31/8/10

Παραπλανούν για αγνοουμένους

.Εγιναν συνολικά 1.187 αναλύσεις DΝΑ

ΤΟΥΒΑΣΟΥΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πολλές από τις πληροφορίες που διαβιβάζονται στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) είναι είτε λανθασμένες είτε παραπλανητικές αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι, κατά μέσον όρο, σε κάθε σημείο που υποδεικνύεται εντοπίζονται λείψανα που αντιστοιχούν σε 1,67 αγνοούμενο.

Με βάση το δεδομένο ότι εντοπίστηκαν και ομαδικοί τάφοι των 40 ατόμων, γίνεται αντιληπτό, ότι σε πολλούς δεν βρέθηκε τίποτε. Ο αριθμός 1,67 προκύπτει από το γεγονός ότι η ΔΕΑ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της, επισκέφθηκε 412 χώρους πιθανής ταφής, στους οποίους εντόπισε λείψανα που αντιστοιχούν σε 690 άτομα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΑ, που εξεδόθη με την ευκαιρίας της χθεσινής Διεθνούς Μέρας Αγνοουμένων, διενήργησε οστεολογικές αναλύσεις στο Ανθρωπολογικό Εργαστήρι και 1.187 αναλύσεις DΝΑ στο Εργαστήρι Δικανικής Γενετικής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, και επέστρεψε στις οικογένειες τα λείψανα 248 αγνοουμένων για κανονική ταφή. Σημειώνεται, ότι ο αριθμός των αγνοουμένων που δήλωσαν και οι δύο πλευρές ανέρχεται σε περίπου 2.000.

Ένα από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΑ αφορά στην περίοδο του 1963, οπόταν στις απαγωγές και δολοφονίες Ελληνοκυπρίων είχε εμπλοκή η Τουρκοκυπριακή ΤΜΤ.
Η έλλειψη βούλησης της άλλης πλευράς αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ουδείς Ελληνοκύπριος αγνοούμενος εντοπίστηκε από την περίοδο του 1963, ενώ αντίθετα βρέθηκαν τα λείψανα αρκετών Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων.

Παράλληλα, προβλήματα αντιμετωπίζονται και στις περιπτώσεις Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων του 1974, όπου είχε εμπλοκή ο τουρκικός στρατός, ή όπου οι αγνοούμενοι βρίσκονται θαμμένοι σε στρατιωτικές περιοχές ή σε περιοχές που βαφτίζονται στρατιωτικές.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως αργά ή γρήγορα, θα τεθεί κυρίως από τους ξένους χορηγούς και θέμα κόστους, δεδομένου ότι δαπανώνται εκατομμύρια ευρώ χωρίς τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Στην ίδια ανακοίνωση της ΔΕΑ αναφέρεται ότι οι προσπάθειες για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, ώστε να επουλωθούν οι πληγές, μπορούν να πετύχουν μόνο μέσω του διαλόγου μεταξύ των μερών. Παράλληλα προστίθεται ότι οι δικοινοτικές επιστημονικές ομάδες της ΔΕΑ εργάζονται σκληρά από το 2006 για επιστροφή στις οικογένειες των λειψάνων των αγαπημένων τους προσώπων.

Έκκληση σε όσους μπορούν να βοηθήσουν
ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ αναφέρεται επίσης ότι τα τρία μέλη της ΔΕΑ επιθυμούν να ανανεώσουν την έκκλησή τους σε όσους μπορούν να βοηθήσουν προς την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων και επιτάχυνση της όλης διαδικασίας, να το πράξουν χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

Το να δοθεί μια αξιόπιστη απάντηση στις οικογένειες για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων αποτελεί μιαν επείγουσα ανάγκη και, εν πολλοίς, μια ανθρωπιστική και ευγενή υποχρέωση όλων, καταλήγει η ανακοίνωση.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.