12/7/10

Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΕΝΝΑΔΙΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

http://www.ascsa.edu.gr/images/uploads/image_662_285.jpg
της Ελίνας Γαληνού

«Όταν ο άνθρωπος έχει έναν κήπο και μια βιβλιοθήκη, έχει ό,τι του χρειάζεται..» έλεγε ο Κικέρωνας. Αυτή η φράση είναι μάλλον η πιό ταιριαστή για το ιστορικό κτίριο της Γενναδείου Βιβλιοθήκης που κοσμεί την Αθήνα εδώ και έναν περίπου αιώνα.
Στις αρχές του 20ου αιώνα, ο Ιωάννης Γεννάδειος, πρέσβης της Ελλάδος στην Μ. Βρεττανία, έρχεται να συνεχίσει την πνευματική παρακαταθήκη του πατέρα του Γεωργίου. Ο λόγιος πατέρας του, υπήρξε υποστηρικτής της Ελληνικής Επανάστασης και ένας από τους ιδρυτές του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Στα 1922, ο γιός του Ιωάννης, έχοντας κληρονομήσει το πάθος του πατέρα του για τα βιβλία και την παιδεία, προσέφερε μια συλλογή 26000 βιβλίων στην Αμερικανική Σχολή. Το εν λόγω μεγαλοπρεπές μαρμάρινο κτίριο στις πλαγιές του Λυκαβηττού, σχεδιάστηκε από Αμερικανούς αρχιτέκτονες και εγκαινιάστηκε το 1926.
Οι συλλογές της Βιβλιοθήκης προβάλλουν την διαχρονία του ελληνισμού και του κόσμου της ανατολικής Μεσογείου από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας. Οι εκδόσεις έργων του Ομήρου, του Θουκυδίδη, του Ηροδότου, των μεγάλων τραγικών ποιητών και πολλών άλλων που διαθέτει η Βιβλιοθήκη, εκπροσωπούν την πλούσια ελληνική κλασσική γραμματεία. Σπάνιες εκδόσεις της Βίβλου και εκκλησιαστικών έργων, διαφωτίζουν την ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας και των θρησκευτικών δογμάτων γειτονικών λαών, ενώ μοναδικά χειρόγραφα και πολύτιμες εικόνες, αντανακλούν στον πλούτο του βυζαντινού κόσμου.
Η εκ νέου ανακάλυψη της Ελλάδας, της Ρώμης και των πολιτισμών της ανατολικής Μεσογείου στη διάρκεια του Ευρωπαικού Διαφωτισμού, αποτυπώνεται στην παγκοσμίου φήμης γεωγραφική και περιηγητική συλλογή της Βιβλιοθήκης καθώς και τους παλαιούς χάρτες. Μνημειώδεις τόμοι του 18ου αιώνα, παραπέμπουν στην γένεση της ιστορίας της τέχνης και της αρχαιολογίας, καθώς επίσης και στα ημερολόγια και τις επιστολές του Ερρίκου Σλήμαν, εξερευνητή της Τροίας και των Μυκηνών. Πολυάριθμα βιβλία απεικονίζουν την χλωρίδα και την πανίδα της Ελλάδας και της ανατολικής Μεσογείου κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, ενώ μέσα από τοπιογραφίες, προβάλλονται περιγραφές παλαιών πόλεων και αρχαίων μνημείων.
Ο Ιωάννης Γεννάδιος υπήρξε ένθερμος βιβλιόφιλος και παθιασμένος συλλέκτης βιβλίων. Πίστευε πολύ στην διαχρονικότητα του ελληνικού πνεύματος από την αρχαία εποχή ως σήμερα και αναζητούσε ιστορικά τεκμήρια που βεβαιώνουν αυτήν την πεποίθηση. Το βιβλιόσημο ex libris που κοσμεί τους τόμους της συλλογής του, περιέχει τη ρήση του Ιωάννη Χρυσοστόμου ΚΤΑΣΘΕ ΒΙΒΛΙΑ ΨΥΧΗΣ ΦΑΡΜΑΚΑ – σαφώς αρμονική με το πνεύμα της συλλογής και το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε η Βιβλιοθήκη. Όταν ιδρύθηκε η Γεννάδιος, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πόσο κρίσιμο ρόλο θα διαδραμάτιζε στην πολιτιστική ζωή της χώρας. Σήμερα, με περισσότερους από 117000 τόμους, αποτελεί ένα θησαυροφυλάκιο βιβλίων, αρχείων και έργων τέχνης, που αποτελούν σημαντικές πτυχές για την ιστορία και τον πολιτισμό της μετα-κλασσικής, της βυζαντινής και της σύγχρονης Ελλάδας.
Η ομαδική εικαστική έκθεση που διοργανώθηκε πρόσφατα στους χώρους της βιβλιοθήκης, διερευνά την απήχηση της συλλογής του ιδρυτή της και την επίδραση που δημιουργεί ένας τέτοιος χώρος σε σύγχρονους καλλιτέχνες. «Για όλους εμάς που έχουμε βαθειά γνώση της αξίας των συλλογών της Βιβλιοθήκης, τα έργα των καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν από τον Ιωάννη Γεννάδιο, τον κόσμο του και την προσφορά του, είναι μια φρέσκια ματιά σε έναν χώρο οικείο ενώ συνάμα προσφέρουν μια θεώρηση των θησαυρών του» μας είπε η Δρ. Μαρία Γεωργοπούλου, Διευθύντρια της Γενναδείου Βιβλιοθήκης.
----------------------------

2 σχόλια:

  1. Επιτρέπεται η είσοδος στο κοινό; Και αν ναι, ποιές μέρες και ώρες;
    γ.κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η έκθεση φιλοξενείται μέσα στο χώρο της βιβλιοθήκης, οδός Σουηδίας και το κοινό μπορεί να την επισκέπτεται κατά τις ώρες λειτουργίας της βιβλιοθήκης, από τις 9.00πμ έως 3.00μμ. Η βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή τις εργάσιμες μέρες της εβδομάδος. Για την είσοδο χρειάζεται επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας, εκτός αν ο επισκέπτης έχει εκδώσει ειδική ταυτότητα της Γενναδείου.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.