1/7/10

Λήξη συναγερμού

Αποχώρησε αργά το μεσημέρι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος από τη θαλάσσια περιοχή της Σαμοθράκης. Παραμένει άγνωστο εάν προέβη σε διαδικασία έρευνας του υποθαλάσσιου χώρου
Περίπου ένα εικοσιτετράωρο έπλεε πέριξ της Σαμοθράκης το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Τσεσμέ και μέχρι στιγμής είναι αδιευκρίνιστη η αποστολή του στη συγκεκριμένη θαλάσσια ζώνη – στα διεθνή ύδατα αλλά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας - και εάν προέβη σε υποθαλάσσια έρευνα με ειδικά μηχανήματα.Τελικώς στις 16:00 επέστρεψε στα τουρκικά χωρικά ύδατα και στις 16:45 αγκυροβόλησε στα τουρκικά παράλια πλησίον της περιοχής Ένος.Με τη αποχώρηση του τουρκικού σκάφους έληξε και ο συναγερμός που είχε σημάνει στο ελληνικό πεντάγωνο το οποίο από την πρώτη στιγμή παρακολουθούσε στενά τις κινήσεις του.

Είχε προηγηθεί διάβημα του Υπουργείου Εξωτερικών προς την Άγκυρα με το οποίο η ελληνική πλευρά ζητούσε επαρκείς εξηγήσεις για την εμφάνιση στο Αιγαίο του εν λόγω ερευνητικού σκάφους.News247.gr

Τουρκικό ερευνητικό σκάφος: Διπλωματικό παρασκήνιο ή προειδοποίηση;
Παρά την καθησυχαστική δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τις τουρκικές κινήσεις στη Σαμοθράκη, η κατάσταση δείχνει να πιο περίπλοκη από όσα ανακοινώνονται.Το ενδεχόμενο διενέργειας τουρκικών πετρελαϊκών ερευνών σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, έγινε γνωστό με επιλεκτική διαρροή συγκεκριμένων κύκλων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Τσεσμέ» κινείται 15 ναυτικά μίλια δυτικά της Σαμοθράκης και 8 ναυτικά μίλια νοτίως της Θράκης, δηλαδή στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Θάσου και Σαμοθράκης. Η περιοχή είναι μεν εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων, αλλά εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.Σύμφωνα με τις επίσημες πληροφορίες το εκτελούσε συγκεκριμένη διαδρομή (από και προς δύο σημεία) με σήματα ναυτικού κώδικα σαν να εκτελούσε έρευνες ή επιθυμώντας να δώσει την εντύπωση εκτέλεσης τέτοιων δραστηριοτήτων.Πηγές των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας ανέφεραν ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη ενέργεια να έχει ως στόχο την αποστολή ηχηρού μηνύματος στην ελληνική πλευρά να μην ξεκινήσει ερευνητική δραστηριότητα στις περιοχές του βορείου Αιγαίου όπως ήδη έχει ανακοινώσει ασκώντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σύμφωνα με άλλες πηγές οι άκρως απόρρητες διμερείς ελληνοτουρκικές διεργασίες-συνεννοήσεις για τη διευθέτηση των ζητημάτων (βλ. τουρκικών απαιτήσεων) στο Αιγαίο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και το τουρκικό ερευνητικό σκάφος θα μπορούσε είτε να στοχεύει στο να «θολώσει τα νερά» μέχρι να οριστικοποιηθούν οι συμφωνίες είτε να ασκήσει πίεση υπενθυμίζοντας εμμέσως στην ελληνική πλευρά ποια είναι η εναλλακτική οδός σε περίπτωση μη αποδοχής των τουρκικών προαπαιτουμένων... Και όπως το πρόσφατο παρελθόν έχει δείξει η προοπτική κρίσης δημιουργεί τουλάχιστον «αμυντικά» αντανακλαστικά στην Αθήνα.Το «Τσεσμέ» παρακολουθείται διακριτικά αλλά στενά από κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες που ήθελαν να υφίσταται στην περιοχή ισχυρή τουρκική ναυτική παρουσία.

Το υπουργείο Εξωτερικών τηρεί στάση αναμονής κρατώντας χαμηλό προφίλ ώστε να μη χρεωθεί κλιμάκωση της κατάστασης που θα μπορούσε να καταλήξει σε επεισόδιο ή ακόμη και κρίση.Στο πνεύμα αυτό κινήθηκε και η δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρη Δελαβέκουρα:«Εντοπίστηκε το τουρκικό υδρογραφικό και ωκεανογραφικό σκάφος “Τσεσμέ” στη θαλάσσια περιοχή του Βορείου Αιγαίου, μεταξύ της ηπειρωτικής ακτής της Θράκης και της Σαμοθράκης, σε περιοχή εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σύμφωνα με τα σήματα του ναυτικού κώδικα που ανήρτησε χθες, το σκάφος πραγματοποιεί θαλάσσιες έρευνες.

Το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεχή επικοινωνία και συντονισμό με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, έχει προβεί, από την πρώτη στιγμή, σε διάβημα προς την τουρκική πλευρά προκειμένου να ζητήσει εξηγήσεις για τη δραστηριότητα του εν λόγω πλοίου.
Ο πλους και η δραστηριότητα του πλοίου τελούν υπό παρακολούθηση, με γνώμονα την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των αρμοδιοτήτων της χώρας μας, σύμφωνα με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.Από επιλογή, η Ελλάδα επιδιώκει τη συνεργασία με την Τουρκία. Δεν πρέπει όμως κανένας να αμφιβάλλει για την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». defencepoint.gr

Σκηνικό έντασης στήνουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο
Το περιστατικό προκάλεσε προβληματισμό στην Αθήνα, καθώς συνέπεσε με μια περίοδο που ο Γ. Παπανδρεου έχει επενδύσει σημαντικά στην επαναπροσέγγιση με την Τουρκία, ενώ μόλις τη Δευτέρα είχαν συναντηθεί οι κ. Αποστολίδης και Σινιρίογλου σε έναν ακόμη γύρο διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Πετρέλαιο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η περιοχή στην οποία κινήθηκε το τουρκικό ερευνητικό σκάφος είναι η περιοχή της βραχονησίδας Ζουράφας ή Λαδοξέρας, για τον βυθό της οποίας υπάρχουν ενδείξεις ότι κρύβει κοιτάσματα πετρελαίου. Η κυριαρχία της βραχονησίδας αυτής, η οποία πλέον θυμίζει περισσότερο ξέρα, αμφισβητείται από την Τουρκία και είναι ενδεικτικό ότι το 1997 σε εδική έκδοση του τουρκικού ΓΕΝ, συμπεριλαμβάνεται στις «γκρίζες ζώνες».

Οι τουρκικές προκλήσεις όμως είχαν συνέχεια χθες, καθώς αεροσκάφος της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο από Αθήνα προς Ρόδο, την ώρα που έκανε ελιγμό εντός του FIR Αθηνών για να πάρει πορεία προσγείωσης έλαβε δύο κλήσεις στις 10.05 π.μ. από την τουρκική φρεγάτα GOKCEBA, η οποία βρισκόταν εντός τουρκικών χωρικών υδάτων. Η τουρκική φρεγάτα έκανε λόγο για «άγνωστο αεροσκάφος που πετάει επιθετικά» ζητώντας «να απομακρυνθεί από την περιοχή». Μια ώρα αργότερα στις 11.18 π.μ. η τουρκική φρεγάτα έκανε τρεις ακόμη ανάλογες κλήσεις παρά το γεγονός ότι τη στιγμή εκείνη δεν υπήρχε ούτε πολιτικό ούτε στρατιωτικό αεροσκάφος στον αέρα.ΗΜΕΡΗΣΙΑ

2 σχόλια:

  1. Ερώτηση:
    Εάν ο πρωθυπουργός, ο ΥΠΕΘΑ και ο ΥΠΕΞ δώσουν διαταγή προδοτική, όπως ΙΜΙΑ και ΟΤΣΑΛΑΝ, οι επί κεφαλής αξιωματικοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν, επί τόπου, τα όπλα τους εναντίον τους και ας κριθούν μετά από όποιο δικαστήριο;
    γ.κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μ' αὐτὰ ποὺ γίνονται σκούρα τὰ πράγματα.
    Οἱ τοῦρκοι λένε πολλὰ ψεύδη γενικῶς, ἀλίμονο σὲ ὅσους μονίμως τοὺς πιστεύουν.
    Ἐμεῖς εἴμαστε χειρότερα τοὺς φοβόμαστε κιόλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.