28/7/10

Στήνουν Ελληνικές βιοτεχνίες στα σύνορα



Για μια ακόμη φορά οι Έλληνες παίρνουν τον δρόμο της ξενιτιάς όχι για να δουλέψουν στις φάμπρικες της δυτικής Ευρώπης αλλά για να μπορέσουν να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους από την λαίλαπα της κρίσης.

Πολλές βιοτεχνίες κυρίως από την Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες και την Καβάλα, στήνουν τα μηχανήματά τους στην μεθόριο, μέσα στο βουλγάρικο έδαφος και πασχίζουν να προσφέρουν στους πελάτες τους φθηνά προϊόντα ώστε να ανταγωνιστούν τα πολυκαταστήματα κυρίως επίπλων, κουφωμάτων και προφίλ αλουμινίου.

Τα τουρκικά προϊόντα τα οποία κατακλύζουν τις αγορές και είναι πολύ φθηνότερα από τα αντίστοιχα που παράγονται στην Ελλάδα οδηγούν πολλούς επιπλοποιούς να στήσουν την βιοτεχνία τους στην Βουλγαρία και να μεταφέρουν τα έπιπλα, κουζίνες, σαλόνια και κουφώματα στους πελάτες τους στην χώρα μας και στην περιοχή μας.

Ιδιαίτερα στον χώρο του επίπλου που χρειάζεται και λεπτοδουλειά, όπως είναι τα αιγαιοπελαγίτικα και τα κρητικά έπιπλα τύπου Σκύρου, η Βουλγαρία είναι ιδανικός χώρος παραγωγής γιατί με το μεροκάματο ενός εργάτη στην Ελλάδα στην γείτονα χώρα μπορείς να απασχολήσεις και δύο αλλά και τρεις εργαζόμενους (περίπου 120 - 300 ευρώ ο μηνιαίος μισθός των εργατών).

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα στοιχεία για τις επιχειρήσεις που αναζήτησαν μία καλύτερη τύχη στο εξωτερικό είναι ελλιπή, ωστόσο οι αριθμοί που παραθέτουν οι συνδικαλιστές διάφορων κλάδων δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αισιοδοξίας για το μέλλον της ελληνικής βιοτεχνίας. Ειδικότερα, στη Βουλγαρία εκτιμάται πως δραστηριοποιείται αυτήν τη στιγμή το 30% - 40% των επιχειρήσεων του κλάδου επίπλου, δηλαδή περί τις 100 επιχειρήσεις.

10 σχόλια:

  1. Ετσι ειναι. Μεχρι να ακριβυνει και η Βουλγαρια και να στραφουν αλλου....
    Βεβαια μην παραβλεπουμε το γεγονος οτι η Βουλγαρια εχει μονο 10% φορο, ενω η Ελληνιτσα εξακολουθει να αντιμετωπιζει την κριση με αυξηση φορολογιας.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Α τους καημένους τους επιχειρηματίες...
    Τι να σας πω, εγώ συγκινήθηκα.
    Εκείνο που γνωρίζω, όπως όλοι μας, είναι ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες είναι αρπακολατζήδες.
    Ακόμα και αν έχουν υγειή επιχείρηση για δεκαετίες, αρνούνται να επενδύσουν σε εξοπλισμό και μηχανήματα, ούτως ώστε να αναβαθμίσουν την δουλειά τους, και μετά τους φταίνε τα μεροκάμματα.
    Αν δεν είναι έτσι, ας μας ενημρώσει κάποιος τι ποσοστό των κερδών τους επιστρέφουν κάθε χρόνο στις επιχειρήσεις τους υπό μορφή επενδύσεων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα. Αυτοί είναι τόσο "πατριώτες", που, μπροστά στο συμφέρον τους και το μεγαλύτερο κέρδος, αδιαφορούν για το αν άλλοι Έλληνες θα μείνουν άνεργοι και θα πεινάσουν...
    Ας μην τις αποκαλούμε λοιπόν τις βιοτεχνίες "ελληνικές"... Θα τρίζουν τα κόκκαλα της Μπουμπουλίνας, που ενώ ήταν μεγαλοαστή έδωσε όλη την περιουσία της για την πατρίδα! Επίσης εύχομαι σ'αυτούς τους βιοτέχνες, από καρδιάς, να αποτύχει το εγχείρημά τους και λίαν συντόμως να βρεθούν στη θέση αυτών που απέλυσαν!

    Το λοιπό άρθρο δε θα το σχολιάσω γιατί επιεικώς γελοίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με προϊόντα υπερυψηλής τεχνολογίας όπως τα έπιπλα και τα κουφώματα, θα διαφοροποιηθεί το μέσο εισόδημα του Ελληνα από το αντίστοιχο του Βούλγαρου και του Τούρκου.
    Καλά μυαλλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και οι τιμές αυτών των προϊόντων θα είναι λογικά σε τιμές Βουλγαρίας, σωστά;;

    Η' μήπως κάνω κάπου λάθος;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βλέπω το σήμα της ΕΕ στην φωτο στα σύνορα με την Βουλγαρία. Κανονικό με 12 αστέρια. Όταν μπαίνεις στην Ελλάδα από τα Σκόπια, έχουμε μια μεγάλη πινακίδα με 16 αντι 12 αστέρια. Χρόνια είναι έτσι. Πολλοί έχουν διαμαρτυρηθεί, έχουν στείλει φωτο στην Νομαρχία στο Υπουργείο... σιγά τώρα... Ούτε για ένα σωστό σύμβολο να φτιάξουμε δεν είμαστε ικανοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν προκειται φυσικα για ελληνικες εταιρειες απο τη στιγμη που δεν φορολογουνται στην Ελλαδα.
    Ειναι Βουλγαρικες εταιρειες με ελληνα αφεντικο. Για να βαζουμε τα πραγματα στη θεση τους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. τα τελευταία 5 χρόνια έχουν γίνει 200 αλλαγές στο φορολογικό. τι πρέπει δηλαδή να κάνουν οι άνθρωποι αυτοί? Εφόσον οι επιχειρηματικοί αυτοί ελιγμοί είναι καθ'όλα νόμιμοι τότε καλά κάνουν και φεύγουν. Ο ΓΑΠ είπε ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε και ας μην γελιώμαστε πάμε για βούλιαγμα. και δυστυχώς αν βουλίαξουμε πάλι οι φελλοί και τα περιτώματα θα επιπλεύσουν...
    Αφού δεν μπορούμε κράτος και πολίτες να συνενοηθούμε, και λυπούμε που κράτος και πολίτες είναι πια δυο ξένοι οργανισμοί, ας σώσει ο καθένας το σπίτι του...κατάντια είναι αυτό αλλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σε μια χώρα που οι επιχειρηματίες είναι ένοχοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου, καλά κάνουν και φεύγουν. Αλλιώς πρέπει να αυτοκτονήσουν ή να γίνουν κι αυτοί ΔΥ να ξύνονται και να φωνάζουν και για το μισθό που τους κόβει η κυβέρνηση.
    Μείνετε εσείς εδώ να σας ταΐσει το ΠΑΜΕ και οι κηφήνες συνδικαλιστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εχθές έφυγε μετανάστης στη Σουηδία νεαρός 25 χρονών που η οικογένειά του κράταγαν μανάβικο λιανική, μαναβική χοντρική και περίπτερο!!! Και όμως δεν βγαίνει μας είπε. Δεν μπορεί να ζήσει νέος άνθρωπος στην Ελλάδα πια. Και δεν μιλάμε για επιστήμονα... Έτσι κατήντησαν τον τόπο οι Πάγκαλοι οι Γιωργάκηδες, οι Σημίτιδες οι Αλογοσκούφηδες, οι Χριστοδουλάκηδες, οι Τσοβόληδες, οι Καραμανλήδες και ό,τι άχρηστο έχει βρέξει ο Θεός σ' αυτόν τον τόπο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.