16/8/10

Κι έπειτα θα ''ρθουν τα βοµβαρδιστικά

Τον πρώτο πυρηνικό σταθµό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Ιράν ετοιµάζεται να τροφοδοτήσει µε καύσιµο η Ρωσία το Σάββατο. Αν έχει πάντως δίκιο ο Τζέφρι Γκόλντµπεργκ του «Αtlantic Μonthly», εντός µηνών πιθανότατα να δεχθεί και αυτός, όπως και όλες οι ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, αιφνίδιο ισραηλινό βοµβαρδισµό.

Οανταποκριτής του αµερικανικού περιοδικού µίλησε µε δεκάδες αµερικανούς, ισραηλινούς και άραβες αξιωµατούχους και κατέληξε στο συµπέρασµα πως αν το Ιράν συνεχίσει στον δρόµο της πυρηνικής απείθειας και η Ουάσιγκτον δεν καταφέρει να πείσει την ισραηλινή κυβέρνηση ότι είναι έτοιµη να σταµατήσει την Τεχεράνη διά της βίας, εφόσον χρειαστεί, τότε µέσα στον επόµενο χρόνο το Ισραήλ µπορεί να επιτεθεί στο Ιράν – ο Γκόλντµπεργκ κρίνει πως οι πιθανότητες έχουν ξεπεράσει το 50%. Πιθανώς µάλιστα να το κάνει χωρίς καν να ζητήσει το πράσινο φως από τις ΗΠΑ, ώστε να µην τους δώσει χρόνο να την αποτρέψουν.

«… µια µέρα, την επόµενη άνοιξη», πιθανολογεί ο Γκόλντµπεργκ, «ο ισραηλινός σύµβουλος Εθνικής Ασφάλειας και ο ισραηλινός υπουργός Αµυνας θα τηλεφωνήσουν ταυτόχρονα στους οµολόγους τους στον Λευκό Οίκο και το Πεντάγωνο, προκειµένου να τους ενηµερώσουν πως ο πρωθυπουργός τους, ο Μπενιαµίν Νετανιάχου, µόλις έδωσε εντολή να απογειωθούν περίπου 100 F-15Εs, F-16Ιs, F16-Cs και άλλα αεροσκάφη των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάµεων µε κατεύθυνση ανατολικά προς το Ιράν ,ίσως µέσω Σαουδικής Αραβίας, ίσως διασχίζοντας τα σύνορα µεταξύ Συρίας και Τουρκίας, ίσως ακόµα απευθείας µέσω του εναέριου χώρου του Ιράκ, αν και αυτός είναι γεµάτος αµερικανικά αεροσκάφη».

Σύµφωνα πάντα µε το «Αtlantic Μontly», ο Νετανιάχου δεν τρέφει αυταπάτες. Γνωρίζει πως µια τέτοια κίνηση θα ενισχύσει τους «πληρεξούσιους» του Ιράν (βλ. Χεζµπολάχ και Χαµάς), θα ενδυναµώσει τη διεθνή τροµοκρατία, θα προκαλέσει πρωτοφανή κρίση στις σχέσεις Ισραήλ - ΗΠΑ, ίσως ακόµα και να πυροδοτήσει ολόπλευρο περιφερειακό πόλεµο µε αντίκτυπο, οικονοµικό και άλλο, σε ολόκληρο τον κόσµο. Ενδεχοµένως όµως να το διακινδυνεύσει, αν πειστεί ότι το πυρηνικό Ιράν «αποτελεί µια απειλή ανάλογη του Ολοκαυτώµατος». Κι ας δηλώνουν οι αµερικανοί ειδικοί ότι µια ισραηλινή επίθεση απλώς θα καθυστερούσε το ιρανικό πυρηνικό πρόγραµµα.

Αδιέξοδο
Πέραν των σεναρίων, πάντως, και η πραγµατικότητα δείχνει πως η Δύση έχει φτάσει σε ένα είδος αδιεξόδου έναντι του Ιράν. Οπως επισηµαίνουν οι «Τimes», η εικόνα της διεθνούς συναίνεσης, την οποία έδωσε ο τέταρτος γύρος κυρώσεων που επιβλήθηκαν τον περασµένο Ιούνιο µε τη σύµφωνη γνώµη της Ρωσίας και της Κίνας, έχει πια διαρραγεί. Αγνοώντας τις επιφυλάξεις των ΗΠΑ, η Ρωσία ετοιµάζεται να κάνει το Σάββατο το πρώτο βήµα προς την ενεργοποίηση του πυρηνικού σταθµού στο Μπουσέρ, του πρώτου ιρανικού πυρηνικού σταθµού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τον οποίο η ίδια ανέλαβε να κατασκευάσει το 1995 µετακινώντας στον θάλαµο του αντιδραστήρα τόνους ουρανίου χαµηλού εµπλουτισµού. Η διαδικασία ενεργοποίησης του αντιδραστήρα είναι χρονοβόρα: η µετακίνηση των ράβδων καυσίµου είναι µόνο το πρώτο στάδιο. Ακολούθως πρέπει να φορτωθούν στον πυρήνα του αντιδραστήρα και να έρθουν αρκετά κοντά ώστε να αρχίσει η πυρηνική αντίδραση, µαζί µε τα τελικά τεστ και τις δοκιµές υπολογίζεται πως το εργοστάσιο θα αρχίσει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια σε τρεις µε τέσσερις µήνες.

Σύµβολο περιφρόνησης της Δύσης
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ κατασκευής σταθµού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Μπουσέρ εγκαινιάστηκε το 1995 µε την υπογραφή της Μόσχας σε ένα συµβόλαιο ύψους 1 δισ. δολαρίων για την κατασκευή του. Η Ρωσία δεν βιάστηκε καθόλου να τον ολοκληρώσει – χρησιµοποιούσε τον σταθµό ως µοχλό πίεσης τόσο έναντι των ηγετών του Ιράν τόσο και στο ευρύτερο πλαίσιο της ρωσικής διπλωµατίας στη Μέση Ανατολή. Σήµερα, το Κρεµλίνο απορρίπτει τις κριτικές πως τοποθετεί τα εµπορικά του συµφέροντα πάνω από την ασφάλεια της Ευρώπης και του Ισραήλ: επισηµαίνει πως βάσει της συµφωνίας που έχει υπογραφεί, το Ιράν υποχρεούται να επιστρέφει στη Ρωσία όλο το αναλωµένο πυρηνικό καύσιµο, το οποίο µπορεί να χρησιµοποιηθεί για την παραγωγή πλουτωνίου, άρα και πυρηνικής βόµβας. Υποστηρίζει επίσης πως οι νέες κυρώσεις έχουν µειώσει τις πιθανότητες να χρησιµοποιήσει η Τεχεράνη τις πυρηνικές της εγκαταστάσεις για στρατιωτικούς σκοπούς. Η Τεχεράνη, πάντως, ετοιµάζεται να εορτάσει την ολοκλήρωση του σταθµού στο Μπουσέρ ως σύµβολο περιφρόνησης της Δύσης.
ΝΕΑ

14 σχόλια:

  1. Και γιατί παρακαλώ να μη μπορεί το οποιοδήποτε κράτος να επιλέξει την πυρηνική ενέργεια και να πρέπει να βομβαρδιστεί;
    Με τι μαφία πάμε να μπλέξουμε;;;!!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Nai, nai, 8a mas kl.soun kai mia mantra ar...dia meta to ...vomvardismo: KLANOUNE MALLI RE OI KOTTES ME TO IRAN, KATALAVETE TO!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το οποιοδήποτε κράτος μπορεί, αρκεί να μην απειλεί την ύπαρξη άλλου κράτους. Τότε το τελευταίο έχει κάθε δικαίωμα στην άμυνά του. Απλά πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Δηλαδή πόσο απλά ανώνυμε 3.24; Τόσο απλά όσο τα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ; Τόσο απλά όσο η εμμονή στον πολεμο του Αφγανιστάν για να έχουν το δικαίωμα στο μακιγιαζ (!) οι Αφγανές όπως έγραφε μεταφρασμένο άρθρο στην Καθημερινή; Τοσο απλά όσο το νά έχει μόνο ένα κράτος πυρηνικά στην Μ. Ανατολή; Τόσο απλά ώστε η Τουρκία να ετοιμ΄ζεται να αποκτήσει πυρηνικό εργοστάσιο (με ρωσική βοήθεια)χωρις να ενοχλείται η "διεθνής κοινότης" αν και η ΤΟυρκία κετέχει τη μισή >Κύπρο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος είπε...

    Το οποιοδήποτε κράτος μπορεί, αρκεί να μην απειλεί την ύπαρξη άλλου κράτους. Τότε το τελευταίο έχει κάθε δικαίωμα στην άμυνά του. Απλά πράγματα.




    Ωραιο το ανεκδοτο σου φιλε , για παραδειγμα η τουρκια δεν απειλει κανεναν !!!! . Η Σ.Αραβια για παραδειγμα μπα δεν νομιζω αυτοι εχουν στο νου τους την δημοκρατικο διαλογο, καλα λεμε κανα αστειο να περναει η ωρα. Παντος για να μιλησουμε σοβαρα χωρις την συγκαταθεση της Ρωσιας δεν θα γινει τιποτα . Ολα ειναι θεμα πληροφοριων και πως να το κανουμε αν δωσουν εγκυρα την πληροφορια και δεν υπαρξει αιφνιδιασμος εκει να δεις .... αν δεν τους βρουν στο εδαφος του Ιρανους εκει θα πεσει . Γιατι και τα ταπεινα φ14 δεν ειναι και για πεταμε ειδικα με αντιπαλους βαρυφωρτωμενα φ16
    Αιρετικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιατί δηλαδή, το ΙΣΡΑΗΛ που τα απέκτησε έχει περισσότερο δικαιωμα υπάρξεως σε σχέση με το ΙΡΑΝ???

    ΑΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ 5:22 μ.μ. & 5:22 μ.μ.

    Το "αρκεί να μην απειλεί την ύπαρξη άλλου κράτους" εξαιρεί την Τουρκία; Από πού βγαίνει αυτό. "Μη προτρεχέτω η γλώττα.." Είπαμε, ισλαμοφασισμός, αλλά με το μέτρο :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΕΚΡΑΓΕΙ!!
    Η επικρατούσα συγκρουσιακή κατάσταση στην περιοχή της Μ. Ανατολής εκτιμάται ότι θα αλλάξει δραματικά με την σχεδιαζόμενη ενεργοποίηση, την 21 Αυγ. 10 με την βοήθεια της Ρωσίας, του πρώτου πυρηνικού αντιδραστήρα του Ιράν στην πόλη Bushehr και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το Ισραήλ, αιφνιδιάζοντας τους πάντες, να προβεί σε αεροπορικές επιδρομές για την καταστροφή του, πριν αυτό καταστεί αδύνατον, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι ο αντιδραστήρας είναι σχεδιασμένος για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
    H διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπένζαμιν Νετανιάχου είναι καταφανές ότι δεν πραγματοποιείται απλώς σε ανταπόδοση της, προ μηνός!!!, επίσκεψης του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στο Ισραήλ!!! Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ελλάδα και ίσως ήλθε να μας ενημέρωση / ζητήσει για κάποιες μελλοντικές ενέργειες......
    Πιθανόν ο άξονας Ιράν - Hezbollah - Συρία να έχει τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα καθώς η παραπάνω ενέργεια δυστυχώς έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις επιδιώξεις εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ με αποτέλεσμα οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή τις Μ. Ανατολής να είναι ραγδαίες και να επηρεάσουν άμεσα και δυναμικά την ασφάλεια των γειτονικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της εθνικής μας ασφάλειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κοπελιά 3:24 μ.μ. το Ιράν ΟΥΔΕΠΟΤΕ έχει δηλώσει ότι θέλει τον αφανισμό του Ισραήλ.
    Ο Αχμαντινετζάντ έχει πει το εντελώς αντίθετο, δηλαδή να κάτσουν οι Ισραηλινοί στο τραπέζι και να συμφωνήσουν να δώσουν στους Παλαιστίνιους το κράτος που δικαιούνται, αλλά με το κατάλληλο (πολύ φτηνιάρικο μάλιστα) μοντάζ που έχει κάνει η Μοσάντ, φαίνεται να λέει τα αντίθετα!!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. TA EBREOPOULA THA TOUS KANOUN AERA STA @@ KAI AN SIMFONOUN KAI TA AMERIKANAKIA MPORI NA TOUS KLASOUN MIA MANTRA @@ DEN NOMIZO NA EXOUN TA @@ NA KANOUN KATI PERISOTERO APO TO NA GKARIZOUN GIATI TO THEMA DEN INE NA PETIXOUN XTIPIMA AFTO GINETE I EPOMENI MERA TI GINETE ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κατά τη γνώμη μου, το Ισραήλ δεν πρόκειται να κινηθεί εναντίον του Ιράν, αν πρώτα δεν σταθμίσει τις πιθανές αντιδράσεις Ευρώπης και ΗΠΑ.
    Πιθανολογώ πως, μετά την επίσκεψη Νετανιάχου στην Αθήνα, θα ακολουθήσουν πολλές ακόμα επισκέψεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού σε Ευρώπη καιΗΠΑ.
    Κοντός ψαλμός, που λένε.
    Interceptor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. οι σιωνιστες κερδοσκοποι αλλο που δεν θελουν να κονομησουν απο το πετρελαιο παλι. η επιθεση εαν γινει θα γινει για το πετρελαιο οχι για τα πυρηνικα
    Χιουτεκούτλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. "Κοπελιά 3:24 μ.μ. το Ιράν ΟΥΔΕΠΟΤΕ έχει δηλώσει ότι θέλει τον αφανισμό του Ισραήλ.
    Ο Αχμαντινετζάντ έχει πει το εντελώς αντίθετο, δηλαδή να κάτσουν οι Ισραηλινοί στο τραπέζι και να συμφωνήσουν να δώσουν στους Παλαιστίνιους το κράτος που δικαιούνται, αλλά με το κατάλληλο (πολύ φτηνιάρικο μάλιστα) μοντάζ που έχει κάνει η Μοσάντ, φαίνεται να λέει τα αντίθετα!!!
    τζιμης"
    Τα παραπάνω λόγια ως παράδειγμα ενός υποκριτικού και χονδροειδούς αντισιωνιστικού (δηλ. ανθευραϊκού) πνεύματος που εκδηλώνεται στο blog.
    Αιδώς Αργείοι! Για πόσο καιρό θα νομίζετε ότι απευθύνεστε σε ηλίθιους ή κατώτερους πνευματικά όπως ως άλλος Χίτλερ νομίζει ο συμπαθής σε σας Αχμαντινατζάντ http://www.memritv.org/clip/en/2563.htm? Είναι ορισμένες φορές γελοίο θέαμα κι άλλες φορές εξοργιστικό να γράφονται από εσάς και να διαβάζονται από εμένα υποκριτικά ερωτήματα του τύπου: "Γιατί δηλαδή, το ΙΣΡΑΗΛ που τα απέκτησε έχει περισσότερο δικαιωμα υπάρξεως σε σχέση με το ΙΡΑΝ???" Mα καλά, εσύ πιστέ "ειρηνιστή" και "ανθρωπιστή", φύλακα της εθνικής ακεραιότητας "φτωχών" κι "αδυνάμων", δεν ξέρεις ότι το Ιράν συνιστά δηλωμένη απειλή όχι μόνο για το Ισραήλ αλλά και για τις λοιπές αραβικές χώρες http://www.memritv.org/clip/en/2453.htm, http://www.guardian.co.uk/world/2010/jul/07/uae-envoy-iran-nuclear-sites οι οποίες μάλιστα προτίθενται να διευκολύνουν το Ισραήλ στις επιχειρήσεις του κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=178190? Δεν ξέρεις ότι το Ιράν έχει υπογράψει - δηλαδή έχει δεσμευτεί - για τη μη απόκτηση πυρηνικών όπλων?
    Μήπως αυτοί που ποιούν την νήσσαν δεν έτυχε να ακούσουν ότι ο βαφέας κλωστών του κεντρικού Ιράν έχει δηλώσει ευθαρσώς ότι "το Ισραήλ πρέπει να σβηστεί από το χάρτη" http://news.in.gr/world/article/?aid=659384? (ναι, ξέρουμε, οι "καλοί" ανθρωπιστές - γκουχ, γκουχ - βρίσκουν ΠΟΛΥ συμβολισμό σε αυτά τα λόγια). Αλλά να, ρε γαμώτο, υπάρχει κι εκείνος ο τύπος - εκπρόσωπος του Αγιατολάχ, λέει - με το μούσι και το τουρμπάνι, που δηλώνει ευθαρσώς ότι "οι πύραυλοί μας (όοοχι, πυρηνικοί, καλέ!) θα προκαλέσουν Ολοκαύτωμα στο Ισραήλ!http://www.memritv.org/clip/en/2342.htm" (ξέρω-ξέρω, ΠΟΛΥ συμβολισμός και πάλι!). Λοιπόν, εγώ προτείνω, εσείς οι απίθανοί τύποι που νομίζετε ότι θα μας πείσετε ότι όλος ο ΟΗΕ τρελάθηκε - εκτός από "καλές" κι "αγαθές" χώρες, όπως η Τουρκία και η Βενεζουέλα - και επιβάλλει κυρώσεις στους ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ αυτούς τύπους (πέντε από αυτούς διώκονται επίσημα για την τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό κτίριο στην Αργεντινή που κόστισε τη ζωή σε 85 άτομα και εκατοντάδες τραυματισμούς http://en.wikipedia.org/wiki/1994_AMIA_bombing) του Ιράν να πάτε στους δασκάλους σας να κάνετε εντατικά μαθήματα γιατί τα ψέματα που σερβίρετε καθημερινά δεν πιάνουν πλέον!Εντάξει?
    ΜΠΡΟΥΝΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπητέ Μπρούνο, αν είσαι κάτοικος του Ισραήλ, τότε με γειά σου και χαρά σου. Τα λες πολύ ωραία. Αν πάλι υπηρετείς στην πρσβεία του Ισραήλ ή είσαι πράκτορας της ΜΟΣΑΝΤ, πάλι άξιος ο μισθός σου. Αν όμως είσαι κάτοικος αυτής της χώρας που λέγεται Ελλάδα, δηλαδή αν είσαι Έλληνας πολίτης, ε, τότε φίλε μου, είσαι ένα γομάρι και μισό.
    Όσο για το σχόλιό σου εχω να σου πω τούτο μόνο: Και τα πιό τρανταχτά επιχειρήματα καταρρέουν όταν συνοδεύονται από πάθος, ειρωνεία και απαξίωση για τους ανθρώπους στους οποίους απευθύνεσαι.
    Interceptor

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.