 σχόλια:

  1. Καλά ολα αυτά μπορεί και να συμφωνούμε στα περισσότερα. Ομως βαθυτατα μέσα μου πιστεύω οτι πιο πολύ σας τσούζει οτι φεύγει απο την αθηνα και δεν εχει για τους εκει εμπλεκόμενους μαρμίτα αλλο.
    Και τωρα ξαφνικά που θα πάει στην θεσσαλονίκη όλα έιναι ύποπτα. και γιατι τα προηγούμενα χρόνια τουμπεκί ψιλοκομμένο; μηπως επειδή τότε βολευε καποιους άλλους.
    Ρε για βλάκες μας περνάτε ορνεα αρπακτικα των αθηνών θα φατε και τις ψυχές μας στο τέλος. Θα χορτάσετε ποτέ;

    ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τελεια .... πολυ ωραια..... απολαυστικα.... συνεχιστε να ψιφατε .... ,.... σας χρειαζετε η πολιτικη υποκριτικη.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.