28/7/10

Το φυσικό αέριο δημιουργεί εντάσεις στην Αν. Μεσόγειο



του Δραγουμάνου

Υπό τον τίτλο «Ο Λίβανος, η Κύπρος και το Ισραήλ εποφθαλμιούν το προσφάτως εντοπισθέν κοίτασμα αερίου στη Μεσόγειο»( το άρθρο που αναφέρει ο Δραγουμάνος είναι κλειδωμένο), η εφημερίδα LA TRIBUNE σε αναταπόκριση του Pascal Lacorie από Ιερουσαλήμ αναφέρει τα εξής:
«Τα σημαντικά κοιτάσματα αερίου που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στη Μεσόγειο, κατά μήκος των ισραηλινών ακτών, κλιμακώνει τις ορέξεις στην περιοχή. Για να διασφαλίσει τον έλεγχο αυτού του πακτωλού που, σε μια πρώτη φάση, αποτιμάται σε 40 δις δολλάρια, η ισραηλινή Κυβέρνηση προτίθεται να φέρει στο Κοινοβούλιο νόμο που θα επεκτείνει την ναυτική της Αποκλειστική Ζώνη Εκμετάλλευσης κατά 210,5 χιλ, ως το σημείο της μέσης γραμμής από την Κύπρο. Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στο να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια του Λιβάνου που, επίσης, διεκδικεί δικαιοδοσία επί τμήματος των προσφάτως εντοπισθέντων κοιτασμάτων από ισραηλινές εταιρείες και την αμερικανική Noble Energy Company».

«Στο κοίτασμα της περιοχής Λεβάιθαν, σε απόσταση 130 χιλ. κατά μήκος του λιμανιού της Χάιφα και πλησίον των συνόρων με το Λίβανο, σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες ενδέχεται να υπάρχουν όχι μόνον σημαντικά κοιτάσματα αερίου αλλά και πετρελαίου, γεγονός που αναμένεται να διπλασιάσει τα προσδοκώμενα οφέλη. Το ενισχυμένο οικονομικό διακύβευμα αρχίζει, λοιπόν, να τροφοδοτει πολιτικές και διπλωματικές εντάσεις. O Uzi Landan, Ισραηλινός Υπουργός Υποδομών, προειδοποίησε πρόσφατα ότι η χώρα του δεν θα δίσταζε να καταφύγει ακόμα και στη χρήση ισχύος προκειμένου να υπερασπισθεί τα αποκλειστικά της δικαιώματα στα κοιτάσματα αερίου».

«Από πλευράς του Λιβάνου κλιμακώνονται, ομοίως, οι τόνοι. Οι αρμόδιες αρχές κατηγορούν τους Ισραηλινούς ότι επιδιώκουν να τους υποκλέψουν τον εθνικό τους πλούτο. Αμέσως, δύο νομοσχέδια κατατέθηκαν στο λιβανέζικο Κοινοβούλιο για να επιβεβαιωθεί η δικαιοδοσία της χώρας επί ενός τμήματος των αποκαλυφθέντων κοιτασμάτων. Η σύγκρουση συμφερόντων προσλαμβάνει γρήγορα διεθνή χροιά.

Η Συρία και η Τουρκία επωφελήθηκαν της ευκαιρίας για να ανακόψουν το Ισραήλ σπεύδοντας να εκδηλώσουν την υποστήριξή τους τους στις διεκδικήσεις του Λιβάνου. Και προς περαιτέρω επιπλοκή των πραγμάτων, οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις επί των ισραηλινών αρχών προκειμένου οι τελευταίες να παύσουν να απαιτούν από την Noble Energy αύξηση του αντιτίμου που αντιστοιχεί στα δικαιώματα μελλοντικής εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων», καταλήγει το δημοσίευμα.


1 σχόλιο:

  1. Πολύ σημαντική εξέλιξη που θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στη Μ Ανατολή.
    Τι να πει κανείς για το Ισραήλ; Από τη μια εξοργίζει με την τακτική του τσαμπουκά και του μάγκα που γράφει στα από τέτοια του κάθε υποχρεώση του προς τους γείτονες του:

    "θα επεκτείνει την ναυτική Αποκλειστική Ζώνη Εκμετάλλευσης κατά 210,5 χιλ,"
    αν δεν κάνω λάθος θα έπρεπε να είναι νομίμως στα 200 χιλ.

    Ενώ "αποσκοπεί στο να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια του Λιβάνου που, επίσης, διεκδικεί δικαιοδοσία επί τμήματος των προσφάτως εντοπισθέντων κοιτασμάτων"

    Οι Λιβανέζοι "κατηγορούν τους Ισραηλινούς ότι επιδιώκουν να τους υποκλέψουν τον εθνικό τους πλούτο" Σώπα καλέ! Οι Εβραίοι τέτοιο πράγμα;

    Από την άλλη είναι και άξιοι θαυμασμού γιατί υπερασπίζονται τα συμφέροντα τους δυναμικά ακόμη και όταν έχουν άδικο, πράγμα που συμβαίνει τις περισσότερες φορές.
    Άλλωστε κατα αυτούς οι έννοιες του δικαίου και του συμφέροντος δεν ταυτίζονται ποτέ.
    Το Ισραήλ λέει: "δεν θα δίσταζε να καταφύγει ακόμα και στη χρήση ισχύος προκειμένου να υπερασπισθεί τα αποκλειστικά του δικαιώματα στα κοιτάσματα αερίου"
    Σε αντίθεση βεβαίως με την Ελλάδα που δεν υπερασπίζεται τα δικά της συμφέροντα ακόμη και όταν έχει το δίκαιο με το μέρος της.

    "Η Συρία και η Τουρκία επωφελήθηκαν της ευκαιρίας για να ανακόψουν το Ισραήλ σπεύδοντας να εκδηλώσουν την υποστήριξή τους τους στις διεκδικήσεις του Λιβάνου"

    Αυτό αποτελεί μια επιπρόσθετη αιτία για την κλιμάκωση της ρήξης ανάμεσα στις χώρες αυτές με το Ισραήλ, όπου η Τουρκία φαίνεται να αποκτά ένα επιπλέον έρεισμα, ενεργειακό αυτή την φορά για να ενδυναμώσει την ισλαμική της συμμαχία στην περιοχή.


    ΥΓ. "Στο κοίτασμα της περιοχής Λεβάιθαν"

    Η "σύμπτωση" αυτή μόνο ανατριχίλα προκαλεί.
    Στην Αποκάλυψη, ο δαίμονας που βγαίνει από τα έγκατα της γης κατά την περίοδο της ελεύσεως του Αντιχρίστου, για να σκορπίσει τον θάνατο και τον όλεθρο και που ταυτίζεται με τον πόλεμο, λέγεται Λεβιάθαν!!!
    Ζούμε σε αποκαλυπτικούς καιρούς....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.