28/8/10

Σκληρός κεμαλικός στην κεφαλή του στρατού

Ο στρατηγός Ισίκ Κοσανέρ, νέος αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, θεωρείται «κοσμικός ως το κόκαλο»

ΑΓΚΥΡΑ «Σιωπηλός» και «σκληροπυρηνικά κοσμικός» χαρακτηρίζεται ο νέος αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ο οποίος ανέλαβε χθες τα καθήκοντά του σε μια δύσκολη στιγμή για τον τουρκικό στρατό. Ο στρατηγός Ισίκ Κοσανέρ , που πήρε τη σκυτάλη από τον Ιλκέρ Μπασμπούγ , βρίσκει εαυτόν «στριμωγμένο» ανάμεσα
στις μεταρρυθμίσεις προς το δημοκρατικότε- ρο που απαιτεί η ΕΕ και στην πρόθεση της κυβέρνησης Ερντογάν να περιορίσει τις εξουσίες των πασάδων.
Η αλλαγή φρουράς στην κεφαλή του τουρκικού στρατού, του δεύτερου μεγαλύτερου στο ΝΑΤΟ, πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες προτού το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα βάλει με έναν ακόμη πυλώνα του τουρκικού κατεστημένου- τη Δικαιοσύνη. Η έκβαση του μπρα ντε φερ μεταξύ κυβέρνησης και δικαστών θα καθορίσει τη μελλοντική μορφή της μουσουλμανικής αυτής δημοκρατίας.
Το παρελθόν του στρατηγού Κοσανέρ στο Σώμα των Καταδρομέων τού έχει χαρίσει το παρωνύμιο «πασά κομάντο». Κεμαλιστής ως το κόκαλο, όχι όμως και ιέραξ, είναι πολύ φειδωλός στις δηλώσεις. Εχει επίσης εργαστεί στην υπηρεσία πληροφοριών και συμμετείχε στην εισβολή στην Κύπρο, το 1974, ως διοικητής μονάδας της Ταξιαρχίας Καταδρομών. Μετά το 2000 διετέλεσε επικεφαλής των τουρκικών δυνάμεων στην κατεχόμενη Κύπρο.
Ενα από τα «αγκάθια» που έχει να αντιμετωπίσει ο Κοσανέρ, που γεννήθηκε πριν από 65 χρόνια στη Σμύρνη, είναι οι δίκες συναδέλφων του για την υπόθεση Εργκενεκόν που αφορά μια παραστρατιωτική συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησης. Ο διορισμός του, πριν από λίγες εβδομάδες, έβαλε ένα τέλος στην ένταση που είχε δημιουργηθεί εντός του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου, ένα Σώμα όπου κυριαρχούν οι στρατηγοί αλλά προεδρεύει ο πρωθυπουργός. Ο Ερντογάν μπλοκάρισε την προαγωγή πολλών στρατιωτικών, προκαλώντας μεγάλη δυσαρέσκεια στις τάξεις των «πασάδων».
Ο στρατηγός είναι παντρεμένος με τη Νουρντάν και πατέρας δύο παιδιών. Είναι φανατικός οπαδός της Γαλατάσαραϊ και από τα τουρκικά ΜΜΕ επισημαίνεται ιδιαίτερα το γεγονός ότι γνωρίζει αγγλικά. Στη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ θα μείνει για τα επόμενα τρία χρόνια, ως την αποστράτευσή του.
«Εχει δύσκολη δουλειά μπροστά του» λέει ο αναλυτής Γουλφγκάνγκο Πίκολι. «Υπάρχει ένταση στις σχέσεις κυβέρνησηςστρατού ενώ έχει αναζωπυρωθεί και η βία του ΡΚΚ» στη Νοτιοανατολική Τουρκία.
Ο στρατός, αυτοδιορισμένος φύλακας του κοσμικού κράτους, έχει ανατρέψει τέσσερις κυβερνήσεις στην Τουρκία, αλλά τελευταίως οι μεταρρυθμίσεις που εισήγαγε η κυβέρνηση ως μέρος της πορείας προς την ΕΕ έχουν περιορίσει κατά πολύ την εξουσία του. Ο Ερντογάν, ο οποίος στον αγώνα του κατά του στρατιωτικού και του δικαστικού κατεστημένου έχει την υποστήριξη της ανερχόμενης μεσαίας τάξης που αντιτίθεται στην κεμαλική ελίτ, δηλώνει ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στη στρατιωτική «κηδεμονία» της Τουρκίας. Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι οι σχέσεις κυβέρνησης- στρατού θα είναι γενικώς ομαλές, με μεμονωμένες στιγμές έντασης. Ομοίως και ο στρατηγός εν αποστρατεία Οζγκέν ο οποίος δήλωσε: Ο Κοσανέρ «είναι δημοκράτης και θα προσπαθήσει να προστατεύσει τις ένοπλες δυνάμεις με δημοκρατικούς τρόπους».

ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΕΠΙΤΕΛΑΡΧΗ
Η Τουρκία διοργανώνει δημοψήφισμα στις 12 Σεπτεμβρίου για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.
Αν επικρατήσει το «Ναι» θα τροποποιηθεί το Σύνταγμα που είχε καταρτίσει ο στρατός το 1982. Οι μεταρρυθμίσεις θα περιορίσουν τις εξουσίες του στρατού και των δικαστικών. Τον Δεκέμβριο θα δικαστούν οι στρατιωτικοί που συμμετείχαν στο παρακρατικό δίκτυο των εθνικιστών Εργκενεκόν.
Το πλήγμα στην επιρροή του στρατού θεωρείται αναπόφευκτο.
ΒΗΜΑ

8 σχόλια:

  1. ΜΟΙΑΖΕΙ ΓΙΑ ΑΣΙΑΤΗΣ?
    ΟΣΟ ΚΑΙ Ο ΚΑΒΑΛΙΩΤΗΣ "ΙΜΒΡΑΗΜ"
    ΠΟΥ ΩΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΣ ΗΛΘΕ ΝΑ
    ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
    ΚΑΙ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΣΥΛΛΑΒΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ,ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΩΣ ΔΟΥΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ...
    ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ...."ΓΕΡΟΣ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Το αρχικό στρατηγικό σχέδιο των Αμερικανών ήταν και παραμένει να γίνει η Τουρκία ένα μουσουλμανικό στη θρησκεία αλλά κοσμικό κράτος (να έχει δηλαδή τον έλεγχο μια εκλεγμένη κυβέρνηση και όχι ο στρατός)που θα αποτελούσε πρότυπο για όλα τα αραβικά κράτη. Αυτό το σχέδιο εφαρμόζεται με επιτυχία υπερνικώντας τις αναμενόμενες εσωτερικές δυσκολίες και αντιδράσεις. Κατα συνέπεια το ποιος θα είναι αρχηγός του Στρατού είναι σημαντικό αλλά δεν είναι-πλέον-το κύριο διότι ο Στρατός έχει ηττηθεί. Εχει ηττηθεί ακόμα και αν ο Ερντογάν χάσει το προσεχές δημοψήφισμα. Έχει ηττηθεί με την έννοια ότι δεν μπορεί να επιστρέψει στην προτέρα κατάσταση, δηλαδή στον πλήρη και αδιαφιλονίκητο έλεγχο της πολιτικής ζωής της Τουρκίας. Ένας από τους λόγους είναι ότι δεν διαθέτει το κατάλληλο πολιτικό προσωπικό, ως διαδοχο του ισλαμικού κόμματος. Ο Στρατός (αν ο Ερνογάν χάσει)μπορεί να κερδίσει πόντους, χρόνο, να διατηρήσει μερικά προνόμια αλλά ως εκεί.
    Κατα τα άλλα: η Τουρκία διατηρεί πλήρωςτη στρατηγική της σημασία για τις ΗΠΑ και την ΕΕ.Αυτο δεν αλλάζει. Οι δυσκολίες της, θεωρώ, προερχονται κυρίως από την αντιπαλότητα με το Ισραήλ και επομένως από το ισραηλινό λόμπι στις ΗΠΑ. Αυτό το λόμπι μεγαλοποιεί τις υπαρκτές ή αν΄΄υπαρκτες φιλοδοξίες της Τουρκίας για επικυριαρχία στη Μ. Ανατολή. Σε κάθε περιπτωση όμως ούτε οι ΗΠΑ ούτε η ΕΕ θέλουν να έχει η Τουρκία (και κάθε χωρα θεωρούμενη υποτελής)ίχνος ανεξαρτησίας, ίχνος αυτονομης πολιτικής. Θα κάνουν (κάνουν ήδη)ότι μπορούν για να ελαχιστοποιήσουν τις όποιες τάσεις αυτονόμησης της Τουρκίας. Η προσέγγιση της Ελλάδας με το Ισραηλ εντάσσεται σ' αυτές τις προσπάθειες επανόδου της Τουρκίας στο δυτικό μαντρί χωρίς αντιρρήσεις.
    Ανοίγω παρένθεση:Αν αυτό μας ωφελήσει έχει καλώς. Αν δεν μας ωφελήσει...Οι πιέσεις παντως για γρήγορο κλείσιμο
    του Κυπριακού και του Σκοπιανού καθώς και όσα ψιθυρίζονται για το Αιγαίο δείχνουν ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει,δεν θα έχουμε όφελος αλλά ζημία. Η προσέγγιση δεν ήταν κίνηση μελετημένη αλλά βιαστική, πιθανόν υπαγορευμένη, για να εξυπηρετήσει τις ξένες πολιτικές που περιγράφω και όχι τα ελληνικά συμφέροντα. Μακάρι να κάνω λάθος. Κλείνω την παρένθεση.
    Το αν θα πετύχει ή όχιτο πείραμα μιας Τουρκιας πρότυπο για τους Αραβες, έτσι όπως το περιγράφω στην αρχή, είναι άγνωστο ακομα, παράτα βήματα που έχουν γίνει στο εσωτερικό-αυτό που εδώ αποκαλούμε εκδημοκρατισμό και χάριν του οποίου η ελληνική κυβερνώσα ελίτ έχει μείνει μόνο με ταεσώρουχα.
    Εξαρτάται από πολλά πχ τη στάση και το ρόλο της Ρωσίας αλλά και τις εξελίξεις/αντιδράσεις στα άλλα αραβικά φιλοαμερικάνικά κράτη ιδίως την Αιγυπτο όπου το καζάνι βράζει και η διαδοχή του Μουμπάρκα δεν είναι απλή.
    Εξαρτάται όμως και από το τι θα γίνει με το Ιραν. Η Τουρκία βάζει εμπόδια συντασσόμενη με όσους (και επίσημους Αμερικανούς, Ομπάμα)είναι εναντίον του βομβαρδισμού του Ιράν. Όχι επειδή είναιφιλειρηνική γενικώς. Αλλά επειδή μια τέτοια αναστάτωση στη γειτονιά είναι βέβαιο ότι θα μπορούσε να ανατρέψει πλήρως το πειραμα, νατο καταστρέψει. Και να δημιουργήσει ισχυρές αποσχιστικές τάσεις στην Τουρκία. Το σενάριο μπορεί να είναι: Βομβαρδισμοί, ανατροπή των μουλάδων (διόλου βέβαιο), αποσχιστικές τάσεις (εμφυλιος) στο Ιράν, ιδίως των Κούρδων του Ιράν και ντόμινο στους Κούρδους του Κουρδιστάν και τη Τουρκάις. Το σενάριο είναι υποθετικό αλλά σε περίτωση βομβαρδισμών μπορεί να γίνει πραγματικό επειδή αυταπατάται όποιος νομίζει ότι η επίθεση κατά του Ιραν θα περιοριστεί σε μερικά εργοστάσια. Ο πολιτικός στόχος θα είναι η ανατροπή του καθεστώτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ(συνέχεια)
    Υποστηρίζω ότι στοχος των βομβαρδισμών δεν θα ήταν απλώς τα πυρηνικά εργοστάσια αλλά ή ανατροπή του καθεστώτος στο Ιράν και οι φιλοδοξίες του άσκησης επιρροής στην περιοχή. Αυτό θα μπορο΄συε να μεταδοθεί στην Τουρκια με τις αντίστοιχες φιλοδοξίες. Και να ανοιξει ο δρόμος για ανεξα΄ρτητο Κουρδιστάν (της Τουρκίας του Ιράν και του Κουρδιστάν, ενδεχομένως...έχουμε το πείραμα του Κόσσοβου). Η ανυπαρξία της ιρανικης αντιπολίτευσης (δηλαδή η ανυπαρξία διάδοχης κατάστασης ικανής να πάρει στα χέρια της τα πραγματα χωρίς να προηγηθεί εισβολή, όπως στο Ιρακ)είναι θεωρώ βασικος λόγος ματαίωσης των βομβαρδισμών. Η Τουρκία δεν θέλει τους βομβαρδισμούς γιατί φοβαται για την δική της τύχη.
    ΥΓ Όσοι δεν βλέπουν ή κάνουν ότι δεν βλεπουν πως όλα αυτά ουδεμία σχέση ε΄χουν με το "σκοταδιστικό" ιρανικό καθεστώς ή τον "εκδημοκρατισμό" της Τουρκίας, ή τις "σιωνιστικές συνομωσίες", θα ξυπνήσουν ή θα σωπασουν καποια στιγμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΒΙΒΛΙΟ,"ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ
    ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
    ΤΟΥ 1821,του ιστορικου ΔΗΜΗΤΡΗ Κ.
    ΝΙΚΟΛΗ ΑΘΗΝΑ 1975 σελ 63,ΚΕΦΑΛΑΙΟ
    Β.
    "...ΕΤΣΙ Ο ΜΑΧΜΟΥΤ ΠΑΣΑΣ,ΠΟΥ
    ΚΥΡΙΕΥΣΕ ΣΤ'ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΜΩΑΜΕΘ ΤΗ
    ΣΕΡΒΙΑ,ΤΗ ΒΟΣΝΙΑ,ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ ,
    ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΙ'ΕΦΘΑΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ
    ΚΑΙ ΒΕΖΥΡΗΣ.ΚΑΙ Ο ΧΑΛ ΜΟΥΡΑΤ ΠΑΣΑΣ,
    ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ
    ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΕΙΧΕ ΤΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ
    ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΡΦΥΡΟΓΕΝΝΗΤΟΥΣ
    ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥΣ...ΕΠΙΣΗΣ Ο ΡΟΥΦ
    ΜΕΧΜΕΤ,ΕΙΤΑΝΕ ΚΙ'ΑΥΤΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ,ΚΑΙ
    ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΒΕΖΥΡΗΣ..ΕΠΙΣΗΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
    ΗΣΑΝ ΚΑΙ Ο ΧΟΤΖΑ ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΠΑΣΑΣ
    ΚΙ'Ο ΜΕΛΙΤ ΠΑΣΑΣ.Ο ΗΜΠΡΑΗΜ ΠΑΣΑΣ
    ΚΑΙ Ο ΣΟΥΛΕΙΜΑΝ ΠΑΣΑΣ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ.
    Ο ΝΑΣΕΜ ΠΑΣΑΣ ΗΤΑΝ ΠΑΙΔΙ ΕΛΛΗΝΑ
    ΠΑΠΑ.ΔΥΟ ΒΕΖΥΡΗΔΕΣ"Ο ΚΟΜΑΤ ΧΑΣΑΝ
    ΠΑΣΑΣ ΚΑΙ Ο ΤΟΠΑΛ ΟΣΜΑΝ ΗΣΑΝ ΚΙ'ΑΥΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ.Ο ΧΟΥΣΕΙΝ ΚΙΟΠΡΕΛΗΣ,
    ΠΟΥ ΕΦΘΑΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΒΕΖΥΡΗΣ ΗΤΑΝ
    ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΙ ΑΥΤΟΣ..ΑΚΟΜΑ ΟΙ ΑΧΜΕΤ
    ΠΑΣΑΣ,Ο ΤΖΟΡΓΙΛΙ ΑΛΗ ΠΑΣΑΣ ΚΑΙ Ο
    ΤΟΜΑΛ ΟΣΜΑΝ ΠΑΣΑΣ ΗΣΑΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ,
    ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΗΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ.ΟΤΑΝ
    ΒΑΣΕΛΕΥΕ Ο ΣΟΥΛΕΙΜΑΝ Ο ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΗΣ
    ΕΚ ΤΩΝ 9 ΜΕΓΑΛΩΝ ΒΕΖΥΡΗΔΩΝ,ΟΙ 8
    ΗΣΑΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ..."
    ΚΑΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕ Ο ΓΕΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
    ΟΤΑΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ,ΝΑ
    ΠΟΥΛΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ
    ΤΗΣ ΔΥΣΜΟΙΡΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΕΙΠΕ
    "ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΥΣ"..ΙΣΩΣ ΠΡΕΠΕΙ
    ΝΑ ΧΤΙΣΟΥΜΕ ΝΕΑ ΡΟΥΠΕΛ,ΝΕΕΣ
    ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ ΚΑΙ ΜΑΡΑΘΩΝΕΣ...ΑΡΚΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ρε παιδιά η τουρκία του ισλάμ και των πασαδων έχει δημοψήφισμα. εχει δημοκρατία στην πράξη.
    σε μας, στην περίφημη ελληνική δημοκρατία που πηγάζει από τον χρυσουν αιώνα του περικλέους που λέμε μασώντας το κουτόχορτο, πότε έγινε δημοψήφισμα;

    ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΝΤ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ;
    ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΔΗΜΟΦΗΦΙΣΜΑ ΨΗΦΙΣΑΝ ΟΙ ΕΝΤΙΜΟΤΑΤΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΑΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΝΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙ ΒΟΡΑ ΣΤΑ ΑΔΗΦΑΓΑ ΚΑΙ ΑΙΜΟΒΟΡΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ.
    ξεχασαμε ως λαός τους εξοστρακισμούς μου φαίνεται.

    Αυτή είναι η νεοελληνικού τύπου "δημοκρατία".
    τι έχει να γράψει ο ιστορικός του μέλλοντος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Tα σχεδια σταματουν στον εξισλαμισμο της Τουρκιας ,το 40 ,50, 60 ,70, ακομα και το 80 οι περισοτεροι Τουρκοι δεν ειχαν σχεσει με τον μουσουλμανισμο ,στα αστικα κεντρα ελαχιστοι εκαναν ραμαζανη τωρα ολοι εχουν γηνει ραμαζανιστες ειναι επικηνδυνο να μην κανης ραμαζανη,οπως και να καταναλωση ρακι ,που ειταν κατι σα το εθνικο ποτο των Τουρκων τωρα ειναι δυσκολο να το βρεις.Οι ισλαμιστες χρισιμοποιοντας των εκδημοκρατισμο της χωρας και την ΕΕ προσπαθουνε να καταλαβουν την Τουρκια και να την μετατρεψουν σε ισλαμικη δημοκρατια στα προτυπα της Σ. Αραβιας με σαρια , αξια ηγεμονας του χαλιφατου .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και που άλαξε ο αρχηγός τι έγινε δηλαδή,και που είναι βαθιά κοσμικός τι θα αλάξει;

    Αυτό που θέλω να πώ είναι ότι η Τουρκία μόνο ως σύνολο πρέπει να μελετηθεί τελικά και όχι με βάση κάποια πρόσωπα,υπάρχει κάποιος λόγος που στρατηγοί και κυβερνώντες (ισλαμιστές) φένεται να συγκλίνουν,μήπως υπάρχει κάτι που ετοιμάζουν και δεν το ξέρουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι Κεμαλισμος, τι Ισλαμισμος ...

    Εδω ακομα μερικοι δυσκολευονται να καταλαβουν πως ο Τουρκος ουδεποτε αποσπαστηκε την βαρβαροτητα και το Ισλαμο-Φασισιστικο death cult.

    - Ianus, "Islamic Turkey as a better US ally against communism than secular Turkey"
    http://www.danielpipes.org/comments/177196
    - „Kavgam” means in German „Mein Kampf”
    http://www.scribd.com/doc/21531151/Mein-Kampf-or-Kavgam-in-Turkish
    - Οι Κεμαλιστές
    - Kεμαλισμός και νεοελληνική ιστοριογραφία
    - Τεχνητός εκσυγχρονισμός και στρατιωτικό αντιπαράδειγμα
    - Τουρκοκρατία και στρατοκρατία

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.