28/7/10

Ο ξεχασμένος Αμερικανός



Του Roger Cohen / The New York Times

Οι Ντογκάν ήταν μια ήσυχη οικογένεια, που δεν τραβούσε την προσοχή των γειτόνων της. Ο Αχμέτ Ντογκάν είχε έρθει στο Τρόι της Νέας Υόρκης από την Τουρκία, για να σπουδάσει Οικονομικά στο Rensselaer Polytechnic Institute.

Οι Ντογκάν δεν διασκέδαζαν πολύ, αλλά όταν γεννήθηκε ο μικρότερος γιος τους, Φουρκάν, το 1991, έκαναν ένα πάρτι κι ένας γείτονας θυμάται ότι ήπιαν εις υγείαν «του πρώτου Αμερικανού πολίτη της οικογένειας».

Ο Φουρκάν Ντογκάν έζησε μόνο δύο χρόνια στο Τρόι κι επέστρεψε με την οικογένειά του στην Τουρκία το 1993. Αλλά ήταν υπερήφανος για το αμερικανικό του διαβατήριο και ονειρευόταν να επιστρέψει, όταν θα τελείωνε την Ιατρική. Πέντε ισραηλινές σφαίρες –τουλάχιστον δύο απ’ αυτές στο κεφάλι– τελείωσαν αυτό το όνειρο, στις 31 Μαΐου. Ο Ντογκάν ήταν 19 χρονών.

Ο νεαρός Αμερικανός, που είχε μόλις τελειώσει το γυμνάσιο με εξαιρετικούς βαθμούς στην Καισάρεια της κεντρικής Τουρκίας, είχε δει μια αγγελία στο Διαδίκτυο που ζητούσε εθελοντές για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Η αγγελία της τουρκικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Humanitarian Relief Foundation ή ΙΗΗ έγραφε ότι στόχος του ταξιδιού ήταν να δείξει ότι «το ισραηλινό εμπάργκο μπορεί να σπάσει νόμιμα».

Ο Ντογκάν ενδιαφερόταν ελάχιστα για την πολιτική, αλλά ανησυχούσε ως μέλλων γιατρός για τα δεινά των Παλαιστινίων και εν τέλει κληρώθηκε να πάει.

Αν και δεν έχει αποσαφηνιστεί πώς σκοτώθηκε –όπως και όλα όσα σχετίζονται με την επίθεση των Ισραηλινών στον στολίσκο για τη Γάζα– ο πατέρας του υποψιάζεται ότι μια βιντεοκάμερα του γιου του ήταν αυτή που προκάλεσε τους Ισραηλινούς κομάντος.

Οκέι, αρκετά· αυτή είναι η αρχή της ιστορίας που δεν έχετε διαβάσει για τη σύντομη ζωή του Φουρκάν Ντογκάν, ενός Αμερικανού πολίτη που σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις σε διεθνή ύδατα, στο υπό τουρκική σημαία πλοίο «Μαβί Μαρμαρά».

Δεν αμφιβάλλω ότι αν ο νεκρός Αμερικανός ήταν η Χέντι Επστάιν από το Σεντ Λούις, επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, ή ο Εντουαρντ Πεκ, πρώην Αμερικανός πρέσβης στη Μαυριτανία, θα είχαμε ακούσει πολύ περισσότερα. Δεν αμφιβάλλω επίσης ότι αν τα πράγματα είχαν εξελιχθεί διαφορετικά –αν, ας πούμε, ένοπλος Παλαιστίνιος είχε σκοτώσει έναν 19χρονο Αμερικανό φοιτητή, ονόματι Μάικλ Σάντλερ, ο οποίος βρέθηκε ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά Ισραηλινών και Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη– θα είχαμε κατακλυστεί από ιστορίες για το πρόσωπό του.

Αλλά σε πιάνει σύγκρυο από τον συνδυασμό Ισραηλινών κομάντος που πυροβολούν έναν Αμερικανό με περίεργο μουσουλμανικό όνομα και τα όσα προκαταβολικά ελέχθησαν από το Ισραήλ και τους οπαδούς του στις ΗΠΑ, οι οποίοι δεν ανέχονται την παραμικρή κριτική για το εβραϊκό κράτος.

Αυτό το σύγκρυο είναι κακό πράγμα. Ας κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να διαπιστώσουμε πώς πέθανε ο Ντογκάν – και τα άλλα οκτώ θύματα. Η Μέση Ανατολή απαιτεί πιο ανοιχτή συζήτηση και κατάρριψη των ταμπού. Τα σημαντικότερα θεσμικά όργανα των Εβραίων στην Αμερική πρέπει να ενθαρρύνουν μια ευρύτερη συζήτηση, αντί, όπως επισημαίνει ο Peter Beinart σε άρθρο του στο The New York Review of Books, να δοκιμάζουν «τον φιλελευθερισμό τους στην πόρτα του σιωνισμού».

Ας δούμε ότι, χωρίς την κατακραυγή που προκάλεσε αυτή η υπόθεση, η κυβέρνηση Ομπάμα δεν θα μπορούσε να αμφισβητήσει την επιβεβλημένη από το Ισραήλ ασφυξία της Γάζας και το Ισραήλ θα συνέχιζε τον αποκλεισμό που τώρα έχει χαλαρώσει.

Οπως δείχνει το συγκεκριμένο περιστατικό, το Ισραήλ δεν πρόκειται να αλλάξει τακτική αν οι φίλοι του δεν υψώσουν τη φωνή της κριτικής τους. Είναι καιρός για το εβραϊκό κατεστημένο της Αμερικής να επανεξετάσει τη θέση του ή να διακινδυνεύσει να χάσει πολλούς νέους Εβραίους, οι οποίοι προβληματίζονται με την πορεία του Ισραήλ.

Ελπίζω ότι όλα τα μέλη του Κογκρέσου διάβασαν το άρθρο του Beinart. Επικοινώνησα με το γραφείο του γερουσιαστή Πολ Τόνκο, ο οποίος εκπροσωπεί την περιοχή του Τρόι, για να ρωτήσω σχετικά με τον Ντογκάν. Ο εκπρόσωπός του μου απάντησε ότι ο κ. Τόνκο δεν έχει να κάνει κάποιο σχόλιο, αλλά και κανείς στο Κογκρέσο δεν είπε τίποτα για τον θάνατο αυτού του Αμερικανού.

Επικοινώνησα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου ένας αξιωματούχος μού είπε ότι ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Τουρκία πρόσφερε βοήθεια στην οικογένεια Ντογκάν. (Διέψευσε επίσης τις πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να εντάξουν την ΙΗΗ στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.)

Οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια, περιλαμβανομένης μιας ενδεχόμενης έρευνας του θανάτου του Ντογκάν από το FBI, θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των ανακρίσεων που διεξάγονται υπό την καθοδήγηση ενός συνταξιούχου δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ, με τη συμμετοχή δύο ξένων παρατηρητών. Η οικογένεια Ντογκάν θα μπορούσε να ζητήσει τη συνδρομή του FBI.

Φαίνεται όμως ότι δεν έχει ψευδαισθήσεις. Ο καθηγητής Ντογκάν, ο οποίος διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Καισάρειας, δήλωσε στη Wall Street Journal ότι αναρωτιέται ποια θα ήταν η αμερικανική ανταπόκριση αν ο γιος του ήταν χριστιανός κάτοικος των ΗΠΑ. Εχοντας ζήσει στις ΗΠΑ, είπε, «ξέρω πώς αντιδρούν οι άνθρωποι στην Αμερική όταν η γάτα τους έχει σκαρφαλώσει στο δέντρο και δεν μπορεί να κατέβει».

Ωστόσο, είναι διαφορετικό όταν ένας Αμερικανός μουσουλμάνος εγκλωβίζεται από ισραηλινά πυρά.

kathimerini.gr

12 σχόλια:

  1. TOUS KSEXASMANOUS KYPRIOUS AMERICANOUS POU XATHIKAN APO TO 1974 TOUS THIMITHIKE KANEIS??? KATHIMERINI EXEI GINEI POLY DEMEK LIGHT ALLA TURKA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τωρα μολις εβαλα τα κλαματα για τον αδικοχαμενο "Αμερικανο"....

    Δεν ντρεπομαστε και λιγο μας περνανε για Γιουσουφακια οι καθε λογης πρακτορες των εφημεριδων..

    Ας γραψουν μια αραδα για τα εκκατομυρια Ελληνων που εχουν σφαξει οι τουρκοι με τα μαχαιρια αργα και οχι ανωδυνα και γρηγορα με μια σφαιρα..


    Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 28 Ιουλίου 2010 10:52 π.μ.

    "και οχι ανωδυνα και γρηγορα με μια σφαιρα.."

    Υπάρχει και πιο ανώδυνος και γρήγορος τρόπος.
    Να σου έρθει ας πούμε μια ισραηλινή ρουκέτα στο κεφάλι..

    Αλλά εσένα όπως σε κόβω δεν θα σου έκανε και μεγάλη ζημιά, καθώς το έχεις προφυλαγμένο με λαμαρίνες.
    Πολύ πιθανόν να χάλαγε μόνο η ρουκέτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Απελλη,

    η αναφορα εγινε στο τι μας ταϊζουν οι δημοσιογραφισκοι, ωστε να λυπηθουμε τους Τουρκους "Ακτιβιστες" ενω τα εγκληματα εις βαρος των Ελληνων ουτε κουβεντα..

    Εγω μπορει να εχω λαμαρινες ωστε να προφυλασομαι αλλα εσυ απο οτι καταλαβαινω ισως θα πρεπει να σουρωνεις το πολυ κουτοχορτο που σε ταιζουν τα ΜΜΕ γιατι σε κοβω οτι σε πειραζει.

    Φιλικα

    Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν ειχε την καταλληλη παιδεια (οχι εκπαιδευση), ισως να καταλαβαινε σε τι περιπετειες ηθελε να τους οδηγησει το Τουρκικο κρατος, προς ιδιο οφελος φυσικα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κ.

    "ωστε να λυπηθουμε τους Τουρκους "Ακτιβιστες" ενω τα εγκληματα εις βαρος των Ελληνων ουτε κουβεντα.."


    Έτερον εκάτερον.
    Το θέμα της ανάρτησης είναι η δολοφονία ενός νέου από τους Εβραίους. Άσχετα από την εθνικότητα του θα μπορούσε να είναι γιος σου. Έχεις ένα στείρο εθνικισμό που σου αφαιρεί την ανθρωπιά. Από κάθε άποψη λοιπόν, σου λέω ότι είσαι Τούρκος στην ψυχή, αφού εκφράζεσαι και πιθανόν να έκανες ότι κάνουν και αυτοί.
    Δε διαφωνώ για τα εγκλήματα των Τούρκων, τα οποία μπορούμε να συζητήσουμε όσο θέλεις και να συμφωνήσουμε. Αλλά φίλε μου αυτή η χαιρεκακία σου δεν παίζεται.
    Άσε που δεν με πείθεις ότι προέρχεται από ελληνικό αντιτουρκικό μένος, αλλά μάλλον από φιλοισραηλινή εμπάθεια.

    "το πολυ κουτοχορτο που σε ταιζουν τα ΜΜΕ"

    Ναι, έλα να μου πεις ότι τρώω και κουτόχορτο και πως περίμενα εσένα τον έξυπνο να με ξυπνήσεις. Λες και δεν ξέρω τα εγκλήματα των Τούρκων, όμως εδώ μιλάμε για τα ισραηλινά εγκλήματα, που όλως τυχαίως τα δικαιολογείς με τον "ανώδυνο τρόπο σου".

    Ο ανώνυμος 1:28 μ.μ είναι τουλάχιστον πιο ανθρώπινος απέναντι σε έναν νέο που απερίσκεπτα έγινε θύμα μιας διπλωματικής συμπαιγνίας ανάμεσα σε δύο κράτη που είναι τέρατα θηριωδίας.


    Άλλαξε πλευρό τώρα και συγνώμη που σε ξύπνησα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΑΠΠΕΛΗ, δεν είμαι ο παραπάνω στον οποίο απαντάς,αλλα ωφείλω να πω πως αν ψάχνεις για "ανθρωπιά" στη διεθνή πολιτική,μάλλον εσύ πρέπει να αλλάξεις πλευρό και να συνεχίσεις να ονειρεύεσαι...

    Οσο για τον "καυμένο νέο που δολοφονήθηκε", αναρωτιέμαι αν θα τον έβλεπες με την ίδια συμπάθεια αν έρχονταν να αγωνιστεί για τα δίκαια των Τούρκων της Δ.Θράκης και τον Τσάμηδων-όπως θα'ρθουν σύντομα οι ίδιοι αγνοί "ακτιβιστές".

    Και πές με κι'εμένα στείρο Εθνικιστή...

    Πυροβολητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γα τον καημέν νέο αφγανό που σκοτώθηκε στην έκρηξη μηχανισμό στην Αθήνα γιατί κουνήθηκε φύλλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αππελη,

    Ξαναλεω οτι το σχολιο στοχο εχει τους δημοσιογραφους και το οτι προβαλουν οτι τους υπαγορευουν αυτοι που θελουν επηρεασουν την κοινη γνωμη για τους δικους τους σκοπους. Οχι για το συγκεκριμενο γεγονος.

    Αν μπορεις να το καταλαβεις καλως, αλλιως να με συνχωρεσεις διοτι εκτος των αλλων ειμαι και αταλαντος στην ζωγραφικη..

    Οσο για Εβραιους και Τουρκους δεν με κοφτει καθολου ας τα βρουν ματαξυ τους, φιλαρακια ειναι για πολλους Αιωνες, δεν θα τα χαλασουν για ενα "καυμένο νέο που δολοφονήθηκε", αν αυτο νομιζεις ισως και να εισαι πολυ γελασμενος..

    Η πατριδα μου εχει χασει και απο τους δυο, αυτο εμενα με νοιαζει και μονον. Αν εσυ το βλεπεις Εθνικιστικο και στειρο λυπαμαι, δεν μπορουμε ολλοι να ειμαστε του επιπεδου σου ωστε να δειξουμε την ιδια μεγαλοψυχια..

    Οσο για το παιδι ειναι λυπηρο που ενας νεος εχασε την ζωη του αλλα δυστηχως εγινε. Δεν θα επιτρεψω ομως λογο του γεγονοτος να μου κανουν προπαγανδα..

    Οσο για το "σου λέω ότι είσαι Τούρκος στην ψυχή", εγω φοβαμαι οτι ζεις στο δικο σου μαγικο κοσμο, και αν ποτε μας καλεσει η πατριδα να αντιμετοπισουμε τους φανατικους αλλα κατα τα αλλα "καυμένους νέους" σου, δεν θα σε θελω διπλα μου, αλλα θα προτιμησω καποιους "στείρους εθνικιστες"..

    Εξυπνακια...

    Φιλικα

    Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τέτοιους Αμερικανούς, να τους χαίρεστε κυρία Χίλαρυ.
    Καταντήσατε την χώρα σας Ισλαμική Δημοκρατία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πυροβολητή, λες:

    "Οσο για τον "καυμένο νέο που δολοφονήθηκε", αναρωτιέμαι αν θα τον έβλεπες με την ίδια συμπάθεια αν έρχονταν να αγωνιστεί για τα δίκαια των Τούρκων της Δ.Θράκης και τον Τσάμηδων-όπως θα'ρθουν σύντομα οι ίδιοι αγνοί "ακτιβιστές".

    Ωραίος είναι ο συλλογισμός σου, αλλά πάσχει στις αναλογίες, δηλαδή είναι μη συγκρίσιμος.
    Λες "δίκαια" των Τούρκων. Καταλαβαίνω ότι το λες ειρωνικά, όμως οι Έλληνες Μουσουλμάνοι της θράκης δεν υφίστανται διώξεις από τους Έλληνες χριστιανούς, όπως υφίστανται οι Παλαιστίνιοι από τους Εβραίους, οπότε θα ήταν δικαιολογημένη μια αντίδραση. Τέτοιο πράγμα όμως δεν συντρέχει στα δικά σου παραδείγματα. Το αντίθετο μάλιστα. Εμείς έχουμε το δίκαιο μαζί μας και άρα η άσκηση βίας απέναντι στον κακόβουλο είναι επιβεβλημένη. Αυτή είναι η τεράστια διαφορά της αναλογίας των δύο παραδειγμάτων. Δεν θα τον δω λοιπόν με την ίδια συμπάθεια. Θα αντιμετωπισθεί ως εχθρός
    Όμως με τους ισραηλινούς και την Γάζα, κρίνοντας αντικειμενικά, θέλω να πιστεύω, είναι αλλιώς το πράγμα. Δυστυχώς δεν είμαι οπαδός της σοφιστικής αντίληψης περί του δικαίου του ισχυρού και θα συνεχίσω να ψάχνω την ανθρωπιά οπουδήποτε υπάρχουν άνθρωποι, σαν τον Διογένη με το Φανάρι.


    28 Ιουλίου 2010 4:22 μ.μ.

    "Αν μπορεις να το καταλαβεις καλως, αλλιως να με συνχωρεσεις"

    Κατά αρχήν δεν διαφωνώ με αυτό που λες για τους δημοσιογράφους. Αλλού διαφώνησα:

    Αν αντί για αυτό:

    "Τωρα μολις εβαλα τα κλαματα για τον αδικοχαμενο "Αμερικανο"....

    Είχες πει αυτό που λες τώρα:

    "Οσο για το παιδι ειναι λυπηρο που ενας νεος εχασε την ζωη του αλλα δυστηχως εγινε"

    Δεν θα είχα κάνει σχόλιο. Μου αρκεί που το λες τώρα

    "διοτι εκτος των αλλων ειμαι και αταλαντος στην ζωγραφικη.."

    Για να το γράφεις σημαίνει πως γνωρίζεις τι ήταν ο Απελλής (με δύο λλ, όχι ππ).
    Δεν πειράζει για την ζωγραφική, γιατί κάπου θα έχεις και εσύ ένα ταλέντο.
    Πάντως, ο Σωκράτης έλεγε πως θα πρέπει να καλλιεργούμε το "δαιμόνιο" μας.

    Υ,Γ : Για το Τούρκος στην ψυχή..κλπ, το αποσύρω.
    Φεύγω στο μαγικό μου κόσμο και εξαντλώ την μεγαλοψυχία της ευαισθησίας μου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ειλικρινα λυπαμαι αλλα μου ειναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να νιωσω λυπη για τον "αθωο Αμερικανο" (πως ειπατε? αυτος ειναι Αμερικανος? ω ναι οσο αυτος ειναι Αμερικανος και εγω ειμαι πρυτανης της Οξφορδης!)Οταν οι Τουρκοι για ΧΙΛΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ σφαζουν τους ΧΡΙΣΤΑΝΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ? ΑΣ ΔΟΚΙΜΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΣΟ "ΓΛΥΚΑ ΚΟΒΕΙ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ" ΚΑΙ ΑΜΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕΙ ΑΣ ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ!
    Β)Οι Ναζι στον Β! Παγκοσμιο Πολεμο ειχαν για τις "βρωμικες δουλιες" τα "Osttruppen".Απο οτι βλεπω οι διαφοροι Ισλαμοφασιστες εχουν για αναλογες αποστολες διαφορα "mawali" οπως τον " ΑΠΕ(Ι)ΛΗ ο ποιος για ΠΟΛΛΟΣΤΗ ΦΟΡΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΦΕΛλΟΣ ΕΙΝΑΙ! ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΜΟΝΟ ΑΣ ΕΧΙ ΣΤΕΝΑΧΩΡΗΘΕΙ ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΟΝ ΣΟΛΩΜΟΥ Η ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ?Για αυτο ας παρει την ΤΟΥΡΚΙΚΗ ψυχη του και ασ ομολογησει πιστη στον "προφητη" του ωστς να βρισκεται εκει που πραγνματικα ανηκει! Μον ας θυμαται τι ειδους καταλξηξη ειχαν τα Osttruppen οταν στα τελη του πολεμου επεσαν στα χερια των Σοβιετικων...
    Χρηστος Βουλγαρης απο Λονδινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.