29/8/10

Μια ανάσα από το “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη”

Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται στο Σκοπιανό αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου και σχεδόν ταυτόχρονα με τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της “Μακεδονίας της Κυριακής”, Αθήνα και Σκόπια έχουν συμφωνήσει στο παρασκήνιο στο όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη”.

Της Αγγελικής Σπανού

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η σιωπηρή διπλωματία του καλοκαιριού απέδωσε θεαματικά αποτελέσματα, τα οποία είναι γνωστά σε έναν πολύ στενό κύκλο προσώπων. Θέμα ημερών θεωρείται η επανεμφάνιση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς στο προσκήνιο, προκειμένου να λάβουν επίσημο και θεσμικό χαρακτήρα οι διεργασίες, ενώ το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Γ. Παπανδρέου και Ν. Γκρούεφσκι, θα βρίσκονται ταυτόχρονα στη Νέα Υόρκη για τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.

Προεκλογική σιωπή
Ενημερωμένες πηγές υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση θα ήθελε να αποφύγει την εισαγωγή αυτού του θέματος στην προεκλογική ατζέντα. Για τον λόγο αυτό δεν βιάζεται -μάλλον το αντίθετο- να ανοίξει η σχετική συζήτηση πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, γνωρίζοντας πόσο εύκολο είναι να εξαφθούν τα πάθη, ειδικά στη Μακεδονία.
Οι ίδιες πηγές βεβαιώνουν ότι η ηγεσία της ελληνικής διπλωματίας εργάζεται συστηματικά, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με δημόσια δήλωσή τους θα ανακοινώσουν ότι υιοθετούν το σύνθετο όνομα που θα συμφωνηθεί στις διμερείς τους σχέσεις με την ΠΓΔΜ.
“Αν ο Ομπάμα, ο Πούτιν και ο Σαρκοζί αρχίσουν ο ένας μετά τον άλλον να υιοθετούν με δημόσια διακήρυξη το νέο όνομα, το παιχνίδι θα έχει τελειώσει”, λέγεται χαρακτηριστικά από κάποιους κύκλους.

Περίπου “έναντι όλων”
Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με το οποίο, πιθανότατα, θα καλούνται οι τρίτες χώρες να υιοθετήσουν το νέο όνομα δεν μπορεί να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Γίνεται ωστόσο προσπάθεια να συμπεριληφθεί σε αυτό το ψήφισμα συγκεκριμένη αναφορά για αποκήρυξη, από την ΠΓΔΜ, αλυτρωτικών αναφορών, γεγονός που θα απορροφήσει σε μεγάλο βαθμό την ελληνική ανησυχία.
Όλα τα σχέδια Νίμιτς που έχουν δημοσιοποιηθεί προβλέπουν ακόμη ότι καμιά από τις δύο χώρες δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί αποκλειστικά τον όρο “Μακεδονία” ή “Μακεδονικός” σε πολιτικό ή εμπορικό πλαίσιο, και αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει.
Για τα διαβατήρια, στο τραπέζι παραμένει η παλιά ιδέα Νίμιτς, να αναγράφεται η νέα ονομασία στα αγγλικά και στα γαλλικά (Republique de Μacedoine du Νord) και η συνταγματική ονομασία στην κυριλλική γραφή (Republika Μakedonija). Στο ζήτημα της υπηκοότητας και της γλώσσας αναζητούνται συμβιβαστικές λύσεις, καθώς μπορεί να προταθεί και για τις δύο το “Μακεδονική” και, εναλλακτικά, το “Πολίτης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας του Βαρδάρη” και “Επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας του Βαρδάρη”.

Αναμένεται ένταση στην Αθήνα
Για την αμερικανική και την ευρωπαϊκή διπλωματία, η λύση του Σκοπιανού αποτελεί απλώς θέμα πολιτικής βούλησης. Οι ξένοι μεσολαβητές δεν κατανοούν πλήρως τις ελληνικές ευαισθησίες και αποδίδουν σε λαϊκιστικές αντιλήψεις τις κόκκινες γραμμές που θέτει η Αθήνα. Ωστόσο, αντιλαμβάνονται ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είναι αφερέγγυος, και για τον λόγο αυτό κανείς δεν στοιχηματίζει ότι ο Ν. Γκρούεφσκι δεν θα κλοτσήσει την καρδάρα με το γάλα την τελευταία στιγμή.
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου φαίνεται πως έχει πείσει τους ξένους εμπλεκομένους για την αποφασιστικότητά του να κόψει τον γόρδιο δεσμό αν η άλλη πλευρά διανύσει την απόσταση που της αναλογεί.
Εδικά για την Ουάσιγκτον, η διευθέτηση της εκκρεμότητας αντιμετωπίζεται ως επιτακτική ανάγκη, προκειμένου να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ τον Νοέμβριο και να ενισχυθεί η διείσδυση της συμμαχίας στα Βαλκάνια.
Οι κυοφορούμενες εξελίξεις αναμένεται να προκαλέσουν στην Ελλάδα πολιτική ένταση, με δεδομένη την ευαισθησία του Αντώνη Σαμαρά για τη συγκεκριμένη υπόθεση, η οποία καθόρισε και την πολιτική του μοίρα.
Κριτική αναμένεται να ασκηθεί ως προς το εύρος της χρήσης που θα συμφωνηθεί, καθώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, η φόρμουλα δεν προβλέπει συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια και κατάργηση του ονόματος “Δημοκρατία της Μακεδονίας” για χρήση στο εσωτερικό.

Η μετάλλαξη Γκρούεφσκι
Η πρόσφατη δήλωση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι, “Είναι καιρός να λυθεί το Σκοπιανό, αν και οι ελληνικές θέσεις είναι μαξιμαλιστικές”, έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Για πρώτη φορά ο εθνικιστής ηγέτης των Σκοπίων προαναγγέλλει εξελίξεις με τόση σαφήνεια. Ακούγεται ότι δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει στη γειτονική χώρα δείχνουν ότι η κοινή γνώμη έχει προετοιμαστεί, σε κάποιο βαθμό, για υποχωρήσεις. Ο αλβανικός παράγοντας, άλλωστε, ασκεί ισχυρές πιέσεις προς την κατεύθυνση της επίτευξης συμβιβασμού άμεσα.Makthes.gr

28 σχόλια:

  1. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ
    Βρε παιδί μου τόσος κόπος και χρόνος για να καταλήξουμε στην αρχή: δημοκρατία της Μακεδονίας ! το πρόσθετο "του Βαρδάρη" θα το βγάλουμε αμέσως ως περιττό αξεσουάρ.
    Καλά ως εδώ: Τώρα είναι η ώρα να μαθουμε αν θα μιλήσει ο Καραμνλής. Εδώ έχει λόγο βασίμως.
    Τώρα είναι η ώρα να δούμε και τον Σαμαρά. Θα το κάνει θέμα της προεκλογικής περιόδου ή θα το καταπιεί άμάσητο;
    Τώρα είναι η ώρα και της Αριστεράς. Αλλά και του ΛΑΟΣ. Τι θα κάνουν; Ας μην προεξοφλήσουμε. Αλλά ας είμαστε αυστηροί για τη σιωπή τους ή τις υπεκφυγές τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι δικοί μας είναι ντουβάρια και στην ιστορία και στην γεωγραφία.Η Μακεδονία αποτελεί μόνον το 11% της ΦΥΡΟΜ !!!! Είναι εντελώς ηλιθιοι...αυτό ομως δεν τους απαλασσει απο την προδοσία,όπως δεν απήλαξε και τον Ιωαννίδη.Ντροπή τους.Ξεπουλάνε την Μακεδονία μας.Μάλλον πρέπει να ενωθούμε με την ΦΥΡΟΜ (εμείς οι Μακεδόνες ) γιατί αποδεικνύεται οτι μας θέλουν περισσότερο.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κατάντια μας...Τί άλλο μπορεί να πεί κανείς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΑΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΣΤΕΙΟ Ο ΠΑΠΑΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΕΓΧΩΡΙΣΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΛΑΒΟΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ,ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΘΑ ΤΟΝ ΡΙΞΟΥΝ,ΑΛΛΑ ΠΡΟΒΛΕΠΩ ΝΑ ΤΟΝ ΚΡΕΜΑΝΕ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τετοια χα@βάνια που είστε αυτούς ψηφίζετε και καλά σας κάνουν.Μας κάνουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από τη στιγμή που αναγνωρίζεται ξεχωριστή μακεδονική εθνότητα (αυτά τώρα περί βορά, βαρδάρη κλπ, είναι αστειότητες) , κάθε άλλος εθνικός προσδιορισμός θα είναι εξ ορισμού αντιφατικός.

    Από τη στιγμή που δημιουργείται ομώνυμη ξεχωριστή κρατική οντότητα, αυτή αποκτά ντε φάκτο το αποκλειστικό δικαίωμα «πρεσβείας» του ονόματος και ότι αυτό φέρει από πίσω του. Αυτή θα είναι η παγκοσμίως νόμιμη και κατοχυρωμένη Μακεδονία.

    Οι αγώνες των μακεδονομάχων θα αποτελούν μια μελανή σελίδα εθνικιστικής υστερίας στην παγκόσμια ιστορία. Οι όροι έλληνας και μακεδόνας παίρνουν οριστικό διαζύγιο.

    Αυτός ο «έντιμος συμβιβασμός» όπως θα παρουσιαστεί στον ελληνικό λαό, θα αποτελεί τη μεγαλύτερη ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ της σύγχρονης Ελλάδας. Μεγαλύτερη ακόμα και από αυτή της Κύπρου.

    Οι μακεδόνες συμπατριώτες μας πρέπει να αντιδράσουν βίαια. Να αποκλείσουν δρόμους, να στήσουν οδοφράγματα, να καταλάβουν τα σχολεία, να εξεγερθούν. Αναρωτιέμαι, ποιος μακεδόνας αστυνομικός θα βιαιοπραγήσει πάνω στον συντοπίτη του? Να στασιάσουν και αυτοί, προστατεύοντας το ελληνικό σύνταγμα από τους εντόπιους εχθρούς, τους αχυρανθρώπους των Αθηνών. Και τότε, είμαι σίγουρος ότι όλη η χώρα θα εξεγερθεί ομόθυμα με τους μακεδόνες αδελφούς.

    Κανένα κόμμα δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της εθνικής ευθύνης. Κανένα μασονικό τάγμα τύπου χρυσή αυγή (golden dawn) δεν πρέπει να αποτελεί εναλλακτική λύση. Είναι όλοι τους δοτοί.

    Και όσοι είστε «ευαίσθητοι» ότι οι ευρωπαίοι δε θα καταλάβουν και θα νομίζουν ότι διολισθαίνουμε στον εθνικισμό και άρα αυτά είναι ενάντια στο «εθνικό συμφέρον», εγώ λέω, στο διάολο οι ξένοι.

    Αυτοί είναι που μας ρουφούν το αίμα (και όχι εμείς το δικό τους όπως πολλοί πιστέψατε) και που υποστηρίζουν απροκάλυπτα τις θέσεις των εχθρών μας.

    Είναι αυτοί που διαφεντεύουν τις τύχες μας αιώνες τώρα. Όπως είπε κάποιος άλλος ανώνυμος εδώ, η επανάσταση του 1821 συνεχίζεται ως ότου αποτινάξουμε την ξενοκρατία και να μπορούμε μόνοι μας να διαφεντεύουμε τη μοίρα μας.

    Αυτοδιάθεση τώρα!

    ΜΟΝΟ ΕΛΛΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θέλω εξ αρχής να διευκρινήσω ότι θα ήθελα στο όνομα της χώρας να μην υπάρχει καθόλου ο όρος Μακεδονία. Θέλω όμως απλά να εκφράσω και μια απορία. Γιατί το Vardarmacedonia μεταφράζεται παντού στην Ελλάδα, ως Μακεδονία του Βαρδάρη και όχι ως Βαρδαρομακεδονία; Η επίσημη πολιτική της Ελλάδας είναι σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, κάτι που ισχύει για το Vardarmacedonia. Το Macedonia of Vardar θα είχε τελείως άλλη σημασία και γι' αυτό δεν συζητείται ως λύση. Γιατί λοιπόν σπεύδουμε εμείς εδώ να υπονομεύσουμε ότι ελάχιστο μπορεί να επιτευχθεί σ' αυτό το θέμα; Και γιατί επιμένουμε για πάνω από 20 χρόνια στο Π.Γ.Δ.Μ που τελικά μας γελιοποιεί και έχει οδηγήσει σε όλον τον κόσμο στο "Μακεδονία"; Αυτό δε σημαίνει τελικά Π.Γ.Δ.Μ.; ....είναι η Μακεδονία που πρώην ανήκε στη Γιουγκοσλαβία. Αυτό θέλουμε; Γι' αυτό επιμένουμε; Και που θα οδηγήσει αυτό; Όλος ο κόσμος θα λέει Μακεδονία και εμείς εδώ θα βρίζουμε και ...θα κρεμάμε στο Σύνταγμα τους προδότες. Και αν καταφέρει κάποια ελληνική κυβέρνηση να πετύχει ένα Βαρδαρομακεδονία, εμείς θα λέμε ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ του Βαρδάρη; Λοιπόν, εγώ προτιμώ όλος ο κόσμος να λέει Vardarmacedonia και εμείς εδώ να λέμε Βαρδαρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ήρεμα παιδιά και να μου το θυμιθείτε ότι ο περήφανος λαός, με τη μυαλοθήκη απόλυτου κενού που διαθέτει, θα ξαναψηφίσει ΓΑΠ για να μας ανασκωλοπίσει μια και καλή.

    Γιώργος Αιγάλεω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το βέτο του Καραμανλή και η σπαθάτη στάση του για γεωγραφικό προσδιορισμό που αναιρούσε τον αλυτρωτισμό τους (π.χ. Βόρεια Μακεδονία) δεν άρεζε στους έλληνες,τώρα καλά να πάθουμε.Θυμάμαι και τον υπερπατριώτη Καρατζαφέρη και τα καθεστωτικά ΜΜΕ που λέγανε οχι σε σύνθετο ονομα!Που είναι τώρα όλοι τους?τώρα που βγάλανε αυτόν που ξεπολάει τα πάντα.Ντροπή τους...Ντροπή μας.Το αξίζουμε.Αλλωστε η Α' και η Β' Θεσσαλονίκης ψηφίσανε ΠΑΣΟΚ γιατί λεφτά υπήρχαν.Το αξίζουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τα θέλανε οι Έλληνες... Δεν γνώριζαν τι ρόλο παίζει το παιντί της Μάργκαρετ? Τα θέλανε κι αυτοί που ψήφιζαν το τηλεκόμμα (ΛΑΟΣ) γιατί δεν αποδέχονταν λέει τη σύνθετη ονομασία. Ας τα φάνε τώρα. Ας τσιμπήσουν ΔΝΤ και εθνοπροδοσία. Και το ωραίο είναι ότι τώρα δεν αντιδρούν καθόλου. Στη σύνθετη αντιδρούσαν, στην πλήρη προδοσία μούγκα... Ας πρόσεχαν όταν ψήφιζαν τα εξαπτέρυγα της Νέας Τάξης. Ας τα λουστούν αυτοί που έτρεξαν να ψηφίσουν ΓΑΠ. Ο καθένας παίρνει αυτό που του αξίζει. Η πατρίδα όμως τι φταίει ρε προδότες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο Marcus Alexander Templar μιλάει έξω απ' τα δόντια για την Ελλάδα, την ομογένεια, το Μακεδονικό, τις λανθασμένες πολιτικές των ελληνικών κυβερνήσεων και την κατάσταση στα Βαλκάνια, σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Ανεξάρτητο Ελληνικό Δίκτυο.

    Συνέντευξη με τον Marcus Alexander Templar

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σύμφωνα με γαλλική εφημερίδα, που επικαλείται απόψεις Ιστορικών Επιστημόνων, οι Σκοπιανοί δεν είναι εθνικά «Μακεδόνες» όπως ισχυρίζονται, αλλά είναι εθνικά Βούλγαροι! Ομοίως και η γλώσσα τους δεν είναι «Μακεδονική» όπως προπαγανδίζουν, αλλά είναι καθαρά Βουλγαρική.Οι Έλληνες είναι 200000

    http://www.antinews.gr/?p=59337

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. κανενα μακεδονια στο ονομα τους!!!
    σκετο βαρδαρια και πολυ τους,γιατι και το βαρδαρης ελληνικη λεξη ειναι...
    το ιδανικο ειναι να ονομαστουν μικρη γιουγκοσλαβια= νοτιοσλαβια.
    το μακεδονια επρεπε να ειναι αιτια πολεμου, αν ειχαμε ενα σοβαρο εθνικο καθεστως και οχι την μεταπολιτευτικη αριστεριστικη λακιλαζοπουλικη διεθνιστικη σφαλιαροφαγικη δημοκρατιουλα...
    ελπιζω η εξεγερση και ανατροπη του σαπιου και τρυπιου καθεστωτος της μεταπολιτευσης να γινει με αφορμη ενα εθνικο θεμα οπως ειναι το μακεδονικο, και οχι οικονομιστικα ζητηματα υπερκαταναλωσης επειδη χανουν τα επιδοματα τους τα εκατομυρια των παχυσαρκων δημοσιων υπαλληλων...
    και στην ανατροπη αυτη πρωταγωνιστικο ρολο θα παιξει φυσικα η χρυση αυγη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ. - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΤΖΕΦΡΥ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ-ΑΣΙΑΤΙΚΑ-ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΑ ΚΡΑΤΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. 1:46 : Ετσι λες ;;;; Βαρβαρομακεδονία;;; Καλά !! Ομως,μόλις η Ελλαδίτσα χωριστεί στα 2 από τον ΓΑΠ με το ξεπούλημα της Μακεδονίας ,θα πλακώσουν και οι οθωμανοί. Και τότε οι λούγκρες του αστεως θα τρώνε πέτρες.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αν τελικά ονομαστούν «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη» και το «αν» το λέω μη τυχόν και κάνει πάλι καμιά γκέλα ο Γκρουέφσκι και τα χαλάσουν (όχι ότι περιμένω κάτι θετικό από τους δικούς μας) ναι μεν θα φέρουν σημαντική ευθύνη όλες οι κυβερνήσεις από το 1991 και μετά, ωστόσο η τελευταία και δίκαια θα το χρεωθεί 100%.

    Εμένα δεν με ενδιαφέρει ποιος φταίει περισσότερο, όσο το να μην βρεθεί τέτοια συμβιβαστική λύση. Σε κάθε περίπτωση αυτοί που θα το αποφασίσουν θα πρέπει αυτομάτως να πεθάνουν πολιτικά, να μην μπορούν να ξανά κατέβουν σε εκλογές.

    Ωστόσο οι αντιδράσεις θα πρέπει να είναι σοβαρές και όχι σαν αυτές που προτείνουν δύο συμπατριώτες μας στα σχόλια της ανάρτησης της πηγής.

    http://www.makthes.gr/news/politics/60306/

    Τέτοιου είδους αντιδράσεις μόνο κακό θα φέρουν και τέτοιες φωνές τείνουν να γίνουν επικίνδυνες. Δεν υπάρχει Βόρειο και Νότιο Ελλάδα. Δεν υπάρχει Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Όλοι είμαστε Έλληνες και ειδικά αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή χρειάζεται να είμαστε προσεκτικότεροι και ωριμότεροι από ποτέ.

    Και για να διευκρινίσω, δεν εννοώ να μην υπάρξουν αντιδράσεις, συλλαλητήρια κλπ. Αλλά όχι και να φτάσουμε να λέμε αυτονομία ο ένας, αυτονομία ο άλλος.

    Μας περιμένουν στη γωνία αρκετοί και στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αν τελικά ονομαστούν «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη» και το «αν» το λέω μη τυχόν και κάνει πάλι καμιά γκέλα ο Γκρουέφσκι και τα χαλάσουν (όχι ότι περιμένω κάτι θετικό από τους δικούς μας) ναι μεν θα φέρουν σημαντική ευθύνη όλες οι κυβερνήσεις από το 1991 και μετά, ωστόσο η τελευταία και δίκαια θα το χρεωθεί 100%.

    Εμένα δεν με ενδιαφέρει ποιος φταίει περισσότερο, όσο το να μην βρεθεί τέτοια συμβιβαστική λύση. Σε κάθε περίπτωση αυτοί που θα το αποφασίσουν θα πρέπει αυτομάτως να πεθάνουν πολιτικά, να μην μπορούν να ξανά κατέβουν σε εκλογές.

    Ωστόσο οι αντιδράσεις θα πρέπει να είναι σοβαρές και όχι σαν αυτές που προτείνουν δύο συμπατριώτες μας στα σχόλια της ανάρτησης της πηγής.

    http://www.makthes.gr/news/politics/60306/

    Τέτοιου είδους αντιδράσεις μόνο κακό θα φέρουν και τέτοιες φωνές τείνουν να γίνουν επικίνδυνες. Δεν υπάρχει Βόρειο και Νότιο Ελλάδα. Δεν υπάρχει Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Όλοι είμαστε Έλληνες και ειδικά αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή χρειάζεται να είμαστε προσεκτικότεροι και ωριμότεροι από ποτέ.

    Και για να διευκρινίσω, δεν εννοώ να μην υπάρξουν αντιδράσεις, συλλαλητήρια κλπ. Αλλά όχι και να φτάσουμε να λέμε αυτονομία ο ένας, αυτονομία ο άλλος.

    Μας περιμένουν στη γωνία αρκετοί και στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Εάν οι πληροφορίες αληθεύουν, δηλαδή ότι η αλλαγή του του ονόματος δεν συνοδευέται με συνταγματική αναθεώρηση σημαίνει ότι ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ μπορεί να αναγνωρίζει το κράτος των Σκοπίων με το συνταγματικό του όνομα. Και οι πρώτες χώρες που θα συνεχίσουν να τον κάνουν θα είναι η Τουρκία και η Βουλγαρία.
    Φυσικά η ιδεολογία του Σλαβομακεδονισμού θα συνεχίσει να είναι συνταγματική μιας και οι αρχές του ASNOM θα συνεχίσουν να υφίσταται. Αυτές περί αλλαγής ή μετάλλαξης είναι όνειρα απατηλά.
    Όπως και οι τωρινές κυβερνήσεις των ΗΠΑ, Ρωσία κλπ δήθεν θα αναγνωρίσουν το όνομα που θα συμφωνηθεί στον ΟΗΕ,
    έτσι και οι αυριανές κυβερνήσεις μπορεί για «λόγους ασφάλειας και ειρήνης» να αναγνωρίσουν τα Σκόπια με το ψευδοεπίγραφο όνομα.
    Για αυτό ΟΧΙ σε αυτήν την ντροπιαστική συμφωνία.
    ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΞΥΠΝΗΣΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. "... - Με όλη σας τη γνώση και την εμπειρία, πιστεύετε ότι παίζει ρόλο το πώς αποκαλούν τα Σκόπια οι ΗΠΑ, ή οι χώρες της Ευρώπης, τη στιγμή που η Ελλάδα δε διεκδίκησε τα δίκαια της;

    Α. Το σφάλμα για όλες τις χώρες που αποκαλούν την ΠΓΔΜ ως "Μακεδονία" πέφτει στην κυβέρνηση Σημίτη. Είχα φρίξει όταν ο Πρόεδρος Κλίντον, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο αμερικανικό έθνος σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να φτάσει ως τη "Μακεδονία". Δεν υπήρξε εντελώς καμία αντίδραση από την Αθήνα. Την ίδια περίοδο, ο πρωθυπουργός Σημίτης σε συνέντευξή που έδωσε στον Larry King στο CNN, σε σχετική ερώτηση με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, απάντησε, "ναι, έχουμε μια διαφωνία μαζί τους για το όνομα." Αυτό είναι όλο; Το ένα τέταρτο της Ελλάδας θα μπορούσε να πέσει, και εάν η Ελλάδα δεν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί, θα πέσει στον έλεγχο των Σκοπίων έως το 2050, και αυτός το μόνο που ανέφερε ήταν η «διαφωνία»; Αυτό θα μπορούσε ίσως να έχει απήχηση στο ελληνικό κοινό, αλλά κλώτσησε μια σπάνια ευκαιρία να εκθέσει το ζήτημα στον αμερικανικό λαό, ο οποίος και μετράει. Ποτέ δεν είδαν το θέμα ως εθνικό, αλλά ως ευκαιρία να νε εφαρμόσουν την διεθνιστική θεωρητική άποψή τους.

    -Πιστεύετε ότι αξίζει βοήθεια μια χώρα, όπως η Ελλάδα, που δε βοήθησε τον εαυτό της;

    Α. Πώς μπορεί κανείς να υποστηρίξει μια χώρα που δεν θέλει να βοηθήσει τον εαυτό της; Αυτό ακριβώς συνέβη στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ο γερουσιαστής Χάμιλτον μας είπε ότι ήταν πρόθυμος να συνδράμει την Ελλάδα με το ζήτημα της ονομασίας, αλλά ο Μητσοτάκης έσπευσε να συμβιβαστεί. Όταν κάποιος έχει θέσει ως κύριο και μοναδικό στόχο του να αυτοκτονήσει, θα βρει και τον τρόπο να το κάνει. Ακόμη και αν η Ελλάδα συμβιβαζόταν στο τέλος, δεν θα έπρεπε να ξεκινήσει από το ενδιάμεσο σημείο του συμβιβασμού. Οι Έλληνες πολιτικοί αποδείχθηκαν ανίκανοι να κατανοήσουν την ιδέα του παζαρέματος. Αν πήγαιναν έστω για μια μέρα στο Βαρδάρη της Θεσσαλονίκης, όπου οι Σκοπιανοί έρχονται να ψωνίσουν, θα καταλάβαιναν την ιδέα του παζαρέματος. Πολλοί υποκρίνονται ακόμη και ότι φεύγουν από το μαγαζί για να αποκτήσουν αυτό που θέλουν στην τιμή που το θέλουν. Αυτό ακριβώς κάνει ο Γκρουέφσκι, αλλά οι Έλληνες πολιτικοί δεν το αντιλαμβάνονται εκουσίως..."
    (Συνέντευξη με τον Marcus Alexander Templar)

    Ειμαστε αξιοι των επιλογων μας (για τα μπαζα δηλαδη) - τα spreads παραμενουν στα υψη!

    Και εδω πιστευουν ακομα μερικοι πως για τα χαλια μας ευθυνονται ολοι οι αλλοι, εκτος απο τους εαυτους μας που συνεχιζουν να υποστηριζουν της καταστροφικες αντιληψεις των Αριστερο προοδευτικων Εθνομηδενιστων!

    Ακομα γελανε οι Τουρκο-Αλβανο-Σκοπιανοι και αλλοι, με την ανικανοτητα και αφελες συμπεριφορα μας!

    - "Από την μεταπολίτευση του 1974 στην χρεοκοπία του 2010"
    http://neo.antibaro.gr/forum/1864
    - Π. Ηφαιστος, "14.5.2010. Οι λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα μάλλον δεν έχει σωτηρία"

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @ 29 Αυγούστου 2010 1:46 μ.μ.
    Συγχαρητήρια για την πολύ ορθολογική άποψη. Για όσους ανησυχούν ότι θα μείνει τελικά το δημοκρατία της Μακεδονίας σας έχω νέα όπου και να πατε στο εξωτερικό πλην της Κυπριακής Δημοκρατίας ΉΔΗ τον Βόρειο γείτονα μας Δημοξρατια της Μακεδονίας τον ονομάζουν. Το παιχνίδι του ονόματος έχει χαθεί προ πολου τώρα κοιτάμε να περισώσουμε τους τύπους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Σε λιγες μερες ανεβαινει στην Θεσσαλονικη ο γιωργακης... ΝΑ ΔΩ ΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ τι θα του επιφυλαξουν ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΙΑΦΑΙΝΟΜΕΝΗ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ... να δω πως θα αντιδρασουν που τους ΞΕΣΚΙΖΕΙ την τιμη και την υπαρξη, να δω αν εχουν ΦΙΛΟΤΙΜΟ και αν αξιζουν να λεγοναται ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ..

    Εγω απλως θα επαναλαβω οτι οποιος υπογραψει τετοια βρωμερη προδοσια ΘΑ ΣΦΑΧΤΕΙ ΚΑΙ Ο ΔΙΟΣ ΚΑΙ ΟΛΗ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ δεν υπαρχει τοπος στον πλανητη να κρυφτει... αν νομιζουν καποια αμφιβολου εθνικοτητος ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΣΟΓΛΑΝΙΑ οτι θα ξεπουλησουν την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ να ετοιμαζονται για αιμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Το όνομα Vardarmacedonia, ή έστω Vardarska Macedonia, θα ικανοποιούσε τις δεδηλωμένες ελληνικές κόκκινες γραμμές αρκεί όμως να είναι erga omnes, και μάλιστα με ρητή αναγραφή του στο Σύνταγμα της εν λόγω χώρας ως Vardarmakedonija ή Vardarska Makedonija. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, πιθανότατα θα επικρατήσει παγκοσμίως το ”Vardarska”. Εάν τίθεται θέμα προσδιορισμού εθνότητας και γλώσσας, για καταφανείς λόγους ιστορικής ακρίβειας οι όροι θα πρέπει να περιλαμβάνουν το πρόθεμα “Σλαβική”.

    Με δεδομένη την κρίση των Αμερικανο-τουρκικών σχέσεων, η Ελληνική διπλωματία έχει την ευχέρεια και την ιστορική υποχρέωση να μην υποχωρήσει ούτε βήμα από αυτές τις κόκκινες γραμμές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Για αρχή Δημοκρατία του Μακεδονίας του Βαρδάρη. Μετά Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Θράκης. Και συγκυριαρχία στο Αιγαίο. Αλήθεια εσείς οι Μακεδόνες τί κάνετε; Εμείς οι υπόλοιποι Έλληνες τι κάνουμε; Περιμένουμε από τα κόμματα -πολιτικές συμμορίες- να μας βγάλουν στους δρόμους; Είναι απσχολημμένοι τώρα με τη οικονομική μας σωτηρία (και το βιολογικό μας αφανισμό ως παρενέργεια) Που είναι οι λαλίστατοι κατα τα άλλα "διανοητές" των πανεπιστημίων; Που είστε εσείς οι απλοί δάσκαλοι; Ναι, εσείς που στο φόνο του Αλέξη κάνατε ασκήσεις δημοκρατίας και επανάστατικής γυμναστικής στους 10χρονους σας μαθητές μπροστά στα αστυνομικά τμήματα ανά τη χώρα; (και καλά κάνατε ως ένα βαθμό) Ή μήπως να περιμένουμε από τους δημοσιογράφους του Τύπου; Αυτοί είναι που αν έμπαινε μπροστάρης ο μακαρίτης Ελύτης ("το όνομά μας η ψύχή μας", έλεγε) θα χαρακτηριζόταν ως σκληροπυρηνικός εθνικιστής (υποθέτω και ξεμωραμένος σύμφωνα με τον Ιό της Κυριακής) που αμαυρώνει τη διεθνή εικόνα της χώρας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές της ύφεσης που χρειαζόμαστε τη στήριξη των εταίρων κλπ, κλπ.
    Στραβά κουτσά μάλλον νοιώθουμε ακόμη βολεμένοι. Αλλά είμαστε από καιρό τελειωμένοι.
    Όταν ξεβολευτούμε εντελώς και ξυπνήσουμε θα αναζητούμε ουρλιάζοντας ευθύνες από όλους τους παραπάνω πιστεύοντας πως δεν είχαμε καμία ευθύνη σαν απλοί πολίτες. Με τις υγείες μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Στον υπεραισιόδοξο ανώνυμο 29/8/2010 8:43 που βράζει το αίμα του - όπως και πολλών άλλων- και δικαίως. Από τώρα σου το λέω: δεν θα ανοίξει ούτε ρουθούνι κατά την επίσκεψη του ΓΑΠ. Αντιθέτως πολλές πράσινες σημαιούλες θα ανεμίσουν στα χεράκια των Θεσσαλονικέων που θα υποδεχτούν τον πρωθυπουργό που εξάλλου όπως δήλωσε πονάει πιο πολύ από ό,τι ο λαός του με τις σκληρές αλλά αναγκαίες αποφάσεις του. Όπως έγραψα και αλλού είμαστε ακόμη κουτσοβολεμένοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Η παράδοση του ονόματος Μακεδονία σε μια ξεχωριστή κρατική οντότητα είτε ως συνθετικό είτε ως μοναδική ονομασία, είτε για εσωτερική είτε δια πάσα χρήση, σημαίνει το άνοιγμα της κερκοπορτας των βορείων συνόρων μας. Τόσο απλά.

    Για όσους δε θέλουν να το καταλάβουν, θα υπάρχει μια ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΕΘΝΟΤΗΤΑ με κρατική υπόσταση, εσωτερικές δομές, σύνταγμα, πανεπιστήμια, διεθνές πρόσωπο, κλπ.

    Εμείς τι πάμε να εξασφαλίσουμε δηλαδή. Τον αστερίσκο που θα λέει ότι «α…υάρχει και μια επαρχία στην Ελλάδα με τι ίδιο όνομα αρά όταν θα λέτε Μακεδονία, θα βάζετε μπροστά και ένα γεωγραφικό προσδιορισμό για να μη μας μπερδεύουν, γιατί ξέρετε, άλλοι είναι οι σλάβοι και άλλοι είναι οι έλληνες».

    Εγώ ξέρω ότι στο διαβατήριο του έλληνα από τη Μακεδονία θα γράφει Republic of Greece ενώ του σκοπιανού Republic of Mecedonia/Vardarska ή Republic of Macedonia of Vardar ή Northern Macedonia ή ότι άλλο θέλετε.

    Ας το πάρουμε και αλλιώς. Ο πρώτος θα συστήνεται ως έλληνας από τη Μακεδονία, και ο άλλος ως μακεδόνας από τον Βαρδάρη.
    Θα αποτελέσει ερώτηση εργασίας σε φοιτητές της πολιτικής επιστήμης στα ξένα πανεπιστήμια.

    If you have a Greek from Macedonia and a Macedonian from Vardarska, who is the Macedonian?

    Σοβαρευτείτε ορισμένοι και δείτε τα πράγματα στη σκληρή αλλά πραγματική τους διάσταση.

    Ρεαλισμός δε σημαίνει μόνο συμβιβασμός και μάλιστα τόσο άτιμος.

    Και μόνο εξ αντανακλάσεως της μεγάλης απειλής από την ανατολή, δε θα έπρεπε να ανοίγουμε τόσο εύκολα και άλλες τρύπες.

    Αλλά τι να λέμε τώρα. Εμείς δεν είμαστε Γιουγκοσλαβία. Τόσα χρόνια υποτέλειας, του πούστη, θα μας κάνουν τη χάρη τουλάχιστον να γλυτώσουμε την αιματοχυσία. Εμείς είμαστε αφρόκρεμα βλέπεις. Η χώρα μας θα διαμελιστεί χωρίς να ανοίξει ρουθούνι.

    Αφήστε λοιπόν τις ντροπές και τα φτιασιδώματα και αρχίστε να δείτε εκεί πως θα οργανωθούμε μπας και περισώσουμε τίποτα όσο είμαστε ακόμα σκληρός πυρήνας μέσα στη χώρα. Διότι σε καμία δεκαετία, όπως είπε και ο μέγας προφήτης , θα την έχουμε ξεχάσει την υπόθεση, της Ελλάδας αυτή τη φορά.

    ΜΟΝΟ ΕΛΛΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Καλά τόσο καιρό όλα (σχεδόν) τα κόμματα έχουν δεχθεί την σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, εσείς όλοι τώρα ξυπνήσατε; Επί χρόνια έχει γίνει δεκτό ότι θα ονμαστούν Μακεδονία (Βόρεια, Νότια, Νέα, Παλιά, Βαρντάσκα κλπ). Εσείς όλοι που εξεγείρεστε που κοιμόστασταν; Τι περιμένατε να ονομαστούν;
    Όσο για το σύνταγμα τους, δεν μπορούμε να επιβάλουμε αλλαγές. Το πως θα αυτοαποκαλούνται στο εσωτερικό τους είναι νομικά αδύνατο να το επηρεάσουμε! Γενικά απο νομικής άποψης δεν είχαμε επιχειρήματα σε ό,τι αφορά το όνομα καθεαυτό. Πάλι καλά να λέμε.
    Το πρόβλημα δεν είναι ότι τα Σκόπια που είναι μια σταλιά κάνουν προπαγάνδα που γίνεται πιστευτή παγκοσμίως διεκδικώντας την ιστορία μας, το πρόβλημα είναι ότι κοτζάμ Ελλάδα και οι ακαδημαϊκοί σε ολόκληρο τον κόσμο δεν είναι σε θέση να ξεκαθαρίσουν ότι οι σκοπιανοί δεν είναι εθνικά μακεδόνες αλλά είναι σλάβοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Θα ;;;;;;;;; 8:39.Επρεπε εδώ και χρόνια να μην μυρίζει αυτή η κολώνια.Τον χάρτη που παρουσιάζουν οι σκοπιανοί δλδ η ενωμένη Μακεδονία,περιλαμβάνει και την Μακεδονία μαζί με την δαρδανία.Αρες -μαρες-κουταμάρες αλλά περνάνε για εξυπνάδες στα δικά μας τα χαϊβάνια.Και που είναι οι υπερασπιστες της Μακεδονίας ;;; Παπαθεμελής,Καρατζαφερίμ μαζί και ο Ζουράρις;;; Ναι .....θα μας βρούνε μπροστά τους...δλδ θα βλέπουν τα οπίσθιά μας,που τα βλέπουν εδω και χρόνια.Αυτοί φταίνε ή εμείς;;;Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.